Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Gymnázium Petra Bezruče i další organizace ve Frýdku-Místku učí Ukrajince česky

Frýdek-Místek |

Gymnázium Petra Bezruče ve Frýdku-Místku otevřelo kurzy češtiny pro obyvatele Ukrajiny. Uprchlíci se chtějí naučit jazyk, sehnat si práci a dočasně se začlenit do společnosti. Než dostanou možnost se vrátit zpět do své rodné země. Kapacita kurzů se téměř okamžitě naplnila.

S orientací ve Frýdku-Místku pomáhá obyvatelům z Ukrajiny především kontaktní centrum v Národním domě, které zřídilo město.

Yana Stupak, koordinátorka kontaktního centra: " Pomáháme tady se všemi informacemi. Co se týká registrace, vyřízení dávek, pomoc s prací. Hlídání dětí, kroužky, školy, školky. Zkrátka všechno, co potřebují. Doktory."

Postupně se začaly přidávat různé organizace a školy, které rozjely kurzy češtiny.

Ludmila, účastnice kurzu češtiny: "Já jsem Ludmila. Jsem z Ukrajiny. Z Charkova. Já jsem byla doktorka na Ukrajině."
Bohdan, účastník kurzu češtiny: "Já jsem Bohdan, já jsem z města Charkov, já jsem byl student medicíny na Ukrajině."
Petra Petrušková, ředitelka Centra pro rodinu Lumpíkov: "Oni hodně rozumí, ale méně mluví, takže je důležité se naučit teďka ty slovíčka a trošku se rozmluvit. Ale na to, že máme třetí lekci, tak už zvládají v pohodě tu základní komunikaci a rozumí, že mají něco přečíst, něco vysvětlit, něco napsat."

Kurzy českého jazyka pro Ukrajince otevřeli také na Gymnáziu Petra Bezruče, kde kromě češtiny komunikují učitelky anglicky nebo rusky.

Radmila Vaňková, učitelka češtiny a výtvarné výchovy: "Probíhá prostřednictvím ruského jazyka, který jsem musela po třiceti letech oprášit. Myslím, že se mi to celkem podařilo na té první lekci. Pomáhají mi k tomu i oni, protože jsme na takové stejné rovině."
Olga Onderková, ředitelka Gymnázia Petra Bezruče Frýdek-Místek: "Z kapacitních důvodů jsme otevřeli jedem kurz, který se těsně před otevřením naplnil. A v den, kdy měl být zahájený, tak přišlo více dospělých Ukrajinců a museli jsme otevřít druhý kurz a oba kurzy už máme plné."
Iva Jurenková, učitelka angličtiny a ruštiny: "Konkrétně moje skupina jsou osoby, které se dříve věnovaly zdravotnickým profesím. Jsou tam třeba zdravotní sestřičky nebo je tam paní z lékárny a podobně. Takže se snažím už od začátku trošičku směřovat i tu slovní zásobu k tomu, co chtějí vykonávat za profese a čím by tady chtěli být platní u nás."

Druhý kurz je všeobecnější. Jsou v něm lidé různých profesí.

Iva Jurenková, učitelka angličtiny a ruštiny: "Rozhodně se věnujeme oblastem běžného života. Od toho se začíná, tak aby dokázali říct něco o sobě, aby se dokázali zorientovat ve městě, aby se dokázali domluvit v základních komunikačních situacích. No a potom už se budeme taky snažit jim dávat nějakou slovní zásobu a možnosti komunikační právě proto, aby mohli pracovat. A aby se domluvili i v těchto oblastech."
Marina Lubomirchenko, účastnice kurzu: "Dozvěděli jsme se, že tady na gymnáziu otevírají kurz češtiny a hned jsme se přihlásili. Musíme se naučit aspoň základy češtiny, bez toho tady nemůžeme fungovat. Chtěla bych tady pracovat, ale i pro nákupy a další potřeby se musíme dorozumět. Češi nás přijali velmi dobře, moc za to děkujeme. Chceme se ale každopádně vrátit domů. Přejeme si konec války, návrat a to, aby naše děti mohly zase klidně spát."
Iva Jurenková, učitelka angličtiny a ruštiny: "Oni si tu situaci nevybrali, my jsme si to taky nevybrali, že to takto bude. Ale prostě je to tady a teď takto. A tito lidé tady nechtějí sedět někde na ubytovně na kufru a nic nedělat. Ale chtějí být platní, chtějí se zapojit a já třeba sama jako člověk z této země zase chci udělat něco pro to, aby i naše země mohla tyto lidi zapojit, abychom i my si s nimi poradili."

