V Karviné se prolnuly kultury různých národností
Pro obyvatele Karviné i návštěvníky města připravil městský dům kultury tradiční a oblíbený festival národnostních menšin nazvaný Prolínání kultur. Kromě sledování vystoupení v tradičních krojích a poslechu písní mohli lidé ochutnat i jídla typická pro jednotlivé země.
Prolínání kultur, festival, který představuje tradice a lidové tance zemí jako Maďarsko, Slovensko nebo třeba Řecko patří ke stálým akcím, které Karviná pořádá. I letos přilákal na náměstí milovníky folkloru a to i přesto, že se občas počasí pokazilo.
Andrzej Bizoń, náměstek primátora Karviné: "Jsem velmi rád, že se můžeme seznámit s tradicemi a zvyky, které tyto národnostní menšiny stále udržují a jsem přesvědčen, že nás mohou do budoucna něčím obohatit, protože abychom mohli pochopit jeden druhého, bylo by fajn, abychom znali jejich hodnoty a tradice."
Olga Hrubec, ředitelka MěDK: “Smyslem toho festivalu je ukazovat bohatství jednotlivých kultur, které tady v Karviné žijí, je to prolínání a setkávání a rok od roku má větší a větší úspěch, cítíme to od lidí, že chodí rádi, rozrůstá se počet souborů i národností, které na něm vystupují, třeba dnes vystupuje ve 20 vstupech 11 souborů. Práce na tom festivalu nám dělá obrovskou radost, máme radost z toho, že nás podporuje město i kraj.”
Přítomné na pódiu pozdravili zástupci jednotlivých národnostních menšin a popřáli lidem dobrou zábavu, krásný zážitek a vyzvali je i k ochutnání specialit, které si jednotlivé menšiny připravili ve svých stáncích.
Věra Hradilová, členka Obce Slováků:"Nabízíme vám slovenské pagáče škvarkové a koláčky makové a tvarohové. Pagáčky jsou takové spíše západní Slovensko a koláčky jsou na celém Slovensku.”
Ochutnávku přítomným hostům nabízeli i zástupci polského sdružení PZKO. Ani tady v nabídce nechyběly domácí koláče.
Ksenia Stuchlik, zástupkyně PZKO Karviná-Ráj: "A máme i klobásky slezské na grilu a oscypky s žuravinou, klasická polská chuťovka. Hostům jsme nabízeli i jednohubky, je do polský smalec, na tom kvašák a ještě jsou druhé se sledy.”
A se svou kuchyní se pochlubili i zástupci romské menšiny.
Tereza Ferencová, zástupkyně Občanského sdružení Romů Severní Moravy: "Připravili jsme lokše, národní jídlo, maže se to naslano i nasladko, posype se cukrem a pak máme národní jídlo, tzv. gója, vepřové střevo, které se pořádně vyčistí, naplní se bramborovým těstem, dá se to vařit, opeče se to, je to vynikající pochoutka.”
A zájem byl také o vietnamskou a řeckou kuchyni.
Quoc Huy Nguyen, zástupce vietnamské menšiny: "Mezi tradiční tady máme bunbo nambo, to obsahuje rýžové nudle, hovězí salát, mix bylinek, máme tady placky rýžové, ty jsou hodně lepkavé, jedna je s vietnamskou šunkou a druhá s tlačenkou. Tohle je takový vietnamský knedlík, kynutý, ale uvnitř je maso, mix houby, mrkve a tradiční jarní závitky. To je vysmažená kobliha a uvnitř jsou žluté fazole, které jsou sladké."
Blanka Kolinkeová, zástupkyně řecké restaurace: "Máme tady v nabídce sladkosti, jako je baklava, na hlad máme tiropitu plněné špenátem sýrem, na pití tradiční uzo a jiné pochutiny, i olivy v nabídce a olivový olej.”
Chutě, vůně, barvy krojů a různé styly tanců se v Karviné prolnou v rámci festivalu národnostních menšin opět za rok.
---
Senioři z Nového domova se pobavili na zahradní slavnosti
K pravidelným akcím, na které se senioři z Nového domova těší, patří i velká zahradní slavnost. V tento den se sem sjíždějí příbuzní a přátelé seniorů a také hosté z partnerských organizací, aby se společně u dobrého jídla, pití a hudby pobavili. Letos dokonce v havajském stylu.
