Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Frýdek-Místek pořídil záchrance přenosný ultrazvuk, přispěje k záchraně životů

Frýdek-Místek |

Město Frýdek-Místek pořídilo zdravotnické záchranné službě nový přenosný ultrazvuk. Frýdecko-místecká záchranka se tak stala třetí v kraji, která bude vozit v sanitním voze toto zařízení pro rychlou diagnostiku. Město na ni přispělo dotací 200 tisíc korun.

Špičkové zařízení, které dokáže velmi rychle odhalit zdravotní problém a urychlit poskytování přednemocniční neodkladné péče. To je malý a přenosný ultrazvuk. Nově ho darovalo město Frýdek-Místek zdejší záchranné službě.

Jan Karczmarczyk, ZZS MSK, ředitel ÚO Frýdek-Místek: "Dar je pro nás velmi cenný. Bude to určitě zvýšení kvality péče o naše pacienty. Není to každodenní přístroj k použití, ale určitě máme závažné stavy, ke kterým se bude hodit. Jako například poranění hrudníku, krvácení do hrudníku, pneumotoraxy. Anebo potom taková záležitost, která by mohla být každodenní, ale není stěžejní. A to je vyhledávání a zajišťování žilní linky, když má pacient špatné žíly."

Moderní technologie pomůže předejít zbytečnému prodlení při určování diagnózy a významně přispět k úspěšné záchraně života nemocného či zraněného.

Igor Juriček, náměstek primátora Frýdku-Místku/Piráti/: "Díky tomu se zvýší úroveň péče o pacienty v našem městě. Město se tak podílí na záchraně životů. Jde o úplně novou spolupráci. Zatímco s nemocnicí město spolupracuje již dlouhá léta, tak se zdravotnickou záchrannou službou jsme tady tímto projektem navázali úplně novou spolupráci. Já bych chtěl poděkovat všem, kteří se na projektu podíleli. Chtěl bych poděkovat i dobrovolným hasičům, konkrétně Zdeňku Blechovi, který nás na tuto myšlenku přivedl."
Zdeněk Blecha, dobrovolný hasič, zastupitel Frýdku-Místku/ANO/: "Je to bezva, protože šlo o jeden z prvních projektů nebo o takovou první myšlenku v rámci nové koalice. A jsem rád, že se to setkalo s podporou a podařilo se to dotáhnout do zdárného konce."

Přístroj pracuje na akumulátor, má dotykový displej a umožňuje přenos dat. Město na něj přispělo částkou 200 tisíc korun.

Petr Korč, primátor Frýdku-Místku/NMFM/: "Jsem rád, že bez ohledu na to, kdo je zřizovatelem záchranné služby, máme dobré vztahy i jako město a dotace, kterou jsme schválili na pořízení tohoto potřebného přístroje, určitě pomůže zejména občanům ve městě a v jeho okolí. A myslím si, že pokud máme tu možnost, tak bychom měli spolupracovat a měli hledat cesty, jak zejména tyto služby, které jsou opravdu důležité, počítají se v nich minuty, tak aby fungovaly opravdu perfektně."

Použití ultrazvukových přístrojů je cesta budoucnosti. U záchranných služeb se začínají tyto přístrojy objevovat v posledních pěti letech. A frýdecko-místecká záchranka se tak díky němu zařadí mezi nejmoderněji vybavené nejen v kraji, ale v celé republice.

Jan Karczmarczyk, ZZS MSK, ředitel ÚO Frýdek-Místek: "V kraji v současné době budeme mít teď tři přístroje. Doufejme, že v příštím roce ještě jeden koupíme nebo dva. Takže my víceméně ta vozidla, kde jsou lékaři, budou vybavena těmito přístroji. V tuto chvíli samozřejmě Frýdek je v čele. Opava, Frýdek a Ostrava jsme tyto první vlaštovky, které mají toto vybavení."

