Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Budoucí cukrářky soutěžily ve Frýdku-Místku v tvorbě slavnostních dortů

Frýdek-Místek |

Výroba slavnostního dortu o libovolném počtu pater. Takové bylo téma 7. ročníku soutěže Podbeskydský ještěr. Na Střední škola gastronomie, oděvnictví a služeb ve Frýdku-Místku tak poměřily své dovednosti studentky oboru cukrář z různých škol v okolí.

Soutěž Podbeskydský ještěr je atraktivní nejen pro žáky, ale i pro širokou veřejnost. V letošním ročníku se do ní zapojilo 7 škol, kdy každá vyslala jednoho svého zástupce.

Julie Černaková, soutěžící ze Střední školy společného stravování, Ostrava-Hrabůvka: "Přijela jsem z Ostravy-Hrabůvky ze Střední školy společného stravování a přihlásila jsem se, protože mě tento obor opravdu baví a naplňuje mě to a chtěla bych se posouvat v tomto oboru dál."
Adéla Piekařová, soutěžící ze Střední školy hotelnictví, gastronomie a služeb SČMSD, Šilheřovice: "Je to zkušenost a ráda vyhrávám. Alespoň si to zkusím, jaké to je pracovat pod stresem a za nějakou dobu udělat dort."

Letošním tématem byly slavnostní dorty na libovolné téma.

Marie Lachetová, organizátorka soutěže: "Dort musí mít váhu do čtyř kilogramů. Jinak se fantazii meze nekladou. Mohou být různé polevy, různé náplně, záleží na žácích, co si vymyslí."
Julie Černaková, soutěžící ze Střední školy společného stravování, Ostrava-Hrabůvka: "Já jsem si připravila dvoupatrový dort s pistáciovou náplní a citronovou marmeládou. A korpus je čokoládový sachr a bude potažený fondánem a ozdobený zimním motivem."
Adéla Piekařová, soutěžící ze Střední školy hotelnictví, gastronomie a služeb SČMSD, Šilheřovice: "Budu dělat dort dvoupatrový z mochitovou příchutí a na téma Hry o trůny."

Na soutěžící bedlivě dohlížela odborná porota pod vedením certifikované komisařky.

Eliška Dernerová, komisařka Asociace kuchařů a cukrářů ČR: "Nejenom u dortů, ale u tady těchto cukrářských soutěží máme převážně ještě spojené nejenom s těmi technikami, které žáci předvedou, ale i s chutí. Sladěnost, chuť korpusu a krému."

Podle pedagogických mistrů je o cukráře v poslední době na trhu práce poměrně zájem.

Anežka Míčková, SŠ hotelnictví, gastronomie a služeb SČMSD Šilheřovice: "Po tomto oboru je velká sháňka. A víme o několika cukrárnách nebo hotelích, kteří by chtěly cukrářky. Takže si myslím, že je docela velká uplatnitelnost."
Eliška Dernerová, komisařka Asociace kuchařů a cukrářů ČR: "O cukrářský obor je zájem dostatečně velký stále. Tam nedostatek žáků není, ale jsou jiné obory, třeba pekařský. A tak bych apelovala na zájemce, že je to také potřeba a je velmi zajímavý."
Julie Černaková, soutěžící ze Střední školy společného stravování, Ostrava-Hrabůvka: "Dál bych chtěla pokračovat na nástavbu podnikání, abych si potom mohla udělat svoji vlastní cukrárnu nebo kavárnu a chtěla bych v tom podnikat. Nebo bych si potom ještě chtěla udělat vysokou školu a také podnikat nebo třeba učit někde na škole a podobně."
Adéla Piekařová, soutěžící ze Střední školy hotelnictví, gastronomie a služeb SČMSD, Šilheřovice: "Chtěla bych si otevřít nějakou cukrárnu a když se podaří, tak i celý řetězec, ale když se zadaří, že? V dnešní době to je trochu těžší."

