Karvinský expres
- Zprávy z Karviné od reportérky M. Dankové a kameramana Z. Jeleně
- Další vylepšení Karvinského moře
- 20 let Centra nemocí páteře a pohybového aparátu KHN
- Festival Smacznego uspokojil všechny labužníky
Areál Karvinského moře se i letos upravoval ke spokojenosti jeho návštěvníků. Jaké práce se stihly ukončit do začátku letní sezóny prozradí naše první reportáž.
Areál Karvinského moře se před letošní létem opět výrazně změnil. Největší změnou je dokončení cyklostezky po obvodu areálu v délce 3 kilometrů.
Jan Wolf, primátor Karviné: "Jde o druhou fázi vylepšování Karvinského moře. V letošním roce jsme měli ambici udělat tříkilometrovou inline a cyklodráhu s přemostěním. To se nám podařilo, stavba je dokončena. Jsem rád, že se to podařilo stihnout, a že si tu trasu lidé na kolečkových bruslích, případně kolech, mohou projet."
I samotné odpočinkové místo dostálo změn.
Jan Wolf, primátor Karviné: "Jsme rozšiřovali pláž, na té pláži přibyl nový majetek, tzn. lavičky, převlékárna, nová mola tam vznikla, opět je to rozšíření nabídky pro letní trávení volného času našich lidí."
anketa: návštěvníci Karvinského moře: "Je to tu super, líbí se nám." "Jdeme se koupat, musíme se někde zchladit. Jsme rádi, že to tady udělali, takže máme pohodu úplně." "My tu chodíme plavat, je to tu dobré někdy." "Vypadá to tam dobře, mohla by být všude, ta písečná pláž."
S nápady, co by se od loňského roku, kdy proběhla první fáze přeměny, mohlo ještě na Karvinském moři vylepšit, přicházeli i sami návštěvníci.
Jan Wolf, primátor Karviné: "Ty nápady lidí, které nám posílají nebo které od nich zpětně získáváme, tak jsme do toho zakomponovali. My jsme ten plán měli někdy před třemi roky, že Karvinské moře chceme zlepšit, zrenovovat, ta druhá etapa skončila letos, ta ambice ještě nekončí a je možné, že tady ještě něco do budoucna vylepšíme."
Realizaci celé přeměny předcházela celá řada jednání, především se společností Asental, které pozemky patří.
Jan Wolf, primátor Karviné: "Ta vůle byla o tom, abychom si pozemky mohli pronajmout a mohli jsme náš investiční plán rozvíjet."
Zafungovat musel dohoda i s rybáři, kteří tady ještě před změnou rybařili. Jednání bylo několik a ne vždy byla jednoduchá a ideální.
Jan Wolf, primátor Karviné: "Rybáři chtějí mít svůj klid, chtějí chytat ryby a lidé se zase chtějí bavit, koupat, rekreovat. Hledali jsme kompromisy. Jsou vyčleněná místa, která rybáři mohou využívat. Věřím tomu, že ta shoda bude, že si tady užijí i rybáři, tak i lidé, kteří se přijdou rekreovat."
Další jednání bylo nutné také kvůli příjezdu k moři a parkování vzhledem ke stavbě obchvatu.
Jan Wolf, primátor Karviné: "My jsme zařídili na pomocném dolu Darkov po dohodě s Diamem, že to parkoviště, které bylo uzavřeno, tak jsme ho otevřeli pro návštěvníky, takže stačí 200-300 metrů a jste dnes na moři a jednáme s Diamem také o tom, že bychom převzali od státu pozemky kde stála bývalá restaurace Šnapka a Jednota a tam bychom chtěli vytvořit nová parkovací místa."
Prioritou je, aby si tento areál zachoval přírodní ráz.
