Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Za smrt malých dětí při požáru bytu viní policie matku, která je nechala doma samotné

Havířov |

Matka dvou dětí, které loni v květnu zemřely při mohutném požáru bytu v havířovské městské části Šumbark, byla obviněna ze spáchání zločinu obecné ohrožení z nedbalosti. Podle policie nechala děti doma samotné bez dozoru a vstupní dveře navíc zamkla. A to přesto, že o dva dny dříve přistihla dcerku při hře se zapalovačem.

Když 18. května odpoledne v bytě vypukl požár, byly v uvnitř tři děti. Lidé se sice snažili okamžitě pomoci, přes plameny se však ke všem nedostali. Zachráněna byla jen starší dcera, dva její bratři ve věku 3 a 5 let zemřeli. 

Už v době požáru se jako nejpravděpodobnější příčinou jevila hra dětí se zápalkami nebo zapalovačem. Policie nyní vyšetřování ukončila s tím, že obvinila 42letou matku. 

Zlatuše Viačková, mluvčí Policie ČR: "Několikaměsíční vyšetřování příčin, okolností a následků bylo velmi náročné. Přibráni byli znalci z oboru soudního lékařství, expert z oboru kriminalistiky odvětví elektrotechniky, odvětví technické diagnostiky, znalec z oboru požární ochrany, ekonomiky odvětví cen a odhadů a další odborníci z různých oborů. Po vyhodnocení a závěrech výpovědí všech zúčastněných, velkého množství analýz, zajištěných stop, posudků a expertíz policejní komisař obvinil důvodně podezřelou ženu. Za vinu je jí kladeno, že v inkriminovaný den bez zjevného důvodu opustila byt, který společně s dětmi obývala. Musela si být vědoma, že nezletilé děti nemůže nechat bez dohledu. Obviněná žena si také měla být vědoma, že o dva dny dříve před tragickou událostí, přeživší nezletilou přistihla v dětském pokoji při manipulaci se zapalovačem se snahou zapálit svíčku. Neudělala žádná bezpečná opatření v domácnosti, aby dětem zabránila přístup k zapalovači, či podobnému zdroji. Při odchodu byt uzamkla a klíče nechala zavěšené na klice vnitřní strany vchodových dveří. Dětem tak ztížila rychlé opuštění bytu. Důkladným prověřováním byla jednoznačně vyloučena závada na elektroinstalaci či spotřebičích. Podle expertíz ohnisko požáru se nacházelo v dětském pokoji. Závěry znalce z oboru požární ochrany, stejně jako závěry šetření Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje, jednoznačně potvrdily, že příčinou vzniku požáru v bytě byla hra nezletilých dětí s otevřeným plamenem. Komisař zahájil trestní stíhání a obvinil 42letou ženu ze spáchání zločinu obecné ohrožení z nedbalosti. V tomto případě zákon stanoví trest odnětím svobody na tři léta až deset let."

Obviněné ženě sice hrozí vězení v délce až 10 let, soudy však v podobných případech k tak přísným trestům nepřistupují s ohledem na osobní ztrátu obžalovaných.

U požáru zasahovaly desítky hasičů, policisté i zdravotníci. Při jejich příjezdu na místo před tři čtvrtě na čtyři odpoledne se z oken valil hustý černý dým a šlehaly plameny. V bytě měly být podle svědků v tu chvíli tři děti.

Zachránce pan Karel: "Viděl jsem, že tam hoří, přiběhl jsem k bytu, křičela tam malá holčička, vykopl jsem dveře a vynesl sem ji ven, dál do bytu už jsme se kvůli ohni nedostali."

Bohužel na místě podle našich informací zemřeli dva chlapci ve věku 3 a 5 let. Z hořícího bytu je dostali přivolaní hasiči a předali je záchranářům, kteří se je pokoušeli usilovně hodinu oživovat.

Lukáš Humpl, mluvčí ZZS MSK: "Posádky ZZS ihned zahájily v sanitních vozech rozšířenou resuscitaci a za pomoci přístrojové techniky a léků se snažily obnovit jejich srdeční činnost. Přes veškeré nasazení týmů záchranné služby bylo hodinu trvající úsilí marné a zasahující lékaři museli nakonec konstatovat smrt obou dětí."

