Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Důležité body ze zasedání havířovského zastupitelstva

Havířov |

Zastupitelé se před letní přestávkou sešli na svém pravidelném zasedání. K projednání měli mnoho důležitých bodů. Město například směnou pozemků a budov získá od kraje krytý bazén.

Zastupitelé na svém pondělním zasedání měli k projednání zhruba 50 bodů. Část se týkala majetko-právních vztahů. Město dlouhodobě jednalo s krajem o možnosti získání krytého bazénu. Nakonec se strany dohodly.

Ondřej Baránek (ANO), náměstek primátora: “Směrem od Havířova k MSK jsme dnes odhlasovali, že Havířov dá budovu na ulici A. Jiráska č.2 včetně projektové dokumentace. Tato budova slouží jako příspěvková organizace MSK ZUŠ B. Martinů a na oplátku kraj do majetku Havířova schválil převod sportovního areálu na ulici Opletalově. To znamená bazén. A to je jeden z těch bodů, o který jsme usilovali.”

Občany bude asi nejvíce zajímat to, že Havířov získá krytý bazén. Máte už nějaké konkrétní plány s tímto sportovním areálem?

Ondřej Baránek (ANO), náměstek primátora: “My jsme řekli, že bychom rádi vybudovali sportovně relaxační centrum. Teď ale ještě je to hodně dopředu. My počkáme, až to přejde do našeho majetku a až potom tam budeme zkoušet vyhotovit nějakou studii, která by mohla naznačit odpovědi na vaše otázky.”

Během interpelací došlo i na téma obchvatu Havířova. Zástupcům spolku Životice sobě se nelíbí, že město problematiku nekomunikuje s širokou veřejností.



Marek Hanák, člen spolku Životice sobě: “Plánuje město i jiné formy komunikace s občany než jen prezentace členům občanských komisích? Plánuje město při diskusních setkáních přizvat i zastánce oponentních názorů? Nebo jen se zastánci této stavby? Loni pan Niemiec slíbil projednání této studie s občany Životic.”
Bohuslav Niemiec (KDU-ČSL), náměstek primátora: “Tady během interpelací jsme ještě neprojednali technicko-ekonomickou studii jako zastupitelé. Věřím, že k tomu vystoupíme brzy po přestávce, tak pak tuto technicko-ekonomickou studii můžeme prezentovat dále. Prozatím jsme neměli co prezentovat. Prozatím jsme byli jen v záměru projektu, kde jsme v zásadách územního rozvoje měli vymezený koridor. To znamená, že teď jsme v další fázi. Stále nás čeká EIA, což je minimálně dva roky, dále pak dokumentace pro územní řízení, která bude trvat podle mého názoru čtyři roky a pak teprve dokumentace pro stavební povolení. A pak teprve výběr zhotovitele. Je spoustu kroků před námi, ten prostor je obrovský, ale pořád jsme napadáni, že nekomunikujeme, ale ta stavba se ještě nezačala vůbec stavět, řešit. Teď v rámci projednávání EIA, nebo v rámci projednávání dokumentace pro územní řízení, budeme komunikovat konkrétní obrysy, které nám definuje technicko-ekonomická studie.”

Obchvat má i své zastánce.

anketa, občan Havířova: “Jsem občan Havířova místní části Bludovice. Jsem velmi nespokojen se stávající dopravní situací. Konkrétně s počtem motorových vozidel, které každý den křižují město. Tímto bych chtěl podpořit výstavbu obchvatu Havířova, kterou považuji za strategickou infrastrukturu města.”

V rámci interpelací vystoupila i obyvatelka Havířova-Podlesí, která se snažila vysvětlit zastupitelům, že nové pumptrackové hřiště místním lidem přináší jen problémy. Žena tvrdí, že za svůj názor čelí různým výhrůžkám. Dráha byla pořízena v rámci vítězného projektu participativního rozpočtu.

Tamara Tomanová, autorka petice: “Petici podepsalo asi 85 lidí. Podotýkám, že ne všichni byli doma a jednak jsem se i trochu začala bát po těch atacích na sociálních sítích. Neptala jsem se všech, protože jsem měla obavy o sebe. Tím zásadním problémem je, že provoz té dráhy způsobuje nadměrný hluk, který je obtěžující nejen pro obyvatelé, ale i zvířata, která tam žijí v té oblasti. Ten hluk je dennodenní, trvá od rána do půlnoci, pravidla tam nejsou dodržována, přesto, že tam je nastaven nějaký řád.”

Radnice o problému ví a bude se snažit najít řešení.

