Bruntálské burčákobraní
Gastro festivaly, různá vinobraní, buchtobraní, pivní, řízkové nebo borůvkové akce patří každoročně k oblíbeným příležitostem k setkávání. V Bruntále se mezi ně v posledních letech zařadilo i burčákobraní, které se koná na bruntálském náměstí Míru. Letos se konalo za krásného, téměř letního počasí.
Již v 10 hodin dopoledne začala hrát a tvořit atmosféru na náměstí oblíbená cimbálovka
Ivo Bednár, člen kapely: Jmenujeme se cimbálová muzika Kubala a jsme z Opavy a částečně z Krnova."
Hned po zahájení si oblíbený burčák nenechali ujít první zájemci
Vítězslav Šťastný, vinař: „My jsme vinařství Pálavín z Bavor u Mikulova, přivezli jsme burčák z odrůdy Muškát moravský a Svatovavřinecké.“
Anketa, návštěvníci Burčákobraní: „Burčák je výborný, slaďoučký, akorát tak kope a co se týče vína, tak to mám nejradši bílé, polosuché, Tramín červený, takže to je moje volba.“
„Já nejsem vinař vůbec, ale na burčák jako, to si rád zajdu, to je úplně jinej level jako, já vínovej nejsem.“
V nabídce vinařů bylo také víno a návštěvníci mohli degustovat několik druhů
Vítězslav Šťastný, vinař: „Z vín tady máme Sauvignon, Pálavu, dva Hibernaly různé ročníky a potom nějaké rosé z Blauburgeru, Rulandu modrou, červenou a frizzante Müller Thürgau.“
Anketa, návštěvníci Burčákobraní: „Já pocházím původně z Jižní Moravy, takže já mám ráda dobré víno.“
„Já miluji Hibernal, taťka můj taky pochází z Jižní Moravy, takže k tomu mám blízko, jinak miluji všechna suchá vína.“
„Já mám ráda taky dobré víno, ale hlavně Chardonnay, to mi chutná moc. A dneska je tady vynikající burčák.“
Cimbálovku odpoledne na náměstí vystřídal Swing kvartet a lidé si na víkend odnášeli domů jak burčák, tak vína, která si při degustaci vybrali.
---