Devítiletou holčičku zachránil soused a byla převezena do nemocnice v Havířově. K události byli proto vysláni i krizoví interventi.

Ivo Pieter, ředitel karvinského územního odboru HZS MSK: "Do likvidace požáru se zapojilo 5 hasičských jednotek. Jedna holčička byla zachráněna ještě před příjezdem hasičů. Nám se podařilo vytáhnout dvě děti v bezvědomí. Vzhledem k rozsahu a stupni požáru to byl velice náročný zásah. V třípokojovém bytě byl také pes, štěňata a další domácí zvířata."
Nahlásit chybu


K tématu

Tři mrtví po dvou vážných nehodách. V Orlové a Novém Jičíně narazila auta do stromu

19. února 2024 18:51 | Orlová | Jiří Cileček

Dvě velmi vážné dopravní nehody tragických rozměrů se odehrály v pondělí odpoledne v Moravskoslezském kraji. V obou případech narazila auta do stromu. V Orlové přišli o život dva mladí lidé a v Novém Jičíně starší muž.

Mladý řidič Octavie přejel u Starého Jičína do protisměru a srazil se s domíchávačem

8. července 2024 14:50 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Hasiči, záchranáři a policisté zasahovali v pondělí dopoledne u vážné nehody ve Starém Jičíně. Domíchávač se tam srazil s osobním autem. Devatenáctiletého řidiče osobního auta museli vyprostit a v ohrožení života byl přepraven do nemocnice.

Provoz na železniční trati u Dolní Lutyně byl po nehodě částečně obnoven

27. ledna 2024 17:38 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Provoz na železniční trati u Dolní Lutyně, kde se srazil vlak s nákladním autem, byl v sobotu odpoledne částečně obnoven. Vlaky místem nehody zatím musí jezdit omezenou rychlostí a po jedné koleji. Středeční havárii nepřežil strojvedoucí vlaku. Dvě desítky cestujících utrpěly zranění.


Mladíci v Havířově spáchali dvě loupeže, jeden byl obviněn, druhý není trestně odpovědný

Dnes 10:42 | Havířov | Lukáš Zavadil

Kriminalisté v Havířově během pátečního odpoledne 27. září rychle dopadli dva mladíky, kteří měli na svědomí loupežné přepadení seniorky. K přepadení došlo ve chvíli, kdy žena vyrazila na nákup. Během pátrání ale muži zákona objasnili i další loupež, ke které došlo o dva dny dříve.

Studénka pokračuje v opravách starého zámku, střechu znovu pokrývá břidlice

Starý zámek ve Studénce město obnovuje postupnými kroky už několik let. Prioritou je oprava střechy. Na rekonstrukci památkově chráněného objektu se daří získávat dotace z Ministerstva kultury.

Zvedací lávka přes Jičínku v Žilině má nové zábradlí a neklouže

Město nechalo opravit zvedací lávku přes Jičínku v místní části Žilina. Ta byla postavena rok po ničivých povodních v roce 2009. Od loňského podzimu byl ale dřevěný mostek už v nevyhovujícím stavu.

V Opavě pokračují s odklízením následků povodně, těžká technika brzy zamíří i do zahrádkářských osad

Včera 17:59 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Práce na odklízení následků ničivé povodně stále nekončí. Lidé stále uklízí své domovy, veškeré zničené věci mohou nechávat před domy. Hromady poté odváží těžká technika.

V Ostravě-Porubě pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030

V Ostravě-Porubě teď pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030 s přesahem do roku 2040. Zapojit se do něj může i široká veřejnost a jeho cíle by měl obvod plnit nehledě na tom, kdo bude v jeho vedení.

Bývalý slavný fotbalista Tomáš Ujfaluši pomohl klubu 1. FC Poruba s náborem dětí

Fotbalový klub 1. FC Poruba hledá nové kluky a holky. Uspořádal proto nábory nových fotbalových hvězdiček. Přijít mohl každý, kdo má chuť sportovat.

