Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Nemocnice ve Frýdku-Místku opět omezí operace a chystá rozšíření covidových stanic

Frýdek-Místek |

Na zhoršující se situaci reaguje i Nemocnice ve Frýdku-Místku. Příští týden postupně omezí plánované operace a začne připravovat další covidovou jednotku. Aktuálně zatím přestěhovala testovací místo do vnitřních prostor a také potvrzuje zvýšení zájmu o očkování.

Ani se zrušením proplácení testů pojišťovnami nedošlo k zastavení testování. Nemocnice ve Frýdku-Místku pouze přesunula testovací místo.

Tomáš Stejskal, ředitel Nemocnice ve Frýdku-Místku: "Předpokládám, že přes zimu budeme testovat klienty, pacienty nadále. Tak jsme hledali vhodný prostor pro to, aby naši zdravotníci mohli v zimě pracovat. Protože, když to bylo minulou zimu, tak jim mrzly i dezinfekce na rukou. Takže jsme našli prostor. Původně se testovalo v budově ředitelství. Tam vznikla nová lůžková stanice, takže tak už není možné, abychom přesunuli testovací místo, tak jsme našli místo bývalého bufetu, kde jsme upravili prostory pro testovací místo, kde se bude testovat, jak antigenní, tak PCR testování."

Testování probíhá od pondělí do pátku vždy od 7. do 13. hodin.

Tomáš Stejskal, ředitel Nemocnice ve Frýdku-Místku: "Klienti mohou přijít pouze po objednání. To znamená, že si musí rezervovat termín v Reservaticu. Je to z toho důvodu, že část klientů je posílána hygienou nebo praktickým lékařem, to znamená, že to jsou potenciálně nemocní lidé nebo ti, kteří se setkali s nějakým pozitivním pacientem. A část klientů chce preventivní nebo chce mít test, který potřebuje, protože nejsou očkovaní. Ti, kteří chtějí test a nejsou očkovaní, samozřejmě samoplátci, tak ti mají na to vyčleněnou dobu, kdy mají do nemocnice do testovacího místa přijít."

Bohužel se zhoršující se situací v oblasti nákazy covid-19 se v nemocnici zároveň rozhodli opět omezovat péči.

Tomáš Stejskal, ředitel Nemocnice ve Frýdku-Místku: "Ta situace je špatná, my jsme se dneska dohodli na poradě vedení, že budeme rušit elektivní operace. Od příštího týdne snižujeme počet operačních sálů, na kterých se bude operovat a další týden už jedeme pouze akutní provoz. Je to z toho důvodu, že máme v současné době 65 pozitivních pacientů a chystáme se na rozšíření dalších covidových stanic. Ale hlavně pět covidových pacientů je na ventilátoru na ARO, a to je náš limit, který jsme schopni standardně řešit. Takže se připravujeme na větší vlnu."

70 procent lidí, kteří leží v nemocnici není naočkováno. Ti očkovaní mají převážně lehký průběh nemoci.

Tomáš Stejskal, ředitel Nemocnice ve Frýdku-Místku: Mají covid, ale jsou tady většinou s jinou nemocí. To znamená, oni tady nepřicházejí primárně kvůli covidu a ti neočkovaní bohužel tady leží kvůli covidu a jsou na kyslíku nebo na ventilátoru."

Odborníci proto dál vyzývají veřejnost, aby se nechala naočkovat. Zároveň doporučují seniorům nad 60 let, aby podstoupili ještě posilující třetí dávku.

Tomáš Stejskal, ředitel Nemocnice ve Frýdku-Místku: Očkovací centrum funguje, teď je to přibližně 300 až 400 klientů za den, což je opravdu ten desetinásobek, oproti čtrnácti dnům zpět, takže to je dobře. A samozřejmě máme ještě pořád volná místa, takže se dá očkovat dále."
Anketa: "Já jsem tady už potřetí na tu posilňující dávku. Tedy poprvé první, druhou a teď tu posilňující dávky. A je to OK. Nedělá mi to žádné problémy."

