Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Policie přednáší studentům o bezpečnosti na internetu, varuje před podvodníky i sdílením intimních dat

Frýdek-Místek |

Policisté objíždějí střední školy s novým bezpečnostním projektem. Studentům radí, jak se správně a bezpečně chovat na internetu. Aby se nestali obětí podvodníků nebo aby si dávali pozor na sdílení osobních či intimních dat. Preventistům pomáhají nová edukační videa.

Střední školu gastronomie, oděvnictví a služeb Frýdek-Místek navštívila policejní preventistka s novým projektem Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje s názvem PORADCE policejní rádce pro bezpečný život, který formou videoprezentace a diskuze představuje různá nebezpečí na internetu.

Lucie Galiová, preventistka Policie ČR: "Byť teda funguje už od roku 2020, ale byl nově obohacen o další dvě edukační videa, která jsou prezentována na středních školách, ale jsou k dispozici i pro širokou veřejnost. Tyto videa můžete shlédnout na kanále YouTube. Videa jsou na problematiku kyberkriminality. Konkrétně na internetové podvody a nebezpečné sdílení osobních dat."
Richard Satinský, zástupce ředitele pro teoretické vyučování, SŠ gastronomie, oděvnictví a služeb F-M: "Policie nás oslovila s možností účastnit se tohoto programu, který je o kyberšikaně a sextingu. Celkově o internetu, který je v této době plný různých nebezpečí, proto jsme rádi, že jsme se toho účastnili, aby žáci byli schopni reagovat, bránit se případným hrozbám, které na ně na internetu číhají."
Lucie Galiová, preventistka Policie ČR: "V těch školách působíme tak, že zahájíme klasickou besedu na toto téma. Představujeme a uvedeme ta rizika, která jsou spojeny s nebezpečným sdílením dat nebo internetovými podvody. A varujeme určitými radami, jak se vyvarovat nebezpečným postupům na internetu."

Právě mládež se pohybuje téměř neustále na internetu, kde mohou číhat různá nebezpečí nebo podvodníci. Policie navíc řeší v poslední době velké množství těchto problémů.

Lucie Galiová, preventistka Policie ČR: "Předpokládáme, že mládež bude dále šířit tuto osvětu, kterou oddělení prevence poskytuje středním školám. A bude to šířit dále svým známým, rodinným příslušníkům a podobně."
Richard Satinský, zástupce ředitele pro teoretické vyučování, SŠ gastronomie, oděvnictví a služeb F-M: "I tu kyberšikanu si vzpomínám, že jsme tady řešili. A měli jsme žáky, kteří tím byli ovlivněni. A proto je dobře, že jsme dostali tuto možnost spolupracovat s Policií České republiky, ať žáci ví, jak na tyto hrozby reagovat."

Videa policisté představují na středních školách v celém Moravskoslezském kraji.

Richard Satinský, zástupce ředitele pro teoretické vyučování, SŠ gastronomie, oděvnictví a služeb F-M: "V rámci školy, v rámci minimálního preventivního programu realizujeme různé preventivní přednášky a školení pro žáky, ale i pro učitele. Takže toto zařadíme určitě i v budoucnu do našeho minimálního preventivního programu a budeme to využívat. Spolupráci s Policií České republiky."

Projekt vznikl díky finanční podpoře Ministerstva vnitra v oblasti prevence kriminality za rok 2022.

Nahlásit chybu


K tématu

Policie pořádá preventivní přednášky na různá témata i v domovech pro seniory

Rizika spojená s domácím násilím. Jak se bránit, a hlavně se nebát o tom promluvit. I to je jeden z preventivních programů, o kterém přednášejí policejní preventisté v domovech pro seniory. Přednášky pořádají policisté na různá témata a mezi seniory je o ně velký zájem.

Žena naletěla na sociální síti falešnému vojákovi. Postupně přišla o 900 tisíc korun

14. října 2024 10:29 | Bruntál | Tomáš Kořistka | Magazín 112

Podvody prostřednictvím sociálních sítí už jsou pro kriminalisty na denním pořádku. Jedním z nejčastějších, cílících hlavně na osamělé ženy, je falešný voják, který se chce vrátit z války a pouze potřebuje nějaké peníze. Žena z Bruntálska takto přišla o téměř milion korun.

Policisté varují před podezřelými nabídkami falešných vstupenek na akce

Léto je v plném proudu a s ním také různé kulturní akce a festivaly. Toho bohužel opět využívají podvodníci, kteří se snaží ze zájemců vylákat peníze za nákup falešných či neexistujících vstupenek.