Letos zdravotníky čeká zaškolení a od Nového roku budou přístroj vozit v prvosledovém vozidle rendez-vous.

Nahlásit chybu


K tématu

Záchranáři ve Frýdku-Místku dostali klíče od domů s byty pro seniory

11. července 2024 16:31 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček | Frýdeckomístecký expres

Záchranáři mají občas problémy dostat se do domů, kde bydlí senioři. Město jim proto nechalo vyrobit kopie klíčů od domů zvláštního určení. Ty budou mít k dispozici ve všech výjezdových vozech a tím pádem se snadno, například v noci, dostanou do bytových domů.

Moravskoslezští záchranáři chystají do provozu novou velkokapacitní nákladní sanitku

20. listopadu 2023 19:01 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezští záchranáři aktuálně připravují k uvedení do provozu novou velkokapacitní sanitku na podvozku nákladního auta. Jde o speciální vozidlo VOLVO FL8 4x4, určené pro plnění speciálních úkolů. Aktuálně probíhá jeho testování.

Muž z Novojičínska se přiotrávil oxidem uhelnatým. Vrtulník ho transportoval do Liberce

1. listopadu 2023 22:21 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Zřejmě manipulace s motorovou pilou v malém uzavřeném prostoru málem připravila o život 23letého muže ve Frenštátu pod Radhoštěm. Přiotrávil se totiž oxidem uhelnatým. Kvůli odstávce hyperbarické komory v Ostravě ho musel vrtulník transportovat až na specializované pracoviště do Liberce.


Tragický únik oxidu uhelnatého v Krnově, podařilo se zachránit jednu osobu, druhá bohužel zemřela

Dnes 10:44 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V pátek 4. října 2024 složky IZS u úniku oxidu uhelnatého v jednom z bytů. Na místě byly nalezeny dvě osoby v bezvědomí. Zatímco jednu osobu se podařilo zachránit, druhá bohužel zemřela. Oxid uhelnatý je smrtelně nebezpečný plyn, který vzniká při nedokonalém hoření a hasiči apelují na používání detektorů.

Hnutí ANO bude v Moravskoslezském kraji vládnout s koalicí SPD, Trikolory a strany PRO

Dlouho očekávaný povolební okamžik je tady. Kdo bude vládnout MS regionu oznámilo vítězné ANO v pátek odpoledne.

Dobrá zpráva pro bikery. Síť stezek v karvinském Černém lese je konečně legální

Datum 28. září se zapíše do historie oddílu karvinských bikerů jako jeden z nejvýznamnějších dnů. Oficiálně se jim podařilo zprovoznit síť stezek plnou trailů , kterou právě v tento den slavnostně otevřeli.

Ostravský magistrát je opět nejpřívětivější v MS kraji. V anketě zvítězil už pošesté

Ostravský magistrát se stal opět vítězem ankety o nejpřívětivější úřad v Moravskoslezském kraji. Soutěž každoročně vyhlašuje Ministerstvo vnitra České republiky. Podle primátora města Jana Dohnala mají na ocenění velkou zásluhu zaměstnanci, kteří svou práci odvádějí nadstandardně.

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji jde do opozice, s vítězným hnutím ANO se neshodla

Včera 14:57 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji po jednáních s hnutím ANO míří do opozice. Podle lídra Radka Kani jsou podmínky, které si ANO stanovilo, v rozporu s hodnotami a programem koalice. SPOLU se stane kritickou, ale konstruktivní opozicí nové krajské vlády.

Do Opavy po povodních stále nejezdí vlaky. Trať z Ostravy do Opavy by měla být obnovena v půlce října

Do Opavy stále nejezdí vlaky. Povodeň poničila železniční trať z Opavy ve směru na Ostravu i na Krnov a také z Opavy do Malých Hoštic a dále do Kravař. Místo vlaků tak cestující přepravují autobusy.

