Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Yvona Fajtová

Na mariánskohorské radnici začala částečná rekonstrukce. Opadává zdivo a propadají se stropy

23. února 2023 14:15 | Ostrava-Mariánské hory | Yvona Fajtová

Mariánskohorská radnice prochází částečnou rekonstrukcí. Je totiž ve špatném technickém stavu. Místy opadávají kousky zdiva, propadají se stropy, neteče voda a dochází i k různým technickým komplikacím, což znepříjemňuje práci úředníkům a návštěvu občanům, kteří si tady přijdou vyřídit, co potřebují.

Senioři dostávají zdarma hlásiče požárů. Zachraňují lidské životy i majetek

23. února 2023 14:03 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová

Hlásiče požárů a detektory plynu by měl mít doma každý. Prokazatelně totiž zachraňují nejen lidské životy, ale i majetek. Senioři je teď mohou získat zcela zdarma. A to díky podpoře Moravskoslezského kraje.

Blíží se zápisy do základních a mateřských škol. Porubské školy nabízejí i alternativní vzdělávání

23. února 2023 13:45 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová

V Ostravě-Porubě předloni otevřeli Montessori třídu na Základní škole Ukrajinská. Loni k ní přibyla i Montessori třída pro předškolní děti. Poruba tak rozšířila možnost alternativního vzdělávání, o který je mezi rodiči dětí velký zájem.

V Ostravě-Jihu opět proběhne školní participativní rozpočet. Letos se do něj zapojí všech 17 základních škol

21. února 2023 14:38 | Ostrava-Jih | Yvona Fajtová

Školy na Jihu si také letos vyzkouší participativní rozpočty. Na realizaci nápadů žáků každá z nich dostane od radnice 30 tisíc korun. Historicky poprvé se do tohoto projektu zapojí všech 17 základních škol, jejichž zřizovatelem je městský obvod.

Ostrava zachraňuje stromy napadené jmelím. Na jihu ošetří více než dvě stovky dřevin

21. února 2023 14:21 | Ostrava-Jih | Yvona Fajtová

Ostrava chce omezit nadměrné šíření jmelí bílého ve městě. Ve spolupráci a městskými obvody proto zmapovala a dendrologicky zhodnotila bezmála 2 a půl tisíce stromů napadených jmelím. Ty postupně procházejí ošetřením. Některé budou bohužel pokáceny.

Školy PRIGO pomohly postižené Verunce. Může častěji rehabilitovat

21. února 2023 9:56 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová

Skupiny škol PRIGO každým rokem pořádají hned několik charitativních akcí. Letos pomohly mimo jiné 3 leté Verunce. Příběh malé bojovnice, která se narodila s rozštěpem páteře, je zaujal na sociálních sítích.

Ostrava zachraňuje stromy napadené jmelím. Chce zamezit nadměrnému šíření tohoto parazita

20. února 2023 16:57 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová

Ostrava chce omezit nadměrné šíření jmelí bílého ve městě. Ve spolupráci a městskými obvody proto zmapovala a dendrologicky zhodnotila bezmála 2 a půl tisíce stromů napadených jmelím. Ty postupně procházejí ošetřením. Některé budou bohužel pokáceny.

Památkově chráněný dům U Tiskárny 2 v Ostravě je komplexně opraven. Teď čeká na nájemníky

17. února 2023 12:49 | Ostrava-Centrum | Yvona Fajtová

Kompletní rekonstrukce památkově chráněného domu U Tiskárny 2 v Ostravě-Přívozu skončila. Stavba byla slavnostně předána a dům je tak připravený přivítat budoucí nájemníky.

Střední zdravotnická škola v Ostravě má díky MSK novou špičkově vybavenou kuchyni

16. února 2023 21:23 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová

Školní kuchyně Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické v Ostravě prošla kompletní rekonstrukci. Ta původní už nevyhovovala dnešním standardům. Díky investici Moravskoslezského kraje, který školu zřizuje, je teď stravovací provoz modernější i úspornější.

