Studuj u nás
- Soutěž Podbeskydský ještěr ve Frýdku-Místku
- Těšínská karafa na Albrechtově SŠ
- Anketa mezi řediteli MS gastroškol
Dobrý den, TV Polar vám přináší novinky ze školního prostředí v pořadu Studuj u nás. Toto vydání můžeme nazvat gastrospeciálem. Začneme soutěží Podbeskydský ještěr ve Frýdku-Místku, navštívíme Těšínskou karafu v Českém Těšíně a přineseme i anketu mezi řediteli gastroškol.
Soutěž Podbeskydský ještěr ve Frýdku-Místku
Soutěž Podbeskydský ještěr vznikla ve Frýdku-Místku s cílem především podpořit cukrářské obory na středních školách.
Marie Lachetová, hlavní organizátorka soutěže: „Chceme, aby se mladí cukráři prezentovali veřejně. Zadání soutěže je volné, záleží na kreativitě každého soutěžícího.“
Organizátorem Podbeskydského ještěra je SŠ GOS ve Frýdku-Místku.
Petr Korč (Naše město F-M), primátor Frýdku-Místku: „Tato škola připravuje mladé lidi do života i touto soutěží. Mít dobré řemeslníky dnes potřebuje každé město, Frýdek-Místek nevyjímaje.“
Odborná porota měla velmi těžkou práci, když měla vyhodnotit nejlepší cukrářský výrobek.
Eliška Dernerová, porotkyně: „Zásadní je zpracování a chuť výrobku. Úroveň soutěžících jde i po covidu nahoru, jsem spokojena.“
Pro mladé cukráře je Podbeskydský ještěr skvělou možností prezentovat své umění na veřejnosti.
anketa: soutěžící
„Přijeli jsme z Ostravy – Poruby, chtěli jsme zkusit něco nového. Dělám dort s citrusovými plody.“
„Přijela jsem ze Slavkova u Brna a přihlásila jsem se, protože mám ráda výzvy.“
„Přijela jsem z Ostravy – Hrabůvky, přináší mi to mnoho nových zkušeností. Fakt mě to baví.“
Těšínská karafa na Albrechtově SŠ
Těšínská karafa je tradiční sommelierská juniorská soutěž, kterou pořádá Albrechtova SŠ v Českém Těšíně. Jde o prestižní klání mladých sommeliérů, kteří tím možná nastartují svou budoucí kariéru.
Soutěž Těšínská karafa se organizuje v rámci krajského projektu OKAP 2.
Pavel Cieslar, ředitel Albrechtovy SŠ Č. Těšín: „Už jsme v organizaci zběhlí, je to už 16. ročník. Je tam více disciplín, například degustace vína, test a tak dále.“
Soutěž Těšínská karafa je určena pro studenty-sommeliery odborných škol, kteří v době konání nepřekročí věkovou hranici 21 let.
Martin Procházka, porotce: „Je to soutěž, na které prezentují žáci z celé republiky své umění týkající se sommeliérství. Hodnotíme třeba degustaci vína a další disciplíny. Žákům to přinese zkušenosti s prezentací před cizími lidmi a také mohou vidět ostatní a přiučit se.“
Letos se do zápolení o nejlepšího degustátora a znalce vín zapojilo celkem 22 soutěžících z 9 středních škol zaměřených na gastronomii. Do hraničního města se sjeli z celé republiky.
Anketa mezi řediteli MS gastroškol
A na závěr vám přinášíme anketu s řediteli gastroškol v MS kraji. Jejich odpovědi můžete vidět v závěrečném příspěvku.
Tomáš Tikal, TV Polar: Proč byste doporučoval studium na gastro oboru?
Martin Ruský, ředitel SŠ hotelnictví a služeb a VOŠ Opava: Jelikož máme gastro obory učební a také maturitní, budeme rádi, když si budoucí žáci středních škol, nyní deváťáci, vyberou tyto obory. A otázka proč? Protože jsou to krásné obory, které se v době covidové sice snažily nahradit distančním vzděláváním, ale my víme, že to nelze.