Finalisté získali medaile a poháry od asociace kuchařů a cukrářů. Každý soutěžící pak obdržel účastnický list a dárkové tašky, které věnovalo město Frýdek-Místek společně s několika sponzory.

Nahlásit chybu


K tématu

Soutěž Podbeskydský ještěr ve Frýdku-Místku opět hledala nejlepší cukráře

Slavnostní dort do čtyř kilogramů na libovolné téma. To bylo úkolem tradiční soutěže Podbeskydský ještěr, kde mezi sebou pravidelně měří síly studenti oboru cukrář. Jejím cílem je motivovat studenty, aby u oboru zůstali i po škole a dál se mu věnovali naplno.

Studenti z šesti zemí soutěžili ve Frýdku-Místku o zlatý pohár ve svařování

Střední odborná škola Frýdek-Místek pořádala už 25. ročník mezinárodní soutěže ve svařování. Letos přijelo více než sto soutěžících z šesti zemí světa. Soutěž měla teoretickou i praktickou část a vše vyhodnocovala odborná porota v mezinárodním složení.

Nejlepší dezert upekla na krajské soutěži žákyně střední školy v Českém Těšíně

19. dubna 2024 17:18 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Už posedmé se konala soutěž pro budoucí cukráře MARLENKA CUP. Zúčastnili se jí žáci ze všech 7 krajem zřizovaných škol, které nabízejí obor Cukrář. Letos byla hlavní surovinou čokoláda a kakao, které nejvíce proslavil dort à la Sacher. Své dovednosti a kreativitu předvedlo celkem 14 budoucích cukrářů.


V Tylově sadu ve Slezské Ostravě se konalo Sousedské vinobraní

V nedávno rekonstruovaném Tylově parku na Hladnově ve Slezské Ostravě se konalo první Sousedské vinobraní.

Mladí tanečníci soutěžili ve Frýdlantě nad Ostravicí na Antonio cupu

Ve velkém sále Kulturního centra ve Frýdlantě nad Ostravicí se konal další ročník taneční soutěže Antonio cup pro mladé tanečníky z Česka, Polska a Slovenska.

Popravený polský student má v Opavě opravený hrob a novou pamětní desku

25. října 2024 20:56 | Opava | Jiří Cileček

V Opavě byl odhalený pomník na hrobu Frantiszka Kubici. Studenta teologie, občana Polské republiky, který byl v Opavě zatčený, mučený a následně popravený v Oticích fašisty za II. světové války.

Z hořícího auta po nárazu do domu lidé vytáhli posádku a dva mladé pasažéry oživovali

Včera 22:16 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Do velmi náročné záchranné akce se v Chlebovicích na Frýdecko-Místecku okamžitě po nárazu osobního vozidla do rodinného domu zapojili svědci, včetně dvou policistů mimo službu. Auto okamžitě začalo hořet. Dva pasažéry museli oživovat.

Obce v Moravskoslezském kraji dostanou podporu na stavbu nájemního bydlení

25. října 2024 10:35 | Celý MS kraj | Libor Běčák | Regionální zprávy POLAR

Moravskoslezskému kraji se nabízejí možnosti podpory výstavby nových bytů pro nájemní bydlení. O možných investicích v této oblasti se jednalo na odborném fóru na krajském úřadě.

Den stromů v opavských sadech Svobody se nenechaly ujít stovky lidí

Včera 16:01 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Přesně na den, kdy stromy slaví svůj svátek, se okolí Ptačího vrchu proměnilo v pestrou oslavu. Díky slunečnému počasí si ji nenechaly ujít stovky lidí.

V ostravské zoo se narodila mláďata kriticky ohrožených prasat z Filipín

25. října 2024 18:22 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ve výběhu prasat visajánských v Zoo Ostrava mohou trpěliví návštěvníci zahlédnout kromě čtyř dospělých jedinců i dvě mláďata. Selata tohoto vzácného filipínského druhu přišla na svět 13. října. Jejich pohlaví zatím není známo, ale obě se mají čile k světu a jejich matka o ně příkladně pečuje.

