Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Yvona Fajtová

Na očkování proti covidu už mohou i 30letí. Vakcín je dost pro všechny

26. května 2021 14:06 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová

Očkování proti covidu-19 se od středy otevřelo i lidem ve věku 30 let a více. I přesto, že má o něj zájem čím dál víc lidí, očkovací centra to kapacitně zvládají. Dostatečné jsou i zásoby vakcín.

Akce Prázdniny na Jihu nabídne zdarma čtyři desítky aktivit. Zaměří se zejména na pohyb

25. května 2021 21:40 | Ostrava-Jih | Yvona Fajtová

Také letos se uskuteční akce Prázdniny na Jihu. Pilotní projekt proběhl loni a úspěch slavil jak u dětí, tak u jejich rodičů. Připraveno bude celkem 40 aktivit. Více než 30 z nich bude zaměřeno na pohyb, který dětem kvůli pandemii chybí nejvíce.

Ke kapli na křížové cestě v Bělském lese se nově dostanou i vozíčkáři

25. května 2021 21:20 | Ostrava-Jih | Yvona Fajtová

Křížová cesta v Bělském lese prošla renovací. Konkrétně kaplička a její okolí, které díky ní mohou využívat i lidé upoutaní na invalidní vozík. Křížová cesta je dlouhá asi půl kilometru a má 14 zastavení.

Posílejte nápady. Začal 6. ročník participativního rozpočtu Náš Jih

25. května 2021 21:06 | Ostrava-Jih | Yvona Fajtová

Už 6. ročník participativního rozpočtu Náš Jih je tu. Lidé tak mohou opět podávat své návrhy na to, co v obvodu zlepšit, vybudovat, nebo zorganizovat. Čas na to mají do konce června.

Radnice Ostravy-Jihu čeká na vaše nápady. Začal 6. ročník participativního rozpočtu

25. května 2021 8:43 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová

Už 6. ročník participativního rozpočtu Náš Jih je tu. Lidé tak mohou opět podávat své návrhy na to, co v obvodu zlepšit, vybudovat, nebo zorganizovat. Čas na to mají do konce června. Za dobu existence participativního rozpočtu už v Ostravě-Jihu zrealizovali více než pět desítek projektů.

Operuje se naplno. FN Ostrava hlásí akutní nedostatek dárců krve

24. května 2021 0:32 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová

Krevní centrum ostravské fakultní nemocnice vyzývá dárce krve, aby se co možná nejdříve dostavili k odběrům. Chod nemocnice se po covidové zástavě dostává rychlým tempem do standardního režimu a zásoby krve se každým dnem tenčí.

Hasičské muzeum v Ostravě je otevřeno. Prohlídky probíhají denně kromě pondělí

21. května 2021 15:16 | Ostrava-Centrum | Yvona Fajtová

Hasičské muzeum města Ostravy se otevřelo ve své plné kráse. Sídlí v secesní budově někdejšího německého sboru dobrovolných hasičů v Přívoze a návštěvníci se tady seznámí nejen s historií hasičství, ale také s ukázkami současné techniky a modelových situací.

V Ostravě-Porubě myslí na včely a motýly. Zvyšují počet květinových luk i záhonů

20. května 2021 17:16 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová

V Porubě každým rokem zvyšují počet květinových luk. A to hned ze dvou důvodů. Ten hlavní je, že louky zadržují vodu v krajině. Další je ten, že to má velmi pozitivní vliv na hmyz. Do měst se tak vrací motýli, včely a čmeláci, kterým dřív chyběla potrava.

Kamion s moderními technologiemi má zvýšit zájem dětí o technické obory. Vypravilo ho MPO

20. května 2021 16:56 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová

Po Česku putuje pojízdná učebna techniky. Jejím cílem je seznamovat žáky 8. a 9. tříd základních škol s technologickým pokrokem a vývojem a vzbudit v nich zájem o studium technických oborů a řemesel.

Ostrava chce ve školách PCR testy. Pilotně je zkouší na ZŠ Šoupala v Porubě

20. května 2021 16:45 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová

Na Základní škole Jana Šoupala v Ostravě - Porubě pilotně testují žáky PCR metodou. Tento typ testování je spolehlivější a má větší průkaznost, než antigenní testy. Je ale administrativně náročnější, protože vzorky musejí být spojené s osobními údaji dětí. Rodiče změnu vítají.

