Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Petra Dorazilová

Druhé medobraní v novojičínské nemocnici

14. srpna 2016 9:35 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Nemocnice Nový Jičín je jednou z mála institucí v republice, a zřejmě jediným zdravotnickým zařízením, které přímo ve svém areálu chová včely a sklízí med. V těchto dnech zde proběhlo historicky druhé medobraní. Podařilo se stočit 50 kilogramů medu, který ochutnají také pacienti.

Aktuálně z Nového Jičína

8. srpna 2016 8:24 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Městská knihovna je po čerpání dovolené opět otevřena a zve děti na další prázdninové čtvrtky. 11. srpna to bude Zumba s Vendou. O týden později připravili knihovníci dopoledne pro děti, které rády tvoří a mohou si zde vyrobit originální a jedinečný dárek. Poslední prázdninovou aktivitou, 25. srpna, je zábavné malování na kameny. * Novojičínské kulturní léto nabídne v pátek 12. srpna show ve stylu největších světových hitů 50tých a 60tých let. Na náměstí vystoupí ostravský Rock & Roll Band Marcela Woodmana. Koncert začíná ve 20 hodin. * A následuje ještě jedna pozvánka na akci, která se uskuteční v rámci kulturního léta. Tentokrát půjde o vystoupení novojičínské Městské dechové hudby. Uskuteční se v neděli 14. srpna v zahradě restaurace Nové slunce od 16ti hodin. * Pro všechny, kteří mají rádi pohyb na čerstvém vzduch a navíc pod večerní oblohou, je připravena další vyjížďka in-line bruslařů. Opět se pojede za plného provozu ulicemi města. Start je v pátek 19. srpna o půl deváté večer u zimního stadionu. Následující společná jízda je pak plánována ještě na 2. září.

Kulturní středisko otevře kurz tvůrčího psaní

5. srpna 2016 8:30 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Městské kulturní středisko už zveřejnilo nabídku kurzů, které otevře po prázdninách. Zcela nově se tu budou moci zájemci věnovat tvůrčímu psaní. Chybět nebudou oblíbené lekce v pěti cizích jazycích a kurz znakové řeči pro začátečníky i pokročilé.

Aktuálně z Nového Jičína

1. srpna 2016 13:55 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Od pondělí 1. do soboty 6. srpna probíhá na Zámku Kunín Letní kurz interpretace staré hudby. Převážně barokní skladby se tu rození znovu po roce. V Kuníně mají dostaveníčko špičkoví evropští interpreti staré hudby spolu s profesionálními muzikanty i studenty, kteří mají zájem se v daním oboru zdokonalit. Návštěvníci zámku, kteří sem v tyto dny zavítají, se tak mohou těšit na neobvyklé na prohlídky, neboť budou moci vyslechnout malou ukázkou zkoušených skladeb. Veřejnost je také zvána 2. srpna na úvodní koncert učitelů a 5. srpna na závěrečný slavnostní koncert všech účastníků v kostele Povýšení svatého Kříže. Začátek je vždy o půl osmé večer. * Pořadatelé městské slavnosti vyhlašují soutěž O nejefektnější dětský barokní kostým. Vítěz získá finanční odměnu. Podrobné informace přineseme v některém z dalších expresů. * Výstava fotografií s názvem “Čaj a láska” je k vidění v galerii Návštěvnického centra. Snímky Pavola Kaščáka a Rostislava Čuboka zachycují jejich desetidenní pobyt v Číně. Ten získali jako vítězové mezinárodní soutěže krátkých filmů v esperantu. Fotografie z exotické cesty budou v informačním centru vystaveny do konce srpna.

Kamenné divadlo bylo původně lomem

31. července 2016 19:47 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Lokalita Skalek a kamenného divadla je častým cílem procházek pro řadu Novojičíňáků. Málokdo možná tuší, že v těchto místech se těžil kámen pro stavbu městských hradeb. Dnes je lesní divadlo klidným zákoutím, které ale stále více rozbourávají nenápadní škůdci - náletové dřeviny.

