Opavský expres
- Zpravodajství z Opavy od redaktorky Yvony Fajtové a kameramana Pavla Straky
- Výstavu S knížaty u stolu provází prohlídky s degustací
Výstava S knížaty u stolu v Obecním domě v Opavě stále budí zájem veřejnosti. Hojně navštěvované jsou zejména komentované prohlídky spojené s degustací, na které se bez rezervace nedostanete.
Výstava S knížaty u stolu představuje atraktivní téma stolování a přípravy pokrmů ve středověku. Navíc se na ní dozvíte i to, jak se v pozdním středověku vyvíjelo opavské a sousední ratibořské knížectví.
Michal Zezula, ředitel NPÚ: “Co se týče vystavených exponátů, tak se jedná většinou o archeologické nálezy z Opavy, které jsou doplněny i o některé předměty z Brna a z Prahy a které nám dokládají na základě autentických artefaktů co lidé při stolování používali.”
Součástí výstavy je i replika středověké tabule určena pro 3 stolovníky.
Michal Zezula, ředitel NPÚ: “Vidíme zde i typické předměty, stolní náčiní, které se používalo jako je například ranžírovací nůž, který sloužil pro porcování pokrmů. Taky menší pěchovací nožíky, které používali stolníci při vkládání jednotlivých soust do úst.”
I na nejvznešenějších tabulích při slavnostním stolování se kromě vína, jehož konzumace byla jakýmsi společenským statutem, objevovalo i pivo. Zvláště pak piva ceněná a dovážená.
Michal Zezula, ředitel NPÚ: “Pivo se nepilo z obyčejných nádob keramických, ty bychom nalezli v jednotlivých výčepech, právovárečných domech, ale při tom stolování knížat, bohatých měšťanů a vůbec v tom sociálním, vyšším prostředí, tak se používalo sklo.”
Právě pivo hrálo prim komentované prohlídky výstavy s názvem S knížaty o pivu, jejíž součástí byla minidegustace pivních speciálů.
Petr Holub, archeolog: “Snažili jsme se zejména přiblížit historické styly piv, které dneska u nás nejsou už tak časté, protože fenomén plzeňského ležáku je u nás převrstvil. Jedním z těch základních pivních stylů, které u nás byly vyráběny už od 14. století prokazatelně, 15. respektive, tak je pivo, které bylo nazýváno Březňák a tím byla proslavená právě Opava.”
Pivo bylo uznáno za velmi léčivé a často se používalo místo léků, šlo o silné chmelené pivo.
Petr Holub, archeolog: “Specifikum bylo, že se vařilo v podstatě v zimě za nižších teplot a potom lidé byli schopni ho ve sklepích skladovat až do léta nebo do podzimu a dal se pít celoročně. Co se týče dalších pivních stylů, které jsou u nás historicky doložené, tak je to zejména pšeničné pivo.”
anketa: návštěvníci výstavy: “Já jsem byl nadšený. Úplně mě šokovala chuť toho prvního piva a překvapilo mě hodně i co se týče toho Březňáku. Vůbec jsem netušil, protože jsem člověk narozený v březnu, že existuje pivo, které je březnové, tak asi si ho budu shánět někde originál pivo Březňák.”
“Bylo to úžasné a byla jsem překvapená prvním vzorkem, který byl spíše jakoby cider a pivo se ciderem bych nikdy nesrovnávala. Já jsem maximálně spokojená, nicméně pan archeolog, myslím, že zasloužil více ocenění, protože byl úžasný, ale úžasní byli oba.”
“Výstavu jsem už znal, nebyl jsem tady poprvé. Přednáška byla výborná a degustace byla zajímavým zpestřením. Jsou to hodně jiná piva než se kterými se člověk běžně setkává.”
Kateřina Pelcová, historička, OKO Opava: “Součástí výstavy jsou také animace pro děti, na které se můžou pedagogové objednávat přes kolegyni, magistru Simonu Juchelkovou a pro širokou veřejnost nabízíme řadu komentovaných prohlídek. Na úplně poslední akci, která je součástí výstavy S knížaty u stolu se můžete těšit 28. listopadu a bude věnovaná minidegustacím tentokrát na téma ryby. Bude se týkat postní kuchyně s profesorkou Irenou Korbelářovou.”
Na akci s knížaty o postní kuchyni a rybách obzvláště je nutná rezervace, protože zájem o degustační akce je obrovský.
