„Přivítali jsme tady vinaře z Jižní Moravy z Dolních Věstonic a Mikulova, kteří přivezli výborný bílý a růžový burčák. Hraje nám dechovka, potom bude country kapela a večer nám uzavře krnovská BT mini s hudbou k tanci,“ upřesňuje pořadatelka Jana Mojžíšová z MIKS Krnov.
Anketa, prodejci: „Burčáček máme muškátek moravský a růžový svatovavřinecké.“
„Mülerku a červený máme Modrý portugal z Velkých Pavlovic.“
Burčák je čerstvě zkvašená šťáva z hroznů a platí pravidlo, čím čerstvější, tím zdravější.
„Obsahuje to antioxidanty, říká se, že se má vypít burčáku kolik máme krve. Určitě je nejlepší pít burčák úplně čerstvý. Ta jeho hodnota samozřejmě klesá. Ono tím, že to kvašení tam probíhá, tak v podstatě potom se z něho stává víno. Červená odrůda je samozřejmě vzácnější a my jsme ji macerovali 24 hodin. Většinou se maceruje 5 až 10 dní, ale my , náš burčáček se povedl i za těch 24 hodin,“ popisuje Vlasta Holdová z Blatničky.
Anketa, návštěvníci burčákobraní: „Výborný, příště půjdem zas na něj.“
„Výborný, je sladký.“
„Musíme vyzkoušet každý druh jaký tu mají.“
„Výborný je.“
„Spíše sladší a růžový.“
„Podle toho, jakou má chuť. No ale ten dneska červenej. červenej je dobrej.“
Celá akce se uskutečnila v rámci česko - polského projektu Náš svět hudby a opět vzbudila velký ohlas.