Opava bojuje proti alkoholu u mladistvých
Město a nezisková organizace Elim Opava bojují proti prodeji alkoholu a cigaret mladistvým. Na problematiku upozornili ve veřejném prostoru zejména červnovými akcemi. Podle průzkumů začínají děti s cigaretami a alkoholem experimentovat už kolem desátého roku.
Celý červen se lidé v Opavě mohou setkávat s plakáty a hesly upozorňujícími na snadnou dostupnost alkoholu a tabáku mladistvým. Kromě toho se zájemci mohli podrobně s tématem seznámit na akci Není nám to jedno.
Dagmar Polášková, protidrogový koordinátor a prevence kriminality, Magistrát města Opavy: "Dneska je to venkovní část, kdy oslovujeme průchozí dospělé s tím, že upozorňujeme na tuto problematiku. Je potřeba zamyslet se nad tím, jestli my nejsem právě příčinou toho, že umožňujeme nezletilým přístup jak k cigaretám tak alkoholu."
Adéla Kozelková, referentka, odbor rozvoje města a strategického plánování, Magistrát Opava: "Tahle kampaň je součástí celých opavských osvětových kampaní, které jsou podpořené z rozpočtu moravskoslezského kraje. Celkově jsme na tyto osvětové kampaně obdrželi něco málo přes 126 tisíc korun."
Na kampani v Sadech Svobody nabízeli pracovnici magistrátu kolemjdoucím k vyzkoušení například speciální brýle, které evokovaly stav opilosti. Součástí kampaně bylo i vyhlášení výtvarné soutěže pro základní školy “Pomoz mi nepít a nekouřit”. První místo vyhrála Zuzana Švrčinová ze Základní školy Šrámkova. Výstavu prací si zájemci mohou prohlédnout v obchodním domě Breda & Weinstein.
Pracovníci z neziskové organizace Elim společně se studenty Slezské univerzity se vydali upozorňovat na problematiku i do obchodů a restaurací, kde rozdávali letáky a pomůcky.
Veronika Stanjurová, pracovnice Elim Opava: "Větší problém jsme shledali v těch večerkách. Opravdu nám tam prodavači říkali, že děti zkouší, že jim teda neprodají, ale že zkouší. A v těch supermarketech to bylo lepší, protože většinou mají už na kase elektronicky vypsané ty roky."
Na podzim byly do všech opavských základních škol distribuovány elektronické ankety. Ty se týkaly hlavně studentů od 4. - 9. Třídy. Anketu vyplnilo dohromady 537 opavských studentů, přičemž 55 si minimálně potáhlo a 23 dětí vykouřilo celou krabičku. Elektronickou cigaretu si vyzkoušelo 132 studentů. K alkoholu se dostalo 290 žáků.
Dagmar Polášková, protidrogový koordinátor a prevence kriminality, Magistrát města Opavy: "Pokud se bavíme o věku, kdy jsou děti nejnáchylnější nebo nejlépe se s nimi pracuje ohledně té prevence, tak opravdu 10 let. Tedy zhruba ta 4. třída základní školy je věk, kdy začínají experimentovat ať už s cigaretou nebo alkoholem. A co se týče dostupnosti tak velice často je to přes rodinné příslušníky."
---
15. ročník opavské olympiády pro handicapované
Už 15 let se setkávají děti i dospělí s handicapem na paralympiádě v Mařádkově základní škole. K soutěžícím dětem z mateřských, základních i středních škol se připojili klienti z chráněných dílen.
Základní škola pro tělesně postižené zorganizovala další setkání dětí a dospělých s handicapem, do které se napříč MS krajem zapojilo 150 soutěžících ze 23 zařízení. NA místě je organizátoři rozdělili do 15 různých kategorií
Andrea Štenclová, vedoucí odboru školství, magistrát Opava: "Město Opava dlouhodobě podporuje olympiádu dětí a mládeže. Poděkovat bych chtěla především organizátorům akce, protože bez srdcařů a obětavců by se takové akce vůbec mohly uskutečnit."
Lenka Kopřivová, spoluorganizátorka akce, ZŠ Dostojevského, Opava: "Takové rozhodující bylo, že jsou buď chodící nebo chodící méně zdatní, nebo mechanický vozík s částečnou asistencí a mechanický vozík s plnou asistencí. A podle toho jsou přizpůsobené disciplíny, které musí být i alternativní, obzvlášť pro sportovce na vozíku."
Skok snožmo, běh a hod kuželkou, ale i částečně nebo plně asistovaný slalom na vozíku, místo skoku dojezd na jeden záběr a hod pytlíkem. To byly některé z připravených disciplín, které soutěžící museli zdolat.
Na olympiádě úzce spolupracovali i žáci ze základní školy Englišové, kteří pomáhali jako asistenti handicapovaným soutěžícím. Vypomáhali i vojáci Armády České republiky, kteří se ujali funkce kapitánů družstev.
Lenka Kopřivová, spoluorganizátorka akce, ZŠ Dostojevského, Opava: "Děti se moc těšily na vojáky, protože v tom případě paní učitelky jdou úplně stranou, ale je ten voják pro ně jako bůh. Ten hrdina."
Anketa: "Všechno bylo super a všechno mě bavilo."
"Nám se tady všechno líbí a moc nás to baví."