Jan Wolf, primátor Karviné: "Chceme, chceme to zachovat. já vidím jednu jedinou ambici do budoucna, v případě, že by se podařilo tady přitáhnout nějaké sítě, že by tady mohlo vzniknout nějaké lehké mobilní občerstvení, ale muselo by to mít svůj pořádek, protože to je to, co nám trochu dělá problémy. Je tady provozní řád a ne všichni lidé se jím řídí. Možná bych chtěl apelovat na všechny, aby si ten svůj majetek hlídali a nenechali si ho ničit. Protože oni tady budou chodit, oni se tu chodí bavit a s tím trochu máme problémy, takže doufám, že se to zlepší a že si lidé budou vážit toho, co se tady udělalo. "
---
1. července uplynulo 20 let od otevření Centra nemocí páteře a pohybového aparátu Karvinské hornické nemocnice. V rámci České republiky je jedním ze tří pracovišť, které pravidelně provádí operace dětských skolióz.
Centra nemocí páteře a pohybového aparátu Karvinské hornické nemocnice je specializované pracoviště, které se zabývá komplexní problematikou chirurgického ošetření nemocí celé páteře. První operace se prováděly předním přístupem, byly složité a náročné.
David Buzek, primář oddělení chirurgie páteře : “Hodně těch operací se dělalo přes hrudní nebo břišní dutinu, měli jsme tady i břišního chirurga. Od té doby se ten vývoj posunul, na začátku nás bylo sedm, teď jsme tady jen čtyři operatéři. Celkový vývoj spondylochirurgie za těch dvacet let, ať už v technice, implantátech, ve zručnosti, se hodně posunul. Je hodně dynamický a pořád se vyvíjí ve smyslu robotiky."
Neoperují tady ale akutní traumata, vzhledem k velikosti pracoviště. V současné době provedou lékaři v KHN až 300 operací páteře ročně.
Nejčastějšími pacienty jsou lidé s degenerativním onemocněním krční a bederní páteře a různé deformity. Specializují se zejména na dětské skoliózy. V rámci České republiky jde o jedno ze tří pracovišť, které provádí operace dětských skolióz pravidelně.
David Buzek, primář oddělení chirurgie páteře: "Zhruba od roku 2002 děláme vše zadním přístupem, tzn. že výkony jsou kratší, není zasažena hrudní dutina, co se týká bederní páteře, tam provádíme deset, patnáct let operativu miniinvazivně, ze dvou krátkých řezů, nejsou ty operativní výkony tak rozsáhlé a rehabilitace je rychlejší."
Pacienti sem do KHN přijíždějí z celého Česka..
David Buzek, primář oddělení chirurgie páteře: "Naše oddělení v tomto kraji, i když je malé ve srovnání s počtem odoperovaných pacientů ve velkých špitálech typu fakultních nemocnic, určitě má své místo a snažíme se udržet to jméno a kvalitu práce."
Úspěch mají i přednášky na odborných kongresech. Do budoucna je pro celý tým lékařů zásadní udržovat kvalitu péče a počty ošetřených pacientů, sledovat nové trendy a zavádět nové postupy.
---
V areálu Lodičky se konal festival jídla a pití nazvaný Smacznego. Oproti loňskému pilotnímu ročníku byl obohacen o vaření různých lahůdek šéfkuchaři na pódiu.
Areál Lodičky tentokrát patřil všem milovníkům dobrého jídla a pití. Vybírat bylo opravdu z čeho. A nejen to, lidé mohli prostřednictvím velké obrazovky na pódiu nahlížet pod ruce zkušeným šéfkuchařům.
Lukáš Heczko, předseda Iniciativy Dokořán, organizátor akce: "Loni jsme to zkoušeli spíše s místními, letos jsme chtěli do Karviné dostat něco z okolních měst a je to festival s vařením na pódiu, jsou tady různé stánky s jídlem, pitím, kávou. Je tady opravdu průřez celou gastronomií, jsou tady jídla z Mexika, typická česká jídla, lidé si mohou vyzkoušet exotické ovoce z Afriky, hod dogy, burgery na různé způsoby, žebra jsem tam viděl.”
