Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Petra Dorazilová

Max Mannheimer má v NJ pamětní desku

29. září 2017 11:53 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Max Mannheimer, spisovatel, malíř, pamětník holocaustu a zdejší rodák, má v Novém Jičíně pamětní desku. Klub rodáků a přátel města ji slavnostně odhalil přesně rok po jeho smrti. Umístěna je na domě v Hoblíkově ulici, kde prožil své mládí.

Zámek Kunín zve na stovky květů a četníky

29. září 2017 9:06 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Zámek Kunín pořádá závěrečnou a největší akci roku - Růže pro paní hraběnku. Návštěvníci mohou poprvé ve všech pokojích shlédnout aranžmá květin předního české floristy Slávka Rabušice. Letos je akce navíc obohacena o výstavu, která připomíná žáka zdejší zámecké školy a zakladatele četnictva v Čechách.

Nádrž Čerťák bude bez vody

28. září 2017 14:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Nádrž Čerťák bude zhruba za měsíc bez vody. Vypouštět se začala kvůli plánované opravě. Správce vodního díla, Lesy České republiky, budou měnit technologickou část spodní výpusti. Rybáře čeká odlov ryb, které budou muset přemístit do náhradních lokalit. Stěhovat se budou také případně nalezené chráněné druhy škeblí.

Knihovna zve rok po požáru na celostátní akci

27. září 2017 21:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Podpořit děti a také dospělé v zájmu o četbu má celostátní Týden knihoven, který připadá na první říjnové dny. K popularizaci knih se pravidelně připojuje také knihovna v Novém Jičíně. Ta si navíc v říjnu připomene i rok od požáru, který zničil na 13 tisíc svazků.

Čerťák v NJ se vypouští, bude se opravovat

27. září 2017 12:28 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Vodní nádrž Čerťák v Novém Jičíně bude zhruba za měsíc bez vody. Vypouštět se začala kvůli plánované opravě. Správce vodního díla, Lesy České republiky, budou měnit technologickou část spodní výpusti. Rybáře čeká odlov ryb a stěhovat se budou také případně nalezené chráněné druhy škeblí.

Aktuálně z Nového Jičína

27. září 2017 11:49 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Městské kulturní středisko zahajuje v říjnu kurzy pro dospělé, zájemci se ještě mohou hlásit na poslední volná místa. Připraveny jsou i novinky, například lekce fotografování, kresby, jazyka esperanto a účetnictví. Veškeré informace jsou uvedeny na webu kulturního střediska. * V den státního svátku 28. září se již po sedmé uskuteční prezentace historických vozů pod názvem Svatováclavská vyjížďka. Na Masarykově náměstí budou veteráni vystaveni od 8 hodin ráno do půl jedenácté, program doplní vystoupení kapely Klika NJ blues. * V neděli 1. října proběhne od 14 hodin komentovaná procházka Novým Jičínem. Akce je součástí celostátního Dne architektury a je zaměřená na nedávné stavební počiny. Sraz je na náměstí před Starou poštou, účast je zdarma. * Zámek Kunín pořádá závěrečnou a největší akci roku - Růže pro paní hraběnku. Od 28. září do 8. října mohou návštěvníci ve všech pokojích shlédnout aranžmá růží. Připraven je výstava o žákovi zdejší hraběnky a zakladateli četnictva doplněná o den s PČR a ukázky historického vojska. Další program pokračuje o víkendu módními přehlídkami a divadlem klientů sociálně terapeutických dílen novojičínské Effathy. * Ve čtvrtek 28. září se koná 11. ročník Běhu novojičínským parkem. Akce se uskuteční ve Smetanových sadech, registrace začíná v 8:20. Běh je určen široké veřejnosti, malým sportovcům od tří let až po seniorské kategorie. * Na Svinci se ve dnech 28. září až 1. října koná discgolfový turnaj Moravian Open 2017. Jedná se o závěrečný turnaj kategorie A 1. discgolfové ligy, zúčastní se ho několik Mistrů České republiky.

Příbor navštívila zástupkyně Velvyslanectví USA

25. září 2017 9:49 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Do Příbora na Novojičínsku zavítala Chargé d’affaires Velvyslanectví USA Kelly Adams Smith. Navštívila zdejší americkou investici, firmu vyrábějící prádelenskou techniku, a také se v Piaristickém klášteře setkala se zástupci města a studenty.

