Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Knihovna ve Frýdku-Místku patří po rekonstrukci k nejmodernějším v kraji

Frýdek-Místek |

Zrekonstruovaná pobočka knihovny ve Frýdku-Místku má za sebou slavnostní otevření. Doprovodil ho drobný kulturní program i prohlídky v prostorách knihovny. Rekonstrukce vyšla na 47 milionů korun. Budova je teď doslova jako nová. Získala i jedno patro navíc.

Zástup hostů včetně vedení Frýdku-Místku se sešel ve středu 27. dubna v prostorách knihovny v Hlavní ulici. Slavnostní přestřižení pásky symbolizovalo definitivní otevření dlouho očekávaných prostor.

Tomáš Benedikt Zbranek, ředitel Knihovny F-M: "Řada pozitivních změn, včetně podstatného zvětšení prostor z této knihovny učinila moderní instituci 21. století. Nejen za účelem půjčování dokumentů, ale především zde bude zdůrazněna komunitní funkce knihovny. Lidé se zde budou moci více setkávat, účastnit se kulturních nebo vzdělávacích akcí. Právě toto zajišťuje knihovnám a knihovnictví budoucnost."
Jiří Kajzar, náměstek primátora Frýdku-Místku/NMFM/: "Já bych chtěl poděkovat projekční firmě a hlavnímu architektovi, zhotoviteli a dalším, kteří se na tom účastnili. Paní Kohutové za informační systém, který tady ladí."

Knihovna se zvětšila o 350 metrů, protože získala i patro navíc.

Irena Liberdová, vedoucí pobočky Místek: "Do těch vrchních prostor jsme umístili oddělní beletrie. A to z toho důvodu, že je tam letní čítárna. A to se tak jako nabízí. Letní čítárna a oddělení beletrie. O patro níž, je oddělení pro děti a mládež, které se podstatně zvětšilo. Je tam místo pro úplně malé děti a vznikla nám tam krásná nová učebna."

Ve druhém patře je naučné oddělení propojené se studovnou a s čítárnou, která je úplně nová. Je tam místo i pro studium a k dispozici je veřejný internet. Ve spodním patře je pak oddělení zpracování fondů a oddělení regionálních funkcí.

Jiří Kajzar, náměstek primátora Frýdku-Místku/NMFM/: "Doufám, že to bude stejně oblíbeným místem, jako jiné knihovny. A že si tady najdou cestu děti, které by měly odložit mobily a měly by se taky zabývat knihami. Protože tím se rozvíjí fantazie a představivost, která je důležitá potom v životě. A hlavně lidé musí začít číst ty všechny moudré věci, které jsou v těch knihách."
Petr Korč, primátor Frýdku-Místku/NMFM/: "Myslím si, že ta tradice, která nemá obdoby v celé Evropě, že máme nejširší síť knihoven, tak ve Frýdku-Místku budeme mít zástupce, který opravdu nebude popelkou a bude patřit k těm nejkrásnějším. Já osobně jsem velmi rád, že to je právě ve Frýdku-Místku, protože velkou část svého života jsem strávil v antikvariátu a věřím, že kniha patří neodmyslitelně k životu člověka."

Budova prošla kompletní rekonstrukci, která trvala více než rok a čtvrt a vyšla na 47 milionů korun.

Jiří Kajzar, náměstek primátora Frýdku-Místku/NMFM/: "Tady to začalo v roce 2017, kdy tady byla propadlá střecha. Oni tady chytali vodu do kbelíků, protože ta údržba, na ni se nedbalo. Takže jsme přistoupili k tomu, že opravíme střechu. Pak se přidaly další věci. Vyhověli jsme požadavkům knihovny, aby se tady udělala bezbariérovost. To jsme tady naplánovali, projektanti to nakreslili. Navíc jsme tady přidali terasu, která je takovým pěkným relaxačním místem."

Součástí otevření bylo také zahájení výstavy obrazů malíře Alexandra Mosia.

