Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Petra Dorazilová

Majitelem Hückelových vil je město

7. července 2016 15:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Hückelovy vily v Novém Jičíně - kdysi architektonický skvost, dnes chátrající budovy - změnily svého vlastníka a tím zřejmě svůj osud. Jejich majitelem se stalo město. Radnice teď připravuje dokumentaci pro záchovné práce. Náklady na celkovou obnovu jsou odhadovány na 200 milionů korun.

Nevidomá sochařka vystavuje v Novém Jičíně

7. července 2016 12:09 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Pozoruhodnou výstavu soch nevidomé autorky připravilo novojičínské muzeum. Hliněná a bronzová díla Marianny Machalové Jánošíkové zobrazují především ženské postavy a mateřství. V rámci slavnostní vernisáže mohli návštěvníci prožít i další nevšední zážitek, a to okamžik, kdy sochy díky modelkám ožily.

Stavby Nového Jičína objektivem Pavla Wesselého

7. července 2016 10:36 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Letošní rok je v Novém Jičíně zasvěcen stavitelům, kteří se výrazně podíleli na jeho architektuře. Jedním z počinů je teď výstava fotografií v kamenné Baště. Snímky předsedy klubu rodáků Pavla Wesselého ukazují výrazné historické a také novodobé stavby, které měnily tvář města.

Aktuálně z Nového Jičína

3. července 2016 13:36 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Obyvatelé Nového Jičína mají možnost hlasováním ve dvou anketách spolurozhodovat o dění ve městě. V první anketě mohou vyjádřit svůj názor na to, zda si přejí, aby lidé mohli používat sekačky a další hlučné nářadí o víkendech. Podobně mohou hlasovat také o městském rozhlase - zda relaci omezit nebo zrušit. Obě ankety jsou zveřejněny na webových stránkách města, v Novojičínském zpravodaji a anketní lístky jsou i v Návštěvnickém centru, kde se mohou do do 31. července odevzdávat. * Město vyhlásilo programy pro poskytování dotací z rozpočtu na rok 2017. Mezi podporované aktivity opět patří sport, kultura, volnočasová a sociální oblast a životní prostředí. Zcela novým programem bude domácí hospicová péče. Na uvedené aktivity by mělo jít 22 milionů korun, což je téměř o 3 miliony více, než v letošním roce. . * Už tento čtvrtek zahajuje knihovna své pravidelné prázdninové aktivity pro děti. Jako první je 7. července na programu Deskohraní. Dopoledne pro vášnivé hráče klasických i zcela nových her začíná v 9 hodin. Prázdninové čtvrtky jsou určené dětem od 7 do 13 let. Ten následující, 14, července, bude věnován discgolfu.

Aktuálně z Nového Jičína

1. července 2016 20:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Město Nový Jičín spouští nové webové stránky. Od 1. července se na adrese www.novyjicin.cz zobrazí informace z úřadu i města v novém technickém a grafickém zpracování. Na webu přibyla řada funkcí a rychlých odkazů a stránky lze také prohlížet v tabletech a chytrých telefonech. Původní stránky byly v provozu déle než deset let, nové se připravovaly několik měsíců. Nechybí sdílený kalendář akcí, ankety, fotogalerie a další doplňky. * Následující informace je důležitá pro občany, kteří v Novém Jičíně jezdí městskou hromadnou dopravou a držitele rezidentních a abonentních parkovacích karet. Informační středisko MHD se stěhuje. Ukončilo provoz na Sokolovské ulici a od pondělí 4. července bude otevřeno v přízemí Návštěvnického centra na náměstí. * Městská policie zahájila další vlnu forenzního značení kol a kompenzačních pomůcek, například invalidních vozíků. Syntetickou DNA nanášejí strážníci v úterý a ve čtvrtek, proces trvá asi 20 minut. Podstatou projektu podporovaného ministerstvem vnitra je to, že jízdní kolo je zaregistrováno nejen do databáze Městské policie Nový Jičín, ale i do celosvětové databáze výrobce forenzního značení. V letošním roce mohou strážníci označit asi 300 kol.

Město a hokejový klub jsou ve sporu

1. července 2016 14:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Radnice zveřejnila výsledek kontroly u hokejového klubu, který je provozovatelem zimního stadionu. Město tvrdí, že klub špatně hospodaří a za dva roky chybně vyúčtoval dotace, a to ve výši téměř 4 milionů korun. Hokejisté se brání a věří, že se jedná o nedorozumění. V krajním případě se chtějí obrátit na soud.

Děti v Žilině našly truhlu plnou zlata

1. července 2016 8:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Ještě než se děti rozprchnou na prázdniny, připravil osadní výbor v Žilině rodinnou akci Hledání pokladů. Cesta, na jejímž konci byla truhla plná zlata, vedla přes celou řadu úkolů. Kromě jiného si kluci a holky na začátku léta připomněli také zásady zdravovědy.

Město ocenilo nejlepší žáky

30. června 2016 23:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Skvělé výsledky ve fyzice, chemii, ve znalosti jazyků nebo ve sportovní sféře - to jsou příklady oblastí, ve kterých se v uplynulých deseti měsících dařilo novojičínským školákům. Ti nejlepší z nich teď za svou dobrou práci převzali ocenění na radnici.

Lidé na Pivobraní vypili 100 hektolitrů piva

30. června 2016 19:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Pivobraní na novojičínském náměstí trhalo rekordy, a to nejen teplotní. 4. ročník festivalu zlatavého moku přilákal 13 tisíc návštěvníků, kteří společně zkonzumovali přes 100 hl piva. Součástí akce byl doprovodný a kulturní program a nechyběly ani populární pivní soutěže.

Novojičínská radnice ocenila nejlepší žáky

30. června 2016 13:39 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Skvělé výsledky ve fyzice, chemii, ve znalosti jazyků nebo ve sportovní sféře - to jsou příklady oblastí, ve kterých se v uplynulých deseti měsících dařilo novojičínským školákům. Ti nejlepší z nich teď za svou dobrou práci převzali ocenění na radnici. Odměnou jim byl poukaz na zakoupení knihy.

Komerční sdělení více

NDM uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Havelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.


Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

ArcelorMittal Tubular Products Karviná chce vstoupit na trh tepelných rozvodů

ArcelorMittal Tubular Products Karviná, přední výrobce ocelových tenkostěnných profilů a trubek pod značkou JÄKL, realizoval významnou inovaci provozu Rourovny. Nově zprovozněná linka umožní výrobu trubek v délkách až 12 metrů, které najdou uplatnění zejména v oblasti tepelných rozvodů. Společnost díky této investici posiluje svou pozici na trhu a otevírá si nové obchodní příležitosti.

Podcast FNO: Nástroje umělé inteligence jsou v hlavní roli mezinárodní konference

Multifunkční hala GONG v Dolních VÍTKOVICÍCH bude v prvních dubnových dnech hostit premiérovou konferenci, zaměřenou na využití umělé inteligence a inovativních technologií nejen v medicíně. Autorem myšlenky a hlavním organizátorem akce je doc. MUDr. Ondřej Volný, Ph.D., FESO z Neurologické kliniky FN Ostrava a LF OU. V podcastu mimo jiné vysvětluje, proč bude konference otevřená nejen odborníkům, ale také laikům a pacientským organizacím.

Více