Havířov bojuje s potkany, ti si ve velkém pochutnávali i v hypermarketu

Potkani představují pro města noční můru. Neustále s nimi bojují i v Havířově, kde musí opět přistoupit k plošné deratizaci. Hlodavci velké škody napáchali i v jednom hypermarketu.

Senior v nazouvácích se ztratil na procházce, policie ho našla několik kilometrů od domova

Včera 10:01 | Studénka | Lukáš Zavadil

Úterní pátrání po téměř 80letém seniorovi na Novojičínsku mělo šťastný konec. Muž, který se vydal na procházku bez mobilního telefonu a v nazouvácích, byl nalezen několik kilometrů od domova díky rychlému zásahu policie a spolupráci s veřejností. Senior byl převezen do nemocnice, kde se potvrdilo, že je v dobrém zdravotním stavu.

Začala podzimní výzva 10 000 kroků, zapojit se může úplně každý

Od října začala další pravidelná výzva 10 tisíc kroků. Kdo se do ní zapojí, zlepší si kondici a přispěje k lepšímu zdraví a životnímu stylu. Ti nejlepší budou navíc odměněni. Zapojit se mohou jednotlivci i týmy všech věkových kategorií. A soutěží se také v rámci jednotlivých měst.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.


Hendikepovaní sportovci se utkali ve stolním tenise

Mladí lidé s hendikepem se setkali v Havířově na turnaji ve stolním tenise. Jednalo se už o desátý ročník, do kterého se letos poprvé zapojili i sportovci ze Slovenska.

Radnice bude muset znovu investovat do cyklostezky u Lučiny, povodně na ní napáchaly škody

Povodně zcela zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny. Magistrát musí nyní najít řešení, jaký zvolit povrch při následné rekonstrukci. Opravy začnou zřejmě až v příštím roce.

Havířov nařídil plošnou deratizaci potkanů, hlodavci řádili i v Globusu

Potkani představují pro města noční můru. Neustále s nimi bojují i v Havířově, kde musí opět přistoupit k plošné deratizaci. Hlodavci velké škody napáchali i v jednom z hypermarketu.

Je to tu! Síť stezek pro bikery v karvinském Černém lese je konečně legální

Datum 28. září se zapíše do historie oddílu karvinských bikerů jako jeden z nejvýznamnějších dnů. Oficiálně se jim podařilo zprovoznit síť stezek plnou trailů , kterou právě v tento den slavnostně otevřeli.

SVČ Juventus Karviná oslavilo jubileum, pro karvinské děti a mládež funguje už 50 let

Karvinské středisko volného času Juventus nepřetržitě funguje pro děti a mládež už 50 let. V prostorách střediska se proto sešli současní í bývalí zaměstnanci, aby společně zavzpomínali na prožitou dobu.

Tradiční cyklistické závody pro děti se v Horní Suché těší velké oblibě, spolupracují na nich obě základní školy

V Horní Suché se uskutečnily tradiční cyklistické závody pro děti od mateřských škol až po mladé cyklisty pátých ročníků základních škol. Předstartovní nadšení účastníků bylo velké.

Za smrt malých dětí při požáru bytu viní policie matku, která je nechala doma samotné
Vydáno 17. února 2021 8:35, Havířov, Libor Běčák
Matka dvou dětí, které loni v květnu zemřely při mohutném požáru bytu v havířovské městské části Šumbark, byla obviněna ze spáchání zločinu obecné ohrožení z nedbalosti. Podle policie nechala děti doma samotné bez dozoru a vstupní dveře navíc zamkla. A to přesto, že o dva dny dříve přistihla dcerku při hře se zapalovačem.

Když 18. května odpoledne v bytě vypukl požár, byly v uvnitř tři děti. Lidé se sice snažili okamžitě pomoci, přes plameny se však ke všem nedostali. Zachráněna byla jen starší dcera, dva její bratři ve věku 3 a 5 let zemřeli. 

Už v době požáru se jako nejpravděpodobnější příčinou jevila hra dětí se zápalkami nebo zapalovačem. Policie nyní vyšetřování ukončila s tím, že obvinila 42letou matku. 