Zrušení testování zdarma už přivedlo do očkovacích center větší množství lidí. Vláda navíc zkrátila platnost PCR testů na 3 dny a antigenních na 24 hodin a nařídila kontroly v restauracích. Nově se navíc bude vyžadovat u neočkovaných pouze PCR test při vstupu na akce, kde bude nad 1 000 lidí. Prokázat bezinfekčnost bude třeba také v lyžařských areálech.

Nahlásit chybu


K tématu

Díky robotické operaci v novojičínské nemocnici už nechrápe a zdají se mu sny

26. ledna 2024 8:40 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

V novojičínské nemocnici uskutečnili operaci spánkové apnoe a chrápání pomocí robotického systému DaVinci. Byl to první zákrok tohoto charakteru na Moravě. Pacient se po mnoha letech těší z kvalitního spánku.

Novojičínští chirurgové pomocí robota umožnili klidný spánek

25. ledna 2024 9:53 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

V novojičínské nemocnici uskutečnili operaci spánkové apnoe a chrápání pomocí robotického systému DaVinci. Byl to první zákrok tohoto charakteru na Moravě. Pacient se po mnoha letech těší z kvalitního spánku.

V havířovské nemocnici operují nádory prsu pomocí magnetického zrna

19. srpna 2024 10:32 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Karcinom prsu je nejčastějším onkologickým onemocněním u žen. Nyní se nemocnice seznamují s metodou, díky které jsou operační výkony přesnější a hlavně šetrnější. První pozitivní zkušenosti už mají i v Havířově.


V Tylově sadu ve Slezské Ostravě se konalo Sousedské vinobraní

V nedávno rekonstruovaném Tylově parku na Hladnově ve Slezské Ostravě se konalo první Sousedské vinobraní.

Mladí tanečníci soutěžili ve Frýdlantě nad Ostravicí na Antonio cupu

Ve velkém sále Kulturního centra ve Frýdlantě nad Ostravicí se konal další ročník taneční soutěže Antonio cup pro mladé tanečníky z Česka, Polska a Slovenska.

Popravený polský student má v Opavě opravený hrob a novou pamětní desku

25. října 2024 20:56 | Opava | Jiří Cileček

V Opavě byl odhalený pomník na hrobu Frantiszka Kubici. Studenta teologie, občana Polské republiky, který byl v Opavě zatčený, mučený a následně popravený v Oticích fašisty za II. světové války.

Z hořícího auta po nárazu do domu lidé vytáhli posádku a dva mladé pasažéry oživovali

26. října 2024 22:16 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Do velmi náročné záchranné akce se v Chlebovicích na Frýdecko-Místecku okamžitě po nárazu osobního vozidla do rodinného domu zapojili svědci, včetně dvou policistů mimo službu. Auto okamžitě začalo hořet. Dva pasažéry museli oživovat.

Obce v Moravskoslezském kraji dostanou podporu na stavbu nájemního bydlení

25. října 2024 10:35 | Celý MS kraj | Libor Běčák | Regionální zprávy POLAR

Moravskoslezskému kraji se nabízejí možnosti podpory výstavby nových bytů pro nájemní bydlení. O možných investicích v této oblasti se jednalo na odborném fóru na krajském úřadě.

Den stromů v opavských sadech Svobody se nenechaly ujít stovky lidí

26. října 2024 16:01 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Přesně na den, kdy stromy slaví svůj svátek, se okolí Ptačího vrchu proměnilo v pestrou oslavu. Díky slunečnému počasí si ji nenechaly ujít stovky lidí.

V ostravské zoo se narodila mláďata kriticky ohrožených prasat z Filipín

25. října 2024 18:22 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ve výběhu prasat visajánských v Zoo Ostrava mohou trpěliví návštěvníci zahlédnout kromě čtyř dospělých jedinců i dvě mláďata. Selata tohoto vzácného filipínského druhu přišla na svět 13. října. Jejich pohlaví zatím není známo, ale obě se mají čile k světu a jejich matka o ně příkladně pečuje.

