Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Oprava modré lávky přes Ostravici ve Frýdku-Místku je téměř u konce, objevila se ale komplikace

Frýdek-Místek |

Oprava modré lávky přes Ostravici v Riegrově ulici ve Frýdku-Místku je téměř u konce. Vyvařila se velká vypouklina a vylil se nový asfaltový povrch. Objevila se ale komplikace, kvůli které se musel na delší dobu uzavřít nájezd na frýdecké straně. Kvůli dírám v železobetonové konstrukci se musí kompletně zrekonstruovat.

Důležitá spojnice mezi Frýdkem a Místkem – modrá lávka v Riegrově ulici už dostala nový povrch. Teď ještě probíhají poslední dokončovací práce na podestách po krajích.

Michal Rylko, místopředseda představenstva TS F-M: "V rámci prací na opravě lávky byla provedena výměna krytu z litého asfaltu. S tím, že proběhlo jeho celkové odstranění a celoplošně nově položení, včetně hydroizolace. Dále byly provedeny nátěry zábradlí. S tím, že lávka doznala i trochu změny v podobě demolice jednoho ze schodišťových ramen na straně v Místku, kdy po tomto schodišti jsme byli nuceni kvůli bezpečnosti doplnit zábradlí. A dále ještě v rámci těchto oprav budou provedeny drobné zámečnické úpravy konstrukcí, které jsou už dneska velice zkorodované a už nevyhovují."
Jiří Kajzar (NMFM), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Já bych chtěl ještě poděkovat zhotoviteli této opravy, Technickým službám, za jejich vstřícnost. Panu Rylkovi, panu Macurovi, vedení Technických služeb, protože ta oprava se neustále odkládala, neustále se tady plánovala rekonstrukce, byla to léta, občané tady špatně chodili. Myslím si, že teď díky tomu, jak se k tomu postavily Technické služby, tak jsme to byli schopni zrealizovat během pár týdnů."

Oprava nebyla vůbec jednoduchá, kromě nového povrchu se musela vyvařit také část mostní konstrukce.

Michal Rylko, místopředseda představenstva TS F-M: "Tady prakticky na té lávce byla provedena oprava samotné mostovky v místech, která před několika lety vyhořela a byla zdeformovaná, takže se teďka provedlo vyvaření leté poškozené části."
Jiří Kajzar (NMFM), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Ta hlavní boule, která tam byla, která byla tím největším rizikovým faktorem, protože na ní se opravdu mohl někdo zranit. A ten rozpraskaný asfalt kolem toho, to už bylo na úraz. Tak ta se podařila vyřešit, je to znovu zaplátováno, je to zavařeno a rovné."

Město chtělo opravit také povrch nájezdu na frýdecké straně. Po odkrytí povrchu se ale zjistilo, že rampa je v dezolátním stavu.

Jiří Kajzar (NMFM), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Tam jsou v podstatě díry, ten beton je degradován až na výztuž. To znamená, že tady chodci už nemohou vůbec chodit. Je to nebezpečné. Takže jsme se rozhodli to uzavřít a celé to vyměnit. Což už není oprava, ale je to víceméně rekonstrukce a musíme na to mít i stavební povolení, souhlas stavebního úřadu."

To bude samozřejmě trvat zřejmě pár měsíců, proto město prosí maminky s kočárky a cyklisty o shovívavost.

Jiří Kajzar (NMFM), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Budou muset použít schodiště. Budeme se tam snažit udělat nějaké nájezdy. Tak, aby ten komfort byl zajištěn a potom žádám o nějakou shovívavost. Člověk nikdy neví u těch staveb, co tam všechno je a v jakém stavu je to podloží."

Na současnou opravu lávky vyčlenilo město dva miliony korun. Termín dokončení byl do konce srpna, ale práce se stihly dřív a s opětovným zprůchodněním se počítá do příštího týdne, možná i dřív.

Nahlásit chybu


K tématu

Rekonstrukce důležitých mostů ve Frýdku-Místku se protahuje. Hotovo by mohlo být v březnu

Dlouhá a náročná rekonstrukce mostů v Beskydské ulici ve Frýdku-Místku by mohla skončit do konce března. Práce se mírně protáhly. A ještě stále je může zkomplikovat špatné počasí. Po dokončení mostů je Ředitelství silnic a dálnic, společně s původními průtahy městem, předá do užívání kraji.

Oprava mostu ve Stříteži na silnici I/68 potrvá do léta

17. února 2024 12:11 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Ředitelství silnic a dálnic provádí opravu mostu na silnici I/68 ve Střítěži na Třinecku. Aktuálně probíhá úvodní fáze prací, převážně mimo silnici. Poté bude až následovat hlavní etapa opravy mostu, která potrvá do konce srpna. Řidiči by proto měli být trpěliví.

Hraniční most ve Starém Bohumíně by se mohl dočkat opravy. Zkoumají ho odborníci

17. prosince 2023 11:52 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Hraniční most spojující Starý Bohumín s polskými Chałupkami prochází na české straně diagnostikou. Odborníci zjišťují, jak se na letité stavbě podepsalo chátrání materiálu a jestli je konstrukce ještě bezpečná pro provoz. Výsledky průzkumu napoví, v jakém rozsahu bude nutná její oprava.


