Festival dechovky, pivní a gulášové slavnosti v Palkovicích
V Palkovicích se opět konal Festival dechovek a pivní a gulášové slavnosti. Na přípravu gulášů samozřejmě dohlížela odborná porota.
Radim Svačina, porotce, šéfkuchař: “Dali jsme si kolečko, podívali jsme se to začali připravovat. Cibulka už někde finišuje, někde už mají i maso a zatím jim to jde moc dobře. Myslím si, že čas mají dobrý a že to stihnou. Každopádně někteří mají trošičku výhodu v tom, že mají takové libovější maso a ti co mají takové to tučnější, kližku, tak budu mít trošičku s tím časem problém. Ale myslím si, že mají krásně všichni našlápnuto na to, aby to pěkně stihli. Mě zaujala klasika, klasika u pánů, kteří mají tam obrovský kotel s vývarem a hovězí kližku, takže na to jsem hodně zvědavý. Potom jsem tady u polského stánečku zvědavý na ten jejich guláš, protože mají úplně jiný postup, úplně opačně, co jsem si všiml s tou cibulkou a tak dále. Úplně to dělej naopak. A jedna ze zvěřiny mě tam docela zaujala.”
Čestmír Dulava, tým MS Olešná a Palkovice: “My jsme tady účastníci vlastně od začátku. Každý rok jsme tady byli. Guláš máme prostě srnčí jako vždy. Někdy máme i z vysoké, nebo z dančího. Prostě to, co máme na skladě. Máme s tím celkem úspěch, tak se snažíme dodržet ten recept. Samozřejmě, že guláš není nikdy stejný.”
Jana Zamazalová, tým Osadníci: “Připravujeme vepřovo-hlívový guláš. Jsme tady už posedmé, jsme vlastně zakladatelé. A ono nás to napadlo hned při prvním ročníku, všechny to zaujalo, takže to opakujeme. Vždycky jsme vyhráli první, druhé nebo třetí místo.”
---