Bohuslav Niemiec (KDU-ČSL), náměstek primátora: “Já jsem vděčný, že lidé chodí na zastupitelstvo a informují nás o problémech města. Já už o tomto problému vím. Lidé volají a říkají mi, že tento problém nastal. My jsme ho začali řešit. Přemýšlíme, hledáme řešení. Volali jsme do Prahy, kde je podobné pumptrackové hřiště a kde je podobný problém. Ve čtvrtek jsem měl jednání s dodavatelem a hledáme technické řešení, hledáme možnost stavebních úprav, hledáme možnost odhlučnění a popřípadě budeme hledat možnost přemístění. Ale nyní bych předjímal. Jsme na počátku tohoto projektu, chceme to řešit. Z druhé strany zastánci pumptracku, dětí, které si tam hrají, ho chtějí. Vyhlasovali si ho v participativním rozpočtu. To znamená, že tady máme dvě skupiny vedle sebe a musíme najít co možná nejlepší řešení.”

Zastupitelé rovněž schválili změnu vyhlášky, která upravuje pravidla pro psy. Za určitých podmínek už nebude povinnost nošení náhubků. A v letošním roce dojde také k rozšíření investičních akcí. Právě těmto tématům se podrobně budeme věnovat v následujícím vysílání.

Nahlásit chybu


K tématu

Zastupitelé v Havířově udělali strategická rozhodnutí, město bude vlastnit životické sady a opět pozemky ZŠ Mánesova

19. prosince 2023 13:40 | Havířov | Bára Kelnerová

Zastupitelé Havířova měli na zasedání ke schválení mnoho důležitých bodů. Ať už rozpočet na rok 2024, odkup životických sadů a jednalo se také o pozemcích bývalé ZŠ Mánesova, které opět budou patřit městu.

V Havířově se konalo zasedání zastupitelstva, řešila se energetika, investice i bezpečnost ve městě

12. března 2024 19:04 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Jak to bude v Havířově s dodávkami tepla po roce 2025? Nebo, proč nabrala výstavba dětského hřiště v ulici Jurije Gagarina zpoždění? To jsou jen některá témata, která se řešila na zasedání zastupitelstva.

V sále OPF Karviná se konalo 10. zasedání zastupitelstva Karviné

30. ledna 2024 16:13 | Karviná | Monika Danková

V sále obchodně podnikatelské fakulty se konalo v pořadí 10. zasedání zastupitelstva města.


Tragický únik oxidu uhelnatého v Krnově, podařilo se zachránit jednu osobu, druhá bohužel zemřela

Dnes 10:44 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V pátek 4. října 2024 složky IZS u úniku oxidu uhelnatého v jednom z bytů. Na místě byly nalezeny dvě osoby v bezvědomí. Zatímco jednu osobu se podařilo zachránit, druhá bohužel zemřela. Oxid uhelnatý je smrtelně nebezpečný plyn, který vzniká při nedokonalém hoření a hasiči apelují na používání detektorů.

Hnutí ANO bude v Moravskoslezském kraji vládnout s koalicí SPD, Trikolory a strany PRO

Dlouho očekávaný povolební okamžik je tady. Kdo bude vládnout MS regionu oznámilo vítězné ANO v pátek odpoledne.

Dobrá zpráva pro bikery. Síť stezek v karvinském Černém lese je konečně legální

Datum 28. září se zapíše do historie oddílu karvinských bikerů jako jeden z nejvýznamnějších dnů. Oficiálně se jim podařilo zprovoznit síť stezek plnou trailů , kterou právě v tento den slavnostně otevřeli.

Ostravský magistrát je opět nejpřívětivější v MS kraji. V anketě zvítězil už pošesté

Ostravský magistrát se stal opět vítězem ankety o nejpřívětivější úřad v Moravskoslezském kraji. Soutěž každoročně vyhlašuje Ministerstvo vnitra České republiky. Podle primátora města Jana Dohnala mají na ocenění velkou zásluhu zaměstnanci, kteří svou práci odvádějí nadstandardně.

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji jde do opozice, s vítězným hnutím ANO se neshodla

Včera 14:57 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji po jednáních s hnutím ANO míří do opozice. Podle lídra Radka Kani jsou podmínky, které si ANO stanovilo, v rozporu s hodnotami a programem koalice. SPOLU se stane kritickou, ale konstruktivní opozicí nové krajské vlády.

Do Opavy po povodních stále nejezdí vlaky. Trať z Ostravy do Opavy by měla být obnovena v půlce října

Do Opavy stále nejezdí vlaky. Povodeň poničila železniční trať z Opavy ve směru na Ostravu i na Krnov a také z Opavy do Malých Hoštic a dále do Kravař. Místo vlaků tak cestující přepravují autobusy.

