Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Yvona Fajtová

V Ostravě-Porubě je více motýlů i včel. Každoročně tady zvyšují počet květinových luk

20. května 2021 8:43 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová

V Porubě každým rokem zvyšují počet květinových luk. A to hned ze dvou důvodů. Ten hlavní je, že louky zadržují vodu v krajině. Další je ten, že to má velmi pozitivní vliv na hmyz. Do měst se tak vrací motýli, včely a čmeláci, kterým dřív chyběla potrava.

Pojízdná učebna MPO seznamuje školáky s novými technologiemi. Má zvýšit zájem o technické obory

19. května 2021 0:54 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová

Po Česku putuje pojízdná učebna moderní techniky. Jejím cílem je formou workshopů seznamovat žáky 8. a 9. tříd základních škol s technologickým pokrokem a vývojem a vzbudit v nich zájem o studium technických oborů a řemesel.

V Ostravě-Jihu prošel modernizací podchod pod ulicí Horní. Je mnohem bezpečnější a komfortnější

18. května 2021 16:06 | Ostrava-Jih | Yvona Fajtová

V Ostravě-Jihu skončila kompletní rekonstrukce podchodu pod ulicí Horní v Hrabůvce. Ten se změnil k nepoznání. Z počmáraného, špinavého a tmavého místa se stal prosvětlený a bezpečný prostor.

Modernizace Výškovické ulice končí. Nabízí komfortnější a méně hlučné prostředí

18. května 2021 12:20 | Ostrava-Jih | Yvona Fajtová

Modernizace jedné z nejdůležitějších ostravských tepen - Výškovické ulice - se chýlí ke konci. Výsledkem je lokalita s výrazně větším komfortem pro obyvatele, návštěvníky i cestující MHD. Všichni ocení i odhlučněnou tramvajovou trať pokrytou travnatým kobercem.

Rekonstrukce skončila. Podchod pod ulicí Horní v Hrabůvce už není strašidelný

18. května 2021 1:42 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová

V Ostravě-Jihu skončila kompletní rekonstrukce podchodu pod ulicí Horní v Hrabůvce. Ten se změnil k nepoznání. Z počmáraného, špinavého a tmavého místa se stal prosvětlený a bezpečný prostor.

Letní akce Moravské Ostravy a Přívozu mění místo. Nově se uskuteční v Komenského sadech

14. května 2021 18:31 | Ostrava-Centrum | Yvona Fajtová

Letní akce městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz mění místo. Nově se uskuteční v Komenského sadech. A to nejen vzhledem k nejisté epidemické situace. Rozmarné slavnosti řeky Ostravice také kvůli rozsáhlé rekonstrukci Havlíčkova nábřeží a Léto na Masarykáči kvůli plánované rekonstrukci Masarykova náměstí. Léto na Masarykáči navíc mění i název.

Rekonstrukce ulice G. Klimenta v Ostravě-Porubě pokračuje II. etapou

14. května 2021 11:35 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová

Ulice Gustava Klimenta prochází druhou etapou rekonstrukce. Ta první probíhala loni v úseku od ulice Nábřeží SPB po ulici Budovatelskou v rámci které tady vzniklo 45 legálních parkovacích míst. Plus nové chodníky.

Historii Ostravy-Poruby připomínají dobové fotografie na autobusových zastávkách

13. května 2021 16:30 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová

Vybrané zastávky MHD v Ostravě-Porubě zdobí dobové fotografie. Obvodu se tak podařilo realizovat další z návrhů projektu Zelená Porubě z roku 2019. Jde o návrh s názvem Historické zastávky.

Porubský lesopark prošel očistou. Ostrava-Poruba se poprvé zapojila do akce Ukliďme Česko

13. května 2021 15:06 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová

Poruba se letos vůbec poprvé přihlásila k celorepublikové akci Ukliďme Česko. Cíl byl jasný. Společnými silami uklidit lesopark, který je oblíbeným místem nejen k relaxaci, ale také ke sportovním aktivitám.

Na ulici G. Klimenta v Porubě vznikne dalších 73 legálních stání. Probíhá II. etapa rekonstrukce

13. května 2021 14:44 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová

Ulice Gustava Klimenta prochází druhou etapou rekonstrukce. Ta první probíhala loni v úseku od ulice Nábřeží SPB po ulici Budovatelskou, v rámci které tady vzniklo 45 legálních parkovacích míst. Plus nové chodníky.

