Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>
Novojičínský expres

Novojičínský expres

  • Zpravodajství z Nového Jičína od P. Dorazilové a J. Plášila
  • Větve poslouží v zeleni, kmeny zatopí v krbu
  • Participativní rozpočet podpoří další nápady
  • Kalendář vyplnily recepty, které si vaří místní lidé

Větve poslouží v zeleni, kmeny zatopí v krbu

Vánoční stromky, kterých se lidé postupně zbavují, dostávají svou druhou šanci. Skončí jako rozdrcená hmota v městské zeleni. K praktickému účelu poslouží i dřevo z hlavního stromu z náměstí, a také z dalších dřevin, které v tomto období technické služby kácí.

Výzdoba a symbolika Vánoc po Třech králích postupně z města mizí. Smrk z novojičínského centra, který městu darovala rodina z Mankovic, odvezli pracovníci technických služeb do areálu městské zeleně v pátek 8. ledna. Bude tu zpracován k dalšímu využití.

Pavel Tichý, ředitel TSM Nový Jičín: “Jeho větve a tenká část kmene bude přiřazena do kompostu. Zároveň bude taktéž část kmene využita pro výrobu nových klínů, které budou znovu použity pro umístění nového vánočního stromu.”

Užitečné také znovu budou vánoční stromky z domácností, které mají lidé správně odkládat vedle popelnic.

Pavel Tichý, ředitel TSM Nový Jičín: “Chtěli bychom tímto poprosit občany města, aby stromečky odstrojili, aby je nesvazovali a volně je uložili do prostor sběrných míst odpadu. Zaměstnanci střediska veřejné zeleně je svezou a taktéž tyto vánoční stromky budou seštěpkovány a stane se z nich součást kompostu.”

Rozdrcenou dřevní hmotu, která z nich vznikne, na jaře zahradníci vysypou pod keře nebo ke kořenům stromů ve veřejné zeleni.

V současné době vegetačního klidu ovšem technické služby věnují svou pozornost i dalším stromům, nejen těm vánočním.

Pavel Tichý, ředitel TSM Nový Jičín: “Zaměstnanci střediska zeleně provádějí kácení dřevin, které ohrožují zdraví, bezpečnost a majetek obyvatel Nového Jičína nebo jsou i jinak poškozeny.”

Skácen musel být ze zdravotních důvodů například vzrostlý kaštan na Tyršově ulici.

Stromy v havarijním stavu už byly v lednu káceny i v místní části Žilina u hlavní silnice, kostela a na hřbitově. Dřevo z kmenů je nařezáno na 30 centimetrové špalky a technické služby je nabízí veřejnosti, například pro vytápění v krbu. Více informací je na webu této příspěvkové organizace města.

---

Participativní rozpočet podpoří další nápady

Radnice dává opět šanci veřejnosti, aby předložila své vlastní nápady, jak vylepšit život ve městě. Projekty v rámci participativního rozpočtu očekává už do poloviny února. Vejít se musí do celkové částky 200 tisíc korun.

Fitness hřiště před volnočasovým střediskem Fokus, venkovní čítárna ve Smetanových sadech nebo sportovní výzva Na Svinec. To jsou jen některé nápady veřejnosti, které novojičínská radnice během uplynulých tří let realizovala v rámci participativního rozpočtu.

Ondřej Syrovátka (SZ), 2. místostarosta Nového Jičína: “Když jsme ten rozpočet vyhlašovali na počátku roku 2018 poprvé, tak se musím přiznat, že jsme si nebyli jisti, zda se uchytí. Dneska už můžeme říct, že je to úspěšný projekt. Jsme za to rádi, protože samozřejmě nemáme patent na rozum, a všechny ty nápady od lidí, které byly realizovány, tak by nás nenapadly. A já hlavně považuji participativní rozpočet za výborný způsob, jak motivovat lidi, aby se trošku více zajímali o své okolí, a jednak také, aby měli možnost ovlivnit, co se kde ve městě vybuduje nebo opraví.”

Teď v lednu vyhlásil Nový Jičín 4. ročník participativního rozpočtu. Lidé mohou své nápady, kterými vyjádří určitý vliv na život ve městě, odevzdávat do 15. února, elektronicky nebo na podatelně úřadu.

