Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Yvona Fajtová

Jubilejní kolonie oslavila 100 let Promenádou v prvorepublikovém stylu

20. července 2021 16:41 | Ostrava-Jih | Yvona Fajtová

Jubilejní kolonie oslavila 100 let. A ro Promenádou, která se nesla v prvorepublikovém duchu, kdy tato krásná část Ostravy-Jihu, vznikala. Postavena byla v letech 1921-1932 Vítkovickými železárnami a tvořilo ji 605 dělnických bytů.

Akce Prázdniny na Jihu pokračuje. Děti mají program téměř na celé prázdniny

20. července 2021 16:14 | Ostrava-Jih | Yvona Fajtová

Tradiční letní akce Prázdniny na Jihu je v plném proudu. Určena je dětem od 6 do 14 let, pro které je na každý všední den připravena nějaká aktivita. Zájem je opravdu velký.

Obyvatelé domu v Provaznické ulici, kde vybuchla varna drog, jsou stále mimo domov. Pomohla jim veřejná sbírka

20. července 2021 8:57 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová

Více než půl milionů korun poslali lidé na pomoc obyvatelům bytového domu v Provaznické ulici v Hrabůvce. Ti museli koncem února opustit své domovy poté, co v jednom z bytů vybuchla varna drog. Jeden člověk byl zraněn a asi 40 lidí bylo evakuováno.

Lidé ušetří za energie. V Ostravě-Mariánských Horách zateplují další bytové domy

19. července 2021 20:21 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová

Městský obvod Mariánské Hory a Hulváky modernizuje svůj bytový fond. Domy tak získávají nejen moderní vzhled, ale i zateplení a v některých se mění i zdroj vytápění. Například gamata už budou minulostí.

Baseballisté Arrows Ostrava skončili v Poháru Mistrů pátí. Účast v příštím roce mají jistou

19. července 2021 20:13 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová

Baseballisté Arrows Ostrava si zahrají Pohár mistrů i příští rok. V závěrečném duelu na domácím hřišti porazili německý Heidenheim Heideköpfe 11:3 a celkově skončili na krásném 5. místě. Pohár mistrů se v ČR uskutečnil vůbec poprvé.

Centrum Ostravy čistí parní stroj. Umí ekologicky likvidovat i plevel

16. července 2021 16:26 | Ostrava-Centrum | Yvona Fajtová

Už rok technické služby Moravské Ostravy a Přívozu používají k čištění mobiliáře parní stroj. Ten se velmi osvědčil. Vše zvládne až třikrát rychleji a navíc důkladněji bez různých saponátů. Takže šetří nejen přírodu. ale i pracovní sílu. Předtím se vše čistilo ručně.

Parní stroj se v centrálním obvodu Ostravy osvědčil. Vše vyčistí lépe a rychleji

16. července 2021 12:15 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová

Obvod Moravská Ostrava a Přívoz teď používá k čištění veřejných ploch mobilní parní stroj. Účinně odstraňuje veškeré nečistoty. Včetně lepu, který padá na lavičky z líp v Komenského sadech. Ty se dosud musely neustále natírat.

Začala Kittfort liga. Ostravským Ocelářům se v úvodním zápase nedařilo

15. července 2021 18:13 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová

Druhý červencový víkend odstartovala Kittfort liga. Ostrava Steelers přivítala na svém hřišti posledního českého mistra, pražské Lions. A my jsme si tento zápas nenechali ujít.

Levandule šly opět na dračku. V Ostravě-Porubě je rozdávali na tradičním Levandulovém dni

15. července 2021 17:54 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová

Hlavní třída v Ostravě-Porubě patřila už tradičnímu Levandulovému dni. V tento den se levandule stříhají a rozdávají všem, kdo má o ně zájem. Levandulový den probíhá jednou ročně vždy v červenci, kdy levandule dokvétá.

Koncert kapely Botanyk odstartoval porubskou Letní uměleckou scénu

15. července 2021 17:10 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová

V Ostravě-Porubě je v plném proudu Letní umělecká scéna. Tento týden patří pop up performance. Koncerty probíhají na různých místech obvodu, která jsou sice tajná, ale hodně frekventovaná.