Ivana Matulová, ředitelka SŠ společného stravování Ostrava: Protože gastronomie je velice potřebný obor a je to krásná, byť těžká práce a všichni gastronomii potřebujeme.
Pavel Cieslar, ředitel Albrechtovy SŠ Č. Těšín: Já myslím, že tradice, úspěch a kvalita hovoří za vše. My jsme škola se sto padesátiletou tradicí a naše obory jsou známé široko daleko. Máme skvělé výsledky a to jsou naši absolventi.
Tomáš Tikal, TV Polar: Jaký je zájem o gastro obory na Vaší škole?
Martin Ruský, ředitel SŠ hotelnictví a služeb a VOŠ Opava: V minulých letech kdy, jak jsem zmínil, všechna ta opatření, která směřovala k uzavření společenského života, cestování a gastronomických provozů, byli jsme z toho takový nervózní, jestli zájem bude. Ale musím zaklepat, že ten zájem o naší školu a o tyto obory zůstal. Jak o učební obory kuchař, číšník, tak i obor hotelnictví a cestovní ruch.
Ivana Matulová, ředitelka SŠ společného stravování Ostrava: Aktuálně je vcelku slušný. Myslím si, že MasterChef A Peče celé Česko vykonalo svoje.
Pavel Cieslar, ředitel Albrechtovy SŠ Č. Těšín: V poslední době je největší zájem asi o obor cukrář, o obor hotelnictví a to jsou dva takové stěžejní naše nosníky. My jsme vybudovali krásné cukrářské centrum. Myslím si, že pomáhají tomu i různé pořady typu peče celé Česko.
Tomáš Tikal, TV Polar: Co byste obecně rád změnil ve vzdělávání gastro oborů?
Martin Ruský, ředitel SŠ hotelnictví a služeb a VOŠ Opava: Obecně, co bych chtěl změnit činíme, protože se snažíme těm žákům ty gastro obory přiblížit co možná nejvíce spojené s praxí. Snažíme se moderně vybavovat naše střediska a snažíme se jim do té výuky přivádět také odborníky a lidi, kteří něco dokázali, ať už jsou to bývalí absolventi anebo nějaké známé osobnosti.
Ivana Matulová, ředitelka SŠ společného stravování Ostrava: Myslím si, že by bylo dobré, kdyby děti měly co nejvíce příležitostí k tomu, aby mohly pracovat ve skutečném reálném provoze.
Pavel Cieslar, ředitel Albrechtovy SŠ Č. Těšín: Já bych propojil ještě více teorii s praxí, ty praktické věci. Já si myslím, že tou praxí se člověk učí. Vždycky je co změnit, ty trendy podléhají dnešní době a dnešnímu vývoji, jak to vypadá v pohostinství. Velice nás mrzí, že ty restaurace a vůbec ty ta gastronomická zařízení jsou v takové fázi, že jdou do útlumu. Ale asi to je takový vývoj a musíme s tím nějak počítat.
Tomáš Tikal, TV Polar: Jakým způsobem tu praxi se snažíte realizovat tak, aby vtáhla vaše žáky co nejvíce?
Martin Ruský, ředitel SŠ hotelnictví a služeb a VOŠ Opava: Snažíme se to dělat různými způsoby. Jak jsem tady zmínil, opravdu zachycovat ty moderní trendy a hlavně jim potom nabízet i možnost toho budoucího zaměstnání. V té dnešní ekonomicky těžké době víme všichni, že gastro nemá na růžích ustláno, ale já věřím, že stejně jako po covidu, se ta situace zlepší a že ti lidé si najdou cestu k cestování do hotelů, do restaurací a za těmi zážitky, protože to vyhledávají.
Ivana Matulová, ředitelka SŠ společného stravování Ostrava: Naše škola má tady v tomto dlouholetou dobrou tradici ve spolupráci s provozovnami v Ostravě i okolí. Takže řekla bych, že takových 95 % našich žáků právě tu praxi v reálném pracovním prostředí vykonává. My vykonáváme praxi v řadě velkých ostravských hotelů, ať je to třeba hotel Imperial, hotel Clarion nebo například lázně Klimkovice, což je náš velmi stabilní a dobrý partner.
