Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Petra Dorazilová

Město vydalo průvodce partnerskými městy

17. července 2017 15:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Radnice vydala brožuru s názvem Nový Jičín a jeho partnerská města. Na několika stranách je prostřednictvím fotografií představeno všech 6 měst, se kterými má uzavřenu smlouvu o partnerství. Útlá knížka přináší i základní informace z jejich historie a současnosti. Kromě toho v ní zájemci o cestu do těchto města najdou kontakty na některá ubytovací a stravovací zařízení, přehled zajímavostí nebo také nejznámější kulturní a sportovní akce. Tiskovina je v českém jazyce a zahrnuje i anglický překlad. Průvodce partnerskými městy vyšel v nákladu 2 000 kusů a je k dispozici zdarma v návštěvnickém centru. Nyní se připravuje také elektronická verze, která bude na webových stránkách informačního centra a města.

NJ výtvarníci čerpali zkušenosti v Německu

17. července 2017 9:09 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Výtvarníci novojičínské základní umělecké školy se zúčastnili workshopu v německém Ludwigsburgu. Týdenní pobyt pro ně byl novou zkušeností v oblasti práce s moderními výtvarnými technikami. Takováto příležitost mezinárodní konfrontace se jim naskytla vůbec poprvé.

Letní kino opět promítá v zahradě Nového Slunce

16. července 2017 15:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Přestože je areál bývalého letního kina v Novém Jičíně už čtyři roky uzavřen, ani letos nepřijdou filmoví nadšenci o promítání pod širým nebem. Na sedm dní se otevře venkovní biograf opět v zahradě Nového Slunce. Na své si přijdou milovníci pohádek, romantiky i sci-fi.

Slavnost připomene Laudona a otevře Sklípek

15. července 2017 20:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Hlavním symbolem letošní 24té městské slavnosti bude postava generála Laudona a jeho 300. výročí narození. Vojevůdce ožije například v bitvě na Bochetě a také v netradičním prostoru bývalého Radničního sklípku. Ten se veřejnosti otevře po více jak deseti letech.

Ve městě se poběží první půlmaraton

15. července 2017 10:28 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

V Novém Jičíně se poběží první půlmaraton. Trasa povede z náměstí po cyklostezce Koleje a zpět. Vytrvalostní závod se bude konat v září, už teď ale byla zahájena registrace. Počet běžců je totiž omezen na 350 účastníků.

Novojičínský Fokus má nového ředitele

14. července 2017 8:47 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Novojičínští radní jmenovali nového ředitele Střediska volného času Fokus. Na základě výběrového řízení se jím stal Michal Podžorný z Kopřivnice. Funkce by se měl ujmout 1. září. Město vypsalo konkurz po té, co bývalý ředitel Martin Jakůbek, který je vyšetřován policí, rezignoval na svou funkci.

Dopravní policie obklopila Nový Jičín

13. července 2017 8:19 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Vyšší počet dopravních hlídek nasadili policisté v úvodu prázdnin na Novojičínsku. Kontrolu zaměřili na rychlost a návykové látky. Řidiče také upozorňovali na bezpečné chování na komunikaci a riziko únavy při cestách na dovolenou.

Aktuálně z Nového Jičína

13. července 2017 8:15 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Ulice Palackého bude v sobotu 15. července neprůjezdná. V délce asi 300 metrů směrem od kruhového objezdu s ulicí Bohuslava Martinů k centru města tu proběhne pokládka nového asfaltu. Stavební práce budou probíhat od 7 do 21 hodin. Hlavní objízdná trasa povede po ulici K Nemocnici. * Místní akční skupina Lašsko vyhlašuje mikrogranty na podporu projektů, které zviditelňují kulturní a tradiční život v obcích, lokální produkty, ochranu přírody a rozvoj území. Projekty musí být realizovány od července do konce tohoto roku. Více informací najde na na webu MAS Lašsko. * Na Masarykově náměstí vystoupí v pátek 14. července Dechový orchestr Štramberk. Posluchači se mohou těšit na filmové melodie a známé populární skladby. Začátek koncertu je ve 20 hodin. * Muzeum Novojičínska, respektive jeho příborská pobočka, získala cenu Pěti rudých růží, kterou uděluje Česká národopisná společnost za významný přínos pro rozvoj etnografie. Pracovníci muzea si ji zasloužili za realizaci výstavy Kopřiva. Je to již druhé ocenění, které tato expozice získala.