Alexander Mosio, malíř: "Spojení umění a spojení čteného slova je ideální záležitost. Je tady 14 obrazů, není to velká výstava. Ale jsou tady takové věci, které jsem namaloval za poslední kvartál, většinou. Takže nové obrazy. Proto taky se ta výstava jmenuje Pozor, pozor, čerstvě natřeno."

Knihovníci museli do knihovny měsíc před otevřením nastěhovat přes 50 tisíc dokumentů. Rekonstrukce je navíc dárkem ke stému výročí, která budova oslaví příští rok.

Nahlásit chybu


K tématu

Pobočka knihovny v Karviné-Fryštátě prochází modernizací, vylepšení se dočkají i další pobočky

2. prosince 2023 16:16 | Karviná | Monika Danková

Budova regionální knihovny v Karviné-Fryštátě momentálně prochází velkou modernizací.Čtenáři a návštěvníci se mohou mimo těšit na nové vybavení a změnu provozní dispozice stávajícího Střediska hudby a umění. Prostor bude rozdělen do zón – odpočinková, poslechová a tvořivá.

Knihovna v Karviné-Fryštátě se rekonstruuje, vylepšení se dočkají i další pobočky

24. listopadu 2023 16:16 | Celý MS kraj | Monika Danková

Budova regionální knihovny v Karviné-Fryštátě momentálně prochází velkou modernizací. Čtenáři a návštěvníci se mohou mimo těšit na nové vybavení a změnu provozní dispozice stávajícího Střediska hudby a umění. Prostor bude rozdělen do zón – odpočinková, poslechová a tvořivá.

Knihovnice z Frýdku-Místku získala čestné uznání v soutěži Knihovnická K2

Moravskoslezský kraj ve spolupráci s Moravskoslezskou vědeckou knihovnou oceňoval nejlepší knihovníky. Jedna z cen putovala i do Frýdku-Místku. Čestné uznání získala vedoucí místecké pobočky Irena Liberdová.


V Tylově sadu ve Slezské Ostravě se konalo Sousedské vinobraní

V nedávno rekonstruovaném Tylově parku na Hladnově ve Slezské Ostravě se konalo první Sousedské vinobraní.

Mladí tanečníci soutěžili ve Frýdlantě nad Ostravicí na Antonio cupu

Ve velkém sále Kulturního centra ve Frýdlantě nad Ostravicí se konal další ročník taneční soutěže Antonio cup pro mladé tanečníky z Česka, Polska a Slovenska.

Popravený polský student má v Opavě opravený hrob a novou pamětní desku

25. října 2024 20:56 | Opava | Jiří Cileček

V Opavě byl odhalený pomník na hrobu Frantiszka Kubici. Studenta teologie, občana Polské republiky, který byl v Opavě zatčený, mučený a následně popravený v Oticích fašisty za II. světové války.

Z hořícího auta po nárazu do domu lidé vytáhli posádku a dva mladé pasažéry oživovali

Včera 22:16 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Do velmi náročné záchranné akce se v Chlebovicích na Frýdecko-Místecku okamžitě po nárazu osobního vozidla do rodinného domu zapojili svědci, včetně dvou policistů mimo službu. Auto okamžitě začalo hořet. Dva pasažéry museli oživovat.

Obce v Moravskoslezském kraji dostanou podporu na stavbu nájemního bydlení

25. října 2024 10:35 | Celý MS kraj | Libor Běčák | Regionální zprávy POLAR

Moravskoslezskému kraji se nabízejí možnosti podpory výstavby nových bytů pro nájemní bydlení. O možných investicích v této oblasti se jednalo na odborném fóru na krajském úřadě.

Den stromů v opavských sadech Svobody se nenechaly ujít stovky lidí

Včera 16:01 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Přesně na den, kdy stromy slaví svůj svátek, se okolí Ptačího vrchu proměnilo v pestrou oslavu. Díky slunečnému počasí si ji nenechaly ujít stovky lidí.

V ostravské zoo se narodila mláďata kriticky ohrožených prasat z Filipín

25. října 2024 18:22 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ve výběhu prasat visajánských v Zoo Ostrava mohou trpěliví návštěvníci zahlédnout kromě čtyř dospělých jedinců i dvě mláďata. Selata tohoto vzácného filipínského druhu přišla na svět 13. října. Jejich pohlaví zatím není známo, ale obě se mají čile k světu a jejich matka o ně příkladně pečuje.