Pavel Cieslar, ředitel Albrechtovy SŠ Č. Těšín: Zatím se nám to daří, dokonce jsme navázali novou spolupráci s Ostravarem. To nás nesmírně těší. Obor sladovník a pivovarník. Loni nám absolvovalo 15 žáků, letos by to mělo být také tak. Uvidíme, jak to bude vypadat na další léto.
Tomáš Tikal, TV Polar: Jak by se dala zvednout ta prestiž a vůbec vylepšit ta situace toho gastro v současné době?
Martin Ruský, ředitel SŠ hotelnictví a služeb a VOŠ Opava: Ze strany škol, protože můžu hovořit za školy, opravdu co se týká propagace na základních školách, spolupráce se základními školami a my dobře víme, že ne všichni žáci na základních školách mají znalosti, aby mohli studovat maturitní obory a že do budoucna zůstanou stále i přes tu digitalizaci a modernizaci v průmyslu, že budou obory, které bude nutné studovat. Já si myslím, že ty gastro obory právě pro mezi tyto obory patří.
Ivana Matulová, ředitelka SŠ společného stravování Ostrava: Myslím si, že gastronomii potřebujeme a budeme potřebovat. Ta současná situace možná směřuje ke změně některých zažitých postupů, které se používají, takže bude to záležet na majitelích jednotlivých provozoven, jak se s tím vypořádají.
Pavel Cieslar, ředitel Albrechtovy SŠ Č. Těšín: Je to v útlumu. Máte pravdu, je to v útlumu. Já sám nevím si rady, jak bychom to asi udělali nejlépe, abychom mohli nemyslím více spolupracovat s asociacemi hotelů a restaurací České republiky. Samozřejmě oni do toho mají co mluvit. Je to velmi těžká otázka. Nevím, jestli se dá tak lehce na to odpovědět. Ty ekonomické věci a všechno... Sami to dobře vidíme kolem sebe kolik jsme tady restaurací měli a kolik restaurací se uzavírá. Je to složité období pro podnikatele.
Redakčně upraveno / zkráceno.
Dobrý den, TV Polar vám přináší novinky ze školního prostředí v pořadu Studuj u nás. Toto vydání můžeme nazvat gastrospeciálem. Začneme soutěží Podbeskydský ještěr ve Frýdku-Místku, navštívíme Těšínskou karafu v Českém Těšíně a přineseme i anketu mezi řediteli gastroškol.
Soutěž Podbeskydský ještěr ve Frýdku-Místku
Soutěž Podbeskydský ještěr vznikla ve Frýdku-Místku s cílem především podpořit cukrářské obory na středních školách.
Marie Lachetová, hlavní organizátorka soutěže: „Chceme, aby se mladí cukráři prezentovali veřejně. Zadání soutěže je volné, záleží na kreativitě každého soutěžícího.“
Organizátorem Podbeskydského ještěra je SŠ GOS ve Frýdku-Místku.
Petr Korč (Naše město F-M), primátor Frýdku-Místku: „Tato škola připravuje mladé lidi do života i touto soutěží. Mít dobré řemeslníky dnes potřebuje každé město, Frýdek-Místek nevyjímaje.“
Odborná porota měla velmi těžkou práci, když měla vyhodnotit nejlepší cukrářský výrobek.
Eliška Dernerová, porotkyně: „Zásadní je zpracování a chuť výrobku. Úroveň soutěžících jde i po covidu nahoru, jsem spokojena.“
Pro mladé cukráře je Podbeskydský ještěr skvělou možností prezentovat své umění na veřejnosti.
anketa: soutěžící
„Přijeli jsme z Ostravy – Poruby, chtěli jsme zkusit něco nového. Dělám dort s citrusovými plody.“
„Přijela jsem ze Slavkova u Brna a přihlásila jsem se, protože mám ráda výzvy.“
„Přijela jsem z Ostravy – Hrabůvky, přináší mi to mnoho nových zkušeností. Fakt mě to baví.“
Těšínská karafa na Albrechtově SŠ
Těšínská karafa je tradiční sommelierská juniorská soutěž, kterou pořádá Albrechtova SŠ v Českém Těšíně. Jde o prestižní klání mladých sommeliérů, kteří tím možná nastartují svou budoucí kariéru.