Poruba pracuje na novém strategickém plánu. Podílet se na něm budou odborníci i široká veřejnost

V Ostravě-Porubě teď pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030 s přesahem do roku 2040. Zapojit se do něj může i široká veřejnost a jeho cíle by měl obvod plnit nehledě na tom, kdo bude v jeho vedení.

Škody na majetku Ostravy-Přívozu za 130 milionů. Jedna škola je stále bez tepla

Nefunkční topení na základní škole i omezení v domě s pečovatelskou službou. Centrální ostravský obvod řeší postupně škody, které napáchala povodeň v části Přívoz. Bojuje se hlavně s časem, aby bylo všechno uklizeno, vysušeno a opraveno, než začne zima.

Slezská bude mít velkokapacitní kulturní dům, stavět by se mohlo začít na jaře

Slezská Ostrava bude mít vlastní velkokapacitní kulturní dům a ani větší akce už se tak nebudou muset konat mimo obvod. Stavba Multifunkčního domu v Muglinově sice momentálně stojí kvůli neshodám se zhotovitelem, už na jaře by se ale mělo znovu pokračovat v práci.

Studénka pokračuje v opravách starého zámku, střechu znovu pokrývá břidlice

Starý zámek ve Studénce město obnovuje postupnými kroky už několik let. Prioritou je oprava střechy. Na rekonstrukci památkově chráněného objektu se daří získávat dotace z Ministerstva kultury.


Dobrá zpráva pro bikery. Síť stezek v karvinském Černém lese je konečně legální

Datum 28. září se zapíše do historie oddílu karvinských bikerů jako jeden z nejvýznamnějších dnů. Oficiálně se jim podařilo zprovoznit síť stezek plnou trailů , kterou právě v tento den slavnostně otevřeli.

Herci svým scénickým čtením knížek motivují karvinské děti ke čtení

V rámci místního akčního plánu rozvoje vzdělávání připravila karvinská regionální knihovna pro děti základních škol LiStOVáNí. Jde o scénické čtení, které má děti motivovat ke čtení knížek.

Déšť nepřekazil program zahradní slavnosti karvinského stacionáře

Karvinský denní stacionář Galaxie centrum pomoci pro své klienty i veřejnost připravil tradiční zahradní slavnost. I když akci nepřálo počasí, dobrá nálada návštěvníkům zůstala.

Hendikepovaní sportovci se utkali ve stolním tenise

Mladí lidé s hendikepem se setkali v Havířově na turnaji ve stolním tenise. Jednalo se už o desátý ročník, do kterého se letos poprvé zapojili i sportovci ze Slovenska.

Radnice bude muset znovu investovat do cyklostezky u Lučiny, povodně na ní napáchaly škody

Povodně zcela zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny. Magistrát musí nyní najít řešení, jaký zvolit povrch při následné rekonstrukci. Opravy začnou zřejmě až v příštím roce.

Havířov nařídil plošnou deratizaci potkanů, hlodavci řádili i v Globusu

Potkani představují pro města noční můru. Neustále s nimi bojují i v Havířově, kde musí opět přistoupit k plošné deratizaci. Hlodavci velké škody napáchali i v jednom z hypermarketu.

Důležité body ze zasedání havířovského zastupitelstva
Vydáno 24. června 2020 11:54, Havířov, Bára Kelnerová
Zastupitelé se před letní přestávkou sešli na svém pravidelném zasedání. K projednání měli mnoho důležitých bodů. Město například směnou pozemků a budov získá od kraje krytý bazén.

Zastupitelé na svém pondělním zasedání měli k projednání zhruba 50 bodů. Část se týkala majetko-právních vztahů. Město dlouhodobě jednalo s krajem o možnosti získání krytého bazénu. Nakonec se strany dohodly.

Ondřej Baránek (ANO), náměstek primátora: “Směrem od Havířova k MSK jsme dnes odhlasovali, že Havířov dá budovu na ulici A. Jiráska č.2 včetně projektové dokumentace. Tato budova slouží jako příspěvková organizace MSK ZUŠ B. Martinů a na oplátku kraj do majetku Havířova schválil převod sportovního areálu na ulici Opletalově. To znamená bazén. A to je jeden z těch bodů, o který jsme usilovali.”

Občany bude asi nejvíce zajímat to, že Havířov získá krytý bazén. Máte už nějaké konkrétní plány s tímto sportovním areálem?