Lucie Hrdličková, koordinátorka Zdravého města Nový Jičín: “Podmínkou je, aby je předložil někdo, kdo má minimálně 15 let. Nově mohou žádosti předkládat i spolky, tak je podmínkou, aby to nespadalo do programových dotací, ale aby to bylo něco s přesahem pro veřejnost a týkalo se to nějakého pozemku nebo budovy ve městě. Další podmínkou je to, aby to mělo nějakou inovativní myšlenku, přineslo to něco, co tady chybí.”

Novinkou realizace schválených projektů je pak to, že autor zlepšovacího návrhu se bude účastnit také fáze přípravy, případně provedení.

Lucie Hrdličková, koordinátorka Zdravého města Nový Jičín: “Protože často je tam potřeba něco málo upravit, třeba co se týče toho, že nějaké místo je trošku vhodnější nebo je potřeba upravit i samotný způsob, jak je projekt realizovatelný. Protože předkladatel ve chvíli, kdy to předkládá, tak samozřejmě nemůže tušit všechny okolnosti a všechny podmínky, které musí město jako realizátor dodržet.”

Do projektů veřejnosti investuje radnice opět částku 200 tisíc korun. Na jeden může být vyčleněno maximálně 100 tisíc korun.

Ondřej Syrovátka (SZ), 2. místostarosta Nového Jičína: “My jsme tu výši 200 tisíc korun i z toho důvodu, že ten zájem tomu zhruba odpovídá. Většinou se najdou dva, tři, čtyři nápady, které lidé podají. A tím pádem to přibližně vejde do té částky.”

Podle místostarosty jde také o to, aby myšlenky lidí šlo snadno uvést do života. Nákladnější projekty by už vyžadovaly třeba stavební povolení a rychlost realizace by se vytratila.

---

Kalendář vyplnily recepty, které si vaří místní lidé

Nový Jičín, stejně jako většina měst a obcí, každým rokem vydává vlastní kalendář. Pro rok 2021 se jeho tvůrci v Návštěvnickém centru rozhodli inspirovat oblíbeným koníčkem Čechů. Sesbírali do něj kuchařské recepty místních občanů.

Nástěnný kalendář Nového Jičína na rok 2021 už po páté za sebou prezentuje fotografie občanů, místních i návštěvníků, kteří zachytili zajímavé pohledy na město a podělili se o ně s ostatními prostřednictvím stránek Návštěvnického centra. Jeho stolní varianta letos poprvé využila oblíbené činnosti Čechů - vaření a pečení. Obsahuje téměř 30 receptů tak, jak je připravují místní lidé.

Kristýna Juliová, Návštěvnické centrum Nový Jičín: “Loni jsme zveřejnili výzvu, kdy nám nejen obyvatelé Nového Jičína mohli posílat své recepty a my jsme z těch nejlepších sestavili letošní kalendář.”

Sešly se v něm regionální nápady jak připravit originální předkrmy, polévky, hlavní jídla i dezerty. Autoři museli dodat přesný seznam ingrediencí, postup a kvalitní fotografii hotového pokrmu.

Nikola Maňáková, Návštěvnické centrum Nový Jičín: “Naše rodina také přispěla svými recepty. My jsme konkrétně z Valašska, takže tady můžete objevit naše tradiční recepty, například typický velikonoční pokrm pečené zaječí stehýnko a třeba můj tatínek také přispěl receptem na pečené kuřátko.”

Kristýna Juliová, Návštěvnické centrum Nový Jičín: “Určitě mě velice zaujal levandulový sirup. To jsem nikdy neslyšela a je to určitě zajímavý recept. Nebo i takový tradiční, jako jsou borůvkové kynuté knedlíky, ty tam máme taky.”

Nikola Maňáková, Návštěvnické centrum Nový Jičín: ”Češi jsou známí dobrou gastronomií ve světě. Lidé sem chodí, ptají se na kalendář a myslím, že recepty zaujaly. Je tam například recept na slaný dort, o kterém, já se přiznám, jsem neslyšela, že lze i z masa upéct dort.”

Kromě osvědčených tipů do kuchyně obsahuje kalendář také seznam významných historických událostí města a obrázek slavné veduty.

Další kalendář s regionálními recepty, tak jak si je doma, často z generace na generaci, předávají sami Novojičíňáci, chystá Návštěvnické centrum až na rok 2023, 22 budou provázet tipy na výlety v tomto regionu.