Soutěž Těšínská karafa se organizuje v rámci krajského projektu OKAP 2.
Pavel Cieslar, ředitel Albrechtovy SŠ Č. Těšín: „Už jsme v organizaci zběhlí, je to už 16. ročník. Je tam více disciplín, například degustace vína, test a tak dále.“
Soutěž Těšínská karafa je určena pro studenty-sommeliery odborných škol, kteří v době konání nepřekročí věkovou hranici 21 let.
Martin Procházka, porotce: „Je to soutěž, na které prezentují žáci z celé republiky své umění týkající se sommeliérství. Hodnotíme třeba degustaci vína a další disciplíny. Žákům to přinese zkušenosti s prezentací před cizími lidmi a také mohou vidět ostatní a přiučit se.“
Letos se do zápolení o nejlepšího degustátora a znalce vín zapojilo celkem 22 soutěžících z 9 středních škol zaměřených na gastronomii. Do hraničního města se sjeli z celé republiky.
Anketa mezi řediteli MS gastroškol
A na závěr vám přinášíme anketu s řediteli gastroškol v MS kraji. Jejich odpovědi můžete vidět v závěrečném příspěvku.
Tomáš Tikal, TV Polar: Proč byste doporučoval studium na gastro oboru?
Martin Ruský, ředitel SŠ hotelnictví a služeb a VOŠ Opava: Jelikož máme gastro obory učební a také maturitní, budeme rádi, když si budoucí žáci středních škol, nyní deváťáci, vyberou tyto obory. A otázka proč? Protože jsou to krásné obory, které se v době covidové sice snažily nahradit distančním vzděláváním, ale my víme, že to nelze.
Ivana Matulová, ředitelka SŠ společného stravování Ostrava: Protože gastronomie je velice potřebný obor a je to krásná, byť těžká práce a všichni gastronomii potřebujeme.
Pavel Cieslar, ředitel Albrechtovy SŠ Č. Těšín: Já myslím, že tradice, úspěch a kvalita hovoří za vše. My jsme škola se sto padesátiletou tradicí a naše obory jsou známé široko daleko. Máme skvělé výsledky a to jsou naši absolventi.
Tomáš Tikal, TV Polar: Jaký je zájem o gastro obory na Vaší škole?
Martin Ruský, ředitel SŠ hotelnictví a služeb a VOŠ Opava: V minulých letech kdy, jak jsem zmínil, všechna ta opatření, která směřovala k uzavření společenského života, cestování a gastronomických provozů, byli jsme z toho takový nervózní, jestli zájem bude. Ale musím zaklepat, že ten zájem o naší školu a o tyto obory zůstal. Jak o učební obory kuchař, číšník, tak i obor hotelnictví a cestovní ruch.
Ivana Matulová, ředitelka SŠ společného stravování Ostrava: Aktuálně je vcelku slušný. Myslím si, že MasterChef A Peče celé Česko vykonalo svoje.
Pavel Cieslar, ředitel Albrechtovy SŠ Č. Těšín: V poslední době je největší zájem asi o obor cukrář, o obor hotelnictví a to jsou dva takové stěžejní naše nosníky. My jsme vybudovali krásné cukrářské centrum. Myslím si, že pomáhají tomu i různé pořady typu peče celé Česko.
Tomáš Tikal, TV Polar: Co byste obecně rád změnil ve vzdělávání gastro oborů?
Martin Ruský, ředitel SŠ hotelnictví a služeb a VOŠ Opava: Obecně, co bych chtěl změnit činíme, protože se snažíme těm žákům ty gastro obory přiblížit co možná nejvíce spojené s praxí. Snažíme se moderně vybavovat naše střediska a snažíme se jim do té výuky přivádět také odborníky a lidi, kteří něco dokázali, ať už jsou to bývalí absolventi anebo nějaké známé osobnosti.
