Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Yvona Fajtová

O zimní údržbu v Ostravě-Mariánských Horách se stará externí firma. Funguje na zavolání

17. prosince 2020 23:21 | Ostrava-Mariánské hory | Yvona Fajtová

V Ostravě-Mariánských Horách také letos zajišťuje zimní údržbu silnic a chodníků stejná externí firma jako loni. Má dostatečný počet techniky i kvalifikovaných pracovníků a je připravena zvládnout jakýkoli kalamitní stav.

Vánoce už nikdy nebudou jako předtím. Rok po střelbě ve FNO odhalili památník obětem

17. prosince 2020 20:10 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová

Loni 10. prosince se v ostravské fakultní nemocnici stala obrovská tragédie. 7 lidí se stalo obětí šíleného 42letého střelce. Událost teď připomíná památník, který byl odhalen přesně rok poté před vchodem do polikliniky.

Česko čte dětem. Do celorepublikového projektu se opět zapojila i porubská radnice

17. prosince 2020 19:57 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová

Porubská radnice se opět zapojila do celostátní akce Celé Česko čte dětem. Projekt byl založen v roce 2006 a od té doby se do něj zaregistrovalo už více než 4 tisíce institucí a také jednotlivci.

Porubané pomáhají Porubanům. Začala sbírka na elektrokolo pro postiženého chlapce

17. prosince 2020 19:09 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová

Ostrava-Poruba loni založila charitativní sbírku Srdce pro Porubu. Jejím účelem je pomáhat tomu, kdo ji zrovna nejvíce potřebuje. Musí ale mít trvalé bydliště v Porubě. Aktuálně můžete přispívat na Josífka, který se narodil s diagnózou Downův syndrom.

Už žádné znečišťování. Na Slezské Hartě zpřísnili podmínky pro kempování i rybolov

16. prosince 2020 12:01 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová

Na přehradě Slezská Harta teď platí přísnější podmínky. A to jak pro rybáře, tak pro návštěvníky, kteří tady stanují. Kvůli nepořádku, který po sobě zanechávali, se rozšířilo ochranné pásmo 2. stupně o celou zátopovou plochu, ve které se nesmí kempovat a lovit ryby od půlnoci do 4 hodin ráno.

Blokády jako boj za bezplatnou dálnici z Ostravy do FM zabraly. MD zváží, co dál

15. prosince 2020 16:37 | Ostrava-Jih | Yvona Fajtová

Lidé opět dali najevo, že nechtějí platit poplatky na hlavním tahu z Ostravy do Frýdku-Místku. A to blokádou silnice v Ostravě-Hrabové, kudy jezdí řidiči, kteří se poplatkům chtějí vyhnout. První blokáda proběhla v Žabni.

Střední umělecká škola AVE ART v Ostravě buduje nové učebny. Přispěla na ně EU

15. prosince 2020 16:18 | Ostrava-Jih | Yvona Fajtová

Na Střední umělecké škole AVE ART v Ostravě-Hrabůvce vznikají hned 3 zbrusu nové odborné učebny. Probíhat v nich budou nejen rekvaliční kurzy, ale i počítačové kurzy pro seniory, kteří navštěvují Univerzitu 3.věku na Jihu a radnice jim na vzdělávání přispívá.

Ostravští strážníci kontrolují zahrádkářské kolonie. Ty jsou častým terčem zlodějů

15. prosince 2020 16:11 | Ostrava-Jih | Yvona Fajtová

Ostravští strážníci teď mnohem častěji kontrolují zahrádkářské kolonie. Prázdné chaty totiž lákají zloděje. Zahrádkáři, kterým skončila sezona, je uzavřeli a mnozí z nich se do nich opět vrací až na jaře.

U památníku obětem střelby ve FNO se hromadí svíčky a věnce. Kytici donesla i starostka MOaP

11. prosince 2020 16:18 | Ostrava-Centrum | Yvona Fajtová

Je tomu rok, co v čekárně traumatologické ambulance ostravské fakultní nemocnice střílel po bezbranných lidech 42letý muž. 7 lidí jeho útok bohužel nepřežilo. Na útěku pak spáchal sebevraždu. Tuto tragickou událost si lidé připomněli při odhalení památníku obětem střelby

V Nových Heřminovech zbývá už jen posledních pár staveb

11. prosince 2020 14:34 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová

V Nových Heřminovech padají k zemi další vykoupené domy. Jde o stavby, které se nacházejí v zátopě budoucí přehrady, která by se kvůli průtahům obce měla začít stavět nejdříve v roce 2025. Původně chtělo Povodí Odry začít se stavbou už letos.

Komerční sdělení více

Lékaři FN Ostrava používají unikátní metodu na odstraňování plicní embolie

Lékaři Interní a kardiologické kliniky FN Ostrava jako jediní v Moravskoslezském kraji používají unikátní metodu u rizikových pacientů s plicní embolií. Jde o lokální katetrovou trombolýzu, díky níž cíleně rozpustí krevní sraženiny v plicích. FN Ostrava je jedno z osmi pracovišť v Česku, které pacienty tímto způsobem léčí.

Prověřte po povodních kvalitu vody ve studni! Mimořádně s 20% slevou

Po odeznění povodňové situace odborníci z vodárenských laboratoří společnosti Vodotech důrazně doporučují pečlivou, a především odbornou kontrolu studní. Během záplav dochází k průniku znečištěné vody do studní a rovněž samotný zdroj podzemní vody je většinou silně kontaminován. S ohledem na mimořádnou situaci připravila společnost pro zákazníky speciální nabídku, kdy nabízí laboratorní rozbory vody ze studní s 20% slevou.

Karlovice před katastrofou zachránila suchá nádrž Jelení

Ničivá povodeň v Jeseníkách byla na některých místech odhadnuta na tisíciletou vodu. Proti takové síle není žádná ochrana a obrana. Zcela devastujícím způsobem zasáhla oblast řeky Bělé, Staříče a Vidnávky, kde byl prakticky zničen veškerý vodohospodářský majetek, který je odhadován v řádech stovek miliónů korun. Dobrou zprávou je, že všechny nově vybudované suché nádrže státního podniku Povodí Odry fungovaly bez problémů a pomohly transformovat extrémní povodňovou vlnu a zmírnit povodňové škody.


NDM se raduje ze tří cen Thálie. Dvě za muzikál Chicago a jedna pro činoherečku do 33 let

Celkem tři Ceny Thálie si dnes z pražského Národního divadla odnesli umělci působící v Národním divadle moravskoslezském. Skvělý úspěch muzikálu NDM a činohry! Dvojitou Thálii si připsal muzikál Chicago: Lukáš Vlček má cenu za roli právníka Billyho Flynna a Markéta Schimmerová Procházková převzala Thálii za postavu vražedkyně Velmy Kelly. Muzikál Johna Kandera, Freda Ebba a Boba Fosse režírovala Gabriela Petráková, hudebně nastudoval Jakub Žídek, premiéra byla letos v únoru a inscenace se těší velkému zájmu diváků – máme stále vyprodáno!

Na zámku v Bravanticích se uskuteční křest dětské knihy Myšák Kryštof

V sobotu 12. října se na zámku v Bravanticích na Novojičínsku uskuteční od 14 do 16 hodin akce pro děti Z pohádky do pohádky. Její součástí bude i křest dětské knihy Myšák Kryštof a Hořící klenot, která tak bude pokřtěna přímo v místě, kde autorka Iva Hoňková ukotvila děj svého pohádkového příběhu.

NDM uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Havelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.

Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

Více