---
Redakčně upraveno / zkráceno.
Výstava S knížaty u stolu v Obecním domě v Opavě stále budí zájem veřejnosti. Hojně navštěvované jsou zejména komentované prohlídky spojené s degustací, na které se bez rezervace nedostanete.
Výstava S knížaty u stolu představuje atraktivní téma stolování a přípravy pokrmů ve středověku. Navíc se na ní dozvíte i to, jak se v pozdním středověku vyvíjelo opavské a sousední ratibořské knížectví.
Michal Zezula, ředitel NPÚ: “Co se týče vystavených exponátů, tak se jedná většinou o archeologické nálezy z Opavy, které jsou doplněny i o některé předměty z Brna a z Prahy a které nám dokládají na základě autentických artefaktů co lidé při stolování používali.”
Součástí výstavy je i replika středověké tabule určena pro 3 stolovníky.
Michal Zezula, ředitel NPÚ: “Vidíme zde i typické předměty, stolní náčiní, které se používalo jako je například ranžírovací nůž, který sloužil pro porcování pokrmů. Taky menší pěchovací nožíky, které používali stolníci při vkládání jednotlivých soust do úst.”
I na nejvznešenějších tabulích při slavnostním stolování se kromě vína, jehož konzumace byla jakýmsi společenským statutem, objevovalo i pivo. Zvláště pak piva ceněná a dovážená.
Michal Zezula, ředitel NPÚ: “Pivo se nepilo z obyčejných nádob keramických, ty bychom nalezli v jednotlivých výčepech, právovárečných domech, ale při tom stolování knížat, bohatých měšťanů a vůbec v tom sociálním, vyšším prostředí, tak se používalo sklo.”
Právě pivo hrálo prim komentované prohlídky výstavy s názvem S knížaty o pivu, jejíž součástí byla minidegustace pivních speciálů.
Petr Holub, archeolog: “Snažili jsme se zejména přiblížit historické styly piv, které dneska u nás nejsou už tak časté, protože fenomén plzeňského ležáku je u nás převrstvil. Jedním z těch základních pivních stylů, které u nás byly vyráběny už od 14. století prokazatelně, 15. respektive, tak je pivo, které bylo nazýváno Březňák a tím byla proslavená právě Opava.”
Pivo bylo uznáno za velmi léčivé a často se používalo místo léků, šlo o silné chmelené pivo.
Petr Holub, archeolog: “Specifikum bylo, že se vařilo v podstatě v zimě za nižších teplot a potom lidé byli schopni ho ve sklepích skladovat až do léta nebo do podzimu a dal se pít celoročně. Co se týče dalších pivních stylů, které jsou u nás historicky doložené, tak je to zejména pšeničné pivo.”
anketa: návštěvníci výstavy: “Já jsem byl nadšený. Úplně mě šokovala chuť toho prvního piva a překvapilo mě hodně i co se týče toho Březňáku. Vůbec jsem netušil, protože jsem člověk narozený v březnu, že existuje pivo, které je březnové, tak asi si ho budu shánět někde originál pivo Březňák.”
“Bylo to úžasné a byla jsem překvapená prvním vzorkem, který byl spíše jakoby cider a pivo se ciderem bych nikdy nesrovnávala. Já jsem maximálně spokojená, nicméně pan archeolog, myslím, že zasloužil více ocenění, protože byl úžasný, ale úžasní byli oba.”
“Výstavu jsem už znal, nebyl jsem tady poprvé. Přednáška byla výborná a degustace byla zajímavým zpestřením. Jsou to hodně jiná piva než se kterými se člověk běžně setkává.”
Kateřina Pelcová, historička, OKO Opava: “Součástí výstavy jsou také animace pro děti, na které se můžou pedagogové objednávat přes kolegyni, magistru Simonu Juchelkovou a pro širokou veřejnost nabízíme řadu komentovaných prohlídek. Na úplně poslední akci, která je součástí výstavy S knížaty u stolu se můžete těšit 28. listopadu a bude věnovaná minidegustacím tentokrát na téma ryby. Bude se týkat postní kuchyně s profesorkou Irenou Korbelářovou.”
Na akci s knížaty o postní kuchyni a rybách obzvláště je nutná rezervace, protože zájem o degustační akce je obrovský.
---
Redakčně upraveno / zkráceno.