Dny otevřených dveří na VŠB-TUO nabídly zajímavý program pro zájemce o studium. Zájem byl velký

16. února 2023 16:37 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová

VŠB-TUO uspořádala Dny otevřených dveří pro zájemce o studium. Všech sedm fakult si tak připravilo zajímavý program, který by zaujal co nejvíce z nich. Poslední roky je největší zájem o informatiku.

Komerční sdělení více

Kompletní průvodce dovolenou v Turecku: Nechte se okouzlit Orientem

Turecko je jednou z nejoblíbenějších destinací pro dovolenou, a to z dobrého důvodu. Tato země nabízí fascinující směs východních a západních vlivů, bohatou historii, nádherné pláže a jedinečnou kuchyni, která vás nadchne. Pokud plánujete svou dovolenou v Turecku (nebo o ní jen přemýšlíte), tento komplexní průvodce vám poskytne všechny informace, které potřebujete pro nezapomenutelný zážitek.

Dětskou kliniku FNO ovládli Pokémoni

Vestibul Kliniky dětského lékařství FN Ostrava se na jedno dopoledne změnil v ráj Pokémonů. Organizátoři z neziskové organizace Haima Ostrava, která při klinice funguje a dlouhodobě pomáhá vážně nemocným dětem a jejich rodinám, připravili návštěvníkům ze všech dětských oddělení fakultní nemocnice pestrý program s názvem Tvoř, hraj a bojuj.


Společně do hor! Déšť – nedéšť pomoci chlapci s handicapem!

Vodaři pomáhají. Voda nevoda, déšť nedéšť. Téměř 70 zaměstnanců SmVaK Ostrava vyrazilo v sobotu 5. října na ikonický lašský kopec Čupek mezi Baškou a Metylovicemi na Frýdecko-Místecku. Druhý ročník akce Společně do hor! musel být kvůli povodňové situaci odložen, a nakonec se konal v deštivém počasí, i když nepršelo s takovou intenzitou jako v původně plánovaném termínu. A vysoká účast pomohla dobré věci!

Důležité informace o údolní nádrži Nové Heřminovy ve světle povodně 2024

Rozhodnutí Vlády ČR v roce 2008 o protipovodňové ochraně na horním toku řeky Opavy předcházela skoro stovka odborných studií, výpočtů expertů a prověření všech možných variant. V roce 2012 obdržel projekt kladné stanovisko posouzení záměru „Nádrže Nové Heřminovy, úprav Opavy a související opatření“, na životní prostředí, tzv. EIA. EIA nepozbyla nikdy platnosti a byla Ministerstvem životního prostředí v letošním roce prodloužena. Byly zhotoveny dílčí stavební objekty, jejichž funkce není podmíněna vodní nádrží Nové Heřminovy.

FNO: Podporujeme kampaň, která upozorňuje na závažnost trombózy a její prevenci

Fakultní nemocnice Ostrava se letos poprvé připojí k hnutí Světového dne trombózy, který připadá na neděli 13. října. Preventivní kampaň propaguje i akce Horská Virchowova triáda, v jejímž rámci účastníci vystoupají na jednu ze tří hor v České republice. Cílem je upozornit na závažnost tromboembolické nemoci a na skutečnost, že jí lze dobře předcházet.

Hvězdou pátečního programu festivalu Japonské dny v Ostravě bude polské Anime Symphony

Anime Symphony čerpá inspiraci z bohatého dědictví anime hudby a vzdává hold tvůrcům a skladatelům, kteří dali emocionální sílu mnoha nezapomenutelným scénám z oblíbených titulů. Nové a exkluzivní orchestrální aranže, stejně jako jejich živé provedení, zdůrazní jedinečný zvuk a krásu ikonických melodií. Jedná se o poměrně mladý projekt, který však stojí na pevných základech s dlouhou tradicí.

Více