Kulturní okénko
- Léto na Barboře uvádí divadla pro děti i dospělé
- Slavnosti vína na bruntálském zámku
Scéna bez hranic. Tak se nazývá projekt Těšínského divadla, kterým oslovuje naše i polské diváky, děti i dospělé. V rámci série akcí „Léto na Barboře“ vyrostlo industriálním prostředí bývalého dolu Barbora nové šapitó, ve kterém hostují nejrůznější divadelní soubory.
Jelikož samotné Těšínské divadlo prochází v současné době velkou rekonstrukcí, je tento způsob současně také cestou, jak pokračovat v divadelních představeních.
Iva Lupková, pořadatelka, Těšínské divadlo: „Loňská akce, při které jsme hráli Křivý kostel, měla takový úspěch, že jsme byli Kraje osloveni, abychom svoji účast v rámci programu Léta na Barboře rozšířili a my jsme k tomu rádi dali svolení.“
V areálu právě hostuje pražské divadlo „Buchty a loutky“ s množstvím herců a představeními nejen pro děti.
Marek Bečka, režisér, divadlo Buchty a loutky: „Tak dnes hrajeme dvě představení, jedno je pro děti, to jsou neposlušná kůzlátka, to bude ve hodiny a potom večer hrajeme Automat na filmy, který je i pro dospělé, i pro děti. Strašně moc herců máme. V těch kůzlátkách není tolik herců, tam jsou tři kůzlátka a s maminkou a s vlkem a pak jsou tam nějací pomocníci, ale v tom automatu na filmy máme nekonečně herců, protože ten Automat na filmy umí zahrát jakýkoli film, který byl kdy natočen. Když to bude český film, tak to bude česky, když to bude polský film, tak to bude polska. Ale my umíme i norské filmy a brazilské dokumentární, takže se můžete těšit."
Venkovní šapitó scény „Bajka“ Těšínského divadla využívá také okolní prostředí, je klimatizované s pro děti velmi příjemné.
Jakub Tomoszek, umělecký šéf scény Bajka: „Já to šapitó si nesu už nějakou dobu jako nápad, protože já už jsem to viděl kdysi na regionech v Hradci Králové na festivalu a tenkrát se mi to strašně líbilo. Jeden z nešvarů divadla, těch kamenných je, že jakoby pohádky si uděláme pro děti a to je dobrý. My razíme to, že pro dítě je třeba udělat to nejlepší, protože za a, je to příští divák a za druhé, divadlo je taky formuje nějakým způsobem, jejich vnímání estetické atd, takže se nechceme nějak vázat na to, že pro děti to je dobré, ale právě naopak.“
Představení v rámci Léta na Barboře určitě nebylo poslední, dokud počasí dovolí, diváci se mohou těšit na další hry a další divadelní soubory.
---
Muzeum v Bruntále připravilo na zahradě bruntálského zámku již třetí ročník úspěšné akce Slavnosti vína. Bruntál není vinařskou oblastí, o to větší je však zájem místních o produkty z Jižní Moravy.
Nabídka slavností byla obohacena také výrobky stylových potravin a stylovou hudbou.
Petra Volná pořadatelka, Muzeum Bruntál: „Přijelo 7 moravských vinařů z různých moravských vesnic a oblastí. Kromě toho v parku návštěvníci najdou jamy, bylinky, svíčky a jiné pochutiny. Vystoupí cimbálová muzika Kubalovci a folklorní soubor Morava.“
Návštěvníci za doprovodu cimbálovky mohli degustovat vína z nejznámějších vinařských oblastí.
Anketa, vinaři: „Jsem z vinařství Jana Stávka, je to z Němčiček a přivezli jsme vám hlavně vína suchá, zajímavostí je cuvéčko dědova, které je bílé suché, krásný Sauvignon, Tramínek, hodně zajímavá bílá Frankovka, pak jsou tady dvě růžová vína, dvě červená a jedno fortifikované.“
„My jsme z vinařství Vican z Mikulova, přivezli jsme vám skvělá suchá, polosuchá a polosladká vína, máme tady bílé, červené o rosé víno, máme tady skvělý Ryzlink vlašský, Ryzlink rýnský ve výběru z hroznů. Máme tady Pálavu polosuchou i polosladkou.“
„My jsme vinařství Víno Blatel z Blatnice pod svatým Antonínkem, je to vlastně obec na Slovácku, poslední výběžek Bílých Karpat. Přivezli jsme vám odrůdy, které patří do naší obce, jako jsou Ryzlinky rýnské, Rulandy bílé, Rulandy šedé. Dále jsme největší výrobci odrůdy Merlot, to jsou červená vína zase. Velmi oblíbený je třeba náš Solarise, výběr z cíbe. My máme vlastní vinohrady, máme zhruba 160 ha vlastních vinic, zakládáme si na tom, žr všechna naše vína musí být z našich hroznů.“
Tomáš Vodák: „My jsme z Mikulčic, z rodinného vinařství Bartoník a přivezli jsme Ryzlink rýnský, Müller Thurgau, Rulandu šedou, z červených André, rosé Zweigeltrebe, bílé a růžové frizzante.“
„My se jmenujeme Vinařství Řádek, jsme z Velkých Pavlovic a přivezli jsme suchá vína bílá, Ryzlink vlalšský, Müller Thurgau, muškát moravský, polosuchý je Neuburg a Tramín, polosladká Pálava, sladká Veltlín, Frankovka rosé suchá, Zweigeltrebe polosuché a z červených Frankovka a Dornfelder, ty jsou taky suchá. Máme i burčák, ten je z Muškátu moravského, je ještě slaďunký, ale je výborný.“
Šimon Konečný: „Vinařství Příroda, přijeli jsme z Čejkovic, máme tady burčák a nebo vína, máme všechny hrozny, děláme si vlastní produkci a přijďte za námi chutnat víno. Dneska bych doporučil určitě burčák ze Solarisu, sbírali jsme ho v úterý, měl 25 cukernatosti při sběru a nebo z vína tady Chardonku, tu máme suchou, 3g cukru, doporučuji.“
Lidé mohli k vínu ochutnat také stylové dobroty.