Ondřej Baránek (ANO), náměstek primátora: “My jsme řekli, že bychom rádi vybudovali sportovně relaxační centrum. Teď ale ještě je to hodně dopředu. My počkáme, až to přejde do našeho majetku a až potom tam budeme zkoušet vyhotovit nějakou studii, která by mohla naznačit odpovědi na vaše otázky.”

Během interpelací došlo i na téma obchvatu Havířova. Zástupcům spolku Životice sobě se nelíbí, že město problematiku nekomunikuje s širokou veřejností.



Marek Hanák, člen spolku Životice sobě: “Plánuje město i jiné formy komunikace s občany než jen prezentace členům občanských komisích? Plánuje město při diskusních setkáních přizvat i zastánce oponentních názorů? Nebo jen se zastánci této stavby? Loni pan Niemiec slíbil projednání této studie s občany Životic.”
Bohuslav Niemiec (KDU-ČSL), náměstek primátora: “Tady během interpelací jsme ještě neprojednali technicko-ekonomickou studii jako zastupitelé. Věřím, že k tomu vystoupíme brzy po přestávce, tak pak tuto technicko-ekonomickou studii můžeme prezentovat dále. Prozatím jsme neměli co prezentovat. Prozatím jsme byli jen v záměru projektu, kde jsme v zásadách územního rozvoje měli vymezený koridor. To znamená, že teď jsme v další fázi. Stále nás čeká EIA, což je minimálně dva roky, dále pak dokumentace pro územní řízení, která bude trvat podle mého názoru čtyři roky a pak teprve dokumentace pro stavební povolení. A pak teprve výběr zhotovitele. Je spoustu kroků před námi, ten prostor je obrovský, ale pořád jsme napadáni, že nekomunikujeme, ale ta stavba se ještě nezačala vůbec stavět, řešit. Teď v rámci projednávání EIA, nebo v rámci projednávání dokumentace pro územní řízení, budeme komunikovat konkrétní obrysy, které nám definuje technicko-ekonomická studie.”

Obchvat má i své zastánce.

anketa, občan Havířova: “Jsem občan Havířova místní části Bludovice. Jsem velmi nespokojen se stávající dopravní situací. Konkrétně s počtem motorových vozidel, které každý den křižují město. Tímto bych chtěl podpořit výstavbu obchvatu Havířova, kterou považuji za strategickou infrastrukturu města.”

V rámci interpelací vystoupila i obyvatelka Havířova-Podlesí, která se snažila vysvětlit zastupitelům, že nové pumptrackové hřiště místním lidem přináší jen problémy. Žena tvrdí, že za svůj názor čelí různým výhrůžkám. Dráha byla pořízena v rámci vítězného projektu participativního rozpočtu.

Tamara Tomanová, autorka petice: “Petici podepsalo asi 85 lidí. Podotýkám, že ne všichni byli doma a jednak jsem se i trochu začala bát po těch atacích na sociálních sítích. Neptala jsem se všech, protože jsem měla obavy o sebe. Tím zásadním problémem je, že provoz té dráhy způsobuje nadměrný hluk, který je obtěžující nejen pro obyvatelé, ale i zvířata, která tam žijí v té oblasti. Ten hluk je dennodenní, trvá od rána do půlnoci, pravidla tam nejsou dodržována, přesto, že tam je nastaven nějaký řád.”

Radnice o problému ví a bude se snažit najít řešení.

Bohuslav Niemiec (KDU-ČSL), náměstek primátora: “Já jsem vděčný, že lidé chodí na zastupitelstvo a informují nás o problémech města. Já už o tomto problému vím. Lidé volají a říkají mi, že tento problém nastal. My jsme ho začali řešit. Přemýšlíme, hledáme řešení. Volali jsme do Prahy, kde je podobné pumptrackové hřiště a kde je podobný problém. Ve čtvrtek jsem měl jednání s dodavatelem a hledáme technické řešení, hledáme možnost stavebních úprav, hledáme možnost odhlučnění a popřípadě budeme hledat možnost přemístění. Ale nyní bych předjímal. Jsme na počátku tohoto projektu, chceme to řešit. Z druhé strany zastánci pumptracku, dětí, které si tam hrají, ho chtějí. Vyhlasovali si ho v participativním rozpočtu. To znamená, že tady máme dvě skupiny vedle sebe a musíme najít co možná nejlepší řešení.”

Zastupitelé rovněž schválili změnu vyhlášky, která upravuje pravidla pro psy. Za určitých podmínek už nebude povinnost nošení náhubků. A v letošním roce dojde také k rozšíření investičních akcí. Právě těmto tématům se podrobně budeme věnovat v následujícím vysílání.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/karvinsko/havirov/11000020874/dulezite-body-ze-zasedani-havirovskeho-zastupitelstva