Jak se vaří a připravuje takový tatarák z hlívy ústřičné s opečeným kváskovým chlebem a pažitkovou majonézou nebo jak dokonale připravit telecí flank steak s omáčkou ze žlutých paprik převedl na pódiu šéfkuchař Zámku Petrovice Vojtěch Beseda.
Vojtěch Beseda, šéfkuchař Zámečku Petrovice: "Hlívu používáme jako alternativu za maso jídlo za pár peněz. Telecí flank steak s omáčkou ze žlutých paprik, marinované červené papriky a salsa chimichurri opečené brambory s bylinkami, kde je to taková fúze české gastronomie, kdy používáme lokální telecí maso a používáme suroviny, že vznikne středomořský svěží letní pokrm, Výborný šťavnatý steak se zajímavými chutěmi, nakyslá, lehce pikantní, ta papriková omáčka, brambůrky."
Plnou porci si přímo z pódia odnesla výherkyně soutěžní otázky, ostatním rozdal šéfkuchař vzorky k ochutnání.
anketa: návštěvníci festivalu Smacznego: "Výborné, výborné, koriandr paráda." "Mě zbylo jen málo, ale věřím, že mi to bude chutnat." "Výborné to bylo, maso měkké, dobře dochucené, paprika výborná."
Vaření před publikem nebyla pro Vojtěcha Besedu premiérou.
Vojtěch Beseda, šéfkuchař Zámečku Petrovice: "Nebylo to poprvé, mám to rád, snažím se vždycky vlítnout a vařit, soustředit se na to vaření. Jdu do toho po hlavě, nepřipravuji se extra, jen se soustředím na to vaření, abych odvedl dobrý výkon, jako bych si vařil doma třeba."
Akce byla vydařená a pořadatelé už teď slibují, že za rok akci zopakují.
Lukáš Heczko, předseda Iniciativy Dokořán, organizátor akce: "Tato akce vznikla primárně za podpory města Karviná a Nadace OKD, děkujeme. Doufám, že se akce chytne do budoucna, že se to rozjede a stane se tradicí."
---
Areál Karvinského moře se i letos upravoval ke spokojenosti jeho návštěvníků. Jaké práce se stihly ukončit do začátku letní sezóny prozradí naše první reportáž.
Areál Karvinského moře se před letošní létem opět výrazně změnil. Největší změnou je dokončení cyklostezky po obvodu areálu v délce 3 kilometrů.
Jan Wolf, primátor Karviné: "Jde o druhou fázi vylepšování Karvinského moře. V letošním roce jsme měli ambici udělat tříkilometrovou inline a cyklodráhu s přemostěním. To se nám podařilo, stavba je dokončena. Jsem rád, že se to podařilo stihnout, a že si tu trasu lidé na kolečkových bruslích, případně kolech, mohou projet."
I samotné odpočinkové místo dostálo změn.
Jan Wolf, primátor Karviné: "Jsme rozšiřovali pláž, na té pláži přibyl nový majetek, tzn. lavičky, převlékárna, nová mola tam vznikla, opět je to rozšíření nabídky pro letní trávení volného času našich lidí."
anketa: návštěvníci Karvinského moře: "Je to tu super, líbí se nám." "Jdeme se koupat, musíme se někde zchladit. Jsme rádi, že to tady udělali, takže máme pohodu úplně." "My tu chodíme plavat, je to tu dobré někdy." "Vypadá to tam dobře, mohla by být všude, ta písečná pláž."
S nápady, co by se od loňského roku, kdy proběhla první fáze přeměny, mohlo ještě na Karvinském moři vylepšit, přicházeli i sami návštěvníci.
Jan Wolf, primátor Karviné: "Ty nápady lidí, které nám posílají nebo které od nich zpětně získáváme, tak jsme do toho zakomponovali. My jsme ten plán měli někdy před třemi roky, že Karvinské moře chceme zlepšit, zrenovovat, ta druhá etapa skončila letos, ta ambice ještě nekončí a je možné, že tady ještě něco do budoucna vylepšíme."
