Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Petra Dorazilová

Nový Jičín zve k virtuální prohlídce města

6. října 2017 10:57 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Na procházku Novým Jičínem se mohou lidé vydat i z pohodlí svého domova. Město spustilo virtuální prohlídku. Ta zatím nabízí detailní pohled na 8 míst. Další by měla přibývat v příštím roce. Záměrem je postupně představit prostory, která se podařilo opravit i díky evropským dotacím.

Malby v kapli sv. Rodiny v Odrách jsou objevem roku

5. října 2017 12:20 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Národní památkový ústav ocenil nejlepší počiny v oblasti péče o dědictví našich předků, které se podařilo uskutečnit v minulém roce. Prestižní cenu v kategorii “objev roku” získala v konkurenci celé republiky kaple sv. Rodiny v Odrách na Novojičínsku. Upozornila na sebe zejména odhalením dřevěného malovaného stropu z období baroka.

Zloděj v NJ se zaměřil na rodinné domy

4. října 2017 13:21 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Kriminalisté v Novém Jičíně vyšetřují více případů vloupání do rodinných domů, ke kterým došlo během měsíce září. Zloděj se zaměřil na šperky a finanční hotovost. Policisté upozorňují majitele domů, aby si obydlí při odchodu zabezpečili a nenechávali otevřená ani větrací okna.

Aktuálně z Nového Jičína

3. října 2017 23:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Odbor životního prostřední organizuje Podzimní bazárek. Lidé mohou prodat či darovat funkční oblečení, obuv, hračky, knihy, CD, hudební nástroje, elektroniku a další předměty. Akce se uskuteční v sobotu 21. října ve Střediska volného času Fokus. Místa na bazárku je nutné si dopředu rezervovat, informace najdete na webu města. * Mobilní hospic Strom Života, který působí v Novém Jičíně, získal Cenu evropského občana, kterou uděluje Evropský parlament. Společně s Charitou ČR byl jediným českým zástupcem mezi oceněnými ze všech zemí Evropské unie. * Muzeum Novojičínska pořádá výstavu výtvarníka Jana Zemánka s názvem Skulptury a objekty. Koná se u příležitosti životního jubilea tohoto zdejšího výtvarníka. Otevřena bude v Nové Galerii až do 4. ledna.

Náměstí obsadily nablýskané veterány

3. října 2017 18:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Den české státnosti, 28. září, je v Novém Jičíně už 8 let spjato také s velkým svátkem pro milovníky historických vozidel. Ne jinak tomu bylo i letos a Masarykovo náměstí obsadilo na 150 veteránů, automobilů i motocyklů.

Na břehu Čerťáku u NJ chránění mlži nejsou

3. října 2017 13:19 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Jak jsme informovali před pár dny, začala se vypouštět nádrž Čerťák u Nového Jičína, a to kvůli plánované opravě spodní výpusti. Spolu s klesající hladinou se na březích objevuje velké množství mlžů. Podle odborníka z Ostravské univerzity, který zde provádí biologický dozor, se ovšem nejedná o chráněný druh a nebudou se přemisťovat do jiných lokalit.

11. ročník Běhu novojičínským parkem

2. října 2017 23:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Den pracovního volna na konci září mohli lidé využít i ke sportování. Ve Smetanových sadech se konal 11. ročník Běhu novojičínským parkem. Akce byla určena široké veřejnosti, na startovní čáru se mohly postavit děti od tří let a také účastníci seniorských kategorií.

Odpoledne v domě pro seniory je zábava

2. října 2017 15:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Navzájem si obohatit život - děti seniorům, senioři dětem. To je hlavní myšlenka spolupráce, kterou Domov Duha navázal s družinou základní školy Komenského 66. Děti přicházejí do domova zpravidla jednou za dva týdny a společně tráví čas hrami, soutěžemi a cvičením.

Mobilní salaš potěšil novojičínské seniory

2. října 2017 14:16 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Od roku 1998 si svět počátkem října připomíná Mezinárodní den seniorů. Na příslušníky nejstarší generace myslí i v Domově Duha v Novém Jičíně. Staré a nemohoucí lidi zde navštívil Mobilní salaš. Lidé si mohli zkusit česat ovčí vlnu a samotné ovce si i pohladit. Mnozí si tak připomněli svůj život před desítkami let.

