Karvinský expres
- Zprávy z Karviné od reportérky M. Dankové a kameramana Z. Jeleně
- Karviná zažila první food festival Smacznego
- Blíží se karvinské Slavnosti piva a guláše
- Mistrovství ČR ve street workoutu
Karviná zažila svůj první food festival. Dostal příhodný název Smacznego a proběhl v areálu Loděnice v parku Boženy Němcové. Původně měl být česko-polský, ale kvůli koronaviru zůstali pořadatelé pouze u lokálních prodejců jídla a pití.
Vynikající hamburgery, hot dogy, různé guláše anebo například i suši, či Karvinské gofry. Areál Lodiček V Karviné provonělo v sobotu odpoledne mnoho druhů jídel.
Anketa: 1.) "Dala jsem si zapečenou bramboru z pece, se sýrem roztaveným. Co říkám na akci? No luxus, jsem tady poprvé. A další otázka byla jaká? – Jak vám to chutná? – No výborné, super." 2.) "Dali jsme si burger tady hned u prvního stánku s trhaným hovězím. Za mě byl výborný." 3.) "Dal jsem si tvarůžkový tatarák a je super."
Na historicky prvním Karvinském food festivalu se představilo 15 prodejců dobrého jídla a pití.
Ondřej Czubaj, Kino Centrum Café: "Máme výborný hot dog, sekanou, která je úplně perfektní na kváskovém chlebu."
Radim Vejo, Karvinský pivovar: "Jsme si připravili, co se týče jídla, naši specialitu žebírka, gulášek pivovarský a dále tam máme krkovičku a klobásku."
Lukáš Heczko, organizátor festivalu Smacznego: "Letos se jedná spíš o takový nultý ročník. My jsme už loni chtěli tento festival udělat, je pojmenovaný Smacznego a měla to být taková česko-polská spolupráce tady těch firem a restaurací, které jsou v příhraničí."
Pandemie ale všechno změnila, a tak se letos rozhodli organizátoři pozvat alespoň lokální prodejce. Akci doprovázely dvě živé kapely a hezké počasí přilákalo velké množství lidí. Organizátoři věží, že příští ročník by mohl být větší a doplní ho už i prodejci z Polska.
---
Už tuto sobotu se v areálu Lodiček uskuteční čtvrtý soutěžní ročník Slavností piva a guláše.
Jde o soutěž ve vaření kotlíkového guláše a přehlídku minipivovarů z okolí.
Prozatím je přihlášeno deset soutěžních týmů, další odvážlivci a nadšenci do vaření se mohou stále ještě hlásit.
Lukáš Heczko, organizátor akce: "Tam je podmínka, ať má pohostinskou živnost, zdravotnické průkazy a počet lidí v týmu není omezený."
Týmy budou guláš připravovat přímo na místě už v dopoledních hodinách.
Všechny připravené guláše bude hodnotit porota, nicméně návštěvníci budou moci také svým hlasem rozhodnout, který jim chutnal nejvíce.
Lukáš Heczko, organizátor akce: "Určitě dáme i na názor lidí, ale budeme tady mít hodnotící komisi složenou z Chacharů, kteří v minulosti několikrát vyhráli nejlepší guláš."
Po celé odpoledne budou lidem na Slavnosti hrát tři kapely, na své si přijdou i děti, nebude chybět třeba skákací hrad. Akce pro veřejnost začíná v sobotu od 15 hodin. Organizátoři se už teď těší i na další akce, ve středu a čtvrtek se tady uskuteční dvě knižní akce.
Lukáš Heczko, organizátor akce: "Ve středu tady bude Ladislav Zibura, přednáška o cestování a ve čtvrtek Listování, bude Švejk."
Obě knižní akce začínají v osm hodin večer.
---
Workout se stal zejména mezi mladými lidmi oblíbeným sportem. Spojení akrobacie, gymnastiky a síly mohou sportovci převést i na závodech. Ty nejprestižnější se konaly v Karviné.
Je až neuvěřitelné, co dokážou tito mladí lidé s vlastním tělem. Hodiny tvrdé dřiny mohli nyní zúročit na mistrovství ČR ve street workoutu, které se konalo v Karviné. Pořadatelem byla Střední škola techniky a služeb.
