Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Hasiči z Havířova-Životic oslavili 100 let, součástí bylo i společné cvičení. Jednotkám vadila špatně zaparkovaná auta

Havířov |

Pokud to uvidí lidé na vlastní oči, možná pochopí, jak velký problém představují špatně zaparkovaná vozidla. Touto cestou se vydali v Havířově, kde radnice s hasiči naplánovali velké cvičení požáru věžového domu. Zásah byl součástí oslav sta let vzniku SDH Havířov-Životice.

Dobrovolní hasiči z Havířova-Životic připravili v sobotu pro veřejnost, ale i své kolegy z okolních měst, bohatý program v areálu haly Slavie. Měli totiž co slavit. Historie založení sboru začala v srpnu roku 1923. Součástí oslav bylo i velké cvičení požáru ve věžovém domě ve Vardasově ulici. Kvůli špatně zaparkovanému vozidlu měli hasiči problém s ustavením techniky. A nejednalo se o jediné auto, které komplikovalo hasičům práci.

Pavel Budina, velitel hasičské stanice Havířov, HZS MSK: "Já myslím, že to je jeden z hlavních problémů při zásahové činnosti na území města Havířova, protože Havířov patří k výškově nejvíc zastavěné město i v rámci ČR. Je tady poměrně hodně výškových budov a s tím souvisí počet obyvatel, kteří vlastní svoje vozidla a zastaví ta vozidla nejraději nejblíž tam, kde to mají nejblíže ke svému domovu, a to nám komplikuje život při dojezdu na místo. Samozřejmě představa těch lidí je, že my si při jízdě k zásahům můžeme ta auta různě odtáhnout, nebo posunout, ale to není realita toho zásahu o život, a to si nemůžeme úplně dovolit. My se tam nějakým způsobem dostaneme, nebo si natáhneme ty hadice dál, ale komplikuje to ten časový rozvrh toho zásahu a samozřejmě i dojezd té techniky až na místo tam, kde bychom potřebovali. Samozřejmě je to vždy otázka hledání nějakého kompromisu, protože rozumíme tomu, že lidé musí někde parkovat, ale zase ti lidé to musí vidět z té strany bezpečnosti, protože sami by někdy potřebovali pomoc. Takže pro nás je důležité, že se to nějakým způsobem řeší.”

Právě při cvičení chtělo město ukázat, proč začne s odtahováním vozidel, která brání složkám IZS:

Josef Bělica (ANO), primátor Havířova: "My jsme jako město v poslední době přistoupili k několika opatřením, která mají vliv na bezpečnost našich občanů v ulicích a jedno z těch opatření je, že i odtahujeme vozy, která brání hasičům a blokují příjezdy k nástupním plochám pro požární vozidla. Havířov je specifický tím, že má poměrně dost panelových a věžových domů a u těchto domů je pak velmi komplikované se s hasičskou technikou dostat na ta správná místa, aby třeba z vyšších pater bylo možno evakuovat lidi.”
anketa: "Měli by velký problém, protože tady, aby se nějaké hasičské auto dostalo, to je za trest. I popeláři tady mají problém."
anketa: "Také se mi to nelíbí, je to pravda. Bohužel, lidé parkují, kde se dá. Je tady málo místa parkovacího, ale není to vhodné, zrovna tady tedy." Město začne ty auta odtahovat. Souhlasíte s tím? “Ano, určitě.”
anketa: “To je správné, ale těch míst je tady tak málo, že nemáme kde zaparkovat. Já zrovna tady bydlím v tom baráku a je to hrůza tady parkovat. Existuje odtahovka, tak je mají odtáhnou ta auta.”

Ukázky práce hasičů se odehrávaly také v areálu haly Slavie.

Daniel Kyška, vyšetřovatel požárů ÚO Karviná, HZS MSK: "Bude tady ukázka simulovaného požáru střechy haly Slavie a záchrany osob pomocí výškové techniky, aby občané, kteří přijdou viděli, jak moc místa je zapotřebí pro tu samotnou výškovou techniku a naučili se možná lépe parkovat, aby my jsme se tam dostali včas. Potom tady dobrovolní hasiči budou mít ukázku hašení zapáleného auta. To je asi z té hasičské stránky. Poté jsou tady další složky. Je tady městská policie, bude tady ukázka psovodů. Má tady stánek Armáda ČR a budou tady mít nějaké laserové zbraně.”

Životickým hasičům přišlo popřát i vedení radnice.

