Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Petra Dorazilová

Školka Vančurova učí děti mluvit a žít v kolektivu

13. dubna 2018 10:15 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Mateřská škola Vančurova je běžné zařízení pro malé děti. Nicméně více než 10 let se zaměřuje na oblast speciálního vzdělávání. Věnují se tu dětem, které se potýkají s vadami řeči, nebo naopak i těm více nadaným.

Revolution train opět varoval před drogami

13. dubna 2018 10:14 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Do města přijel opět po roce Protidrogový vlak. Do světa narkomanů se jeho prostřednictvím podívali zejména žáci vyšších ročníků základních škol. Odpoledne mohla speciální vlakovou soupravu navštívit i veřejnost.

Novojičínští tanečníci opanovali krajskou soutěž

13. dubna 2018 10:13 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Nejlepší mladí tanečníci z moravskoslezského regionu se představili v Beskydském divadle. Konalo se tu krajské kolo soutěžní přehlídky tanečních oborů základních uměleckých škol. Pouze tři choreografie mohly postoupit do republikového finále.

Veterán Rostislav Stehlík oslavil devadesátiny

13. dubna 2018 10:12 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

V Moravskoslezském kraji žije v současné době 60 válečných veteránů z 2. světové války. Jedním z nich je Rostislav Stehlík, který právě oslavil 90té narozeniny. Ve svém životě je stále aktivní, mimo jiné je předsedou novojičínských legionářů.

Město má službu baby a senior taxi

13. dubna 2018 10:11 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Ve městě začalo jezdit baby a senior taxi. První dny fungování potvrzují, že lidé mají zájem zejména o cesty k lékaři. Tato nová služba navíc navazuje na trend města podporovat ekologii - provozována je elektroautomobily.

Trhliny ve svahu provoz u Příbora neohrožují

12. dubna 2018 13:10 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Ve svahu kolem obchvatu Příbora na Novojičínsku se objevují trhliny. Zemina se uvolňuje vlivem eroze. Podle policie a Ředitelství silnic dálnic sesunutá půda řidiče nijak neohrožuje.

Nový Jičín hostil krajskou soutěž tanečních oborů

11. dubna 2018 13:09 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Nejlepší mladí tanečníci z moravskoslezského regionu se představili v novojičínském Beskydském divadle. Konalo se tu krajské kolo soutěžní přehlídky tanečních oborů základních uměleckých škol. Pouze tři choreografie mohly postoupit do republikového finále.

Romové slavili uměním a otevřeným srdcem

11. dubna 2018 7:53 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

V měsíci dubnu slaví Romové svůj mezinárodní den. Připomněli si ho také ti, kteří žijí v Novém Jičíně. V evangelické modlitebně seznámili veřejnost se svou kulturou a historií.

Aktuálně z Nového Jičína

11. dubna 2018 7:51 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Kvůli rostoucímu zájmu občanů o ukládání biologického odpadu navyšuje město počet jeho svozů. Od 16. dubna se budou hnědé nádoby vyvážet třikrát týdně, vždy v pondělí, středu a pátek. V ulicích je rozmístěno 188 hnědých plastových popelnic, které jsou pro bio odpad určeny. * Na Masarykově náměstí se uskuteční jarně laděný jarmark, a to v pátek 13. dubna od 8 do 17 hodin. Součástí bude doprovodný program pro děti v režii Rodinného centra Mozaika. * Ve druhém utkání čtvrtfinále play-off 1. ligy podlehli novojičínští basketbalisté favorizovanému celku z Hradce Králové 59:84. Stav série hrané na tři vítězná utkání je 2:0 pro Královské Sokoly.

Jarní úklid letos zacílil na říčku Grasmanky

11. dubna 2018 7:50 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Více než padesátka dobrovolníků vyrazila v Novém Jičíně na akci Ukliďme svět, ukliďme Česko. Cílem jarní očisty města byla říčka Grasmanka.

Komerční sdělení více

Důležité informace o údolní nádrži Nové Heřminovy ve světle povodně 2024

Rozhodnutí Vlády ČR v roce 2008 o protipovodňové ochraně na horním toku řeky Opavy předcházela skoro stovka odborných studií, výpočtů expertů a prověření všech možných variant. V roce 2012 obdržel projekt kladné stanovisko posouzení záměru „Nádrže Nové Heřminovy, úprav Opavy a související opatření“, na životní prostředí, tzv. EIA. EIA nepozbyla nikdy platnosti a byla Ministerstvem životního prostředí v letošním roce prodloužena. Byly zhotoveny dílčí stavební objekty, jejichž funkce není podmíněna vodní nádrží Nové Heřminovy.