Andrzej Bizoń, náměstek primátora Karviné: "SŠTaS je známá tím, že MČR pořádá jako i Asociace středních škol a není to poprvé. To je perfektní příležitost pro všechny lidi vidět, že lidé nemusí mít drahé nářadí, mohou cvičit v přírodě s vlastním tělem a toto je úkaz, že ve zdravém těle zdravý duch. Měli bychom se na ně podívat, protože nemusíme mít super výkony, ale něco pro tělo udělat by bylo fajn.”
Lukáš Strouhal, organizátor: "V podstatě jsou to pravidla podle světové asociace, která sídlí v Ukrajině a je to v podstatě výběr těch nejlepších z celé ČR a ti pak pojedou na Ukrajinu a budou reprezentovat ČR. Je to disciplína freestyle, která je volná, ten cvičenec může předvést cokoliv, od vlajek, přítahů, hodnotí se jejich styl, síla a komplexnost."
K vidění tak byly prvky akrobatické i vyloženě silové. Do Karviné přijeli sportovci opravdu z různých koutů republiky.
David Šredr, závodník z Rakovníka: "Já jsem odjel už svůj set a myslím si, že se mi to docela povedlo. Síla byla určitě na bradlech, hrazda už se mi tolik nepovedla, ale to nevadí. Určitě jsem něco předvedl.”
Daniel Toman, závodník z Pardubic: “Dříve jsem plaval, ale pak mě to přestalo bavit a pak jsem se začal věnovat workoutu. Za výkon jsem rád, udělal jsem to tak, jak jsem chtěl, jsem spokojenej."
K podobným výkonům je zapotřebí pevná vůle, motivace a hlavně spousta trénování. A kam by to závodníci jednou chtěli dotáhnout?
Daniel Toman, závodník z Pardubic: “Asi co nejdále. Mistrovství světa, za to bych byl hodně rád. Ale to je ještě dlouhá cesta k tomu.”
Závodníci byli spokojeni i se zázemím. Karviná tento sport hodně podporuje. Ve městě už mají postavených šest velkých workoutových sestav.
Andrzej Bizoń, náměstek primátora Karviné: “Já jsem přesvědčený, že máme asi nejvíce workoutových hřišť ze všech měst, máme jich šest a vím, že na některých školních hřištích se staví, takže máme toho dost."
A přibude další workoutové hřiště, bude součástí nového sportovního areálu, které se buduje u krytého bazénu.
---
Karviná zažila svůj první food festival. Dostal příhodný název Smacznego a proběhl v areálu Loděnice v parku Boženy Němcové. Původně měl být česko-polský, ale kvůli koronaviru zůstali pořadatelé pouze u lokálních prodejců jídla a pití.
Vynikající hamburgery, hot dogy, různé guláše anebo například i suši, či Karvinské gofry. Areál Lodiček V Karviné provonělo v sobotu odpoledne mnoho druhů jídel.
Anketa: 1.) "Dala jsem si zapečenou bramboru z pece, se sýrem roztaveným. Co říkám na akci? No luxus, jsem tady poprvé. A další otázka byla jaká? – Jak vám to chutná? – No výborné, super." 2.) "Dali jsme si burger tady hned u prvního stánku s trhaným hovězím. Za mě byl výborný." 3.) "Dal jsem si tvarůžkový tatarák a je super."
Na historicky prvním Karvinském food festivalu se představilo 15 prodejců dobrého jídla a pití.
Ondřej Czubaj, Kino Centrum Café: "Máme výborný hot dog, sekanou, která je úplně perfektní na kváskovém chlebu."
Radim Vejo, Karvinský pivovar: "Jsme si připravili, co se týče jídla, naši specialitu žebírka, gulášek pivovarský a dále tam máme krkovičku a klobásku."
Lukáš Heczko, organizátor festivalu Smacznego: "Letos se jedná spíš o takový nultý ročník. My jsme už loni chtěli tento festival udělat, je pojmenovaný Smacznego a měla to být taková česko-polská spolupráce tady těch firem a restaurací, které jsou v příhraničí."
Pandemie ale všechno změnila, a tak se letos rozhodli organizátoři pozvat alespoň lokální prodejce. Akci doprovázely dvě živé kapely a hezké počasí přilákalo velké množství lidí. Organizátoři věží, že příští ročník by mohl být větší a doplní ho už i prodejci z Polska.
---
Už tuto sobotu se v areálu Lodiček uskuteční čtvrtý soutěžní ročník Slavností piva a guláše.
