Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Petra Dorazilová

Nový Jičín na konferenci referoval, jak likviduje gastroodpad

2. února 2023 13:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Lidé v Novém Jičíně mohou už deset měsíců třídit gastroodpad a patří k průkopníkům v této ekologické výzvě. O průběhu projektu referoval zástupce radnice na konferenci Národní sítě Zdravých měst.

Skokani poměřili síly v dalším novojičínském Blecha cupu

2. února 2023 8:50 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

V Novém Jičíně se konal další ročník Blecha cupu. Tato soutěž je obvykle první příležitostí, kdy se v novém roce sejdou poměřit své síly rychlostní skokani přes švihadlo. Letos to bylo 120 dětí z České republiky a ze dvou slovenských klubů.

Školáci si v muzeu vyzkoušeli psát jako ve středověku

1. února 2023 18:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Od písmene ke knížce, to je název jednoho ze vzdělávacích programů Muzea Novojičínska. Ukazuje největší poklady z depozitářů, což jsou mimo jiné i vzácné ručně psané knihy. Účastníci si vyzkouší gotické písmo a psaní husím brkem.

Krása přírody odhalená díky bicyklu a motorové pile

1. února 2023 16:06 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Výstava na Staré poště svedla dohromady dvě zajímavé osobnosti. Jednou z nich je uznávaný slovenský básník a teď i fotograf. Druhou je člověk, který se sám za umělce nepovažuje, své sochy vytváří motorovou pilou.

Regionální kolo soutěže KOVO junior podpořilo strojírenské obory

1. února 2023 12:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Střední škola technická a zemědělská v Novém Jičíně hostila regionální soutěž KOVO Junior. Své dovednosti zde změřili nejlepší chlapci ze strojírenských oborů z Moravskoslezského kraje. Dva nejlepší postoupili do republikového kola.

Prvňáčci ze Základní školy Butovická převzali svá premiérová vysvědčení

1. února 2023 9:00 | Studénka | Petra Dorazilová

Děti mají za sebou první polovinu školního roku. Na poslední lednový den se do školy těšili hlavně prvňáčci, kteří dostali své premiérové vysvědčení.

Skokani přes švihadla porovnali svou rychlost v Novém Jičíně

31. ledna 2023 9:50 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

V Novém Jičíně se konal další ročník Blecha cupu. Tato soutěž je obvykle první příležitostí, kdy v novém roce poměří své síly rychlostní skokani přes švihadlo. Letos to bylo 120 dětí z České republiky a ze dvou slovenských klubů.

Seminář pro zastupitele představil TOP desítku projektů města

30. ledna 2023 11:40 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Radnice připravila prezentaci deseti nejdůležitějších investičních projektů letošního roku. Jako první se s nimi mohli seznámit zastupitelé na semináři. Teď budou materiály zveřejněny na webu města.

Sklípek znovu ožije, pro jeho návštěvu bude dobré znát i trochu historie

30. ledna 2023 10:50 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Legendární sklípek pod radnicí pomalu znovu ožívá. Tento městský prostor byl v minulosti vyhlášeným nočním podnikem. Po více než 15 letech, kdy byl uzavřen, se stane prostředkem mezi zábavou a poznáním Nového Jičína.

Policie bude apelovat na kvalitní nasvícení přechodů pro chodce

30. ledna 2023 10:30 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Policisté, tentokrát ve spolupráci s BESIPEM, uskutečnili v Novém Jičíně další preventivní akci zaměřenou na bezpečné přecházení silnice. Tentokrát si vybrali frekventovaný přechod pro chodce mezi vlakovým a autobusovým nádražím.

Komerční sdělení více

Lékaři FN Ostrava používají unikátní metodu na odstraňování plicní embolie

Lékaři Interní a kardiologické kliniky FN Ostrava jako jediní v Moravskoslezském kraji používají unikátní metodu u rizikových pacientů s plicní embolií. Jde o lokální katetrovou trombolýzu, díky níž cíleně rozpustí krevní sraženiny v plicích. FN Ostrava je jedno z osmi pracovišť v Česku, které pacienty tímto způsobem léčí.

Prověřte po povodních kvalitu vody ve studni! Mimořádně s 20% slevou

Po odeznění povodňové situace odborníci z vodárenských laboratoří společnosti Vodotech důrazně doporučují pečlivou, a především odbornou kontrolu studní. Během záplav dochází k průniku znečištěné vody do studní a rovněž samotný zdroj podzemní vody je většinou silně kontaminován. S ohledem na mimořádnou situaci připravila společnost pro zákazníky speciální nabídku, kdy nabízí laboratorní rozbory vody ze studní s 20% slevou.

Karlovice před katastrofou zachránila suchá nádrž Jelení

Ničivá povodeň v Jeseníkách byla na některých místech odhadnuta na tisíciletou vodu. Proti takové síle není žádná ochrana a obrana. Zcela devastujícím způsobem zasáhla oblast řeky Bělé, Staříče a Vidnávky, kde byl prakticky zničen veškerý vodohospodářský majetek, který je odhadován v řádech stovek miliónů korun. Dobrou zprávou je, že všechny nově vybudované suché nádrže státního podniku Povodí Odry fungovaly bez problémů a pomohly transformovat extrémní povodňovou vlnu a zmírnit povodňové škody.


NDM se raduje ze tří cen Thálie. Dvě za muzikál Chicago a jedna pro činoherečku do 33 let

Celkem tři Ceny Thálie si dnes z pražského Národního divadla odnesli umělci působící v Národním divadle moravskoslezském. Skvělý úspěch muzikálu NDM a činohry! Dvojitou Thálii si připsal muzikál Chicago: Lukáš Vlček má cenu za roli právníka Billyho Flynna a Markéta Schimmerová Procházková převzala Thálii za postavu vražedkyně Velmy Kelly. Muzikál Johna Kandera, Freda Ebba a Boba Fosse režírovala Gabriela Petráková, hudebně nastudoval Jakub Žídek, premiéra byla letos v únoru a inscenace se těší velkému zájmu diváků – máme stále vyprodáno!

Na zámku v Bravanticích se uskuteční křest dětské knihy Myšák Kryštof

V sobotu 12. října se na zámku v Bravanticích na Novojičínsku uskuteční od 14 do 16 hodin akce pro děti Z pohádky do pohádky. Její součástí bude i křest dětské knihy Myšák Kryštof a Hořící klenot, která tak bude pokřtěna přímo v místě, kde autorka Iva Hoňková ukotvila děj svého pohádkového příběhu.

NDM uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Havelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.

Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

Více