Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Petra Dorazilová

Muzeum připomnělo velké zločince Novojičínska

12. července 2016 13:03 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Děsivé a díky tomu také velmi lákavé téma představila přednáška, která se konala v Novém Jičíně. Pojednávala o osudech velkých zločinců, kteří zasáhli do historie města a okolí. Tím nejznámějším je mnohonásobný vrah Anton Shimak (šimák), který byl v Novém Jičíně i popraven.

Na městské slavnosti ocení nejlepší kostýmy

11. července 2016 10:02 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Největší kulturně-společenská akce Nového Jičína - městská slavnost - vstupuje v těchto dnech do hektického období příprav. První zářijové sobota bude této události patřit letos už po třiadvacáté. Tématem bude opět historie města. Součástí slavnosti bude soutěž o nejzajímavější dětský kostým.

Prázdninové Deskohraní v knihovně

9. července 2016 21:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Knihovna je obvykle místem, kde se lidé chovají tiše a soustředí se na výběr literatury. Ta v Novém Jičíně teď ale zažila pravý opak. V rámci prázdninového programu se tu děti oddávaly vášnivému zápolení ve stolních hrách. Vybírat mohly z nabídky novinek zaměřených na logiku a nechybělo ani klasické Člověče, nezlob se.

Město vyhlásilo programy a dotace na příští rok

9. července 2016 15:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Město vyhlásilo programy pro poskytování dotací v roce 2017. Podpoří opět sport, kulturu, volnočasové aktivity, sociální oblast a životní prostředí. Přibude také jeden zcela nový program, a to domácí hospicová péče. Z rozpočtu by na tyto aktivity mělo jít 22 milionů korun.

Sochy nevidomé autorky ožily v zámku

9. července 2016 10:04 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Pozoruhodnou výstavu soch nevidomé autorky připravilo novojičínské muzeum. Hliněná a bronzová díla Marianny Machalové - Jánošíkové zobrazují především ženské postavy a mateřství. V rámci slavnostní vernisáže mohli návštěvníci prožít i velmi nevšední zážitek, a to okamžik, kdy sochy díky modelkám ožily.

Přednáška připomněla osudy velkých zločinců

8. července 2016 23:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Děsivé a díky tomu také velmi lákavé téma představila přednáška, která se konala v novojičínské Baště. Pojednávala o osudech velkých zločinců, kteří zasáhli do historie města a okolí. Tím nejznámějším je mnohonásobný vrah Anton Shimak (šimák), který byl v Novém Jičíně i popraven.

Červenec nabídne Kláru Vytiskovou i dechovky

8. července 2016 19:22 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Novojičínské kulturní léto je v plném proudu, a také první prázdninový měsíc nabídne zajímavé akce. Na náměstí vystoupí Klára Vytisková a prostor dostanou také dechovky, mezi nimi i ta nejlepší z jižních Čech - Babouci. Vyvrcholením července bude Jičínfest na Skalkách.

Novojičínská knihovna připravila souboj v Deskohraní

8. července 2016 12:32 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Knihovna je obvykle místem, kde se lidé chovají tiše a soustředí se na výběr literatury. Ta v Novém Jičíně teď ale zažila pravý opak. V rámci prázdninového programu se tu děti oddávaly vášnivému zápolení ve stolních hrách. Vybírat mohly z nabídky novinek zaměřených na logiku a nechybělo ani klasické Člověče, nezlob se.

Školáci přivítali prázdniny na Masarykově náměstí

8. července 2016 10:42 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Novojičínští školáci, i ti, kteří už nejsou školou povinni, přivítali prázdniny na Masarykově náměstí. Odpoledne plné her, workshopů a kulturních vystoupení vyvrcholilo večerními koncerty. Na pódiu sklidila velký aplaus také stále populárnější skupina MIRAI, jejíž dva členové jsou z Nového Jičína.

Aktuálně z Nového Jičína

8. července 2016 9:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Nový Jičín začal s další etapou přeměny obytné zóny - regenerace sídliště Bezručova – Riegrova, které bylo postaveno v 70letech minulého století. Opravují se chodníky, poničený asfalt nahradí zámková dlažba, změnou projde veřejné osvětlení a okolní zeleň. Nové budou odpadkové koše a lavičky. Náklady na přestavbu této lokality jsou 6,6 milionů korun. Práce by měly skončit 19. září. * Město spustilo od 1. července nové webové stránky. Na adrese www.novyjicin.cz se zobrazují informace z úřadu i města v novém technickém a grafickém zpracování. Na webu přibyla řada funkcí a rychlých odkazů a stránky lze také prohlížet v tabletech a chytrých telefonech. Nechybí přehledný sdílený kalendář akcí, ankety, fotogalerie a další doplňky. * Také během prázdnin ožije náměstí jarmarkem, a to ve čtvrtek 14.července. Prodejní stánky nabídnou nejrůznější cukrovinky, medové produkty, pekařské, mléčné a masné výrobky, ukázky práce s keramikou, se dřevem a další suvenýry. Součástí bude také doprovodný program zahrnující Pískohraní - tvoření z dekorativní písku a Letní hrátky s centrem Mozaika. Prázdninový jarmark potrvá od 8:00 do 18:00 hodin. * Beskydské divadlo zveřejnilo nabídku předplatného na sezónu 2016-2017. Zájemci mohou vybírat z 8 okruhů, z toho dva jsou věnovány také dětem. Prodej předplatného a příjem nových přihlášek probíhá v pokladně divadla.

Komerční sdělení více

NDM uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Havelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.


Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

ArcelorMittal Tubular Products Karviná chce vstoupit na trh tepelných rozvodů

ArcelorMittal Tubular Products Karviná, přední výrobce ocelových tenkostěnných profilů a trubek pod značkou JÄKL, realizoval významnou inovaci provozu Rourovny. Nově zprovozněná linka umožní výrobu trubek v délkách až 12 metrů, které najdou uplatnění zejména v oblasti tepelných rozvodů. Společnost díky této investici posiluje svou pozici na trhu a otevírá si nové obchodní příležitosti.

Podcast FNO: Nástroje umělé inteligence jsou v hlavní roli mezinárodní konference

Multifunkční hala GONG v Dolních VÍTKOVICÍCH bude v prvních dubnových dnech hostit premiérovou konferenci, zaměřenou na využití umělé inteligence a inovativních technologií nejen v medicíně. Autorem myšlenky a hlavním organizátorem akce je doc. MUDr. Ondřej Volný, Ph.D., FESO z Neurologické kliniky FN Ostrava a LF OU. V podcastu mimo jiné vysvětluje, proč bude konference otevřená nejen odborníkům, ale také laikům a pacientským organizacím.

Více