---

Mohlo by Vás také zajímat

Pořad: Novojičínský expres
15. ledna 2021, 16:20

Větve poslouží v zeleni, kmeny zatopí v krbu

Vánoční stromky, kterých se lidé postupně zbavují, dostávají svou druhou šanci. Skončí jako rozdrcená hmota v městské zeleni. K praktickému účelu poslouží i dřevo z hlavního stromu z náměstí, a také z dalších dřevin, které v tomto období technické služby kácí.

Výzdoba a symbolika Vánoc po Třech králích postupně z města mizí. Smrk z novojičínského centra, který městu darovala rodina z Mankovic, odvezli pracovníci technických služeb do areálu městské zeleně v pátek 8. ledna. Bude tu zpracován k dalšímu využití.

Pavel Tichý, ředitel TSM Nový Jičín: “Jeho větve a tenká část kmene bude přiřazena do kompostu. Zároveň bude taktéž část kmene využita pro výrobu nových klínů, které budou znovu použity pro umístění nového vánočního stromu.”

Užitečné také znovu budou vánoční stromky z domácností, které mají lidé správně odkládat vedle popelnic.

Pavel Tichý, ředitel TSM Nový Jičín: “Chtěli bychom tímto poprosit občany města, aby stromečky odstrojili, aby je nesvazovali a volně je uložili do prostor sběrných míst odpadu. Zaměstnanci střediska veřejné zeleně je svezou a taktéž tyto vánoční stromky budou seštěpkovány a stane se z nich součást kompostu.”

Rozdrcenou dřevní hmotu, která z nich vznikne, na jaře zahradníci vysypou pod keře nebo ke kořenům stromů ve veřejné zeleni.

V současné době vegetačního klidu ovšem technické služby věnují svou pozornost i dalším stromům, nejen těm vánočním.

Pavel Tichý, ředitel TSM Nový Jičín: “Zaměstnanci střediska zeleně provádějí kácení dřevin, které ohrožují zdraví, bezpečnost a majetek obyvatel Nového Jičína nebo jsou i jinak poškozeny.”

Skácen musel být ze zdravotních důvodů například vzrostlý kaštan na Tyršově ulici.

Stromy v havarijním stavu už byly v lednu káceny i v místní části Žilina u hlavní silnice, kostela a na hřbitově. Dřevo z kmenů je nařezáno na 30 centimetrové špalky a technické služby je nabízí veřejnosti, například pro vytápění v krbu. Více informací je na webu této příspěvkové organizace města.

---

Participativní rozpočet podpoří další nápady

Radnice dává opět šanci veřejnosti, aby předložila své vlastní nápady, jak vylepšit život ve městě. Projekty v rámci participativního rozpočtu očekává už do poloviny února. Vejít se musí do celkové částky 200 tisíc korun.

Fitness hřiště před volnočasovým střediskem Fokus, venkovní čítárna ve Smetanových sadech nebo sportovní výzva Na Svinec. To jsou jen některé nápady veřejnosti, které novojičínská radnice během uplynulých tří let realizovala v rámci participativního rozpočtu.

Ondřej Syrovátka (SZ), 2. místostarosta Nového Jičína: “Když jsme ten rozpočet vyhlašovali na počátku roku 2018 poprvé, tak se musím přiznat, že jsme si nebyli jisti, zda se uchytí. Dneska už můžeme říct, že je to úspěšný projekt. Jsme za to rádi, protože samozřejmě nemáme patent na rozum, a všechny ty nápady od lidí, které byly realizovány, tak by nás nenapadly. A já hlavně považuji participativní rozpočet za výborný způsob, jak motivovat lidi, aby se trošku více zajímali o své okolí, a jednak také, aby měli možnost ovlivnit, co se kde ve městě vybuduje nebo opraví.”

Teď v lednu vyhlásil Nový Jičín 4. ročník participativního rozpočtu. Lidé mohou své nápady, kterými vyjádří určitý vliv na život ve městě, odevzdávat do 15. února, elektronicky nebo na podatelně úřadu.