V Tylově sadu ve Slezské Ostravě se konalo Sousedské vinobraní

V nedávno rekonstruovaném Tylově parku na Hladnově ve Slezské Ostravě se konalo první Sousedské vinobraní.

Mladí tanečníci soutěžili ve Frýdlantě nad Ostravicí na Antonio cupu

Ve velkém sále Kulturního centra ve Frýdlantě nad Ostravicí se konal další ročník taneční soutěže Antonio cup pro mladé tanečníky z Česka, Polska a Slovenska.

Popravený polský student má v Opavě opravený hrob a novou pamětní desku

25. října 2024 20:56 | Opava | Jiří Cileček

V Opavě byl odhalený pomník na hrobu Frantiszka Kubici. Studenta teologie, občana Polské republiky, který byl v Opavě zatčený, mučený a následně popravený v Oticích fašisty za II. světové války.

Z hořícího auta po nárazu do domu lidé vytáhli posádku a dva mladé pasažéry oživovali

Včera 22:16 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Do velmi náročné záchranné akce se v Chlebovicích na Frýdecko-Místecku okamžitě po nárazu osobního vozidla do rodinného domu zapojili svědci, včetně dvou policistů mimo službu. Auto okamžitě začalo hořet. Dva pasažéry museli oživovat.

Obce v Moravskoslezském kraji dostanou podporu na stavbu nájemního bydlení

25. října 2024 10:35 | Celý MS kraj | Libor Běčák | Regionální zprávy POLAR

Moravskoslezskému kraji se nabízejí možnosti podpory výstavby nových bytů pro nájemní bydlení. O možných investicích v této oblasti se jednalo na odborném fóru na krajském úřadě.

Den stromů v opavských sadech Svobody se nenechaly ujít stovky lidí

Včera 16:01 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Přesně na den, kdy stromy slaví svůj svátek, se okolí Ptačího vrchu proměnilo v pestrou oslavu. Díky slunečnému počasí si ji nenechaly ujít stovky lidí.

V ostravské zoo se narodila mláďata kriticky ohrožených prasat z Filipín

25. října 2024 18:22 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ve výběhu prasat visajánských v Zoo Ostrava mohou trpěliví návštěvníci zahlédnout kromě čtyř dospělých jedinců i dvě mláďata. Selata tohoto vzácného filipínského druhu přišla na svět 13. října. Jejich pohlaví zatím není známo, ale obě se mají čile k světu a jejich matka o ně příkladně pečuje.

Zimní verze opavského festivalu Slunovrat nabídne pestrý program i novinky

Včera 16:06 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Zimní verze oblíbeného festivalu Slunovrat už klepe na dveře. Uskuteční se od 7. do 9. listopadu v kulisách historických budov Opavy a nabídne pestrý program a také novinky.

Maratonský závod omezí i uzavře páteřní dopravní tepny a ulice v Ostravě

24. října 2024 21:09 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ostrava zažije v sobotu 26. října první ročník Zlatého maratonu Emila Zátopka. Jeho součástí bude také 12. ročník Českého běhu žen Ostrava. Poběží se na certifikovaném městském okruhu, který povede napříč nejrušnějšími ulicemi a dopravními tepnami. Řidiči proto musí počítat s řadou uzavírek i dopravních omezení.

Vrátní

Frýdek-Místek Nástup: od 1. listopadu 2024 od 116 Kč/hod.

Začala stavba cyklostezky mezi Frýdkem-Místkem a Palkovicemi

Po dlouhých letech příprav začala stavba cyklostezky mezi Frýdkem-Místkem a Palkovicemi. Ta povede od Olešné a hotová má být do léta příštího roku. Náklady ve výši pod 16 milionů korun budou poměrově hradit obě obce. Velkou část pokryje také dotace.

Ve Frýdku-Místku bude popovodňová benefiční akce Beskydy pro Jeseníky

Frýdek-Místek podpoří Jesenicko, které se vzpamatovává ze zářijových povodní. V Národním domě byla naplánována unikátní benefice. Organizátoři připravili atmosféru jesenických trhů s tamními prodejci, zajímavé hudební kapely i folklorní scénu s cimbálovou muzikou a dobrým vínem.

Frýdek-Místek získal ocenění za projekt Stravenka F-M i zapojení do akce Ukliďme Česko

Frýdek-Místek slaví úspěch v celostátní ekologické soutěži díky dvěma osvětovým akcím. Kolektivní systém Nevajgluj, který se snaží omezit odhazování nedopalků a odpadků ve veřejném prostoru, ocenil projekt Stravenka F-M a zapojení veřejnosti do akce Ukliďme Česko.

Projekt Connect with creativity na SPŠ, OA a JŠ ve Frýdku-Místku byl úspěšně dokončen

23. října 2024 8:05 | Frýdek-Místek | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Největší frýdecko-místecká střední škola je velmi aktivní v projektech - národních i mezinárodních. Poslední úspěšný projekt na SPŠ, OA a JŠ ve Frýdku-Místku nesl název Connect with creativity.