Ivana Matulová, ředitelka SŠ společného stravování Ostrava: Myslím si, že by bylo dobré, kdyby děti měly co nejvíce příležitostí k tomu, aby mohly pracovat ve skutečném reálném provoze.
Pavel Cieslar, ředitel Albrechtovy SŠ Č. Těšín: Já bych propojil ještě více teorii s praxí, ty praktické věci. Já si myslím, že tou praxí se člověk učí. Vždycky je co změnit, ty trendy podléhají dnešní době a dnešnímu vývoji, jak to vypadá v pohostinství. Velice nás mrzí, že ty restaurace a vůbec ty ta gastronomická zařízení jsou v takové fázi, že jdou do útlumu. Ale asi to je takový vývoj a musíme s tím nějak počítat.
Tomáš Tikal, TV Polar: Jakým způsobem tu praxi se snažíte realizovat tak, aby vtáhla vaše žáky co nejvíce?
Martin Ruský, ředitel SŠ hotelnictví a služeb a VOŠ Opava: Snažíme se to dělat různými způsoby. Jak jsem tady zmínil, opravdu zachycovat ty moderní trendy a hlavně jim potom nabízet i možnost toho budoucího zaměstnání. V té dnešní ekonomicky těžké době víme všichni, že gastro nemá na růžích ustláno, ale já věřím, že stejně jako po covidu, se ta situace zlepší a že ti lidé si najdou cestu k cestování do hotelů, do restaurací a za těmi zážitky, protože to vyhledávají.
Ivana Matulová, ředitelka SŠ společného stravování Ostrava: Naše škola má tady v tomto dlouholetou dobrou tradici ve spolupráci s provozovnami v Ostravě i okolí. Takže řekla bych, že takových 95 % našich žáků právě tu praxi v reálném pracovním prostředí vykonává. My vykonáváme praxi v řadě velkých ostravských hotelů, ať je to třeba hotel Imperial, hotel Clarion nebo například lázně Klimkovice, což je náš velmi stabilní a dobrý partner.
Pavel Cieslar, ředitel Albrechtovy SŠ Č. Těšín: Zatím se nám to daří, dokonce jsme navázali novou spolupráci s Ostravarem. To nás nesmírně těší. Obor sladovník a pivovarník. Loni nám absolvovalo 15 žáků, letos by to mělo být také tak. Uvidíme, jak to bude vypadat na další léto.
Tomáš Tikal, TV Polar: Jak by se dala zvednout ta prestiž a vůbec vylepšit ta situace toho gastro v současné době?
Martin Ruský, ředitel SŠ hotelnictví a služeb a VOŠ Opava: Ze strany škol, protože můžu hovořit za školy, opravdu co se týká propagace na základních školách, spolupráce se základními školami a my dobře víme, že ne všichni žáci na základních školách mají znalosti, aby mohli studovat maturitní obory a že do budoucna zůstanou stále i přes tu digitalizaci a modernizaci v průmyslu, že budou obory, které bude nutné studovat. Já si myslím, že ty gastro obory právě pro mezi tyto obory patří.
Ivana Matulová, ředitelka SŠ společného stravování Ostrava: Myslím si, že gastronomii potřebujeme a budeme potřebovat. Ta současná situace možná směřuje ke změně některých zažitých postupů, které se používají, takže bude to záležet na majitelích jednotlivých provozoven, jak se s tím vypořádají.
Pavel Cieslar, ředitel Albrechtovy SŠ Č. Těšín: Je to v útlumu. Máte pravdu, je to v útlumu. Já sám nevím si rady, jak bychom to asi udělali nejlépe, abychom mohli nemyslím více spolupracovat s asociacemi hotelů a restaurací České republiky. Samozřejmě oni do toho mají co mluvit. Je to velmi těžká otázka. Nevím, jestli se dá tak lehce na to odpovědět. Ty ekonomické věci a všechno... Sami to dobře vidíme kolem sebe kolik jsme tady restaurací měli a kolik restaurací se uzavírá. Je to složité období pro podnikatele.
Redakčně upraveno / zkráceno.