Lucie Hrdličková, koordinátorka Zdravého města Nový Jičín: “Podmínkou je, aby je předložil někdo, kdo má minimálně 15 let. Nově mohou žádosti předkládat i spolky, tak je podmínkou, aby to nespadalo do programových dotací, ale aby to bylo něco s přesahem pro veřejnost a týkalo se to nějakého pozemku nebo budovy ve městě. Další podmínkou je to, aby to mělo nějakou inovativní myšlenku, přineslo to něco, co tady chybí.”

Novinkou realizace schválených projektů je pak to, že autor zlepšovacího návrhu se bude účastnit také fáze přípravy, případně provedení.

Lucie Hrdličková, koordinátorka Zdravého města Nový Jičín: “Protože často je tam potřeba něco málo upravit, třeba co se týče toho, že nějaké místo je trošku vhodnější nebo je potřeba upravit i samotný způsob, jak je projekt realizovatelný. Protože předkladatel ve chvíli, kdy to předkládá, tak samozřejmě nemůže tušit všechny okolnosti a všechny podmínky, které musí město jako realizátor dodržet.”

Do projektů veřejnosti investuje radnice opět částku 200 tisíc korun. Na jeden může být vyčleněno maximálně 100 tisíc korun.

Ondřej Syrovátka (SZ), 2. místostarosta Nového Jičína: “My jsme tu výši 200 tisíc korun i z toho důvodu, že ten zájem tomu zhruba odpovídá. Většinou se najdou dva, tři, čtyři nápady, které lidé podají. A tím pádem to přibližně vejde do té částky.”

Podle místostarosty jde také o to, aby myšlenky lidí šlo snadno uvést do života. Nákladnější projekty by už vyžadovaly třeba stavební povolení a rychlost realizace by se vytratila.

---

Kalendář vyplnily recepty, které si vaří místní lidé

Nový Jičín, stejně jako většina měst a obcí, každým rokem vydává vlastní kalendář. Pro rok 2021 se jeho tvůrci v Návštěvnickém centru rozhodli inspirovat oblíbeným koníčkem Čechů. Sesbírali do něj kuchařské recepty místních občanů.

Nástěnný kalendář Nového Jičína na rok 2021 už po páté za sebou prezentuje fotografie občanů, místních i návštěvníků, kteří zachytili zajímavé pohledy na město a podělili se o ně s ostatními prostřednictvím stránek Návštěvnického centra. Jeho stolní varianta letos poprvé využila oblíbené činnosti Čechů - vaření a pečení. Obsahuje téměř 30 receptů tak, jak je připravují místní lidé.

Kristýna Juliová, Návštěvnické centrum Nový Jičín: “Loni jsme zveřejnili výzvu, kdy nám nejen obyvatelé Nového Jičína mohli posílat své recepty a my jsme z těch nejlepších sestavili letošní kalendář.”

Sešly se v něm regionální nápady jak připravit originální předkrmy, polévky, hlavní jídla i dezerty. Autoři museli dodat přesný seznam ingrediencí, postup a kvalitní fotografii hotového pokrmu.

Nikola Maňáková, Návštěvnické centrum Nový Jičín: “Naše rodina také přispěla svými recepty. My jsme konkrétně z Valašska, takže tady můžete objevit naše tradiční recepty, například typický velikonoční pokrm pečené zaječí stehýnko a třeba můj tatínek také přispěl receptem na pečené kuřátko.”

Kristýna Juliová, Návštěvnické centrum Nový Jičín: “Určitě mě velice zaujal levandulový sirup. To jsem nikdy neslyšela a je to určitě zajímavý recept. Nebo i takový tradiční, jako jsou borůvkové kynuté knedlíky, ty tam máme taky.”

Nikola Maňáková, Návštěvnické centrum Nový Jičín: ”Češi jsou známí dobrou gastronomií ve světě. Lidé sem chodí, ptají se na kalendář a myslím, že recepty zaujaly. Je tam například recept na slaný dort, o kterém, já se přiznám, jsem neslyšela, že lze i z masa upéct dort.”

Kromě osvědčených tipů do kuchyně obsahuje kalendář také seznam významných historických událostí města a obrázek slavné veduty.

Další kalendář s regionálními recepty, tak jak si je doma, často z generace na generaci, předávají sami Novojičíňáci, chystá Návštěvnické centrum až na rok 2023, 22 budou provázet tipy na výlety v tomto regionu.

---

Zdroj: https://polar.cz/index.php/porady/novojicinsky-expres/novojicinsky-expres-15-01-2021-16-24