Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Ve Frýdku-Místku se vysadilo přes sto nových stromů a keřů

Frýdek-Místek |

Téměř 100 nových stromů a keřů různých druhů. Podpora výsadby dřevin na soukromých pozemcích. Ale i obnova parku kolem baziliky Navštívení panny Marie. To je aktuální výčet prací, které se ve Frýdku-Místku před vánočním obdobím v rámci nové výsadby stihly realizovat.

Na konci září probíhala v parku kolem baziliky ve Frýdku-Místku postupná likvidace vzrostlých stromů ve špatném stavu.

Michal Bučko, asistent děkanátu Frýdek: "Jsme opravdu už měli obavu toho, aby nedošlo třeba ke zranění. Protože nejednou se stalo, že spadla větev. Nebo celý strom dokonce. Takže nechali jsme udělat průzkumy, biologické, dendrologické."
Ladislav Lisztwan, arborista, Svobodné zahrady Klus: "Opravdu jak jsme teď řezali ty stromy, tak jsou hodně poškozené. Sami vidíte, některé stromy mají proschlé koruny. A to velmi, takže je to skoro jasné. Ty stromy by tady mohly sice ještě být, ale myslím si, že tady hrozilo nebezpečí pádu."
Petr Korč, primátor Frýdku-Místku: "Odborná firma poté, co vlastně už byli v ohrožení i návštěvníci a byl uzavřený i park, protože ty stromy byly opravdu nemocné, často i mrtvé, padaly obrovské kusy větví. Tak se farnost rozhodla, že provede kompletní revitalizaci toho parku. Čili odborníci, dendrologové a tak dále, určili stromy, které opravdu už nepřežijí, které už jsou na konci svého života a jsou nebezpečné a došlo k velké úpravě toho prostranství a bylo vysazeno myslím, že 38 vzrostlých stromů. Na tom projektu se podílelo mnoho subjektů a samozřejmě i město Frýdek-Místek."

Nově arboristé vysázeli vzrostlé lípy, jírovce, duby, buky, habry a javory. Celkově vyšla obnova stromů na 1,1 milionu korun, z toho 700 tisíc hradila evropská dotace. Město přispělo částkou 200 tisíc. Za poslední měsíce se ve Frýdku-Místku vysadila už další stovka nových stromů.

Petr Korč, primátor Frýdku-Místku: "Město klade velký důraz na to, jak bude vypadat veřejný prostor. Jak budou vypadat sady, parky a obecně výsadba ve městě. A vedle tradiční podzimní výsadby, kterou provádí technické služby, došlo i k několika dalším rozhodnutím, které obnovu té zelené části města podporují. Na jedné straně je to dotační program. V rámci kterého mohou požádat i občané města o výsadbu stromů na svých pozemcích, které jsou v katastru města. A které doplní ty současné park a sady o tu výsadbu a zároveň vnímáme i některé větší zásah, které obnovují ty dřeviny. Tak aby pořád v tom městě byly zdravé."

Na soukromých pozemcích bylo vysazeno několik desítek stromů. Ať už ovocné nebo červenolisté buky, hlohy, jedle, douglasky a také lípy. Nových výsadeb stromů a keřů se dočká i arboretum. Z listnáčů budou vysazeny olše, topol, z jehličnatých stromů mohutné douglasky a modříny. Keřové patro se rozroste o nové druhy okrasných hortenzií, vilínů, kalin, ořechoplodců a přibydou také druhy ovocné.

Nahlásit chybu


K tématu

Sousedské sázení přineslo Paskovu přes sto keřů a stromů

25. března 2024 18:28 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Celkem 15 dlouhověkých stromů a 126 keřů přibylo v obci Paskov na Frýdecko-Místecku. Smyslem Sousedského sázení byla nejen samotná výsadba, ale také představení krajského projektu LIFE Coala a neziskové organizace Sázíme stromy, která sázení s Moravskoslezským krajem spolupořádala.

Dobrovolníci z železáren vysadili pod Javorový stovky jedlí

24. října 2024 20:03 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

V Gutském sedle roste 2 300 nových jedlí, které v rámci tradičního Dobrovolnického dne vysadili zaměstnanci Třineckých železáren. Ti vyměnili prostředí fabriky za les a s krumpáčem v ruce se pustili do výsadby stromů. Připojili se k nim studenti Střední odborné školy TŽ. Výsadba je součástí dobrovolné dohody, kterou třinecká huť podepsala s Moravskoslezským krajem.

Ochránci přírody a lidé vysadili v Kujavách na Novojičínsku Alej svobody

6. listopadu 2023 19:06 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Symbolické stromořadí o 97 hrušních a 28 dubech vysadili v sobotu obyvatelé obce Kujavy spolu s ochránci přírody Studénka, tamní farností, Nadací Partnerství a jejími partnery. Stromy lemují obnovenou polní cestu, která spojuje kostelík s pěšinou podél Pustějovského potoka. Kujavy zvítězily v letošní výzvě na organizaci výsadbové akce Alej svobody, která se snaží o uzdravení krajiny a symbolický návrat svobody. Akce se zúčastnilo přes 400 lidí.