Poruba pracuje na novém strategickém plánu. Podílet se na něm budou odborníci i široká veřejnost

V Ostravě-Porubě teď pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030 s přesahem do roku 2040. Zapojit se do něj může i široká veřejnost a jeho cíle by měl obvod plnit nehledě na tom, kdo bude v jeho vedení.

Škody na majetku Ostravy-Přívozu za 130 milionů. Jedna škola je stále bez tepla

Nefunkční topení na základní škole i omezení v domě s pečovatelskou službou. Centrální ostravský obvod řeší postupně škody, které napáchala povodeň v části Přívoz. Bojuje se hlavně s časem, aby bylo všechno uklizeno, vysušeno a opraveno, než začne zima.

Slezská bude mít velkokapacitní kulturní dům, stavět by se mohlo začít na jaře

Slezská Ostrava bude mít vlastní velkokapacitní kulturní dům a ani větší akce už se tak nebudou muset konat mimo obvod. Stavba Multifunkčního domu v Muglinově sice momentálně stojí kvůli neshodám se zhotovitelem, už na jaře by se ale mělo znovu pokračovat v práci.

Studénka pokračuje v opravách starého zámku, střechu znovu pokrývá břidlice

Starý zámek ve Studénce město obnovuje postupnými kroky už několik let. Prioritou je oprava střechy. Na rekonstrukci památkově chráněného objektu se daří získávat dotace z Ministerstva kultury.


Začala podzimní výzva 10 000 kroků, zapojit se může úplně každý

Od října začala další pravidelná výzva 10 tisíc kroků. Kdo se do ní zapojí, zlepší si kondici a přispěje k lepšímu zdraví a životnímu stylu. Ti nejlepší budou navíc odměněni. Zapojit se mohou jednotlivci i týmy všech věkových kategorií. A soutěží se také v rámci jednotlivých měst.

5. ročník Havajského plesu opět bavil handicapované ve Frýdku-Místku

Převážně lidé s mentálním handicapem opět zaplnili Katolický lidový dům ve Frýdku-Místku. Organizátoři tady pro ně tradičně uspořádali Havajský ples. Zhruba 150 klientů z různých organizací napříč krajem si tak opět sešlo a ukázalo, že se umí skvěle bavit.

Palkovice vybojovaly v soutěži Vesnice roku 2. místo

2. října 2024 12:00 | Palkovice | Libor Běčák | Palkovický miniexpres

V letošním národním finále soutěže Vesnice roku měl Moravskoslezský kraj jako svého finalistu obec Palkovice. Ta nakonec v silné konkurenci obsadila 2. místo.

Nová družina v Čeladné je plná školáků, přidají se i senioři

1. října 2024 9:10 | Čeladná | Petra Dorazilová | Čeladenský miniexpres

Školáci v Čeladné už naplno užívají nové oddělení družiny, které bylo vybudováno během prázdnin a v září bylo otevřeno pod názvem Tygříci. Za nový prostor pro aktivity dětí zaplatila obec přes dva miliony korun, z toho 1,6 milionu pokryla dotace.

Frýdlantský tenisový klub oslavil 100 let od založení

Tenisový klub ve Frýdlantě nad Ostravicí si připomněl 100 let své existence. Oslava se konala v areálu klubu, kdy nechyběla exhibiční utkání ani ocenění a poděkování.

Frýdek-Místek prodal budovy po městské policii v licitaci za 22,5 milionu

Frýdek-Místek prodal soubor budov, kde v minulosti sídlila městská policie. Prodej proběhl formou licitace, která má být nejtransparentnější formou prodeje městského majetku. Nový majitel za nemovitosti zaplatil 22,5 milionu korun.

Frýdek-Místek pořídil záchrance přenosný ultrazvuk, přispěje k záchraně životů
Vydáno 8. listopadu 2021 11:23, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Město Frýdek-Místek pořídilo zdravotnické záchranné službě nový přenosný ultrazvuk. Frýdecko-místecká záchranka se tak stala třetí v kraji, která bude vozit v sanitním voze toto zařízení pro rychlou diagnostiku. Město na ni přispělo dotací 200 tisíc korun.