Zimní verze opavského festivalu Slunovrat nabídne pestrý program i novinky

Včera 16:06 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Zimní verze oblíbeného festivalu Slunovrat už klepe na dveře. Uskuteční se od 7. do 9. listopadu v kulisách historických budov Opavy a nabídne pestrý program a také novinky.

Maratonský závod omezí i uzavře páteřní dopravní tepny a ulice v Ostravě

24. října 2024 21:09 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ostrava zažije v sobotu 26. října první ročník Zlatého maratonu Emila Zátopka. Jeho součástí bude také 12. ročník Českého běhu žen Ostrava. Poběží se na certifikovaném městském okruhu, který povede napříč nejrušnějšími ulicemi a dopravními tepnami. Řidiči proto musí počítat s řadou uzavírek i dopravních omezení.

Vrátní

Frýdek-Místek Nástup: od 1. listopadu 2024 od 116 Kč/hod.

Začala stavba cyklostezky mezi Frýdkem-Místkem a Palkovicemi

Po dlouhých letech příprav začala stavba cyklostezky mezi Frýdkem-Místkem a Palkovicemi. Ta povede od Olešné a hotová má být do léta příštího roku. Náklady ve výši pod 16 milionů korun budou poměrově hradit obě obce. Velkou část pokryje také dotace.

Ve Frýdku-Místku bude popovodňová benefiční akce Beskydy pro Jeseníky

Frýdek-Místek podpoří Jesenicko, které se vzpamatovává ze zářijových povodní. V Národním domě byla naplánována unikátní benefice. Organizátoři připravili atmosféru jesenických trhů s tamními prodejci, zajímavé hudební kapely i folklorní scénu s cimbálovou muzikou a dobrým vínem.

Frýdek-Místek získal ocenění za projekt Stravenka F-M i zapojení do akce Ukliďme Česko

Frýdek-Místek slaví úspěch v celostátní ekologické soutěži díky dvěma osvětovým akcím. Kolektivní systém Nevajgluj, který se snaží omezit odhazování nedopalků a odpadků ve veřejném prostoru, ocenil projekt Stravenka F-M a zapojení veřejnosti do akce Ukliďme Česko.

Projekt Connect with creativity na SPŠ, OA a JŠ ve Frýdku-Místku byl úspěšně dokončen

23. října 2024 8:05 | Frýdek-Místek | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Největší frýdecko-místecká střední škola je velmi aktivní v projektech - národních i mezinárodních. Poslední úspěšný projekt na SPŠ, OA a JŠ ve Frýdku-Místku nesl název Connect with creativity.

Vyřazené parkovací automaty poslouží ve Frýdku-Místku jako knihobudky

Technické služby Frýdek-Místek přišly s ekologickým nápadem. Vyřazený parkovací automat neskončil ve starém železe, ale stala se z něj knihobudka. První kus prototypu už slouží pacientům i návštěvníkům v areálu nemocnice. Navíc v prostorách terapeutické zahrádky.

Trh vzdělávání a uplatnění pomáhal žákům ve Frýdku-Místku s výběrem dalšího studia

Frýdek-Místek ve spolupráci s Úřadem práce uspořádal další ročník tradičního Trhu vzdělávání a uplatnění. Ten pomáhá především žákům základních škol s výběrem dalšího studia. Prezentaci zde mělo i několik zaměstnavatelů a nechyběla ani nabídka vzdělávání pro dospělé.

Knihovna ve Frýdku-Místku patří po rekonstrukci k nejmodernějším v kraji
Vydáno 28. dubna 2022 11:51, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Zrekonstruovaná pobočka knihovny ve Frýdku-Místku má za sebou slavnostní otevření. Doprovodil ho drobný kulturní program i prohlídky v prostorách knihovny. Rekonstrukce vyšla na 47 milionů korun. Budova je teď doslova jako nová. Získala i jedno patro navíc.