V Tylově sadu ve Slezské Ostravě se konalo Sousedské vinobraní

V nedávno rekonstruovaném Tylově parku na Hladnově ve Slezské Ostravě se konalo první Sousedské vinobraní.

Mladí tanečníci soutěžili ve Frýdlantě nad Ostravicí na Antonio cupu

Ve velkém sále Kulturního centra ve Frýdlantě nad Ostravicí se konal další ročník taneční soutěže Antonio cup pro mladé tanečníky z Česka, Polska a Slovenska.

Popravený polský student má v Opavě opravený hrob a novou pamětní desku

25. října 2024 20:56 | Opava | Jiří Cileček

V Opavě byl odhalený pomník na hrobu Frantiszka Kubici. Studenta teologie, občana Polské republiky, který byl v Opavě zatčený, mučený a následně popravený v Oticích fašisty za II. světové války.

Z hořícího auta po nárazu do domu lidé vytáhli posádku a dva mladé pasažéry oživovali

Včera 22:16 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Do velmi náročné záchranné akce se v Chlebovicích na Frýdecko-Místecku okamžitě po nárazu osobního vozidla do rodinného domu zapojili svědci, včetně dvou policistů mimo službu. Auto okamžitě začalo hořet. Dva pasažéry museli oživovat.

Obce v Moravskoslezském kraji dostanou podporu na stavbu nájemního bydlení

25. října 2024 10:35 | Celý MS kraj | Libor Běčák | Regionální zprávy POLAR

Moravskoslezskému kraji se nabízejí možnosti podpory výstavby nových bytů pro nájemní bydlení. O možných investicích v této oblasti se jednalo na odborném fóru na krajském úřadě.

Den stromů v opavských sadech Svobody se nenechaly ujít stovky lidí

Včera 16:01 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Přesně na den, kdy stromy slaví svůj svátek, se okolí Ptačího vrchu proměnilo v pestrou oslavu. Díky slunečnému počasí si ji nenechaly ujít stovky lidí.

V ostravské zoo se narodila mláďata kriticky ohrožených prasat z Filipín

25. října 2024 18:22 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ve výběhu prasat visajánských v Zoo Ostrava mohou trpěliví návštěvníci zahlédnout kromě čtyř dospělých jedinců i dvě mláďata. Selata tohoto vzácného filipínského druhu přišla na svět 13. října. Jejich pohlaví zatím není známo, ale obě se mají čile k světu a jejich matka o ně příkladně pečuje.

Zimní verze opavského festivalu Slunovrat nabídne pestrý program i novinky

Včera 16:06 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Zimní verze oblíbeného festivalu Slunovrat už klepe na dveře. Uskuteční se od 7. do 9. listopadu v kulisách historických budov Opavy a nabídne pestrý program a také novinky.

Maratonský závod omezí i uzavře páteřní dopravní tepny a ulice v Ostravě

24. října 2024 21:09 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ostrava zažije v sobotu 26. října první ročník Zlatého maratonu Emila Zátopka. Jeho součástí bude také 12. ročník Českého běhu žen Ostrava. Poběží se na certifikovaném městském okruhu, který povede napříč nejrušnějšími ulicemi a dopravními tepnami. Řidiči proto musí počítat s řadou uzavírek i dopravních omezení.

Vrátní

Frýdek-Místek Nástup: od 1. listopadu 2024 od 116 Kč/hod.

Začala stavba cyklostezky mezi Frýdkem-Místkem a Palkovicemi

Po dlouhých letech příprav začala stavba cyklostezky mezi Frýdkem-Místkem a Palkovicemi. Ta povede od Olešné a hotová má být do léta příštího roku. Náklady ve výši pod 16 milionů korun budou poměrově hradit obě obce. Velkou část pokryje také dotace.

Ve Frýdku-Místku bude popovodňová benefiční akce Beskydy pro Jeseníky

Frýdek-Místek podpoří Jesenicko, které se vzpamatovává ze zářijových povodní. V Národním domě byla naplánována unikátní benefice. Organizátoři připravili atmosféru jesenických trhů s tamními prodejci, zajímavé hudební kapely i folklorní scénu s cimbálovou muzikou a dobrým vínem.

Frýdek-Místek získal ocenění za projekt Stravenka F-M i zapojení do akce Ukliďme Česko

Frýdek-Místek slaví úspěch v celostátní ekologické soutěži díky dvěma osvětovým akcím. Kolektivní systém Nevajgluj, který se snaží omezit odhazování nedopalků a odpadků ve veřejném prostoru, ocenil projekt Stravenka F-M a zapojení veřejnosti do akce Ukliďme Česko.