Aktuálně z Nového Jičína

29. září 2017 20:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Novojičínské diagnostické centrum jako jediné v České republice disponuje modulem kontrastní mamografie. Nové metody vyšetření poskytují lékařům další informace nad rámec klasické mamografie a dokáží vyšetřit prsa rychleji a levněji. Investice do nového mamografu přesáhla 8 miliónů korun. * Zemědělské vzdělávání v Novém Jičíně slaví 150 let. Dnešní Střední zemědělská a technická škola si toto výročí připomene 6. a 7. října. Ve svém areálu přivítá jak absolventy, tak i příznivce z řad veřejnosti. Prohlédnout si budou moci výstavu o historii a současnosti školy a vyzkoušet si třeba jízdu zručnosti traktorem. * V modlitebně evangelické církve v Janáčkových sadech se ve čtvrtek 5. října koná koncert s názvem "Hudba v myšlenkách Masarykových". V pořadu zazní skladby českých a slovenských autorů od 19. století po současnost, a to v podání akordeonistky Jitky Baštové a hráče na loutnu Jindřicha Macka. Pořad, ve kterém bude hudba propojena citáty a texty T.G.Masaryka, začíná v 18 hodin.

Komerční sdělení více

Lékaři FN Ostrava používají unikátní metodu na odstraňování plicní embolie

Lékaři Interní a kardiologické kliniky FN Ostrava jako jediní v Moravskoslezském kraji používají unikátní metodu u rizikových pacientů s plicní embolií. Jde o lokální katetrovou trombolýzu, díky níž cíleně rozpustí krevní sraženiny v plicích. FN Ostrava je jedno z osmi pracovišť v Česku, které pacienty tímto způsobem léčí.

Prověřte po povodních kvalitu vody ve studni! Mimořádně s 20% slevou

Po odeznění povodňové situace odborníci z vodárenských laboratoří společnosti Vodotech důrazně doporučují pečlivou, a především odbornou kontrolu studní. Během záplav dochází k průniku znečištěné vody do studní a rovněž samotný zdroj podzemní vody je většinou silně kontaminován. S ohledem na mimořádnou situaci připravila společnost pro zákazníky speciální nabídku, kdy nabízí laboratorní rozbory vody ze studní s 20% slevou.

Karlovice před katastrofou zachránila suchá nádrž Jelení

Ničivá povodeň v Jeseníkách byla na některých místech odhadnuta na tisíciletou vodu. Proti takové síle není žádná ochrana a obrana. Zcela devastujícím způsobem zasáhla oblast řeky Bělé, Staříče a Vidnávky, kde byl prakticky zničen veškerý vodohospodářský majetek, který je odhadován v řádech stovek miliónů korun. Dobrou zprávou je, že všechny nově vybudované suché nádrže státního podniku Povodí Odry fungovaly bez problémů a pomohly transformovat extrémní povodňovou vlnu a zmírnit povodňové škody.


NDM se raduje ze tří cen Thálie. Dvě za muzikál Chicago a jedna pro činoherečku do 33 let

Celkem tři Ceny Thálie si dnes z pražského Národního divadla odnesli umělci působící v Národním divadle moravskoslezském. Skvělý úspěch muzikálu NDM a činohry! Dvojitou Thálii si připsal muzikál Chicago: Lukáš Vlček má cenu za roli právníka Billyho Flynna a Markéta Schimmerová Procházková převzala Thálii za postavu vražedkyně Velmy Kelly. Muzikál Johna Kandera, Freda Ebba a Boba Fosse režírovala Gabriela Petráková, hudebně nastudoval Jakub Žídek, premiéra byla letos v únoru a inscenace se těší velkému zájmu diváků – máme stále vyprodáno!

Na zámku v Bravanticích se uskuteční křest dětské knihy Myšák Kryštof

V sobotu 12. října se na zámku v Bravanticích na Novojičínsku uskuteční od 14 do 16 hodin akce pro děti Z pohádky do pohádky. Její součástí bude i křest dětské knihy Myšák Kryštof a Hořící klenot, která tak bude pokřtěna přímo v místě, kde autorka Iva Hoňková ukotvila děj svého pohádkového příběhu.

NDM uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Havelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.

Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

Více