Josef Bělica (ANO), primátor Havířova: “Stovka jsou myslím kulatiny, které si zaslouží připomenutí. Ten dnešní den je i takový společenský a je to o tom, aby si lidé uvědomili, že jednotky SDH tady s námi jsou, že jsou tam lidí, kteří ve svém volném čase jsou připraveni obětovat své vlastní životy pro zdraví a bezpečí těch ostatních a myslím, že i na té technice tady dneska bude vidět, že havířovské sbory dobrovolných hasičů mají velmi kvalitní a moderní techniku a my si zakládáme na tom, aby když už ve svém volném čase jsou připraveni zachraňovat lidi, tak aby se minimalizovala rizika tím, že budou mít tu nejkvalitnější techniku, která je v daném místě a čase dostupná. Jsem rád, že to tak je. Havířovští dobrovolní hasiči patří v okrese a v kraji k těm nejlepším. Já jsem za to moc rád, jsem na ně hrdý a přeji jim, aby to byl začátek další stovky.”
Robert Ponzer, velitel jednotky SDH Havířov-Životice: “Tak já jsem hlavně rád, že tady přijela ta technika z okolních sborů, že můžeme lidem ukázat, jak ty dobrovolné jednotky fungují. Jsem rád, že ať už byla jakákoliv doba, tak ti hasiči fungují dál. Ať už byla druhá světová válka, covid, tak jsme to všechno nějak přečkali a jsme tady pořád pro lidi. Jsem rád, že se to posouvá jak technikou, tak i zkušenostmi dál a jsme schopni se vyrovnat těm profesionálním jednotkám a účinně jim pomáhat, což by bez pomoci města nešlo, bez financování a dalších věcí. Ta výbava je opravdu špičková. Za to jsme rádi, ale jde vidět, že i města v okolí si těch hasičů váží a že je financují.”

Bez výjezdových jednotek dobrovolných hasičů by se v dnešní době už neobešli ani profesionální hasiči. Jsou pro ně cennými partnery.

Ivo Pieter, ředitel ÚO Karviná, HZS MSK: “Dobrovolní hasiči samozřejmě důležití jsou. Je to nedílná součást zvlášť výjezdových jednotek. Je tady poplachový plán, určité pokrytí jednotkami požární ochrany a zrovna ta životická jednotka je jednotka tzv. typu tři, která má územní působnost a může být prakticky operačním střediskem poslána kdekoliv. Má na to vybavení, navíc ještě životická jednotka má předurčení k práci na vodě, jako jedna za dvou jednotek, které máme v okrese předurčeny. Druhá je v Bohumíně. Takže je to plně platná jednotka k výjezdu pomoci nám profesionálům.”

Akce končila spanilou jízdou hasičských vozidel městem.

Nahlásit chybu


K tématu

Policie hledá svědky zběsilé jízdy opilého řidiče, který srazil chlapce v Havířově

21. září 2023 16:34 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Z Dolních Datyní se zběsile řítil postupně řadou ulic až na Hlavní třídu v Havířově. Bez řidičského oprávnění a pod vlivem alkoholu. Nezastavil policejní hlídce a ta ho celou dobu pronásledovala. V Havířově pak řidič vylétl ze silnice, srazil 15letého chlapce a naboural do zdi. Policie nyní hledá svědky jeho zběsilé jízdy nebo každého, koho svou jízdou ohrozil.

Hasiči ze sedmi zemí cvičili zásahy u povodní. Základnu měli ve Frýdku-Místku

26. října 2023 14:34 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

V Moravskoslezském kraji proběhlo rozsáhlé mezinárodní cvičení hasičů ze sedmi zemí. Společně trénovali přípravu a koordinaci pomoci v případě vzniku velkých povodní. Ve Frýdku-Místku měli zázemí pro řídící skupinu a seřadiště techniky.

Hasiči ze 7 zemí likvidovali následky povodní. Cvičení MODEX 2023 připravil MS kraj

23. října 2023 11:10 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Hasiči našeho kraje se stali hostiteli náročného mezinárodního cvičení MODEX 2023, zaměřeného na následky povodní. Po čtyři dny museli hasiči ze 7 zemí plnit nejrůznější úkoly. Například spolupracovat na vytvoření hadicového vedení o délce 3 km.


Investice spojené s dopravním omezením jsou pro centrum Ostravy klíčové

Centrum Ostravy čekají v následujících 5 letech velké investice. Nový koncertní sál, výstavba knihovny Černá kostka, proměna sadu Dr. Milady Horákové, revitalizace Náměstí republiky a Frýdlantských mostů, výstavba parkovacích domů a další stavby. Vše je bohužel spojeno i s řadou dopravních omezení. Ale tyto investice jsou klíčové pro další rozvoj města.

Na zámku Hošťálkovy objevili dosud neznámé fresky

4. července 2024 19:24 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Na zámku Hošťálkovy mezi Krnovem a Bruntálem objevili provozovatelé nové malby, o kterých nevěděli ani restaurátoři. Zámek měl v historii velké štěstí v tom, že nebyl zásadně devastován, pouze výmalby byly kompletně zatřeny. Před válkou patřil rodu Skrbenských a následně rodu Arco.

V Havířově se konalo diskuzní fórum zástupců zdravotnictví v MSK

Ředitelé nemocnic a pověření zástupci zdravotních pojišťoven společně se zástupci vedení Moravskoslezského kraje a Lékařské fakulty OU diskutovali o situaci ve zdravotnictví a problémech, se kterými se v našem kraji potýkají.

Jednotka dobrovolných hasičů ve Městě Albrechticích je nejstarší v okrese, oslavila 150 let

4. července 2024 19:42 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

V MS kraji působí na 260 profesionálních i dobrovolných hasičských jednotek. Z toho je téměř 250 jednotek dobrovolných. Nejdéle existující Sbor dobrovolných hasičů v okrese působí ve Městě Albrechticích a velkou akcí právě oslavil svých 150 let.