Realizaci celé přeměny předcházela celá řada jednání, především se společností Asental, které pozemky patří.
Jan Wolf, primátor Karviné: "Ta vůle byla o tom, abychom si pozemky mohli pronajmout a mohli jsme náš investiční plán rozvíjet."
Zafungovat musel dohoda i s rybáři, kteří tady ještě před změnou rybařili. Jednání bylo několik a ne vždy byla jednoduchá a ideální.
Jan Wolf, primátor Karviné: "Rybáři chtějí mít svůj klid, chtějí chytat ryby a lidé se zase chtějí bavit, koupat, rekreovat. Hledali jsme kompromisy. Jsou vyčleněná místa, která rybáři mohou využívat. Věřím tomu, že ta shoda bude, že si tady užijí i rybáři, tak i lidé, kteří se přijdou rekreovat."
Další jednání bylo nutné také kvůli příjezdu k moři a parkování vzhledem ke stavbě obchvatu.
Jan Wolf, primátor Karviné: "My jsme zařídili na pomocném dolu Darkov po dohodě s Diamem, že to parkoviště, které bylo uzavřeno, tak jsme ho otevřeli pro návštěvníky, takže stačí 200-300 metrů a jste dnes na moři a jednáme s Diamem také o tom, že bychom převzali od státu pozemky kde stála bývalá restaurace Šnapka a Jednota a tam bychom chtěli vytvořit nová parkovací místa."
Prioritou je, aby si tento areál zachoval přírodní ráz.
Jan Wolf, primátor Karviné: "Chceme, chceme to zachovat. já vidím jednu jedinou ambici do budoucna, v případě, že by se podařilo tady přitáhnout nějaké sítě, že by tady mohlo vzniknout nějaké lehké mobilní občerstvení, ale muselo by to mít svůj pořádek, protože to je to, co nám trochu dělá problémy. Je tady provozní řád a ne všichni lidé se jím řídí. Možná bych chtěl apelovat na všechny, aby si ten svůj majetek hlídali a nenechali si ho ničit. Protože oni tady budou chodit, oni se tu chodí bavit a s tím trochu máme problémy, takže doufám, že se to zlepší a že si lidé budou vážit toho, co se tady udělalo. "
---
1. července uplynulo 20 let od otevření Centra nemocí páteře a pohybového aparátu Karvinské hornické nemocnice. V rámci České republiky je jedním ze tří pracovišť, které pravidelně provádí operace dětských skolióz.
Centra nemocí páteře a pohybového aparátu Karvinské hornické nemocnice je specializované pracoviště, které se zabývá komplexní problematikou chirurgického ošetření nemocí celé páteře. První operace se prováděly předním přístupem, byly složité a náročné.
David Buzek, primář oddělení chirurgie páteře : “Hodně těch operací se dělalo přes hrudní nebo břišní dutinu, měli jsme tady i břišního chirurga. Od té doby se ten vývoj posunul, na začátku nás bylo sedm, teď jsme tady jen čtyři operatéři. Celkový vývoj spondylochirurgie za těch dvacet let, ať už v technice, implantátech, ve zručnosti, se hodně posunul. Je hodně dynamický a pořád se vyvíjí ve smyslu robotiky."
Neoperují tady ale akutní traumata, vzhledem k velikosti pracoviště. V současné době provedou lékaři v KHN až 300 operací páteře ročně.
Nejčastějšími pacienty jsou lidé s degenerativním onemocněním krční a bederní páteře a různé deformity. Specializují se zejména na dětské skoliózy. V rámci České republiky jde o jedno ze tří pracovišť, které provádí operace dětských skolióz pravidelně.