Zimní verze opavského festivalu Slunovrat nabídne pestrý program i novinky

Včera 16:06 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Zimní verze oblíbeného festivalu Slunovrat už klepe na dveře. Uskuteční se od 7. do 9. listopadu v kulisách historických budov Opavy a nabídne pestrý program a také novinky.

Maratonský závod omezí i uzavře páteřní dopravní tepny a ulice v Ostravě

24. října 2024 21:09 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ostrava zažije v sobotu 26. října první ročník Zlatého maratonu Emila Zátopka. Jeho součástí bude také 12. ročník Českého běhu žen Ostrava. Poběží se na certifikovaném městském okruhu, který povede napříč nejrušnějšími ulicemi a dopravními tepnami. Řidiči proto musí počítat s řadou uzavírek i dopravních omezení.

Vrátní

Frýdek-Místek Nástup: od 1. listopadu 2024 od 116 Kč/hod.

Začala stavba cyklostezky mezi Frýdkem-Místkem a Palkovicemi

Po dlouhých letech příprav začala stavba cyklostezky mezi Frýdkem-Místkem a Palkovicemi. Ta povede od Olešné a hotová má být do léta příštího roku. Náklady ve výši pod 16 milionů korun budou poměrově hradit obě obce. Velkou část pokryje také dotace.

Ve Frýdku-Místku bude popovodňová benefiční akce Beskydy pro Jeseníky

Frýdek-Místek podpoří Jesenicko, které se vzpamatovává ze zářijových povodní. V Národním domě byla naplánována unikátní benefice. Organizátoři připravili atmosféru jesenických trhů s tamními prodejci, zajímavé hudební kapely i folklorní scénu s cimbálovou muzikou a dobrým vínem.

Frýdek-Místek získal ocenění za projekt Stravenka F-M i zapojení do akce Ukliďme Česko

Frýdek-Místek slaví úspěch v celostátní ekologické soutěži díky dvěma osvětovým akcím. Kolektivní systém Nevajgluj, který se snaží omezit odhazování nedopalků a odpadků ve veřejném prostoru, ocenil projekt Stravenka F-M a zapojení veřejnosti do akce Ukliďme Česko.

Projekt Connect with creativity na SPŠ, OA a JŠ ve Frýdku-Místku byl úspěšně dokončen

23. října 2024 8:05 | Frýdek-Místek | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Největší frýdecko-místecká střední škola je velmi aktivní v projektech - národních i mezinárodních. Poslední úspěšný projekt na SPŠ, OA a JŠ ve Frýdku-Místku nesl název Connect with creativity.

Vyřazené parkovací automaty poslouží ve Frýdku-Místku jako knihobudky

Technické služby Frýdek-Místek přišly s ekologickým nápadem. Vyřazený parkovací automat neskončil ve starém železe, ale stala se z něj knihobudka. První kus prototypu už slouží pacientům i návštěvníkům v areálu nemocnice. Navíc v prostorách terapeutické zahrádky.

Trh vzdělávání a uplatnění pomáhal žákům ve Frýdku-Místku s výběrem dalšího studia

Frýdek-Místek ve spolupráci s Úřadem práce uspořádal další ročník tradičního Trhu vzdělávání a uplatnění. Ten pomáhá především žákům základních škol s výběrem dalšího studia. Prezentaci zde mělo i několik zaměstnavatelů a nechyběla ani nabídka vzdělávání pro dospělé.

Budoucí cukrářky soutěžily ve Frýdku-Místku v tvorbě slavnostních dortů
Vydáno 24. února 2022 14:45, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Výroba slavnostního dortu o libovolném počtu pater. Takové bylo téma 7. ročníku soutěže Podbeskydský ještěr. Na Střední škola gastronomie, oděvnictví a služeb ve Frýdku-Místku tak poměřily své dovednosti studentky oboru cukrář z různých škol v okolí.