Silnice mezi NJ a Rychalticemi se mění v dálnici

12. července 2017 13:01 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Silnice I/48 mezi Rybím na Novojičínsku a Rychalticemi na Frýdecko-Místecku se promění v dálnici D/48. Práce na tomto úseku již začaly a stavět se bude tři a půl roku. Řidiči musí, zejména od příštího roku, počítat s provozem v jednom pruhu a s uzavírkami. V tuto chvíli zahájili stavebníci budování objízdných tras.

Podomní prodej je zakázán, volejte 156

12. července 2017 8:14 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Přestože v Novém Jičíně platí od roku 2014 zákaz podomního a pochůzkového prodeje, u dveří lidí se opět objevují nekalí obchodníci. A zaměřují se zejména na nejzranitelnější skupinu obyvatel - na seniory a duševně nemocné.

Komerční sdělení více

Lékaři FN Ostrava používají unikátní metodu na odstraňování plicní embolie

Lékaři Interní a kardiologické kliniky FN Ostrava jako jediní v Moravskoslezském kraji používají unikátní metodu u rizikových pacientů s plicní embolií. Jde o lokální katetrovou trombolýzu, díky níž cíleně rozpustí krevní sraženiny v plicích. FN Ostrava je jedno z osmi pracovišť v Česku, které pacienty tímto způsobem léčí.

Prověřte po povodních kvalitu vody ve studni! Mimořádně s 20% slevou

Po odeznění povodňové situace odborníci z vodárenských laboratoří společnosti Vodotech důrazně doporučují pečlivou, a především odbornou kontrolu studní. Během záplav dochází k průniku znečištěné vody do studní a rovněž samotný zdroj podzemní vody je většinou silně kontaminován. S ohledem na mimořádnou situaci připravila společnost pro zákazníky speciální nabídku, kdy nabízí laboratorní rozbory vody ze studní s 20% slevou.

Karlovice před katastrofou zachránila suchá nádrž Jelení

Ničivá povodeň v Jeseníkách byla na některých místech odhadnuta na tisíciletou vodu. Proti takové síle není žádná ochrana a obrana. Zcela devastujícím způsobem zasáhla oblast řeky Bělé, Staříče a Vidnávky, kde byl prakticky zničen veškerý vodohospodářský majetek, který je odhadován v řádech stovek miliónů korun. Dobrou zprávou je, že všechny nově vybudované suché nádrže státního podniku Povodí Odry fungovaly bez problémů a pomohly transformovat extrémní povodňovou vlnu a zmírnit povodňové škody.


NDM se raduje ze tří cen Thálie. Dvě za muzikál Chicago a jedna pro činoherečku do 33 let

Celkem tři Ceny Thálie si dnes z pražského Národního divadla odnesli umělci působící v Národním divadle moravskoslezském. Skvělý úspěch muzikálu NDM a činohry! Dvojitou Thálii si připsal muzikál Chicago: Lukáš Vlček má cenu za roli právníka Billyho Flynna a Markéta Schimmerová Procházková převzala Thálii za postavu vražedkyně Velmy Kelly. Muzikál Johna Kandera, Freda Ebba a Boba Fosse režírovala Gabriela Petráková, hudebně nastudoval Jakub Žídek, premiéra byla letos v únoru a inscenace se těší velkému zájmu diváků – máme stále vyprodáno!

Na zámku v Bravanticích se uskuteční křest dětské knihy Myšák Kryštof

V sobotu 12. října se na zámku v Bravanticích na Novojičínsku uskuteční od 14 do 16 hodin akce pro děti Z pohádky do pohádky. Její součástí bude i křest dětské knihy Myšák Kryštof a Hořící klenot, která tak bude pokřtěna přímo v místě, kde autorka Iva Hoňková ukotvila děj svého pohádkového příběhu.

NDM uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Havelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.

Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

Více