Projekt Connect with creativity na SPŠ, OA a JŠ ve Frýdku-Místku byl úspěšně dokončen

23. října 2024 8:05 | Frýdek-Místek | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Největší frýdecko-místecká střední škola je velmi aktivní v projektech - národních i mezinárodních. Poslední úspěšný projekt na SPŠ, OA a JŠ ve Frýdku-Místku nesl název Connect with creativity.

Vyřazené parkovací automaty poslouží ve Frýdku-Místku jako knihobudky

Technické služby Frýdek-Místek přišly s ekologickým nápadem. Vyřazený parkovací automat neskončil ve starém železe, ale stala se z něj knihobudka. První kus prototypu už slouží pacientům i návštěvníkům v areálu nemocnice. Navíc v prostorách terapeutické zahrádky.

Trh vzdělávání a uplatnění pomáhal žákům ve Frýdku-Místku s výběrem dalšího studia

Frýdek-Místek ve spolupráci s Úřadem práce uspořádal další ročník tradičního Trhu vzdělávání a uplatnění. Ten pomáhá především žákům základních škol s výběrem dalšího studia. Prezentaci zde mělo i několik zaměstnavatelů a nechyběla ani nabídka vzdělávání pro dospělé.

Ve Frýdku-Místku se vysadilo přes sto nových stromů a keřů
Vydáno 6. prosince 2021 11:52, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Téměř 100 nových stromů a keřů různých druhů. Podpora výsadby dřevin na soukromých pozemcích. Ale i obnova parku kolem baziliky Navštívení panny Marie. To je aktuální výčet prací, které se ve Frýdku-Místku před vánočním obdobím v rámci nové výsadby stihly realizovat.

Na konci září probíhala v parku kolem baziliky ve Frýdku-Místku postupná likvidace vzrostlých stromů ve špatném stavu.

Michal Bučko, asistent děkanátu Frýdek: "Jsme opravdu už měli obavu toho, aby nedošlo třeba ke zranění. Protože nejednou se stalo, že spadla větev. Nebo celý strom dokonce. Takže nechali jsme udělat průzkumy, biologické, dendrologické."
Ladislav Lisztwan, arborista, Svobodné zahrady Klus: "Opravdu jak jsme teď řezali ty stromy, tak jsou hodně poškozené. Sami vidíte, některé stromy mají proschlé koruny. A to velmi, takže je to skoro jasné. Ty stromy by tady mohly sice ještě být, ale myslím si, že tady hrozilo nebezpečí pádu."
Petr Korč, primátor Frýdku-Místku: "Odborná firma poté, co vlastně už byli v ohrožení i návštěvníci a byl uzavřený i park, protože ty stromy byly opravdu nemocné, často i mrtvé, padaly obrovské kusy větví. Tak se farnost rozhodla, že provede kompletní revitalizaci toho parku. Čili odborníci, dendrologové a tak dále, určili stromy, které opravdu už nepřežijí, které už jsou na konci svého života a jsou nebezpečné a došlo k velké úpravě toho prostranství a bylo vysazeno myslím, že 38 vzrostlých stromů. Na tom projektu se podílelo mnoho subjektů a samozřejmě i město Frýdek-Místek."

Nově arboristé vysázeli vzrostlé lípy, jírovce, duby, buky, habry a javory. Celkově vyšla obnova stromů na 1,1 milionu korun, z toho 700 tisíc hradila evropská dotace. Město přispělo částkou 200 tisíc. Za poslední měsíce se ve Frýdku-Místku vysadila už další stovka nových stromů.

Petr Korč, primátor Frýdku-Místku: "Město klade velký důraz na to, jak bude vypadat veřejný prostor. Jak budou vypadat sady, parky a obecně výsadba ve městě. A vedle tradiční podzimní výsadby, kterou provádí technické služby, došlo i k několika dalším rozhodnutím, které obnovu té zelené části města podporují. Na jedné straně je to dotační program. V rámci kterého mohou požádat i občané města o výsadbu stromů na svých pozemcích, které jsou v katastru města. A které doplní ty současné park a sady o tu výsadbu a zároveň vnímáme i některé větší zásah, které obnovují ty dřeviny. Tak aby pořád v tom městě byly zdravé."

Na soukromých pozemcích bylo vysazeno několik desítek stromů. Ať už ovocné nebo červenolisté buky, hlohy, jedle, douglasky a také lípy. Nových výsadeb stromů a keřů se dočká i arboretum. Z listnáčů budou vysazeny olše, topol, z jehličnatých stromů mohutné douglasky a modříny. Keřové patro se rozroste o nové druhy okrasných hortenzií, vilínů, kalin, ořechoplodců a přibydou také druhy ovocné.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000028805/ve-frydkumistku-se-vysadilo-pres-sto-novych-stromu-a-keru