Ivana Hirešová, prodejce: „Máme tady kouzelné bylinky, máme tady i něco z naší provenience, co mácháme my sami. Trháme si sami, vyrábíme si sami. Jde nám to dobře.“
Šimon Siegl, prodejce: „My jsme ze zámecké čokoládovny Bruntál, máme tady nejlepší občerstvení na celém festivalu vinném. Nejlepší avokádová tady pomazánka s rajčetem.“
Šimona Rychtaříková, paštikárna, prodejce: „Já jsem sem dovezla svoje delikátní paštičky z pečeného masa. Jsem až z Olomouce, ale Bruntál je má srdcová záležitost, zámek, krásná akce.“
Různí lidé, různé chutě. Na své si přišli milovníci všech možný druhů vína, dokonce i prvního burčáku.
Anketa, návštěvníci: „Sladší, růžové nebo červené.“
„Já mám rád polosuché bílé, nepohrdnu ani červeným. A já zase sladké, já preferují Pálavu.“
„Pěkný je to, stín stromů, takže není tady vedro, paráda, hezká muzika, takže dobrá akce.“
„Burčák jednoznačně, letos první a výborný.“
„Já piju sladké, bílé. Taky sladké.“
„Polosuché bílé. Taky polosuché a taky bílé.“
Již v polovině září proběhne v Bruntále další oblíbená akce, kterou bude Burčákobraní.
---
Scéna bez hranic. Tak se nazývá projekt Těšínského divadla, kterým oslovuje naše i polské diváky, děti i dospělé. V rámci série akcí „Léto na Barboře“ vyrostlo industriálním prostředí bývalého dolu Barbora nové šapitó, ve kterém hostují nejrůznější divadelní soubory.
Jelikož samotné Těšínské divadlo prochází v současné době velkou rekonstrukcí, je tento způsob současně také cestou, jak pokračovat v divadelních představeních.
Iva Lupková, pořadatelka, Těšínské divadlo: „Loňská akce, při které jsme hráli Křivý kostel, měla takový úspěch, že jsme byli Kraje osloveni, abychom svoji účast v rámci programu Léta na Barboře rozšířili a my jsme k tomu rádi dali svolení.“
V areálu právě hostuje pražské divadlo „Buchty a loutky“ s množstvím herců a představeními nejen pro děti.
Marek Bečka, režisér, divadlo Buchty a loutky: „Tak dnes hrajeme dvě představení, jedno je pro děti, to jsou neposlušná kůzlátka, to bude ve hodiny a potom večer hrajeme Automat na filmy, který je i pro dospělé, i pro děti. Strašně moc herců máme. V těch kůzlátkách není tolik herců, tam jsou tři kůzlátka a s maminkou a s vlkem a pak jsou tam nějací pomocníci, ale v tom automatu na filmy máme nekonečně herců, protože ten Automat na filmy umí zahrát jakýkoli film, který byl kdy natočen. Když to bude český film, tak to bude česky, když to bude polský film, tak to bude polska. Ale my umíme i norské filmy a brazilské dokumentární, takže se můžete těšit."
Venkovní šapitó scény „Bajka“ Těšínského divadla využívá také okolní prostředí, je klimatizované s pro děti velmi příjemné.
Jakub Tomoszek, umělecký šéf scény Bajka: „Já to šapitó si nesu už nějakou dobu jako nápad, protože já už jsem to viděl kdysi na regionech v Hradci Králové na festivalu a tenkrát se mi to strašně líbilo. Jeden z nešvarů divadla, těch kamenných je, že jakoby pohádky si uděláme pro děti a to je dobrý. My razíme to, že pro dítě je třeba udělat to nejlepší, protože za a, je to příští divák a za druhé, divadlo je taky formuje nějakým způsobem, jejich vnímání estetické atd, takže se nechceme nějak vázat na to, že pro děti to je dobré, ale právě naopak.“
Představení v rámci Léta na Barboře určitě nebylo poslední, dokud počasí dovolí, diváci se mohou těšit na další hry a další divadelní soubory.
