Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Tomáš Tikal

V hokejové Lize mistrů se našim zástupcům zatím daří

12. října 2023 11:32 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Velmi blízko postupu do osmifinále hokejové Ligy mistrů jsou oba naši zástupci – Vítkovice Ridera i Oceláři Třinec. Oba týmy si vítězstvím ve středečních zápasech upevnily postavení v elitní evropské šestnáctce.

ENERGIE A KRAJ: Německo žádá regulaci dovozu fotovoltaických panelů z Číny

5. října 2023 6:35 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Čína disponuje největší kapacitou pro výrobu fotovoltaických panelů na světě, přičemž tamní panely nekončí pouze na domácím trhu. Čína rovněž vyváží velké objemy panelů do USA, Evropy či jiných částí světa. Spolkové vlády dvou německých zemí se nyní obrátily na federální vládu a zástupce EU s požadavkem na regulaci dovozu panelů z Číny.

ENERGIE A KRAJ: Jaké zdroje energie by volili experti na energetiku?

5. října 2023 6:32 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Snad každý z nás v poslední době řeší spotřebu energií. Nejen pro ty, kteří zvažují, který typ vytápění umístit do svého domu, tady máme následující anketu. Odpovídali experti na energetiku.

STUDUJ U NÁS: Přidružené školy UNESCO se prezentovaly v Ostravě

4. října 2023 19:41 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Členové sítě přidružených škol UNESCO si dali dostaveníčko v Ostravě, aby si vyměnili své zkušenosti a prezentovali své úspěchy. Dějištěm se stala multifunkční hala Gong v Dolních Vítkovicích.

STUDUJ U NÁS: Američtí piloti besedovali se studenty

4. října 2023 19:39 | Ostrava-město | Tomáš Tikal

Velmi vzácnou návštěvu přivítali studenti a učitelé SPŠ chemické v Ostravě – Zábřehu. Přímo do školy je přišli navštívit američtí piloti, kteří se nejvíce zajímali o odborné učebny.

STUDUJ U NÁS: Gymnázium Havířov - Podlesí prošlo rekonstrukcí

4. října 2023 19:36 | Havířov | Tomáš Tikal

Gymnázium v Havířově-Podlesí se během prázdnin změnilo ve staveniště. Moravskoslezský kraj podpořil na škole dvě velké rekonstrukce. Díky nové elektroinstalaci už nebude docházet k výpadkům proudu a hlavně žákům do oken už nepraží slunce.

Čeští baseballisté na medaili z ME nedosáhli

2. října 2023 10:39 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Baseballový sen se nevyplnil. Češi toužili vyhrát na domácím mistrovství Evropy některou z medailí, ale nakonec se museli spokojit s 5. místem. I tak nadchli české fanoušky, kterých chodilo nejvíce v Ostravě.

Nošovice kupují historickou vilu v centru obce

28. září 2023 16:08 | Nošovice | Tomáš Tikal

Nošovice na Frýdecko-Místecku kupují historickou vilu známou pod názvem Růžovka.

Čeští baseballisté zahájili ME v Ostravě vítězstvím

25. září 2023 7:14 | Ostrava-město | Tomáš Tikal

Českým baseballistům se ještě nikdy v historii nepodařilo získat na evropském šampionátu medaili. Změnit by to chtěli právě teď na mistrovství Evropy v domácím prostředí. A vykročili nadějně: v úvodním zápase v Ostravě porazili Rakousko 9:0.

ENERGIE A KRAJ: Poho Den na Karvinském moři vrátil území po těžbě lidem

22. září 2023 9:18 | Karviná | Tomáš Tikal

Už potřetí měli lidé možnost zažít POHO Den plný aktivit, zábavy a kulturního vyžití. Organizátoři pro letošní ročník vybrali Karvinské moře, lokalitu, která prošla velkou proměnou a stala se oblíbeným místem k trávení volného času.

Komerční sdělení více

Lékaři FN Ostrava používají unikátní metodu na odstraňování plicní embolie

Lékaři Interní a kardiologické kliniky FN Ostrava jako jediní v Moravskoslezském kraji používají unikátní metodu u rizikových pacientů s plicní embolií. Jde o lokální katetrovou trombolýzu, díky níž cíleně rozpustí krevní sraženiny v plicích. FN Ostrava je jedno z osmi pracovišť v Česku, které pacienty tímto způsobem léčí.

Prověřte po povodních kvalitu vody ve studni! Mimořádně s 20% slevou

Po odeznění povodňové situace odborníci z vodárenských laboratoří společnosti Vodotech důrazně doporučují pečlivou, a především odbornou kontrolu studní. Během záplav dochází k průniku znečištěné vody do studní a rovněž samotný zdroj podzemní vody je většinou silně kontaminován. S ohledem na mimořádnou situaci připravila společnost pro zákazníky speciální nabídku, kdy nabízí laboratorní rozbory vody ze studní s 20% slevou.

Karlovice před katastrofou zachránila suchá nádrž Jelení

Ničivá povodeň v Jeseníkách byla na některých místech odhadnuta na tisíciletou vodu. Proti takové síle není žádná ochrana a obrana. Zcela devastujícím způsobem zasáhla oblast řeky Bělé, Staříče a Vidnávky, kde byl prakticky zničen veškerý vodohospodářský majetek, který je odhadován v řádech stovek miliónů korun. Dobrou zprávou je, že všechny nově vybudované suché nádrže státního podniku Povodí Odry fungovaly bez problémů a pomohly transformovat extrémní povodňovou vlnu a zmírnit povodňové škody.


NDM se raduje ze tří cen Thálie. Dvě za muzikál Chicago a jedna pro činoherečku do 33 let

Celkem tři Ceny Thálie si dnes z pražského Národního divadla odnesli umělci působící v Národním divadle moravskoslezském. Skvělý úspěch muzikálu NDM a činohry! Dvojitou Thálii si připsal muzikál Chicago: Lukáš Vlček má cenu za roli právníka Billyho Flynna a Markéta Schimmerová Procházková převzala Thálii za postavu vražedkyně Velmy Kelly. Muzikál Johna Kandera, Freda Ebba a Boba Fosse režírovala Gabriela Petráková, hudebně nastudoval Jakub Žídek, premiéra byla letos v únoru a inscenace se těší velkému zájmu diváků – máme stále vyprodáno!

Na zámku v Bravanticích se uskuteční křest dětské knihy Myšák Kryštof

V sobotu 12. října se na zámku v Bravanticích na Novojičínsku uskuteční od 14 do 16 hodin akce pro děti Z pohádky do pohádky. Její součástí bude i křest dětské knihy Myšák Kryštof a Hořící klenot, která tak bude pokřtěna přímo v místě, kde autorka Iva Hoňková ukotvila děj svého pohádkového příběhu.

NDM uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Havelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.

Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

Více