Zimní verze opavského festivalu Slunovrat nabídne pestrý program i novinky

26. října 2024 16:06 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Zimní verze oblíbeného festivalu Slunovrat už klepe na dveře. Uskuteční se od 7. do 9. listopadu v kulisách historických budov Opavy a nabídne pestrý program a také novinky.

Maratonský závod omezí i uzavře páteřní dopravní tepny a ulice v Ostravě

24. října 2024 21:09 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ostrava zažije v sobotu 26. října první ročník Zlatého maratonu Emila Zátopka. Jeho součástí bude také 12. ročník Českého běhu žen Ostrava. Poběží se na certifikovaném městském okruhu, který povede napříč nejrušnějšími ulicemi a dopravními tepnami. Řidiči proto musí počítat s řadou uzavírek i dopravních omezení.

Vrátní

Frýdek-Místek Nástup: od 1. listopadu 2024 od 116 Kč/hod.

Začala stavba cyklostezky mezi Frýdkem-Místkem a Palkovicemi

Po dlouhých letech příprav začala stavba cyklostezky mezi Frýdkem-Místkem a Palkovicemi. Ta povede od Olešné a hotová má být do léta příštího roku. Náklady ve výši pod 16 milionů korun budou poměrově hradit obě obce. Velkou část pokryje také dotace.

Ve Frýdku-Místku bude popovodňová benefiční akce Beskydy pro Jeseníky

Frýdek-Místek podpoří Jesenicko, které se vzpamatovává ze zářijových povodní. V Národním domě byla naplánována unikátní benefice. Organizátoři připravili atmosféru jesenických trhů s tamními prodejci, zajímavé hudební kapely i folklorní scénu s cimbálovou muzikou a dobrým vínem.

Frýdek-Místek získal ocenění za projekt Stravenka F-M i zapojení do akce Ukliďme Česko

Frýdek-Místek slaví úspěch v celostátní ekologické soutěži díky dvěma osvětovým akcím. Kolektivní systém Nevajgluj, který se snaží omezit odhazování nedopalků a odpadků ve veřejném prostoru, ocenil projekt Stravenka F-M a zapojení veřejnosti do akce Ukliďme Česko.

Projekt Connect with creativity na SPŠ, OA a JŠ ve Frýdku-Místku byl úspěšně dokončen

23. října 2024 8:05 | Frýdek-Místek | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Největší frýdecko-místecká střední škola je velmi aktivní v projektech - národních i mezinárodních. Poslední úspěšný projekt na SPŠ, OA a JŠ ve Frýdku-Místku nesl název Connect with creativity.

Vyřazené parkovací automaty poslouží ve Frýdku-Místku jako knihobudky

Technické služby Frýdek-Místek přišly s ekologickým nápadem. Vyřazený parkovací automat neskončil ve starém železe, ale stala se z něj knihobudka. První kus prototypu už slouží pacientům i návštěvníkům v areálu nemocnice. Navíc v prostorách terapeutické zahrádky.

Trh vzdělávání a uplatnění pomáhal žákům ve Frýdku-Místku s výběrem dalšího studia

Frýdek-Místek ve spolupráci s Úřadem práce uspořádal další ročník tradičního Trhu vzdělávání a uplatnění. Ten pomáhá především žákům základních škol s výběrem dalšího studia. Prezentaci zde mělo i několik zaměstnavatelů a nechyběla ani nabídka vzdělávání pro dospělé.

Nemocnice ve Frýdku-Místku opět omezí operace a chystá rozšíření covidových stanic
Vydáno 4. listopadu 2021 13:14, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Na zhoršující se situaci reaguje i Nemocnice ve Frýdku-Místku. Příští týden postupně omezí plánované operace a začne připravovat další covidovou jednotku. Aktuálně zatím přestěhovala testovací místo do vnitřních prostor a také potvrzuje zvýšení zájmu o očkování.

Ani se zrušením proplácení testů pojišťovnami nedošlo k zastavení testování. Nemocnice ve Frýdku-Místku pouze přesunula testovací místo.

