Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Petra Dorazilová

Cyklistická sezóna začíná

26. dubna 2018 20:29 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

V květnu proběhne soutěž Do práce na kole, do které se Nový Jičín zapojí již počtvrté. „Dejte dohromady s kolegy, kamarády či rodinou 2-5 členný tým. Můžete jezdit i sami, i když u téhle akce nejde ani tak o body jako o zábavu s vaším týmem. Krom toho se hodíte do formy, psychické pohody a přispějete k čistějšímu městu! Registrujte se do konce dubna a v květnu šlapejte do práce a z práce na kole – můžete jezdit i na koloběžce, skejtu, vozíčku, chodit pěšky anebo běhat a tohle vše kombinovat,“ poznamenal cyklokoordinátor města Bohumil Pobořil. Tým je potřeba zaregistrovat na www.dopracenakole.cz přičemž registrace je nejvýhodnější do konce března.

Za dárcovské DMS vysadil Nový Jičín novou lípu

26. dubna 2018 11:41 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Pět set let stará lípa rostoucí na území Nového Jičína se v loňském roce stala finalistou ankety Strom roku. I když nevyhrála, získala nejvíce dárcovských DMS. Za utržené peníze nechalo město na její počest vysadit nový strom.

Členové vlády se zastavili u frenštátských můstků

25. dubna 2018 12:40 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

V rámci své návštěvy Moravskoslezského kraje zavítali členové vlády v demisi v čele s Andrejem Babišem také do Frenštátu pod Radhoštěm. Cílem cesty byl areál skokanských můstků.

V Novém Jičíně funguje bezplatná právní poradna

24. dubna 2018 13:07 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Bezplatný právní servis pro občany začal fungovat v Novém Jičíně. Poradna je otevřena jednou měsíčně. Hned první termíny byly během několika hodin plně obsazené

Nový Jičín navštívila představitelka viktoriánské doby

23. dubna 2018 12:34 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

V Novém Jičíně se konala netypická historická přednáška. Návštěvníky zavedla do viktoriánské Anglie - a přímo sama lektorka byla zosobněním této doby. Bohatě zdobené šaty s korzetem jsou jejím denním oděvem.

Aktuálně z Nového Jičína

20. dubna 2018 16:36 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Lidé mohou pomoci s obnovou lesa na Skalkách, který poničil kůrovec. Už tuto sobotu 21. dubna si mohou přijít na oblíbené výletní místo vysadit svůj strom. Akce pořádaná Zdravým městem Nový Jičín proběhne od 11 do 14 hodin. * V Klubu důchodců na ulici Msgr. Šrámka se v pondělí 23. dubna od 14 hodin koná seminář na téma Obrana spotřebitele. Vstup je volný pro všechny zájemce. Zazní zde například problematika reklamací, uzavírání smluv, pochůzkového a podomního prodeje a další. * Centrum města bude 30. dubna patřit tradiční akci Pálení čarodějnic. Od 16 hodin začnou soutěže pro děti, dále bude program pokračovat vystoupením novojičínských kapel, vyhodnocením nejhezčí masky čarodějnice a strašidelná muzejní noc proběhne také v Žerotínském zámku.

Housle jsou výzvou i pro čtyřleté děti

20. dubna 2018 16:31 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Houslové oddělení je jedním z nejstarších hudebních oborů základní umělecké školy. Zvládnout obtížný nástroj se tu učí téměř 50 dětí. Škola se specializuje i na výuku těch, kteří ještě neumějí ani číst a psát.

Kamennou baštu ovládla viktoriánská doba

20. dubna 2018 16:29 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

V kamenné Baště se konala netypická přednáška. Návštěvníky zavedla do viktoriánské Anglie a přímo sama lektorka byla zosobněním této doby. Bohatě zdobené šaty s korzetem jsou jejím denním oděvem.

Projekt Mládež kraji je výzvou i pro Novojičíňáky

20. dubna 2018 16:28 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Nový Jičín se poprvé přihlásil k celorepublikovému programu Mládež kraji. Mladí lidé mají možnost získat finanční prostředky na své projekty, kterými chtějí zpestřit život ve městě.

Stolní tenisté vybojovali první ligu

20. dubna 2018 16:26 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Stolní tenisté Nového Jičína dosáhli historického úspěchu - radují se z postupu do 1. ligy. V závěrečných bojích play-off zdolali silného soupeře z Havířova.