Na Dni mobility vozil cestující elektrobus

24. září 2017 12:16 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Nový Jičín se i letos zapojil do celoevropské kampaně na podporu čisté, sdílené a inteligentní dopravy. Na Masarykově náměstí se konal Den mobility. Lidé se mohli svést v elektrobusu, typově shodném s ekologickými vozy, které budou od prosince zajišťovat ve městě hromadnou dopravu.

Výstava připomíná 50 lety vyhlášení MPR

22. září 2017 18:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Letos je tomu 50 let, co bylo historické jádro Nového Jičína vyhlášeno městskou památkovou rezervací. Tuto událost připomíná výstava ve vestibulu radnice. K vidění jsou zde fotografie a další dokumenty, které uplynulých pět desítek let z různých úhlů mapují.

Nový Jičín vyhlásil Dobrovolníky roku

22. září 2017 10:12 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Město Nový Jičín ocenilo významný akt lidské solidarity a po čtvrté vyhlásilo Dobrovolníka roku. Za nezištnou pomoc druhým byli oceněni 3 lidé. Čtvrtý získal mimořádnou nominaci za dlouhodobou pomoc při organizaci dobrovolnictví na území Novojičínska.

Komerční sdělení více

Lékaři FN Ostrava používají unikátní metodu na odstraňování plicní embolie

Lékaři Interní a kardiologické kliniky FN Ostrava jako jediní v Moravskoslezském kraji používají unikátní metodu u rizikových pacientů s plicní embolií. Jde o lokální katetrovou trombolýzu, díky níž cíleně rozpustí krevní sraženiny v plicích. FN Ostrava je jedno z osmi pracovišť v Česku, které pacienty tímto způsobem léčí.

Prověřte po povodních kvalitu vody ve studni! Mimořádně s 20% slevou

Po odeznění povodňové situace odborníci z vodárenských laboratoří společnosti Vodotech důrazně doporučují pečlivou, a především odbornou kontrolu studní. Během záplav dochází k průniku znečištěné vody do studní a rovněž samotný zdroj podzemní vody je většinou silně kontaminován. S ohledem na mimořádnou situaci připravila společnost pro zákazníky speciální nabídku, kdy nabízí laboratorní rozbory vody ze studní s 20% slevou.

Karlovice před katastrofou zachránila suchá nádrž Jelení

Ničivá povodeň v Jeseníkách byla na některých místech odhadnuta na tisíciletou vodu. Proti takové síle není žádná ochrana a obrana. Zcela devastujícím způsobem zasáhla oblast řeky Bělé, Staříče a Vidnávky, kde byl prakticky zničen veškerý vodohospodářský majetek, který je odhadován v řádech stovek miliónů korun. Dobrou zprávou je, že všechny nově vybudované suché nádrže státního podniku Povodí Odry fungovaly bez problémů a pomohly transformovat extrémní povodňovou vlnu a zmírnit povodňové škody.


NDM se raduje ze tří cen Thálie. Dvě za muzikál Chicago a jedna pro činoherečku do 33 let

Celkem tři Ceny Thálie si dnes z pražského Národního divadla odnesli umělci působící v Národním divadle moravskoslezském. Skvělý úspěch muzikálu NDM a činohry! Dvojitou Thálii si připsal muzikál Chicago: Lukáš Vlček má cenu za roli právníka Billyho Flynna a Markéta Schimmerová Procházková převzala Thálii za postavu vražedkyně Velmy Kelly. Muzikál Johna Kandera, Freda Ebba a Boba Fosse režírovala Gabriela Petráková, hudebně nastudoval Jakub Žídek, premiéra byla letos v únoru a inscenace se těší velkému zájmu diváků – máme stále vyprodáno!

Na zámku v Bravanticích se uskuteční křest dětské knihy Myšák Kryštof

V sobotu 12. října se na zámku v Bravanticích na Novojičínsku uskuteční od 14 do 16 hodin akce pro děti Z pohádky do pohádky. Její součástí bude i křest dětské knihy Myšák Kryštof a Hořící klenot, která tak bude pokřtěna přímo v místě, kde autorka Iva Hoňková ukotvila děj svého pohádkového příběhu.

NDM uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Havelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.

Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

Více