Vyřazené parkovací automaty poslouží ve Frýdku-Místku jako knihobudky

Technické služby Frýdek-Místek přišly s ekologickým nápadem. Vyřazený parkovací automat neskončil ve starém železe, ale stala se z něj knihobudka. První kus prototypu už slouží pacientům i návštěvníkům v areálu nemocnice. Navíc v prostorách terapeutické zahrádky.

Trh vzdělávání a uplatnění pomáhal žákům ve Frýdku-Místku s výběrem dalšího studia

Frýdek-Místek ve spolupráci s Úřadem práce uspořádal další ročník tradičního Trhu vzdělávání a uplatnění. Ten pomáhá především žákům základních škol s výběrem dalšího studia. Prezentaci zde mělo i několik zaměstnavatelů a nechyběla ani nabídka vzdělávání pro dospělé.

Oprava modré lávky přes Ostravici ve Frýdku-Místku je téměř u konce, objevila se ale komplikace
Vydáno 28. července 2022 13:13, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Oprava modré lávky přes Ostravici v Riegrově ulici ve Frýdku-Místku je téměř u konce. Vyvařila se velká vypouklina a vylil se nový asfaltový povrch. Objevila se ale komplikace, kvůli které se musel na delší dobu uzavřít nájezd na frýdecké straně. Kvůli dírám v železobetonové konstrukci se musí kompletně zrekonstruovat.

Důležitá spojnice mezi Frýdkem a Místkem – modrá lávka v Riegrově ulici už dostala nový povrch. Teď ještě probíhají poslední dokončovací práce na podestách po krajích.

Michal Rylko, místopředseda představenstva TS F-M: "V rámci prací na opravě lávky byla provedena výměna krytu z litého asfaltu. S tím, že proběhlo jeho celkové odstranění a celoplošně nově položení, včetně hydroizolace. Dále byly provedeny nátěry zábradlí. S tím, že lávka doznala i trochu změny v podobě demolice jednoho ze schodišťových ramen na straně v Místku, kdy po tomto schodišti jsme byli nuceni kvůli bezpečnosti doplnit zábradlí. A dále ještě v rámci těchto oprav budou provedeny drobné zámečnické úpravy konstrukcí, které jsou už dneska velice zkorodované a už nevyhovují."
Jiří Kajzar (NMFM), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Já bych chtěl ještě poděkovat zhotoviteli této opravy, Technickým službám, za jejich vstřícnost. Panu Rylkovi, panu Macurovi, vedení Technických služeb, protože ta oprava se neustále odkládala, neustále se tady plánovala rekonstrukce, byla to léta, občané tady špatně chodili. Myslím si, že teď díky tomu, jak se k tomu postavily Technické služby, tak jsme to byli schopni zrealizovat během pár týdnů."

Oprava nebyla vůbec jednoduchá, kromě nového povrchu se musela vyvařit také část mostní konstrukce.

Michal Rylko, místopředseda představenstva TS F-M: "Tady prakticky na té lávce byla provedena oprava samotné mostovky v místech, která před několika lety vyhořela a byla zdeformovaná, takže se teďka provedlo vyvaření leté poškozené části."
Jiří Kajzar (NMFM), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Ta hlavní boule, která tam byla, která byla tím největším rizikovým faktorem, protože na ní se opravdu mohl někdo zranit. A ten rozpraskaný asfalt kolem toho, to už bylo na úraz. Tak ta se podařila vyřešit, je to znovu zaplátováno, je to zavařeno a rovné."

Město chtělo opravit také povrch nájezdu na frýdecké straně. Po odkrytí povrchu se ale zjistilo, že rampa je v dezolátním stavu.

Jiří Kajzar (NMFM), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Tam jsou v podstatě díry, ten beton je degradován až na výztuž. To znamená, že tady chodci už nemohou vůbec chodit. Je to nebezpečné. Takže jsme se rozhodli to uzavřít a celé to vyměnit. Což už není oprava, ale je to víceméně rekonstrukce a musíme na to mít i stavební povolení, souhlas stavebního úřadu."

To bude samozřejmě trvat zřejmě pár měsíců, proto město prosí maminky s kočárky a cyklisty o shovívavost.

Jiří Kajzar (NMFM), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Budou muset použít schodiště. Budeme se tam snažit udělat nějaké nájezdy. Tak, aby ten komfort byl zajištěn a potom žádám o nějakou shovívavost. Člověk nikdy neví u těch staveb, co tam všechno je a v jakém stavu je to podloží."

Na současnou opravu lávky vyčlenilo město dva miliony korun. Termín dokončení byl do konce srpna, ale práce se stihly dřív a s opětovným zprůchodněním se počítá do příštího týdne, možná i dřív.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000032612/oprava-modre-lavky-pres-ostravici-ve-frydkumistku-je-temer-u-konce-objevila-se-ale-komplikace