Tomáš Stejskal, ředitel Nemocnice ve Frýdku-Místku: "Předpokládám, že přes zimu budeme testovat klienty, pacienty nadále. Tak jsme hledali vhodný prostor pro to, aby naši zdravotníci mohli v zimě pracovat. Protože, když to bylo minulou zimu, tak jim mrzly i dezinfekce na rukou. Takže jsme našli prostor. Původně se testovalo v budově ředitelství. Tam vznikla nová lůžková stanice, takže tak už není možné, abychom přesunuli testovací místo, tak jsme našli místo bývalého bufetu, kde jsme upravili prostory pro testovací místo, kde se bude testovat, jak antigenní, tak PCR testování."

Testování probíhá od pondělí do pátku vždy od 7. do 13. hodin.

Tomáš Stejskal, ředitel Nemocnice ve Frýdku-Místku: "Klienti mohou přijít pouze po objednání. To znamená, že si musí rezervovat termín v Reservaticu. Je to z toho důvodu, že část klientů je posílána hygienou nebo praktickým lékařem, to znamená, že to jsou potenciálně nemocní lidé nebo ti, kteří se setkali s nějakým pozitivním pacientem. A část klientů chce preventivní nebo chce mít test, který potřebuje, protože nejsou očkovaní. Ti, kteří chtějí test a nejsou očkovaní, samozřejmě samoplátci, tak ti mají na to vyčleněnou dobu, kdy mají do nemocnice do testovacího místa přijít."

Bohužel se zhoršující se situací v oblasti nákazy covid-19 se v nemocnici zároveň rozhodli opět omezovat péči.

Tomáš Stejskal, ředitel Nemocnice ve Frýdku-Místku: "Ta situace je špatná, my jsme se dneska dohodli na poradě vedení, že budeme rušit elektivní operace. Od příštího týdne snižujeme počet operačních sálů, na kterých se bude operovat a další týden už jedeme pouze akutní provoz. Je to z toho důvodu, že máme v současné době 65 pozitivních pacientů a chystáme se na rozšíření dalších covidových stanic. Ale hlavně pět covidových pacientů je na ventilátoru na ARO, a to je náš limit, který jsme schopni standardně řešit. Takže se připravujeme na větší vlnu."

70 procent lidí, kteří leží v nemocnici není naočkováno. Ti očkovaní mají převážně lehký průběh nemoci.

Tomáš Stejskal, ředitel Nemocnice ve Frýdku-Místku: Mají covid, ale jsou tady většinou s jinou nemocí. To znamená, oni tady nepřicházejí primárně kvůli covidu a ti neočkovaní bohužel tady leží kvůli covidu a jsou na kyslíku nebo na ventilátoru."

Odborníci proto dál vyzývají veřejnost, aby se nechala naočkovat. Zároveň doporučují seniorům nad 60 let, aby podstoupili ještě posilující třetí dávku.

Tomáš Stejskal, ředitel Nemocnice ve Frýdku-Místku: Očkovací centrum funguje, teď je to přibližně 300 až 400 klientů za den, což je opravdu ten desetinásobek, oproti čtrnácti dnům zpět, takže to je dobře. A samozřejmě máme ještě pořád volná místa, takže se dá očkovat dále."
Anketa: "Já jsem tady už potřetí na tu posilňující dávku. Tedy poprvé první, druhou a teď tu posilňující dávky. A je to OK. Nedělá mi to žádné problémy."

Zrušení testování zdarma už přivedlo do očkovacích center větší množství lidí. Vláda navíc zkrátila platnost PCR testů na 3 dny a antigenních na 24 hodin a nařídila kontroly v restauracích. Nově se navíc bude vyžadovat u neočkovaných pouze PCR test při vstupu na akce, kde bude nad 1 000 lidí. Prokázat bezinfekčnost bude třeba také v lyžařských areálech.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000028286/nemocnice-ve-frydkumistku-opet-omezi-operace-a-chysta-rozsireni-covidovych-stanic