Gymnázium navíc přijalo do běžné výuky také několik studentů, kteří studovali podobnou školu na Ukrajině.

Nahlásit chybu


K tématu

Ukrajinské Dnipro se stane partnerským městem Ostravy

29. března 2024 12:59 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Seznam měst, které navázaly s Ostravou partnerství, se rozšíří na třináct. Nově na něm přibude Dnipro, středoukrajinské město, ležící zhruba 400 kilometrů od Kyjeva.

Lumpíkov ve Frýdku-Místku pomáhá maminkám na mateřské s návratem do práce

2. listopadu 2023 15:14 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Práce, děti a já. To je název projektu, který pomáhá maminkám na dlouhodobé rodičovské dovolené s ulehčením návratu do zaměstnání. Pořádá ho rodinné a vzdělávací centrum Lumpíkov. Ženy načerpají nové znalosti z různých moderních oblastí a dostane se jim i kariérového poradenství.

Záchranný útvar hasičů školí potápěče. Kurz se konal v čistírně odpadních vod

31. října 2023 12:47 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Unikátní kurz připravili hasiči ze záchranného útvaru v Hlučíně pro své kolegy z celé země. Jde o nácvik pro potápění do kontaminovaných vod, například při povodních nebo haváriích v chemičkách. Ty správné podmínky nasimulovali školitelé v čistírně odpadních vod v Ostravě.


V Tylově sadu ve Slezské Ostravě se konalo Sousedské vinobraní

V nedávno rekonstruovaném Tylově parku na Hladnově ve Slezské Ostravě se konalo první Sousedské vinobraní.

Mladí tanečníci soutěžili ve Frýdlantě nad Ostravicí na Antonio cupu

Ve velkém sále Kulturního centra ve Frýdlantě nad Ostravicí se konal další ročník taneční soutěže Antonio cup pro mladé tanečníky z Česka, Polska a Slovenska.

Popravený polský student má v Opavě opravený hrob a novou pamětní desku

25. října 2024 20:56 | Opava | Jiří Cileček

V Opavě byl odhalený pomník na hrobu Frantiszka Kubici. Studenta teologie, občana Polské republiky, který byl v Opavě zatčený, mučený a následně popravený v Oticích fašisty za II. světové války.

Z hořícího auta po nárazu do domu lidé vytáhli posádku a dva mladé pasažéry oživovali

Včera 22:16 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Do velmi náročné záchranné akce se v Chlebovicích na Frýdecko-Místecku okamžitě po nárazu osobního vozidla do rodinného domu zapojili svědci, včetně dvou policistů mimo službu. Auto okamžitě začalo hořet. Dva pasažéry museli oživovat.

Obce v Moravskoslezském kraji dostanou podporu na stavbu nájemního bydlení

25. října 2024 10:35 | Celý MS kraj | Libor Běčák | Regionální zprávy POLAR

Moravskoslezskému kraji se nabízejí možnosti podpory výstavby nových bytů pro nájemní bydlení. O možných investicích v této oblasti se jednalo na odborném fóru na krajském úřadě.

Den stromů v opavských sadech Svobody se nenechaly ujít stovky lidí

Včera 16:01 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Přesně na den, kdy stromy slaví svůj svátek, se okolí Ptačího vrchu proměnilo v pestrou oslavu. Díky slunečnému počasí si ji nenechaly ujít stovky lidí.

V ostravské zoo se narodila mláďata kriticky ohrožených prasat z Filipín

25. října 2024 18:22 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ve výběhu prasat visajánských v Zoo Ostrava mohou trpěliví návštěvníci zahlédnout kromě čtyř dospělých jedinců i dvě mláďata. Selata tohoto vzácného filipínského druhu přišla na svět 13. října. Jejich pohlaví zatím není známo, ale obě se mají čile k světu a jejich matka o ně příkladně pečuje.