Soutěž Podbeskydský ještěr je atraktivní nejen pro žáky, ale i pro širokou veřejnost. V letošním ročníku se do ní zapojilo 7 škol, kdy každá vyslala jednoho svého zástupce.

Julie Černaková, soutěžící ze Střední školy společného stravování, Ostrava-Hrabůvka: "Přijela jsem z Ostravy-Hrabůvky ze Střední školy společného stravování a přihlásila jsem se, protože mě tento obor opravdu baví a naplňuje mě to a chtěla bych se posouvat v tomto oboru dál."
Adéla Piekařová, soutěžící ze Střední školy hotelnictví, gastronomie a služeb SČMSD, Šilheřovice: "Je to zkušenost a ráda vyhrávám. Alespoň si to zkusím, jaké to je pracovat pod stresem a za nějakou dobu udělat dort."

Letošním tématem byly slavnostní dorty na libovolné téma.

Marie Lachetová, organizátorka soutěže: "Dort musí mít váhu do čtyř kilogramů. Jinak se fantazii meze nekladou. Mohou být různé polevy, různé náplně, záleží na žácích, co si vymyslí."
Julie Černaková, soutěžící ze Střední školy společného stravování, Ostrava-Hrabůvka: "Já jsem si připravila dvoupatrový dort s pistáciovou náplní a citronovou marmeládou. A korpus je čokoládový sachr a bude potažený fondánem a ozdobený zimním motivem."
Adéla Piekařová, soutěžící ze Střední školy hotelnictví, gastronomie a služeb SČMSD, Šilheřovice: "Budu dělat dort dvoupatrový z mochitovou příchutí a na téma Hry o trůny."

Na soutěžící bedlivě dohlížela odborná porota pod vedením certifikované komisařky.

Eliška Dernerová, komisařka Asociace kuchařů a cukrářů ČR: "Nejenom u dortů, ale u tady těchto cukrářských soutěží máme převážně ještě spojené nejenom s těmi technikami, které žáci předvedou, ale i s chutí. Sladěnost, chuť korpusu a krému."

Podle pedagogických mistrů je o cukráře v poslední době na trhu práce poměrně zájem.

Anežka Míčková, SŠ hotelnictví, gastronomie a služeb SČMSD Šilheřovice: "Po tomto oboru je velká sháňka. A víme o několika cukrárnách nebo hotelích, kteří by chtěly cukrářky. Takže si myslím, že je docela velká uplatnitelnost."
Eliška Dernerová, komisařka Asociace kuchařů a cukrářů ČR: "O cukrářský obor je zájem dostatečně velký stále. Tam nedostatek žáků není, ale jsou jiné obory, třeba pekařský. A tak bych apelovala na zájemce, že je to také potřeba a je velmi zajímavý."
Julie Černaková, soutěžící ze Střední školy společného stravování, Ostrava-Hrabůvka: "Dál bych chtěla pokračovat na nástavbu podnikání, abych si potom mohla udělat svoji vlastní cukrárnu nebo kavárnu a chtěla bych v tom podnikat. Nebo bych si potom ještě chtěla udělat vysokou školu a také podnikat nebo třeba učit někde na škole a podobně."
Adéla Piekařová, soutěžící ze Střední školy hotelnictví, gastronomie a služeb SČMSD, Šilheřovice: "Chtěla bych si otevřít nějakou cukrárnu a když se podaří, tak i celý řetězec, ale když se zadaří, že? V dnešní době to je trochu těžší."

Finalisté získali medaile a poháry od asociace kuchařů a cukrářů. Každý soutěžící pak obdržel účastnický list a dárkové tašky, které věnovalo město Frýdek-Místek společně s několika sponzory.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000030026/budouci-cukrarky-soutezily-ve-frydkumistku-v-tvorbe-slavnostnich-dortu