Komerční sdělení více

Důležité informace o údolní nádrži Nové Heřminovy ve světle povodně 2024

Rozhodnutí Vlády ČR v roce 2008 o protipovodňové ochraně na horním toku řeky Opavy předcházela skoro stovka odborných studií, výpočtů expertů a prověření všech možných variant. V roce 2012 obdržel projekt kladné stanovisko posouzení záměru „Nádrže Nové Heřminovy, úprav Opavy a související opatření“, na životní prostředí, tzv. EIA. EIA nepozbyla nikdy platnosti a byla Ministerstvem životního prostředí v letošním roce prodloužena. Byly zhotoveny dílčí stavební objekty, jejichž funkce není podmíněna vodní nádrží Nové Heřminovy.

FNO: Podporujeme kampaň, která upozorňuje na závažnost trombózy a její prevenci

Fakultní nemocnice Ostrava se letos poprvé připojí k hnutí Světového dne trombózy, který připadá na neděli 13. října. Preventivní kampaň propaguje i akce Horská Virchowova triáda, v jejímž rámci účastníci vystoupají na jednu ze tří hor v České republice. Cílem je upozornit na závažnost tromboembolické nemoci a na skutečnost, že jí lze dobře předcházet.


Hvězdou pátečního programu festivalu Japonské dny v Ostravě bude polské Anime Symphony

Anime Symphony čerpá inspiraci z bohatého dědictví anime hudby a vzdává hold tvůrcům a skladatelům, kteří dali emocionální sílu mnoha nezapomenutelným scénám z oblíbených titulů. Nové a exkluzivní orchestrální aranže, stejně jako jejich živé provedení, zdůrazní jedinečný zvuk a krásu ikonických melodií. Jedná se o poměrně mladý projekt, který však stojí na pevných základech s dlouhou tradicí.

Lékaři FN Ostrava používají unikátní metodu na odstraňování plicní embolie

Lékaři Interní a kardiologické kliniky FN Ostrava jako jediní v Moravskoslezském kraji používají unikátní metodu u rizikových pacientů s plicní embolií. Jde o lokální katetrovou trombolýzu, díky níž cíleně rozpustí krevní sraženiny v plicích. FN Ostrava je jedno z osmi pracovišť v Česku, které pacienty tímto způsobem léčí.

Prověřte po povodních kvalitu vody ve studni! Mimořádně s 20% slevou

Po odeznění povodňové situace odborníci z vodárenských laboratoří společnosti Vodotech důrazně doporučují pečlivou, a především odbornou kontrolu studní. Během záplav dochází k průniku znečištěné vody do studní a rovněž samotný zdroj podzemní vody je většinou silně kontaminován. S ohledem na mimořádnou situaci připravila společnost pro zákazníky speciální nabídku, kdy nabízí laboratorní rozbory vody ze studní s 20% slevou.

Karlovice před katastrofou zachránila suchá nádrž Jelení

Ničivá povodeň v Jeseníkách byla na některých místech odhadnuta na tisíciletou vodu. Proti takové síle není žádná ochrana a obrana. Zcela devastujícím způsobem zasáhla oblast řeky Bělé, Staříče a Vidnávky, kde byl prakticky zničen veškerý vodohospodářský majetek, který je odhadován v řádech stovek miliónů korun. Dobrou zprávou je, že všechny nově vybudované suché nádrže státního podniku Povodí Odry fungovaly bez problémů a pomohly transformovat extrémní povodňovou vlnu a zmírnit povodňové škody.

NDM se raduje ze tří cen Thálie. Dvě za muzikál Chicago a jedna pro činoherečku do 33 let

Celkem tři Ceny Thálie si dnes z pražského Národního divadla odnesli umělci působící v Národním divadle moravskoslezském. Skvělý úspěch muzikálu NDM a činohry! Dvojitou Thálii si připsal muzikál Chicago: Lukáš Vlček má cenu za roli právníka Billyho Flynna a Markéta Schimmerová Procházková převzala Thálii za postavu vražedkyně Velmy Kelly. Muzikál Johna Kandera, Freda Ebba a Boba Fosse režírovala Gabriela Petráková, hudebně nastudoval Jakub Žídek, premiéra byla letos v únoru a inscenace se těší velkému zájmu diváků – máme stále vyprodáno!

Na zámku v Bravanticích se uskuteční křest dětské knihy Myšák Kryštof

V sobotu 12. října se na zámku v Bravanticích na Novojičínsku uskuteční od 14 do 16 hodin akce pro děti Z pohádky do pohádky. Její součástí bude i křest dětské knihy Myšák Kryštof a Hořící klenot, která tak bude pokřtěna přímo v místě, kde autorka Iva Hoňková ukotvila děj svého pohádkového příběhu.

Více