Zimní verze opavského festivalu Slunovrat nabídne pestrý program i novinky

Včera 16:06 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Zimní verze oblíbeného festivalu Slunovrat už klepe na dveře. Uskuteční se od 7. do 9. listopadu v kulisách historických budov Opavy a nabídne pestrý program a také novinky.

Maratonský závod omezí i uzavře páteřní dopravní tepny a ulice v Ostravě

24. října 2024 21:09 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ostrava zažije v sobotu 26. října první ročník Zlatého maratonu Emila Zátopka. Jeho součástí bude také 12. ročník Českého běhu žen Ostrava. Poběží se na certifikovaném městském okruhu, který povede napříč nejrušnějšími ulicemi a dopravními tepnami. Řidiči proto musí počítat s řadou uzavírek i dopravních omezení.

Vrátní

Frýdek-Místek Nástup: od 1. listopadu 2024 od 116 Kč/hod.

Začala stavba cyklostezky mezi Frýdkem-Místkem a Palkovicemi

Po dlouhých letech příprav začala stavba cyklostezky mezi Frýdkem-Místkem a Palkovicemi. Ta povede od Olešné a hotová má být do léta příštího roku. Náklady ve výši pod 16 milionů korun budou poměrově hradit obě obce. Velkou část pokryje také dotace.

Ve Frýdku-Místku bude popovodňová benefiční akce Beskydy pro Jeseníky

Frýdek-Místek podpoří Jesenicko, které se vzpamatovává ze zářijových povodní. V Národním domě byla naplánována unikátní benefice. Organizátoři připravili atmosféru jesenických trhů s tamními prodejci, zajímavé hudební kapely i folklorní scénu s cimbálovou muzikou a dobrým vínem.

Frýdek-Místek získal ocenění za projekt Stravenka F-M i zapojení do akce Ukliďme Česko

Frýdek-Místek slaví úspěch v celostátní ekologické soutěži díky dvěma osvětovým akcím. Kolektivní systém Nevajgluj, který se snaží omezit odhazování nedopalků a odpadků ve veřejném prostoru, ocenil projekt Stravenka F-M a zapojení veřejnosti do akce Ukliďme Česko.

Projekt Connect with creativity na SPŠ, OA a JŠ ve Frýdku-Místku byl úspěšně dokončen

23. října 2024 8:05 | Frýdek-Místek | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Největší frýdecko-místecká střední škola je velmi aktivní v projektech - národních i mezinárodních. Poslední úspěšný projekt na SPŠ, OA a JŠ ve Frýdku-Místku nesl název Connect with creativity.

Vyřazené parkovací automaty poslouží ve Frýdku-Místku jako knihobudky

Technické služby Frýdek-Místek přišly s ekologickým nápadem. Vyřazený parkovací automat neskončil ve starém železe, ale stala se z něj knihobudka. První kus prototypu už slouží pacientům i návštěvníkům v areálu nemocnice. Navíc v prostorách terapeutické zahrádky.

Trh vzdělávání a uplatnění pomáhal žákům ve Frýdku-Místku s výběrem dalšího studia

Frýdek-Místek ve spolupráci s Úřadem práce uspořádal další ročník tradičního Trhu vzdělávání a uplatnění. Ten pomáhá především žákům základních škol s výběrem dalšího studia. Prezentaci zde mělo i několik zaměstnavatelů a nechyběla ani nabídka vzdělávání pro dospělé.

Gymnázium Petra Bezruče i další organizace ve Frýdku-Místku učí Ukrajince česky
Vydáno 23. května 2022 13:55, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Gymnázium Petra Bezruče ve Frýdku-Místku otevřelo kurzy češtiny pro obyvatele Ukrajiny. Uprchlíci se chtějí naučit jazyk, sehnat si práci a dočasně se začlenit do společnosti. Než dostanou možnost se vrátit zpět do své rodné země. Kapacita kurzů se téměř okamžitě naplnila.

S orientací ve Frýdku-Místku pomáhá obyvatelům z Ukrajiny především kontaktní centrum v Národním domě, které zřídilo město.