Jde o soutěž ve vaření kotlíkového guláše a přehlídku minipivovarů z okolí.
Prozatím je přihlášeno deset soutěžních týmů, další odvážlivci a nadšenci do vaření se mohou stále ještě hlásit.
Lukáš Heczko, organizátor akce: "Tam je podmínka, ať má pohostinskou živnost, zdravotnické průkazy a počet lidí v týmu není omezený."
Týmy budou guláš připravovat přímo na místě už v dopoledních hodinách.
Všechny připravené guláše bude hodnotit porota, nicméně návštěvníci budou moci také svým hlasem rozhodnout, který jim chutnal nejvíce.
Lukáš Heczko, organizátor akce: "Určitě dáme i na názor lidí, ale budeme tady mít hodnotící komisi složenou z Chacharů, kteří v minulosti několikrát vyhráli nejlepší guláš."
Po celé odpoledne budou lidem na Slavnosti hrát tři kapely, na své si přijdou i děti, nebude chybět třeba skákací hrad. Akce pro veřejnost začíná v sobotu od 15 hodin. Organizátoři se už teď těší i na další akce, ve středu a čtvrtek se tady uskuteční dvě knižní akce.
Lukáš Heczko, organizátor akce: "Ve středu tady bude Ladislav Zibura, přednáška o cestování a ve čtvrtek Listování, bude Švejk."
Obě knižní akce začínají v osm hodin večer.
---
Workout se stal zejména mezi mladými lidmi oblíbeným sportem. Spojení akrobacie, gymnastiky a síly mohou sportovci převést i na závodech. Ty nejprestižnější se konaly v Karviné.
Je až neuvěřitelné, co dokážou tito mladí lidé s vlastním tělem. Hodiny tvrdé dřiny mohli nyní zúročit na mistrovství ČR ve street workoutu, které se konalo v Karviné. Pořadatelem byla Střední škola techniky a služeb.
Andrzej Bizoń, náměstek primátora Karviné: "SŠTaS je známá tím, že MČR pořádá jako i Asociace středních škol a není to poprvé. To je perfektní příležitost pro všechny lidi vidět, že lidé nemusí mít drahé nářadí, mohou cvičit v přírodě s vlastním tělem a toto je úkaz, že ve zdravém těle zdravý duch. Měli bychom se na ně podívat, protože nemusíme mít super výkony, ale něco pro tělo udělat by bylo fajn.”
Lukáš Strouhal, organizátor: "V podstatě jsou to pravidla podle světové asociace, která sídlí v Ukrajině a je to v podstatě výběr těch nejlepších z celé ČR a ti pak pojedou na Ukrajinu a budou reprezentovat ČR. Je to disciplína freestyle, která je volná, ten cvičenec může předvést cokoliv, od vlajek, přítahů, hodnotí se jejich styl, síla a komplexnost."
K vidění tak byly prvky akrobatické i vyloženě silové. Do Karviné přijeli sportovci opravdu z různých koutů republiky.
David Šredr, závodník z Rakovníka: "Já jsem odjel už svůj set a myslím si, že se mi to docela povedlo. Síla byla určitě na bradlech, hrazda už se mi tolik nepovedla, ale to nevadí. Určitě jsem něco předvedl.”
Daniel Toman, závodník z Pardubic: “Dříve jsem plaval, ale pak mě to přestalo bavit a pak jsem se začal věnovat workoutu. Za výkon jsem rád, udělal jsem to tak, jak jsem chtěl, jsem spokojenej."
K podobným výkonům je zapotřebí pevná vůle, motivace a hlavně spousta trénování. A kam by to závodníci jednou chtěli dotáhnout?
Daniel Toman, závodník z Pardubic: “Asi co nejdále. Mistrovství světa, za to bych byl hodně rád. Ale to je ještě dlouhá cesta k tomu.”
Závodníci byli spokojeni i se zázemím. Karviná tento sport hodně podporuje. Ve městě už mají postavených šest velkých workoutových sestav.
Andrzej Bizoń, náměstek primátora Karviné: “Já jsem přesvědčený, že máme asi nejvíce workoutových hřišť ze všech měst, máme jich šest a vím, že na některých školních hřištích se staví, takže máme toho dost."
A přibude další workoutové hřiště, bude součástí nového sportovního areálu, které se buduje u krytého bazénu.
---