David Buzek, primář oddělení chirurgie páteře: "Zhruba od roku 2002 děláme vše zadním přístupem, tzn. že výkony jsou kratší, není zasažena hrudní dutina, co se týká bederní páteře, tam provádíme deset, patnáct let operativu miniinvazivně, ze dvou krátkých řezů, nejsou ty operativní výkony tak rozsáhlé a rehabilitace je rychlejší."
Pacienti sem do KHN přijíždějí z celého Česka..
David Buzek, primář oddělení chirurgie páteře: "Naše oddělení v tomto kraji, i když je malé ve srovnání s počtem odoperovaných pacientů ve velkých špitálech typu fakultních nemocnic, určitě má své místo a snažíme se udržet to jméno a kvalitu práce."
Úspěch mají i přednášky na odborných kongresech. Do budoucna je pro celý tým lékařů zásadní udržovat kvalitu péče a počty ošetřených pacientů, sledovat nové trendy a zavádět nové postupy.
---
V areálu Lodičky se konal festival jídla a pití nazvaný Smacznego. Oproti loňskému pilotnímu ročníku byl obohacen o vaření různých lahůdek šéfkuchaři na pódiu.
Areál Lodičky tentokrát patřil všem milovníkům dobrého jídla a pití. Vybírat bylo opravdu z čeho. A nejen to, lidé mohli prostřednictvím velké obrazovky na pódiu nahlížet pod ruce zkušeným šéfkuchařům.
Lukáš Heczko, předseda Iniciativy Dokořán, organizátor akce: "Loni jsme to zkoušeli spíše s místními, letos jsme chtěli do Karviné dostat něco z okolních měst a je to festival s vařením na pódiu, jsou tady různé stánky s jídlem, pitím, kávou. Je tady opravdu průřez celou gastronomií, jsou tady jídla z Mexika, typická česká jídla, lidé si mohou vyzkoušet exotické ovoce z Afriky, hod dogy, burgery na různé způsoby, žebra jsem tam viděl.”
Jak se vaří a připravuje takový tatarák z hlívy ústřičné s opečeným kváskovým chlebem a pažitkovou majonézou nebo jak dokonale připravit telecí flank steak s omáčkou ze žlutých paprik převedl na pódiu šéfkuchař Zámku Petrovice Vojtěch Beseda.
Vojtěch Beseda, šéfkuchař Zámečku Petrovice: "Hlívu používáme jako alternativu za maso jídlo za pár peněz. Telecí flank steak s omáčkou ze žlutých paprik, marinované červené papriky a salsa chimichurri opečené brambory s bylinkami, kde je to taková fúze české gastronomie, kdy používáme lokální telecí maso a používáme suroviny, že vznikne středomořský svěží letní pokrm, Výborný šťavnatý steak se zajímavými chutěmi, nakyslá, lehce pikantní, ta papriková omáčka, brambůrky."
Plnou porci si přímo z pódia odnesla výherkyně soutěžní otázky, ostatním rozdal šéfkuchař vzorky k ochutnání.
anketa: návštěvníci festivalu Smacznego: "Výborné, výborné, koriandr paráda." "Mě zbylo jen málo, ale věřím, že mi to bude chutnat." "Výborné to bylo, maso měkké, dobře dochucené, paprika výborná."
Vaření před publikem nebyla pro Vojtěcha Besedu premiérou.
Vojtěch Beseda, šéfkuchař Zámečku Petrovice: "Nebylo to poprvé, mám to rád, snažím se vždycky vlítnout a vařit, soustředit se na to vaření. Jdu do toho po hlavě, nepřipravuji se extra, jen se soustředím na to vaření, abych odvedl dobrý výkon, jako bych si vařil doma třeba."
Akce byla vydařená a pořadatelé už teď slibují, že za rok akci zopakují.
Lukáš Heczko, předseda Iniciativy Dokořán, organizátor akce: "Tato akce vznikla primárně za podpory města Karviná a Nadace OKD, děkujeme. Doufám, že se akce chytne do budoucna, že se to rozjede a stane se tradicí."
---