Zástup hostů včetně vedení Frýdku-Místku se sešel ve středu 27. dubna v prostorách knihovny v Hlavní ulici. Slavnostní přestřižení pásky symbolizovalo definitivní otevření dlouho očekávaných prostor.

Tomáš Benedikt Zbranek, ředitel Knihovny F-M: "Řada pozitivních změn, včetně podstatného zvětšení prostor z této knihovny učinila moderní instituci 21. století. Nejen za účelem půjčování dokumentů, ale především zde bude zdůrazněna komunitní funkce knihovny. Lidé se zde budou moci více setkávat, účastnit se kulturních nebo vzdělávacích akcí. Právě toto zajišťuje knihovnám a knihovnictví budoucnost."
Jiří Kajzar, náměstek primátora Frýdku-Místku/NMFM/: "Já bych chtěl poděkovat projekční firmě a hlavnímu architektovi, zhotoviteli a dalším, kteří se na tom účastnili. Paní Kohutové za informační systém, který tady ladí."

Knihovna se zvětšila o 350 metrů, protože získala i patro navíc.

Irena Liberdová, vedoucí pobočky Místek: "Do těch vrchních prostor jsme umístili oddělní beletrie. A to z toho důvodu, že je tam letní čítárna. A to se tak jako nabízí. Letní čítárna a oddělení beletrie. O patro níž, je oddělení pro děti a mládež, které se podstatně zvětšilo. Je tam místo pro úplně malé děti a vznikla nám tam krásná nová učebna."

Ve druhém patře je naučné oddělení propojené se studovnou a s čítárnou, která je úplně nová. Je tam místo i pro studium a k dispozici je veřejný internet. Ve spodním patře je pak oddělení zpracování fondů a oddělení regionálních funkcí.

Jiří Kajzar, náměstek primátora Frýdku-Místku/NMFM/: "Doufám, že to bude stejně oblíbeným místem, jako jiné knihovny. A že si tady najdou cestu děti, které by měly odložit mobily a měly by se taky zabývat knihami. Protože tím se rozvíjí fantazie a představivost, která je důležitá potom v životě. A hlavně lidé musí začít číst ty všechny moudré věci, které jsou v těch knihách."
Petr Korč, primátor Frýdku-Místku/NMFM/: "Myslím si, že ta tradice, která nemá obdoby v celé Evropě, že máme nejširší síť knihoven, tak ve Frýdku-Místku budeme mít zástupce, který opravdu nebude popelkou a bude patřit k těm nejkrásnějším. Já osobně jsem velmi rád, že to je právě ve Frýdku-Místku, protože velkou část svého života jsem strávil v antikvariátu a věřím, že kniha patří neodmyslitelně k životu člověka."

Budova prošla kompletní rekonstrukci, která trvala více než rok a čtvrt a vyšla na 47 milionů korun.

Jiří Kajzar, náměstek primátora Frýdku-Místku/NMFM/: "Tady to začalo v roce 2017, kdy tady byla propadlá střecha. Oni tady chytali vodu do kbelíků, protože ta údržba, na ni se nedbalo. Takže jsme přistoupili k tomu, že opravíme střechu. Pak se přidaly další věci. Vyhověli jsme požadavkům knihovny, aby se tady udělala bezbariérovost. To jsme tady naplánovali, projektanti to nakreslili. Navíc jsme tady přidali terasu, která je takovým pěkným relaxačním místem."

Součástí otevření bylo také zahájení výstavy obrazů malíře Alexandra Mosia.

Alexander Mosio, malíř: "Spojení umění a spojení čteného slova je ideální záležitost. Je tady 14 obrazů, není to velká výstava. Ale jsou tady takové věci, které jsem namaloval za poslední kvartál, většinou. Takže nové obrazy. Proto taky se ta výstava jmenuje Pozor, pozor, čerstvě natřeno."

Knihovníci museli do knihovny měsíc před otevřením nastěhovat přes 50 tisíc dokumentů. Rekonstrukce je navíc dárkem ke stému výročí, která budova oslaví příští rok.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000031104/knihovna-ve-frydkumistku-patri-po-rekonstrukci-k-nejmodernejsim-v-kraji