Lidé na vinobraní ochutnávali vína i burčák
V centru Palkovic se konalo tradiční vinobraní. Lidé mohli ochutnat nejen vína z jihu Moravy, ale také z domácí palkovické vinice.
Jaroslav Pavlíček, vinař: „Vinařství se věnuji v podstatě asi od 12 let, kdy jsem si nasadil první keřík ke zdi domu. Každý rok se z něj podařilo vyrobit nějaké víno, takže jsem přisazoval a přisazoval, a teď už mám asi tisíc keřů. Pěstujeme ne úplně tradiční odrůdy, které známe z jižní Moravy, ale nové tzv. PIWI odrůdy, které jsou více rezistentní jak proti mrazu v zimě, tak i proti houbovým chorobám.“
Radim Bača (Nezávislí pro Palkovice a Myslík), starosta Palkovic: „K místní kultuře v Palkovicích a na Myslíku patří neodmyslitelně i Palkovické vinobraní, které organizujeme už dlouho se skupinou kamarádů a s obcí Palkovice. Je to drobná akce, na kterou se schází 300 až 500 lidí. Je to sousedské posezení. Letos jsme ji rozšířili o soutěž Palkovická dobrota. Lidé, kteří chtějí, přinesou svůj výrobek a ostatní hosté ho hodnotí. Nejlepší tři dobroty budou odměněny. Chtěl bych ale zdůraznit, že si nehrajeme na Jižní Moravu. Kousek vinařské kultury jsme si sice přivezli, ale na Myslíku se kdysi pěstovalo víno pro hukvaldské panství. Takže víno se tu pěstuje už 300 až 400 let. Není to nic nového, spíš se snažíme toto dědictví ukázat současným i budoucím generacím.“
---