Vítězi byli snad všichni, kteří se pustili do závodění v opavské paralympiádě. Ale i mezi nimi byli ti, kteří získali za své výkony medaili. Například ze Základní školy pro tělesně postižené v Opavě byli úspěšní Matyáš Mecner a Sebastián Wícha.
---
9. ročník Opavského robocupu
9. ročník Opavského robocupu je minulostí. Soutěž pro střední školy v programování robotických systémů pořádá ústav Informatiky Slezské univerzity a každoročně se jí zúčastňují desítky studentů.
Malý robot Khepera IV cestuje podél bílých lilií a potkává překážky, se kterými se musí vypořádat. Červené a zelené válce musí obejít dokola. Na konci cesty se musí zastavit těsně před zdí, aby do ní nenarazil. Takové bylo zadání pro soutěžící letošního Opavského Robocupu, kterého se zúčastnilo 25 studentů středních škol Moravskoslezského kraje.
Dříve se pro soutěž využívali roboti, které ústav Informatiky vlastní. Zájem o Opavský Robocup ale roste, a proto přišli na řadu virtuální roboti v počítačových učebnách ústavu. Studenti s nimi komunikují programovacím jazykem C++.
Luděk Cienciala, organizátor soutěže, pedagog ústavu Informatiky: "Student měl k dispozici robotickou kuchařku, kde má vysvětleny jednotlivé moduly pro řešení dané úlohy. Dává je dohromady tak, aby dokázal ten daný program zkompilovat a vyřešit tu danou úlohu."
Před samotnou soutěží proběhly tři workshopy, na kterých studenti získali potřebné znalosti. K dispozici byla také robotická kuchařka, ve které byly poznámky a podrobný návod, jak s robotem nejlépe manipulovat v kódu.
Luděk Cienciala, organizátor soutěže, pedagog ústavu Informatiky: "Právě chceme, aby tuto soutěž vyzkoušeli i studenti středních škol, kteří ještě nepřičichly k umu programování. Té soutěže se tedy může zúčastnit i ten, který je začátečník v tomto daném oboru."
Anketa: "Určitě v tom vidím svou budoucnost a vlastně je to spíš taková výzva pro mě. Se něco takového naučit."
"Všichni si myslí, že to holky nemůžou dělat. Ale já myslím, že pokud chápeme, pokud chceme to dělat, rozumíme tomu a baví nás to, tak proč ne."
Na vyřešení úlohy měli studenti dvě hodiny. Úkolem nebylo dostat se do cíle, ale co nejlépe naprogramovat pohyb robota. Nejdál se dostal Petr Němec z ostravského Wichterlova gymnázia. Druhé místo získal Jan Schenk z Infotechu z Frýdku-Místku.
Jan Shenk, 2. místo, student SŠINFOTECH Frýdek-Místek: "Dostal jsem nejdál se asi díky tomu, že na pět minut mi to v hlavě pálilo a nějakým způsobem jsem dokázal objet dvě překážky. Potom už to bylo trošku těžší. Nejhorší to ale bylo ze začátku, protože než jsem se v tom zorientoval, tak byla půlhodina pryč."
---
Šéfkuchaři představili speciality na Gastrodni
Gastroden proběhl v Opavě už počtvrté. Šéfkuchaři a studenti opavské střední hotelové školy lidem během akce nabízeli nejrůznější speciality. Kromě degustačních nápojů nechyběla zvěřina, polévka s povidly nebo vegetariánské maso a také malá studentská barmanská show.
Akce proběhla na zahradě hotelové školy, která byla pomyslně rozdělena na poloviny. Na jedné se podávala káva, alkoholické i nealkoholické drinky, pivo a víno. A naproti si návštěvníci vybírali z pestré palety pokrmů. U každého stánku kromě šéfkuchaře byli také studenti, kteří před zraky hostů připravovali speciality.
Milan Šmíd, zástupce ředitele, SŠHS a VOŠ Opava: "Naše škola je o tom, co se ti žáci naučí, jaké mají dovednosti, jak mohou fungovat v reálu a to je to, co bychom chtěli té veřejnosti ukázat. To si myslím, že by mělo být hlavní smysl té akce."
Adéla Pardy, studentka: "Pekli jsme koláče a tady připravujeme oplatky a na ochutnání z praxí máme fidorky, oreo a hvězdičky."
Z dalších dobrot, které studenti nabízeli návštěvníkům, to byla vepřová žebra, nakládaný hermelín, ale i kančí paštika, zvěřinový guláš nebo luštěninová polévka s rajčaty.
Václav Šmiček, šéfkuchař: "A další produkt, který nabízíme je vegetariánská verze masa. Jmenuje se to naturli a je to sójový a hrachový protein s jasmínovou rýží a s teryaki omáčkou."
Lidé za jídlo a pití platili speciální měnou, takzvaným hotelákem. Platidlo si museli předem koupit.
Anketa: "Vždycky je moc hezké, moc zajímavé, spousta dobrotek, vína, pití i pro děti zábava."
"Tak já jsem mile překvapen a spokojen, protože jsem přišel domů a potkal jsem kamaráda Marka, který mě nalákal. On je vlastně učitel hotelové školy. A vůbec jsem nevěděl, že to tady je."
Zpestřením akce byla barmanská show v podání studentů Terezy Vaňkové a Adama Černocha. Toho jsme představili jako vítěze Barmanské soutěže Opavské hotelové školy v minulém díle expresu.
---