Komerční sdělení více

Důležité informace o údolní nádrži Nové Heřminovy ve světle povodně 2024

Rozhodnutí Vlády ČR v roce 2008 o protipovodňové ochraně na horním toku řeky Opavy předcházela skoro stovka odborných studií, výpočtů expertů a prověření všech možných variant. V roce 2012 obdržel projekt kladné stanovisko posouzení záměru „Nádrže Nové Heřminovy, úprav Opavy a související opatření“, na životní prostředí, tzv. EIA. EIA nepozbyla nikdy platnosti a byla Ministerstvem životního prostředí v letošním roce prodloužena. Byly zhotoveny dílčí stavební objekty, jejichž funkce není podmíněna vodní nádrží Nové Heřminovy.

FNO: Podporujeme kampaň, která upozorňuje na závažnost trombózy a její prevenci

Fakultní nemocnice Ostrava se letos poprvé připojí k hnutí Světového dne trombózy, který připadá na neděli 13. října. Preventivní kampaň propaguje i akce Horská Virchowova triáda, v jejímž rámci účastníci vystoupají na jednu ze tří hor v České republice. Cílem je upozornit na závažnost tromboembolické nemoci a na skutečnost, že jí lze dobře předcházet.


Hvězdou pátečního programu festivalu Japonské dny v Ostravě bude polské Anime Symphony

Anime Symphony čerpá inspiraci z bohatého dědictví anime hudby a vzdává hold tvůrcům a skladatelům, kteří dali emocionální sílu mnoha nezapomenutelným scénám z oblíbených titulů. Nové a exkluzivní orchestrální aranže, stejně jako jejich živé provedení, zdůrazní jedinečný zvuk a krásu ikonických melodií. Jedná se o poměrně mladý projekt, který však stojí na pevných základech s dlouhou tradicí.

Lékaři FN Ostrava používají unikátní metodu na odstraňování plicní embolie

Lékaři Interní a kardiologické kliniky FN Ostrava jako jediní v Moravskoslezském kraji používají unikátní metodu u rizikových pacientů s plicní embolií. Jde o lokální katetrovou trombolýzu, díky níž cíleně rozpustí krevní sraženiny v plicích. FN Ostrava je jedno z osmi pracovišť v Česku, které pacienty tímto způsobem léčí.

Prověřte po povodních kvalitu vody ve studni! Mimořádně s 20% slevou

Po odeznění povodňové situace odborníci z vodárenských laboratoří společnosti Vodotech důrazně doporučují pečlivou, a především odbornou kontrolu studní. Během záplav dochází k průniku znečištěné vody do studní a rovněž samotný zdroj podzemní vody je většinou silně kontaminován. S ohledem na mimořádnou situaci připravila společnost pro zákazníky speciální nabídku, kdy nabízí laboratorní rozbory vody ze studní s 20% slevou.

Karlovice před katastrofou zachránila suchá nádrž Jelení

Ničivá povodeň v Jeseníkách byla na některých místech odhadnuta na tisíciletou vodu. Proti takové síle není žádná ochrana a obrana. Zcela devastujícím způsobem zasáhla oblast řeky Bělé, Staříče a Vidnávky, kde byl prakticky zničen veškerý vodohospodářský majetek, který je odhadován v řádech stovek miliónů korun. Dobrou zprávou je, že všechny nově vybudované suché nádrže státního podniku Povodí Odry fungovaly bez problémů a pomohly transformovat extrémní povodňovou vlnu a zmírnit povodňové škody.

NDM se raduje ze tří cen Thálie. Dvě za muzikál Chicago a jedna pro činoherečku do 33 let

Celkem tři Ceny Thálie si dnes z pražského Národního divadla odnesli umělci působící v Národním divadle moravskoslezském. Skvělý úspěch muzikálu NDM a činohry! Dvojitou Thálii si připsal muzikál Chicago: Lukáš Vlček má cenu za roli právníka Billyho Flynna a Markéta Schimmerová Procházková převzala Thálii za postavu vražedkyně Velmy Kelly. Muzikál Johna Kandera, Freda Ebba a Boba Fosse režírovala Gabriela Petráková, hudebně nastudoval Jakub Žídek, premiéra byla letos v únoru a inscenace se těší velkému zájmu diváků – máme stále vyprodáno!

Na zámku v Bravanticích se uskuteční křest dětské knihy Myšák Kryštof

V sobotu 12. října se na zámku v Bravanticích na Novojičínsku uskuteční od 14 do 16 hodin akce pro děti Z pohádky do pohádky. Její součástí bude i křest dětské knihy Myšák Kryštof a Hořící klenot, která tak bude pokřtěna přímo v místě, kde autorka Iva Hoňková ukotvila děj svého pohádkového příběhu.

Více