Komerční sdělení více

Důležité informace o údolní nádrži Nové Heřminovy ve světle povodně 2024

Rozhodnutí Vlády ČR v roce 2008 o protipovodňové ochraně na horním toku řeky Opavy předcházela skoro stovka odborných studií, výpočtů expertů a prověření všech možných variant. V roce 2012 obdržel projekt kladné stanovisko posouzení záměru „Nádrže Nové Heřminovy, úprav Opavy a související opatření“, na životní prostředí, tzv. EIA. EIA nepozbyla nikdy platnosti a byla Ministerstvem životního prostředí v letošním roce prodloužena. Byly zhotoveny dílčí stavební objekty, jejichž funkce není podmíněna vodní nádrží Nové Heřminovy.

FNO: Podporujeme kampaň, která upozorňuje na závažnost trombózy a její prevenci

Fakultní nemocnice Ostrava se letos poprvé připojí k hnutí Světového dne trombózy, který připadá na neděli 13. října. Preventivní kampaň propaguje i akce Horská Virchowova triáda, v jejímž rámci účastníci vystoupají na jednu ze tří hor v České republice. Cílem je upozornit na závažnost tromboembolické nemoci a na skutečnost, že jí lze dobře předcházet.


Hvězdou pátečního programu festivalu Japonské dny v Ostravě bude polské Anime Symphony

Anime Symphony čerpá inspiraci z bohatého dědictví anime hudby a vzdává hold tvůrcům a skladatelům, kteří dali emocionální sílu mnoha nezapomenutelným scénám z oblíbených titulů. Nové a exkluzivní orchestrální aranže, stejně jako jejich živé provedení, zdůrazní jedinečný zvuk a krásu ikonických melodií. Jedná se o poměrně mladý projekt, který však stojí na pevných základech s dlouhou tradicí.

Lékaři FN Ostrava používají unikátní metodu na odstraňování plicní embolie

Lékaři Interní a kardiologické kliniky FN Ostrava jako jediní v Moravskoslezském kraji používají unikátní metodu u rizikových pacientů s plicní embolií. Jde o lokální katetrovou trombolýzu, díky níž cíleně rozpustí krevní sraženiny v plicích. FN Ostrava je jedno z osmi pracovišť v Česku, které pacienty tímto způsobem léčí.

Prověřte po povodních kvalitu vody ve studni! Mimořádně s 20% slevou

Po odeznění povodňové situace odborníci z vodárenských laboratoří společnosti Vodotech důrazně doporučují pečlivou, a především odbornou kontrolu studní. Během záplav dochází k průniku znečištěné vody do studní a rovněž samotný zdroj podzemní vody je většinou silně kontaminován. S ohledem na mimořádnou situaci připravila společnost pro zákazníky speciální nabídku, kdy nabízí laboratorní rozbory vody ze studní s 20% slevou.

Karlovice před katastrofou zachránila suchá nádrž Jelení

Ničivá povodeň v Jeseníkách byla na některých místech odhadnuta na tisíciletou vodu. Proti takové síle není žádná ochrana a obrana. Zcela devastujícím způsobem zasáhla oblast řeky Bělé, Staříče a Vidnávky, kde byl prakticky zničen veškerý vodohospodářský majetek, který je odhadován v řádech stovek miliónů korun. Dobrou zprávou je, že všechny nově vybudované suché nádrže státního podniku Povodí Odry fungovaly bez problémů a pomohly transformovat extrémní povodňovou vlnu a zmírnit povodňové škody.

NDM se raduje ze tří cen Thálie. Dvě za muzikál Chicago a jedna pro činoherečku do 33 let

Celkem tři Ceny Thálie si dnes z pražského Národního divadla odnesli umělci působící v Národním divadle moravskoslezském. Skvělý úspěch muzikálu NDM a činohry! Dvojitou Thálii si připsal muzikál Chicago: Lukáš Vlček má cenu za roli právníka Billyho Flynna a Markéta Schimmerová Procházková převzala Thálii za postavu vražedkyně Velmy Kelly. Muzikál Johna Kandera, Freda Ebba a Boba Fosse režírovala Gabriela Petráková, hudebně nastudoval Jakub Žídek, premiéra byla letos v únoru a inscenace se těší velkému zájmu diváků – máme stále vyprodáno!

Na zámku v Bravanticích se uskuteční křest dětské knihy Myšák Kryštof

V sobotu 12. října se na zámku v Bravanticích na Novojičínsku uskuteční od 14 do 16 hodin akce pro děti Z pohádky do pohádky. Její součástí bude i křest dětské knihy Myšák Kryštof a Hořící klenot, která tak bude pokřtěna přímo v místě, kde autorka Iva Hoňková ukotvila děj svého pohádkového příběhu.

Více