FNO: Podporujeme kampaň, která upozorňuje na závažnost trombózy a její prevenci

Fakultní nemocnice Ostrava se letos poprvé připojí k hnutí Světového dne trombózy, který připadá na neděli 13. října. Preventivní kampaň propaguje i akce Horská Virchowova triáda, v jejímž rámci účastníci vystoupají na jednu ze tří hor v České republice. Cílem je upozornit na závažnost tromboembolické nemoci a na skutečnost, že jí lze dobře předcházet.


Hvězdou pátečního programu festivalu Japonské dny v Ostravě bude polské Anime Symphony

Anime Symphony čerpá inspiraci z bohatého dědictví anime hudby a vzdává hold tvůrcům a skladatelům, kteří dali emocionální sílu mnoha nezapomenutelným scénám z oblíbených titulů. Nové a exkluzivní orchestrální aranže, stejně jako jejich živé provedení, zdůrazní jedinečný zvuk a krásu ikonických melodií. Jedná se o poměrně mladý projekt, který však stojí na pevných základech s dlouhou tradicí.

Lékaři FN Ostrava používají unikátní metodu na odstraňování plicní embolie

Lékaři Interní a kardiologické kliniky FN Ostrava jako jediní v Moravskoslezském kraji používají unikátní metodu u rizikových pacientů s plicní embolií. Jde o lokální katetrovou trombolýzu, díky níž cíleně rozpustí krevní sraženiny v plicích. FN Ostrava je jedno z osmi pracovišť v Česku, které pacienty tímto způsobem léčí.

Prověřte po povodních kvalitu vody ve studni! Mimořádně s 20% slevou

Po odeznění povodňové situace odborníci z vodárenských laboratoří společnosti Vodotech důrazně doporučují pečlivou, a především odbornou kontrolu studní. Během záplav dochází k průniku znečištěné vody do studní a rovněž samotný zdroj podzemní vody je většinou silně kontaminován. S ohledem na mimořádnou situaci připravila společnost pro zákazníky speciální nabídku, kdy nabízí laboratorní rozbory vody ze studní s 20% slevou.

Karlovice před katastrofou zachránila suchá nádrž Jelení

Ničivá povodeň v Jeseníkách byla na některých místech odhadnuta na tisíciletou vodu. Proti takové síle není žádná ochrana a obrana. Zcela devastujícím způsobem zasáhla oblast řeky Bělé, Staříče a Vidnávky, kde byl prakticky zničen veškerý vodohospodářský majetek, který je odhadován v řádech stovek miliónů korun. Dobrou zprávou je, že všechny nově vybudované suché nádrže státního podniku Povodí Odry fungovaly bez problémů a pomohly transformovat extrémní povodňovou vlnu a zmírnit povodňové škody.

NDM se raduje ze tří cen Thálie. Dvě za muzikál Chicago a jedna pro činoherečku do 33 let

Celkem tři Ceny Thálie si dnes z pražského Národního divadla odnesli umělci působící v Národním divadle moravskoslezském. Skvělý úspěch muzikálu NDM a činohry! Dvojitou Thálii si připsal muzikál Chicago: Lukáš Vlček má cenu za roli právníka Billyho Flynna a Markéta Schimmerová Procházková převzala Thálii za postavu vražedkyně Velmy Kelly. Muzikál Johna Kandera, Freda Ebba a Boba Fosse režírovala Gabriela Petráková, hudebně nastudoval Jakub Žídek, premiéra byla letos v únoru a inscenace se těší velkému zájmu diváků – máme stále vyprodáno!

Na zámku v Bravanticích se uskuteční křest dětské knihy Myšák Kryštof

V sobotu 12. října se na zámku v Bravanticích na Novojičínsku uskuteční od 14 do 16 hodin akce pro děti Z pohádky do pohádky. Její součástí bude i křest dětské knihy Myšák Kryštof a Hořící klenot, která tak bude pokřtěna přímo v místě, kde autorka Iva Hoňková ukotvila děj svého pohádkového příběhu.

Více