Mladí tanečníci soutěžili ve Frýdlantě nad Ostravicí na Antonio cupu

Ve velkém sále Kulturního centra ve Frýdlantě nad Ostravicí se konal další ročník taneční soutěže Antonio cup pro mladé tanečníky z Česka, Polska a Slovenska.

Popravený polský student má v Opavě opravený hrob a novou pamětní desku

25. října 2024 20:56 | Opava | Jiří Cileček

V Opavě byl odhalený pomník na hrobu Frantiszka Kubici. Studenta teologie, občana Polské republiky, který byl v Opavě zatčený, mučený a následně popravený v Oticích fašisty za II. světové války.

Z hořícího auta po nárazu do domu lidé vytáhli posádku a dva mladé pasažéry oživovali

Včera 22:16 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Do velmi náročné záchranné akce se v Chlebovicích na Frýdecko-Místecku okamžitě po nárazu osobního vozidla do rodinného domu zapojili svědci, včetně dvou policistů mimo službu. Auto okamžitě začalo hořet. Dva pasažéry museli oživovat.

Obce v Moravskoslezském kraji dostanou podporu na stavbu nájemního bydlení

25. října 2024 10:35 | Celý MS kraj | Libor Běčák | Regionální zprávy POLAR

Moravskoslezskému kraji se nabízejí možnosti podpory výstavby nových bytů pro nájemní bydlení. O možných investicích v této oblasti se jednalo na odborném fóru na krajském úřadě.

Den stromů v opavských sadech Svobody se nenechaly ujít stovky lidí

Včera 16:01 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Přesně na den, kdy stromy slaví svůj svátek, se okolí Ptačího vrchu proměnilo v pestrou oslavu. Díky slunečnému počasí si ji nenechaly ujít stovky lidí.

V ostravské zoo se narodila mláďata kriticky ohrožených prasat z Filipín

25. října 2024 18:22 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ve výběhu prasat visajánských v Zoo Ostrava mohou trpěliví návštěvníci zahlédnout kromě čtyř dospělých jedinců i dvě mláďata. Selata tohoto vzácného filipínského druhu přišla na svět 13. října. Jejich pohlaví zatím není známo, ale obě se mají čile k světu a jejich matka o ně příkladně pečuje.

Zimní verze opavského festivalu Slunovrat nabídne pestrý program i novinky

Včera 16:06 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Zimní verze oblíbeného festivalu Slunovrat už klepe na dveře. Uskuteční se od 7. do 9. listopadu v kulisách historických budov Opavy a nabídne pestrý program a také novinky.

Maratonský závod omezí i uzavře páteřní dopravní tepny a ulice v Ostravě

24. října 2024 21:09 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ostrava zažije v sobotu 26. října první ročník Zlatého maratonu Emila Zátopka. Jeho součástí bude také 12. ročník Českého běhu žen Ostrava. Poběží se na certifikovaném městském okruhu, který povede napříč nejrušnějšími ulicemi a dopravními tepnami. Řidiči proto musí počítat s řadou uzavírek i dopravních omezení.

Při nehodě u Starých Heřminov zemřel řidič osobního auta

25. října 2024 15:11 | Celý MS kraj | Libor Běčák

V Katastru Starých Heřminov na Bruntálsku se v pátek dopoledne stala tragická dopravní nehoda. O život přišel řidič, jeho spolujezdkyně byla převezena do nemocnice.

Vrátní

Frýdek-Místek Nástup: od 1. listopadu 2024 od 116 Kč/hod.

Mladí tanečníci soutěžili ve Frýdlantě nad Ostravicí na Antonio cupu

Ve velkém sále Kulturního centra ve Frýdlantě nad Ostravicí se konal další ročník taneční soutěže Antonio cup pro mladé tanečníky z Česka, Polska a Slovenska.

Začala stavba cyklostezky mezi Frýdkem-Místkem a Palkovicemi

Po dlouhých letech příprav začala stavba cyklostezky mezi Frýdkem-Místkem a Palkovicemi. Ta povede od Olešné a hotová má být do léta příštího roku. Náklady ve výši pod 16 milionů korun budou poměrově hradit obě obce. Velkou část pokryje také dotace.

Ve Frýdku-Místku bude popovodňová benefiční akce Beskydy pro Jeseníky

Frýdek-Místek podpoří Jesenicko, které se vzpamatovává ze zářijových povodní. V Národním domě byla naplánována unikátní benefice. Organizátoři připravili atmosféru jesenických trhů s tamními prodejci, zajímavé hudební kapely i folklorní scénu s cimbálovou muzikou a dobrým vínem.