Nový domov ožil zahradní slavností. Společně se seniory si tento den plný zábavy, různých vystoupení a živé hudby užili nejen samotní obyvatelé, ale i jejich rodiny a přátelé. A prootže byla zahradní slavnost v havajském stylu, nechyběly ani ozdoby, dekorace a stylové doplňky oblečení.
Daniel Rychlík, ředitel Nového domova: “My se snažíme jako domov poslední léta významně otevřít nejen pro naše uživatele, ale i pro jejich rodiny a komunitu, takže ta zahradní slavnost je taková tradice, kterou rozšiřujeme tak, abychom pozvali všechny naše partnery, se kterými spolupracujeme během roku, abychom se společně viděli, pobavili a zároveň říkali té veřejnosti, že nejsem žádná nemocnice, žádné místo, kde se chodí umírat, že jsme místo, kde se žije, i když způsobem jiným než je pro lidi běžný.”
Zahradní slavnost obohatily svým vystoupením třeba nejmenší děti i taneční skupina Nikolas Dance Unico. Seniory potěšila i zvířata, třeba tento barzoj dostal pohlazení snad od všech přítomných.
anketa: účastníci zahradní slavnosti: “Jsem ráda, že tu jsem, dobře se starají, fakt." "Hezké, krásné to je tady." "Líbí se mi to tady, je to fajn, že pro nás taky něco udělali."
Připraveno bylo i bohaté občerstvení, bramboráky, palačinky, linecké, čerstvě napečené koláče a další. Na podzim čeká seniory ještě oblíbené vinobraní.
---
Pozvánka na 6. zasedání zastupitelstva města Karviné
Pozvánka na 6. zasedání Zastupitelstva města Karviné.
V sále OPF se v pondělí 19. června uskuteční v pořadí 6. zasedání Zastupitelstva města Karviné. Začátek je naplánován na 15. hodinu, program je zveřejněn na webu města
---
Do Karviné se sjeli nejlepší workoutisté
Mladí sportovci, kteří tráví desítky hodin v posilovnách a na workoutových hřištích se sjeli do Karviné na Mistrovství České republiky ve freestylu. Nejlepší z nich pak budou reprezentovat Českou republiku ve světě.
Mezi vyhledávané sporty patří i cvičení s vlastním tělem. Prostřednictvím workoutu, který zahrnuje prvky akrobacie, gymnastiky a síly si zejména mladí lidé zlepšují svou fyzickou kondici a ti nejlepší pak předvádí své sestavy na závodech. A také na Mistrovství České republiky, které pravidelně pořádá TJ Střední školy techniky a služeb.
Lukáš Strouhal, organizátor: "Soutěží se ve freestyle a muscle up, ale hlavní kategorií je ten freestyle, sjelo se 40 závodníků z celé ČR, což je více než minulý rok, takže já jsem spokojený. Mají ukázat to nejlepší co můžou, je to formou show, je to efektní.”
Účastníci byli rozděleni do třech váhových kategorií, zvlášť soutěžily ženy. I Karvinou reprezentovali ti nejlepší, jako například Karel Tokár nebo David Coufal. Zatímco Karel Tokár už MČR zažil, pro Davida Coufala to bylo poprvé.
David Coufal, účastník MČR ve workoutu: "Snažil jsem se využít všechno, protože porota hodnotí komplexnost hodně. Já si myslím, že to bylo fajn, akorát po té minutě už ta kondička hapruje, ale jsem s tím spokojený.”
Hned po výkonu před hodnotící porota popsal svou sestavu další závodník z Brna. Workoutu se věnuje asi tři roky, k tomu dělá i judo.
Matěj Pospíšil, účastník MČR ve workoutu: "Moje sestava byla z pohmatového frondleru do dvojité 360 a chtěl jsem jít roll, kotoul na hrazdě do e gripu, ale nevyšlo to, takže jsem musel improvizovat.”
Před rokem a půl začal s workoutem další závodník, byly to jeho první závody, trochu se projevila i tréma před publikem.
Jakub Vicherek, účastník MČR ve workoutu: "Moje sestava byla složená hrazda, bradla a zem. Na to, že začínám, tak jsem si to chtěl rozdělit do těch třech fází, abych využil všechno. Škoda, že mi nevyšla ta stojka na bradlech, jinak jsem velmi spokojený.”
Absolutním vítězem se stal Tomáš Pospíšil. Dva nejlepší z každé váhové kategorie včetně žen budou reprezentovat Českou republiku na Mistrovství světa, které se letos bude konat v srpnu v Lotyšsku.
---