Klub rodáků se věnuje architektuře

31. července 2016 19:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Novojičínský klub rodáků nezahálí ani v létě. Připravil přednášku o zajímavých stavbách města, která navazuje na výstavu fotografií v Baště. Kromě toho plánuje další besedy na téma architektura a poznávací cestu na Slovensko. V Bratislavě se mají rodáci setkat s autorem programu regenerace zdejší městské památkové rezervace Bohumilem Kováčem.

Léto na táborech SVČ Fokus

31. července 2016 13:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Letní tábory patří stále k oblíbeným prázdninovým aktivitám. Tradičním pořadatelem atraktivních pobytů je v Novém Jičíně Středisko volného času Fokus.

Alena Kupková vydala druhou sbírku poezie

30. července 2016 14:01 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Novojičínská básnířka Alena Kupková vydala svou druhou sbírku poezie. Světlo světa spatřila knížka s názvem Ticha mých samot. Publikace nevyšla ve velkém nákladu, nicméně autorka se o své verše dělí se čtenáři na svém facebooku. Novou básničku přidává vždy každou neděli.

V NJ nemocnici stočili 50 kilogramů medu

29. července 2016 12:08 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Nemocnice Nový Jičín je jednou z mála institucí v republice, a zřejmě jediným zdravotnickým zařízením, které přímo ve svém areálu chová včely a sklízí med. V těchto dnech zde proběhlo historicky druhé medobraní. Podařilo se stočit 50 kilogramů medu, který ochutnají také pacienti.

Aktuálně z Nového Jičína

29. července 2016 8:26 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Příznivci koupání v přírodních koupalištích mohou kvalitu sledovat na webových stránkách Krajské hygienické stanice Ostrava. Z nádrží v bývalém okrese Nový Jičín zde pravidelně zobrazují výsledky kontrol z Čerťáku, kopřivnické Větřkovické přehrady, Kacabaje v Hodslavicích a Údolí mladých v Bílovci. Čistotu vody sledují hygienici pravidelně a výsledky na webu jsou aktualizovány každý týden. Na Novojičínsku je v červenci nejkvalitnější voda na Čerťáku a Větřkovické přehradě. * Obyvatelé Nového Jičína mohou sdělit svůj názor v další anketě, a to na téma stavby vyhlídky na Svinci. Anketa poběží v měsíci srpnu. Zveřejněna bude na webových stránkách města a v srpnovém vydání městského zpravodaje. Hlasovat budou moci všichni obyvatelé města starší 15-ti let. V případě účasti alespoň 10% obyvatel se rada města k výsledku ankety přikloní. * Pozoruhodná výstava soch nevidomé autorky je během prázdnin k vidění v novojičínském muzeum. Hliněná a bronzová díla Marianny Machalové - Jánošíkové zobrazují především ženské postavy a mateřství. Výstava v Rytířském sále potrvá do 23. září. * Na Masarykově náměstí se v pátek 5. srpna můžeme těšit hned na dva koncerty. Od 19 hodin vystoupí folková skupina Plavci a o hodinu později rozezní centrum města cirkusovo-jazzová formace z francouzské Bretaně - Sergent Pépére.

Komerční sdělení více

NDM uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Havelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.


Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

ArcelorMittal Tubular Products Karviná chce vstoupit na trh tepelných rozvodů

ArcelorMittal Tubular Products Karviná, přední výrobce ocelových tenkostěnných profilů a trubek pod značkou JÄKL, realizoval významnou inovaci provozu Rourovny. Nově zprovozněná linka umožní výrobu trubek v délkách až 12 metrů, které najdou uplatnění zejména v oblasti tepelných rozvodů. Společnost díky této investici posiluje svou pozici na trhu a otevírá si nové obchodní příležitosti.

Podcast FNO: Nástroje umělé inteligence jsou v hlavní roli mezinárodní konference

Multifunkční hala GONG v Dolních VÍTKOVICÍCH bude v prvních dubnových dnech hostit premiérovou konferenci, zaměřenou na využití umělé inteligence a inovativních technologií nejen v medicíně. Autorem myšlenky a hlavním organizátorem akce je doc. MUDr. Ondřej Volný, Ph.D., FESO z Neurologické kliniky FN Ostrava a LF OU. V podcastu mimo jiné vysvětluje, proč bude konference otevřená nejen odborníkům, ale také laikům a pacientským organizacím.

Více