Frýdek-Místek získal ocenění za projekt Stravenka F-M i zapojení do akce Ukliďme Česko

Frýdek-Místek slaví úspěch v celostátní ekologické soutěži díky dvěma osvětovým akcím. Kolektivní systém Nevajgluj, který se snaží omezit odhazování nedopalků a odpadků ve veřejném prostoru, ocenil projekt Stravenka F-M a zapojení veřejnosti do akce Ukliďme Česko.

Projekt Connect with creativity na SPŠ, OA a JŠ ve Frýdku-Místku byl úspěšně dokončen

23. října 2024 8:05 | Frýdek-Místek | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Největší frýdecko-místecká střední škola je velmi aktivní v projektech - národních i mezinárodních. Poslední úspěšný projekt na SPŠ, OA a JŠ ve Frýdku-Místku nesl název Connect with creativity.

Vyřazené parkovací automaty poslouží ve Frýdku-Místku jako knihobudky

Technické služby Frýdek-Místek přišly s ekologickým nápadem. Vyřazený parkovací automat neskončil ve starém železe, ale stala se z něj knihobudka. První kus prototypu už slouží pacientům i návštěvníkům v areálu nemocnice. Navíc v prostorách terapeutické zahrádky.

Policie přednáší studentům o bezpečnosti na internetu, varuje před podvodníky i sdílením intimních dat
Vydáno 3. října 2022 16:10, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Policisté objíždějí střední školy s novým bezpečnostním projektem. Studentům radí, jak se správně a bezpečně chovat na internetu. Aby se nestali obětí podvodníků nebo aby si dávali pozor na sdílení osobních či intimních dat. Preventistům pomáhají nová edukační videa.

Střední školu gastronomie, oděvnictví a služeb Frýdek-Místek navštívila policejní preventistka s novým projektem Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje s názvem PORADCE policejní rádce pro bezpečný život, který formou videoprezentace a diskuze představuje různá nebezpečí na internetu.

Lucie Galiová, preventistka Policie ČR: "Byť teda funguje už od roku 2020, ale byl nově obohacen o další dvě edukační videa, která jsou prezentována na středních školách, ale jsou k dispozici i pro širokou veřejnost. Tyto videa můžete shlédnout na kanále YouTube. Videa jsou na problematiku kyberkriminality. Konkrétně na internetové podvody a nebezpečné sdílení osobních dat."
Richard Satinský, zástupce ředitele pro teoretické vyučování, SŠ gastronomie, oděvnictví a služeb F-M: "Policie nás oslovila s možností účastnit se tohoto programu, který je o kyberšikaně a sextingu. Celkově o internetu, který je v této době plný různých nebezpečí, proto jsme rádi, že jsme se toho účastnili, aby žáci byli schopni reagovat, bránit se případným hrozbám, které na ně na internetu číhají."
Lucie Galiová, preventistka Policie ČR: "V těch školách působíme tak, že zahájíme klasickou besedu na toto téma. Představujeme a uvedeme ta rizika, která jsou spojeny s nebezpečným sdílením dat nebo internetovými podvody. A varujeme určitými radami, jak se vyvarovat nebezpečným postupům na internetu."

Právě mládež se pohybuje téměř neustále na internetu, kde mohou číhat různá nebezpečí nebo podvodníci. Policie navíc řeší v poslední době velké množství těchto problémů.

Lucie Galiová, preventistka Policie ČR: "Předpokládáme, že mládež bude dále šířit tuto osvětu, kterou oddělení prevence poskytuje středním školám. A bude to šířit dále svým známým, rodinným příslušníkům a podobně."
Richard Satinský, zástupce ředitele pro teoretické vyučování, SŠ gastronomie, oděvnictví a služeb F-M: "I tu kyberšikanu si vzpomínám, že jsme tady řešili. A měli jsme žáky, kteří tím byli ovlivněni. A proto je dobře, že jsme dostali tuto možnost spolupracovat s Policií České republiky, ať žáci ví, jak na tyto hrozby reagovat."

Videa policisté představují na středních školách v celém Moravskoslezském kraji.

Richard Satinský, zástupce ředitele pro teoretické vyučování, SŠ gastronomie, oděvnictví a služeb F-M: "V rámci školy, v rámci minimálního preventivního programu realizujeme různé preventivní přednášky a školení pro žáky, ale i pro učitele. Takže toto zařadíme určitě i v budoucnu do našeho minimálního preventivního programu a budeme to využívat. Spolupráci s Policií České republiky."

Projekt vznikl díky finanční podpoře Ministerstva vnitra v oblasti prevence kriminality za rok 2022.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000033648/policie-prednasi-studentum-o-bezpecnosti-na-internetu-varuje-pred-podvodniky-i-sdilenim-intimnich-dat