Komerční sdělení více

Důležité informace o údolní nádrži Nové Heřminovy ve světle povodně 2024

Rozhodnutí Vlády ČR v roce 2008 o protipovodňové ochraně na horním toku řeky Opavy předcházela skoro stovka odborných studií, výpočtů expertů a prověření všech možných variant. V roce 2012 obdržel projekt kladné stanovisko posouzení záměru „Nádrže Nové Heřminovy, úprav Opavy a související opatření“, na životní prostředí, tzv. EIA. EIA nepozbyla nikdy platnosti a byla Ministerstvem životního prostředí v letošním roce prodloužena. Byly zhotoveny dílčí stavební objekty, jejichž funkce není podmíněna vodní nádrží Nové Heřminovy.

FNO: Podporujeme kampaň, která upozorňuje na závažnost trombózy a její prevenci

Fakultní nemocnice Ostrava se letos poprvé připojí k hnutí Světového dne trombózy, který připadá na neděli 13. října. Preventivní kampaň propaguje i akce Horská Virchowova triáda, v jejímž rámci účastníci vystoupají na jednu ze tří hor v České republice. Cílem je upozornit na závažnost tromboembolické nemoci a na skutečnost, že jí lze dobře předcházet.


Hvězdou pátečního programu festivalu Japonské dny v Ostravě bude polské Anime Symphony

Anime Symphony čerpá inspiraci z bohatého dědictví anime hudby a vzdává hold tvůrcům a skladatelům, kteří dali emocionální sílu mnoha nezapomenutelným scénám z oblíbených titulů. Nové a exkluzivní orchestrální aranže, stejně jako jejich živé provedení, zdůrazní jedinečný zvuk a krásu ikonických melodií. Jedná se o poměrně mladý projekt, který však stojí na pevných základech s dlouhou tradicí.

Lékaři FN Ostrava používají unikátní metodu na odstraňování plicní embolie

Lékaři Interní a kardiologické kliniky FN Ostrava jako jediní v Moravskoslezském kraji používají unikátní metodu u rizikových pacientů s plicní embolií. Jde o lokální katetrovou trombolýzu, díky níž cíleně rozpustí krevní sraženiny v plicích. FN Ostrava je jedno z osmi pracovišť v Česku, které pacienty tímto způsobem léčí.

Prověřte po povodních kvalitu vody ve studni! Mimořádně s 20% slevou

Po odeznění povodňové situace odborníci z vodárenských laboratoří společnosti Vodotech důrazně doporučují pečlivou, a především odbornou kontrolu studní. Během záplav dochází k průniku znečištěné vody do studní a rovněž samotný zdroj podzemní vody je většinou silně kontaminován. S ohledem na mimořádnou situaci připravila společnost pro zákazníky speciální nabídku, kdy nabízí laboratorní rozbory vody ze studní s 20% slevou.

Karlovice před katastrofou zachránila suchá nádrž Jelení

Ničivá povodeň v Jeseníkách byla na některých místech odhadnuta na tisíciletou vodu. Proti takové síle není žádná ochrana a obrana. Zcela devastujícím způsobem zasáhla oblast řeky Bělé, Staříče a Vidnávky, kde byl prakticky zničen veškerý vodohospodářský majetek, který je odhadován v řádech stovek miliónů korun. Dobrou zprávou je, že všechny nově vybudované suché nádrže státního podniku Povodí Odry fungovaly bez problémů a pomohly transformovat extrémní povodňovou vlnu a zmírnit povodňové škody.

NDM se raduje ze tří cen Thálie. Dvě za muzikál Chicago a jedna pro činoherečku do 33 let

Celkem tři Ceny Thálie si dnes z pražského Národního divadla odnesli umělci působící v Národním divadle moravskoslezském. Skvělý úspěch muzikálu NDM a činohry! Dvojitou Thálii si připsal muzikál Chicago: Lukáš Vlček má cenu za roli právníka Billyho Flynna a Markéta Schimmerová Procházková převzala Thálii za postavu vražedkyně Velmy Kelly. Muzikál Johna Kandera, Freda Ebba a Boba Fosse režírovala Gabriela Petráková, hudebně nastudoval Jakub Žídek, premiéra byla letos v únoru a inscenace se těší velkému zájmu diváků – máme stále vyprodáno!

Na zámku v Bravanticích se uskuteční křest dětské knihy Myšák Kryštof

V sobotu 12. října se na zámku v Bravanticích na Novojičínsku uskuteční od 14 do 16 hodin akce pro děti Z pohádky do pohádky. Její součástí bude i křest dětské knihy Myšák Kryštof a Hořící klenot, která tak bude pokřtěna přímo v místě, kde autorka Iva Hoňková ukotvila děj svého pohádkového příběhu.

Více