---
Muzeum v Bruntále připravilo na zahradě bruntálského zámku již třetí ročník úspěšné akce Slavnosti vína. Bruntál není vinařskou oblastí, o to větší je však zájem místních o produkty z Jižní Moravy.
Nabídka slavností byla obohacena také výrobky stylových potravin a stylovou hudbou.
Petra Volná pořadatelka, Muzeum Bruntál: „Přijelo 7 moravských vinařů z různých moravských vesnic a oblastí. Kromě toho v parku návštěvníci najdou jamy, bylinky, svíčky a jiné pochutiny. Vystoupí cimbálová muzika Kubalovci a folklorní soubor Morava.“
Návštěvníci za doprovodu cimbálovky mohli degustovat vína z nejznámějších vinařských oblastí.
Anketa, vinaři: „Jsem z vinařství Jana Stávka, je to z Němčiček a přivezli jsme vám hlavně vína suchá, zajímavostí je cuvéčko dědova, které je bílé suché, krásný Sauvignon, Tramínek, hodně zajímavá bílá Frankovka, pak jsou tady dvě růžová vína, dvě červená a jedno fortifikované.“
„My jsme z vinařství Vican z Mikulova, přivezli jsme vám skvělá suchá, polosuchá a polosladká vína, máme tady bílé, červené o rosé víno, máme tady skvělý Ryzlink vlašský, Ryzlink rýnský ve výběru z hroznů. Máme tady Pálavu polosuchou i polosladkou.“
„My jsme vinařství Víno Blatel z Blatnice pod svatým Antonínkem, je to vlastně obec na Slovácku, poslední výběžek Bílých Karpat. Přivezli jsme vám odrůdy, které patří do naší obce, jako jsou Ryzlinky rýnské, Rulandy bílé, Rulandy šedé. Dále jsme největší výrobci odrůdy Merlot, to jsou červená vína zase. Velmi oblíbený je třeba náš Solarise, výběr z cíbe. My máme vlastní vinohrady, máme zhruba 160 ha vlastních vinic, zakládáme si na tom, žr všechna naše vína musí být z našich hroznů.“
Tomáš Vodák: „My jsme z Mikulčic, z rodinného vinařství Bartoník a přivezli jsme Ryzlink rýnský, Müller Thurgau, Rulandu šedou, z červených André, rosé Zweigeltrebe, bílé a růžové frizzante.“
„My se jmenujeme Vinařství Řádek, jsme z Velkých Pavlovic a přivezli jsme suchá vína bílá, Ryzlink vlalšský, Müller Thurgau, muškát moravský, polosuchý je Neuburg a Tramín, polosladká Pálava, sladká Veltlín, Frankovka rosé suchá, Zweigeltrebe polosuché a z červených Frankovka a Dornfelder, ty jsou taky suchá. Máme i burčák, ten je z Muškátu moravského, je ještě slaďunký, ale je výborný.“
Šimon Konečný: „Vinařství Příroda, přijeli jsme z Čejkovic, máme tady burčák a nebo vína, máme všechny hrozny, děláme si vlastní produkci a přijďte za námi chutnat víno. Dneska bych doporučil určitě burčák ze Solarisu, sbírali jsme ho v úterý, měl 25 cukernatosti při sběru a nebo z vína tady Chardonku, tu máme suchou, 3g cukru, doporučuji.“
Lidé mohli k vínu ochutnat také stylové dobroty.
Ivana Hirešová, prodejce: „Máme tady kouzelné bylinky, máme tady i něco z naší provenience, co mácháme my sami. Trháme si sami, vyrábíme si sami. Jde nám to dobře.“
Šimon Siegl, prodejce: „My jsme ze zámecké čokoládovny Bruntál, máme tady nejlepší občerstvení na celém festivalu vinném. Nejlepší avokádová tady pomazánka s rajčetem.“
Šimona Rychtaříková, paštikárna, prodejce: „Já jsem sem dovezla svoje delikátní paštičky z pečeného masa. Jsem až z Olomouce, ale Bruntál je má srdcová záležitost, zámek, krásná akce.“
Různí lidé, různé chutě. Na své si přišli milovníci všech možný druhů vína, dokonce i prvního burčáku.
Anketa, návštěvníci: „Sladší, růžové nebo červené.“
„Já mám rád polosuché bílé, nepohrdnu ani červeným. A já zase sladké, já preferují Pálavu.“
„Pěkný je to, stín stromů, takže není tady vedro, paráda, hezká muzika, takže dobrá akce.“
„Burčák jednoznačně, letos první a výborný.“
„Já piju sladké, bílé. Taky sladké.“
„Polosuché bílé. Taky polosuché a taky bílé.“
Již v polovině září proběhne v Bruntále další oblíbená akce, kterou bude Burčákobraní.
---