Špičkové zařízení, které dokáže velmi rychle odhalit zdravotní problém a urychlit poskytování přednemocniční neodkladné péče. To je malý a přenosný ultrazvuk. Nově ho darovalo město Frýdek-Místek zdejší záchranné službě.

Jan Karczmarczyk, ZZS MSK, ředitel ÚO Frýdek-Místek: "Dar je pro nás velmi cenný. Bude to určitě zvýšení kvality péče o naše pacienty. Není to každodenní přístroj k použití, ale určitě máme závažné stavy, ke kterým se bude hodit. Jako například poranění hrudníku, krvácení do hrudníku, pneumotoraxy. Anebo potom taková záležitost, která by mohla být každodenní, ale není stěžejní. A to je vyhledávání a zajišťování žilní linky, když má pacient špatné žíly."

Moderní technologie pomůže předejít zbytečnému prodlení při určování diagnózy a významně přispět k úspěšné záchraně života nemocného či zraněného.

Igor Juriček, náměstek primátora Frýdku-Místku/Piráti/: "Díky tomu se zvýší úroveň péče o pacienty v našem městě. Město se tak podílí na záchraně životů. Jde o úplně novou spolupráci. Zatímco s nemocnicí město spolupracuje již dlouhá léta, tak se zdravotnickou záchrannou službou jsme tady tímto projektem navázali úplně novou spolupráci. Já bych chtěl poděkovat všem, kteří se na projektu podíleli. Chtěl bych poděkovat i dobrovolným hasičům, konkrétně Zdeňku Blechovi, který nás na tuto myšlenku přivedl."
Zdeněk Blecha, dobrovolný hasič, zastupitel Frýdku-Místku/ANO/: "Je to bezva, protože šlo o jeden z prvních projektů nebo o takovou první myšlenku v rámci nové koalice. A jsem rád, že se to setkalo s podporou a podařilo se to dotáhnout do zdárného konce."

Přístroj pracuje na akumulátor, má dotykový displej a umožňuje přenos dat. Město na něj přispělo částkou 200 tisíc korun.

Petr Korč, primátor Frýdku-Místku/NMFM/: "Jsem rád, že bez ohledu na to, kdo je zřizovatelem záchranné služby, máme dobré vztahy i jako město a dotace, kterou jsme schválili na pořízení tohoto potřebného přístroje, určitě pomůže zejména občanům ve městě a v jeho okolí. A myslím si, že pokud máme tu možnost, tak bychom měli spolupracovat a měli hledat cesty, jak zejména tyto služby, které jsou opravdu důležité, počítají se v nich minuty, tak aby fungovaly opravdu perfektně."

Použití ultrazvukových přístrojů je cesta budoucnosti. U záchranných služeb se začínají tyto přístrojy objevovat v posledních pěti letech. A frýdecko-místecká záchranka se tak díky němu zařadí mezi nejmoderněji vybavené nejen v kraji, ale v celé republice.

Jan Karczmarczyk, ZZS MSK, ředitel ÚO Frýdek-Místek: "V kraji v současné době budeme mít teď tři přístroje. Doufejme, že v příštím roce ještě jeden koupíme nebo dva. Takže my víceméně ta vozidla, kde jsou lékaři, budou vybavena těmito přístroji. V tuto chvíli samozřejmě Frýdek je v čele. Opava, Frýdek a Ostrava jsme tyto první vlaštovky, které mají toto vybavení."

Letos zdravotníky čeká zaškolení a od Nového roku budou přístroj vozit v prvosledovém vozidle rendez-vous.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000028338/frydekmistek-poridil-zachrance-prenosny-ultrazvuk-prispeje-k-zachrane-zivotu