Zlatuše Viačková, mluvčí Policie ČR: "Několikaměsíční vyšetřování příčin, okolností a následků bylo velmi náročné. Přibráni byli znalci z oboru soudního lékařství, expert z oboru kriminalistiky odvětví elektrotechniky, odvětví technické diagnostiky, znalec z oboru požární ochrany, ekonomiky odvětví cen a odhadů a další odborníci z různých oborů. Po vyhodnocení a závěrech výpovědí všech zúčastněných, velkého množství analýz, zajištěných stop, posudků a expertíz policejní komisař obvinil důvodně podezřelou ženu. Za vinu je jí kladeno, že v inkriminovaný den bez zjevného důvodu opustila byt, který společně s dětmi obývala. Musela si být vědoma, že nezletilé děti nemůže nechat bez dohledu. Obviněná žena si také měla být vědoma, že o dva dny dříve před tragickou událostí, přeživší nezletilou přistihla v dětském pokoji při manipulaci se zapalovačem se snahou zapálit svíčku. Neudělala žádná bezpečná opatření v domácnosti, aby dětem zabránila přístup k zapalovači, či podobnému zdroji. Při odchodu byt uzamkla a klíče nechala zavěšené na klice vnitřní strany vchodových dveří. Dětem tak ztížila rychlé opuštění bytu. Důkladným prověřováním byla jednoznačně vyloučena závada na elektroinstalaci či spotřebičích. Podle expertíz ohnisko požáru se nacházelo v dětském pokoji. Závěry znalce z oboru požární ochrany, stejně jako závěry šetření Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje, jednoznačně potvrdily, že příčinou vzniku požáru v bytě byla hra nezletilých dětí s otevřeným plamenem. Komisař zahájil trestní stíhání a obvinil 42letou ženu ze spáchání zločinu obecné ohrožení z nedbalosti. V tomto případě zákon stanoví trest odnětím svobody na tři léta až deset let."

Obviněné ženě sice hrozí vězení v délce až 10 let, soudy však v podobných případech k tak přísným trestům nepřistupují s ohledem na osobní ztrátu obžalovaných.

U požáru zasahovaly desítky hasičů, policisté i zdravotníci. Při jejich příjezdu na místo před tři čtvrtě na čtyři odpoledne se z oken valil hustý černý dým a šlehaly plameny. V bytě měly být podle svědků v tu chvíli tři děti.

Zachránce pan Karel: "Viděl jsem, že tam hoří, přiběhl jsem k bytu, křičela tam malá holčička, vykopl jsem dveře a vynesl sem ji ven, dál do bytu už jsme se kvůli ohni nedostali."

Bohužel na místě podle našich informací zemřeli dva chlapci ve věku 3 a 5 let. Z hořícího bytu je dostali přivolaní hasiči a předali je záchranářům, kteří se je pokoušeli usilovně hodinu oživovat.

Lukáš Humpl, mluvčí ZZS MSK: "Posádky ZZS ihned zahájily v sanitních vozech rozšířenou resuscitaci a za pomoci přístrojové techniky a léků se snažily obnovit jejich srdeční činnost. Přes veškeré nasazení týmů záchranné služby bylo hodinu trvající úsilí marné a zasahující lékaři museli nakonec konstatovat smrt obou dětí."

Devítiletou holčičku zachránil soused a byla převezena do nemocnice v Havířově. K události byli proto vysláni i krizoví interventi.

Ivo Pieter, ředitel karvinského územního odboru HZS MSK: "Do likvidace požáru se zapojilo 5 hasičských jednotek. Jedna holčička byla zachráněna ještě před příjezdem hasičů. Nám se podařilo vytáhnout dvě děti v bezvědomí. Vzhledem k rozsahu a stupni požáru to byl velice náročný zásah. V třípokojovém bytě byl také pes, štěňata a další domácí zvířata."
Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/karvinsko/havirov/11000024123/za-smrt-malych-deti-pri-pozaru-bytu-vini-policie-matku-ktera-je-nechala-doma-samotne