Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Petra Dorazilová

MS kraj s Tatrou plánují nové technické muzeum

7. června 2016 11:48 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Moravskoslezský krajský úřad ve spolupráci s kopřivnickou automobilkou plánují vybudování nového Technického muzea. To by mělo za více než 120 milionů korun vzniknout v prázdné hale bývalé slévárny v areálu Tatry. Podobné plány se objevují už více než 5 let. Realizace závisí na získání dotace z programu muzejnictví.

Klienti terapeutické dílny pomáhali na farmě

6. června 2016 10:13 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Pravidelně pracovat a získat za práci odměnu. To je motivační proces, který si teď vyzkoušelo 8 lidí s mentálním postižením. Zúčastnili se pobytu na farmě, který připravila novojičínská sociálně terapeutická dílna Effatha.

Výstava na radnici připomíná 15 let kraje

4. června 2016 16:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Vestibul novojičínské radnice je prvním místem, kam zamířila putovní výstava k 15 letům trvání Moravskoslezského kraje. Expozice jednoduchými čísly, texty a kresbami ukazuje úspěchy, zajímavosti a významné událostí regionu.

Oprava potrubí starého více než sto let

4. června 2016 10:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Rekonstrukce kanalizačního potrubí, které je staré více než 100 let, probíhá v těchto dnech v centru Nového Jičína. Oprava se týká zhruba 400 metrů kanalizace a obejde se bez výkopových prací, které by narušily chodníky a výrazněji komplikovaly dopravu.

Oprava stoleté kanalizace v Novém Jičíně

3. června 2016 12:59 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Rekonstrukce kanalizačního potrubí, které je staré více než 100 let, probíhá v těchto dnech v centru Nového Jičína. Oprava se týká zhruba 400 metrů kanalizace a obejde se bez výkopových prací, které by výrazněji narušily chodníky a komplikovaly dopravu.

Aktuálně z Nového Jičína

3. června 2016 9:10 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Zastupitelé města se sejdou na své desáté schůzi v tomto volebním období. Jednání, které je jako vždy otevřeno veřejnosti, se koná v aule radnice ve čtvrtek 9. června od 15 hodin. Podrobný program je uveden na webových stránkách města. * Následující informace je důležitá pro občany, kteří v Novém Jičíně jezdí městskou hromadnou dopravou. Informační středisko MHD se přestěhuje. Ukončí provoz na Sokolovské ulici a od pondělí 4. července bude otevřeno v přízemí Návštěvnického centra na náměstí. * SVČ Fokus pořádá ve středu 8. června Den bez úrazu. Chce takto ve spolupráci s dalšími partnery dětem a rodičům připomenout, že čas prázdnin je sice krásným obdobím, nicméně dochází v něm často i k různým zraněním. Hry a soutěže se zaměřením na základy první pomoci a prevenci před úrazy začínají na Masarykově náměstí v 9 hodin. * Státní okresní archiv se ve čtvrtek 9. června již po osmé zúčastní Mezinárodního dne archivů. Letos ve spolupráci s městským kulturním střediskem, Kinem Květem a Muzeem Novojičínska zve veřejnost do kina na projekci archivních snímků pod názvem Filmové střípky z Novojičínska. Začátek je v 17 hodin, vstup je volný. Zároveň bude od 15 do 16:30 hodin zpřístupněna budova bývalé židovské synagogy na Havlíčkově ulici.

Kulturní léto zahájilo dvě stě předškoláků

2. června 2016 14:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Dvě stovky dětí - předškoláků ze všech novojičínských mateřských škol - vytvořily jeden sbor a zazpívaly na Masarykově náměstí. Jejich koncertem oficiálně začalo Novojičínské kulturní léto. Společně předvedly 8 skladeb českého autora dětských písní Miroslava Raichla.

Výstava 15 let Moravskoslezského kraje

2. června 2016 12:02 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Vestibul novojičínské radnice je prvním místem, kam zamířila putovní výstava k 15 letům trvání Moravskoslezského kraje. Expozice jednoduchými čísly, texty a kresbami ukazuje úspěchy, zajímavosti a významné událostí regionu.

Budova fary stojí už 650 let

2. června 2016 12:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Přesně před 650 lety se objevila první zmínka o nejstarší existující stavbě v Novém Jičíně - jedná se o faru a kostel. Farní budova má své významné místo ve městě i dnes. Není pouze symbolem římskokatolické církve a obydlím faráře. Je také centrem společenského života věřících.

Komerční sdělení více

NDL uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Pavelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.


Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

ArcelorMittal Tubular Products Karviná chce vstoupit na trh tepelných rozvodů

ArcelorMittal Tubular Products Karviná, přední výrobce ocelových tenkostěnných profilů a trubek pod značkou JÄKL, realizoval významnou inovaci provozu Rourovny. Nově zprovozněná linka umožní výrobu trubek v délkách až 12 metrů, které najdou uplatnění zejména v oblasti tepelných rozvodů. Společnost díky této investici posiluje svou pozici na trhu a otevírá si nové obchodní příležitosti.

Podcast FNO: Nástroje umělé inteligence jsou v hlavní roli mezinárodní konference

Multifunkční hala GONG v Dolních VÍTKOVICÍCH bude v prvních dubnových dnech hostit premiérovou konferenci, zaměřenou na využití umělé inteligence a inovativních technologií nejen v medicíně. Autorem myšlenky a hlavním organizátorem akce je doc. MUDr. Ondřej Volný, Ph.D., FESO z Neurologické kliniky FN Ostrava a LF OU. V podcastu mimo jiné vysvětluje, proč bude konference otevřená nejen odborníkům, ale také laikům a pacientským organizacím.

Více