Yana Stupak, koordinátorka kontaktního centra: " Pomáháme tady se všemi informacemi. Co se týká registrace, vyřízení dávek, pomoc s prací. Hlídání dětí, kroužky, školy, školky. Zkrátka všechno, co potřebují. Doktory."

Postupně se začaly přidávat různé organizace a školy, které rozjely kurzy češtiny.

Ludmila, účastnice kurzu češtiny: "Já jsem Ludmila. Jsem z Ukrajiny. Z Charkova. Já jsem byla doktorka na Ukrajině."
Bohdan, účastník kurzu češtiny: "Já jsem Bohdan, já jsem z města Charkov, já jsem byl student medicíny na Ukrajině."
Petra Petrušková, ředitelka Centra pro rodinu Lumpíkov: "Oni hodně rozumí, ale méně mluví, takže je důležité se naučit teďka ty slovíčka a trošku se rozmluvit. Ale na to, že máme třetí lekci, tak už zvládají v pohodě tu základní komunikaci a rozumí, že mají něco přečíst, něco vysvětlit, něco napsat."

Kurzy českého jazyka pro Ukrajince otevřeli také na Gymnáziu Petra Bezruče, kde kromě češtiny komunikují učitelky anglicky nebo rusky.

Radmila Vaňková, učitelka češtiny a výtvarné výchovy: "Probíhá prostřednictvím ruského jazyka, který jsem musela po třiceti letech oprášit. Myslím, že se mi to celkem podařilo na té první lekci. Pomáhají mi k tomu i oni, protože jsme na takové stejné rovině."
Olga Onderková, ředitelka Gymnázia Petra Bezruče Frýdek-Místek: "Z kapacitních důvodů jsme otevřeli jedem kurz, který se těsně před otevřením naplnil. A v den, kdy měl být zahájený, tak přišlo více dospělých Ukrajinců a museli jsme otevřít druhý kurz a oba kurzy už máme plné."
Iva Jurenková, učitelka angličtiny a ruštiny: "Konkrétně moje skupina jsou osoby, které se dříve věnovaly zdravotnickým profesím. Jsou tam třeba zdravotní sestřičky nebo je tam paní z lékárny a podobně. Takže se snažím už od začátku trošičku směřovat i tu slovní zásobu k tomu, co chtějí vykonávat za profese a čím by tady chtěli být platní u nás."

Druhý kurz je všeobecnější. Jsou v něm lidé různých profesí.

Iva Jurenková, učitelka angličtiny a ruštiny: "Rozhodně se věnujeme oblastem běžného života. Od toho se začíná, tak aby dokázali říct něco o sobě, aby se dokázali zorientovat ve městě, aby se dokázali domluvit v základních komunikačních situacích. No a potom už se budeme taky snažit jim dávat nějakou slovní zásobu a možnosti komunikační právě proto, aby mohli pracovat. A aby se domluvili i v těchto oblastech."
Marina Lubomirchenko, účastnice kurzu: "Dozvěděli jsme se, že tady na gymnáziu otevírají kurz češtiny a hned jsme se přihlásili. Musíme se naučit aspoň základy češtiny, bez toho tady nemůžeme fungovat. Chtěla bych tady pracovat, ale i pro nákupy a další potřeby se musíme dorozumět. Češi nás přijali velmi dobře, moc za to děkujeme. Chceme se ale každopádně vrátit domů. Přejeme si konec války, návrat a to, aby naše děti mohly zase klidně spát."
Iva Jurenková, učitelka angličtiny a ruštiny: "Oni si tu situaci nevybrali, my jsme si to taky nevybrali, že to takto bude. Ale prostě je to tady a teď takto. A tito lidé tady nechtějí sedět někde na ubytovně na kufru a nic nedělat. Ale chtějí být platní, chtějí se zapojit a já třeba sama jako člověk z této země zase chci udělat něco pro to, aby i naše země mohla tyto lidi zapojit, abychom i my si s nimi poradili."

Gymnázium navíc přijalo do běžné výuky také několik studentů, kteří studovali podobnou školu na Ukrajině.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000031530/gymnazium-petra-bezruce-i-dalsi-organizace-ve-frydkumistku-uci-ukrajince-cesky