Na návěsu kamionu ve Zbyslavicích začal hořet koks, škoda milion korun

Včera 12:06 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V noci na pátek 5. července začal hořet koks na návěsu kamionu ve Zbyslavicích. Po telefonátu na tísňovou linku v jednu hodinu v noci na místo zamířily tři jednotky hasičů. Požár napáchal škodu za zhruba milion korun.

Mariánskohorská radnice dál opravuje silnice. Teď přišla na řadu ulice Karasova, která byla samá boule

Ulice Karasova v Ostravě-Mariánských Horách prochází kompletní rekonstrukcí. Potřebovala ji už dlouhou dobu, byla totiž tak zvlněná, že připomínala spíše přírodní tankodrom, po kterém se téměř nedalo jezdit.

Na rozvoj sociálních služeb přispěje Ostrava 6 mil. korun. Podpoří 29 žádostí

4. července 2024 8:58 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostrava podpoří celkem 29 projektů, které rozvíjejí sociální služby. Nejčastěji se jedná o podporu zlepšování životních podmínek pro seniory nebo osoby se zdravotním postižením.

Děti ve Frýdku-Místku soutěžily na dopravním hřišti o Putovní pohár

Městská policie pořádala na dopravním hřišti ve Frýdku-Místku soutěž Putovní pohár. Žáci čtvrtých tříd mezi sebou poměřili znalosti z teorie i v praktickém simulovaném provozu. Ti nejlepší si odnesli pohár i věcné ceny.

Mladí lidé z několika zemí řešili digitální technologie, umělou inteligenci nebo fake news

4. července 2024 8:58 | Jablunkov | Libor Běčák

V rámci mezinárodního výměnného programu Erasmus+ se na Jablunkovsku opět setkaly skupiny studentů z několika evropských zemí, které tam řešily problematiku související s jejich studijními obory nebo zájmy.

Zastupitelé Ostravy schválili memorandum k Bazalům. Nový stadion pojme asi 17 tisíc lidí

4. července 2024 13:23 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Zastupitelstvo Ostravy se napříč politickým spektrem shodlo, že Baník potřebuje nový fotbalový stadion na Bazalech. Bylo schváleno memorandum, které deklaruje další konkrétní kroky k přípravě projektu. Stavba by měla být zahájena za 3 roky.

Havířovská liga základních škol má své vítěze

V hale Slavii se uskutečnilo opět finále Havířovské ligy základních škol. Během celého školního roku čekaly na vyslaná družstva turnaje v mnoha sportech. Ligu už šestým rokem pořádá Středisko volného času Asterix ve spolupráci se ZŠ Na Nábřeží, Marie Pujmanové a Karolíny Světlé.

Domov pro seniory Slezské humanity v Horní Suché oslavil 15 let

Domov pro seniory Slezské humanity v Horní Suché oslavil 15 let. Zaměstnanci klientům k této události připravili zahradní slavnost.

Miss World Krystyna Pyszková opět zavítala do Santé, hendikepovaným klientům darovala speciální tablet

Miss World Krystyna Pyszková opět navštívila klienty Santé. Tentokrát za nimi přijela do stacionáře V zahradě, kde jim darovala speciální tablet. Klienti si pro miss připravili divadelní představení.

Orlovský jarmark se tradičně nesl v historickém duchu

4. července 2024 15:47 | Orlová | Monika Ociepková | Orlovský miniexpres

V sobotu 29. června se na náměstí 28. října opět konal tradiční Orlovský jarmark, letos s tématikou Od císaře pána po Novou republiku.

Bývalý důl Barbora už podruhé ožívá společenskými akcemi pro veřejnost

3. července 2024 16:06 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Letní sezóna je v plném proudu a na různých místech v našem kraji se odehrává spoustu volnočasových akcí. Pestrým programem přes léto ožívá i bývalý Důl Barbora na Karvinsku.

Konec školního roku na prvním stupni ZŠ Stonava

3. července 2024 13:49 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Dětem začaly dlouho očekávané dvouměsíční prázdniny. Školáci byli za svou píli odměněni vysvědčením. Pro prvňáčky, kteří své vysvědčení dostali poprvé, to byl velký, významný den.

Hasiči z Havířova-Životic oslavili 100 let, součástí bylo i společné cvičení. Jednotkám vadila špatně zaparkovaná auta
Vydáno 28. srpna 2023 11:06, Havířov, Bára Kelnerová
Pokud to uvidí lidé na vlastní oči, možná pochopí, jak velký problém představují špatně zaparkovaná vozidla. Touto cestou se vydali v Havířově, kde radnice s hasiči naplánovali velké cvičení požáru věžového domu. Zásah byl součástí oslav sta let vzniku SDH Havířov-Životice.

Dobrovolní hasiči z Havířova-Životic připravili v sobotu pro veřejnost, ale i své kolegy z okolních měst, bohatý program v areálu haly Slavie. Měli totiž co slavit. Historie založení sboru začala v srpnu roku 1923. Součástí oslav bylo i velké cvičení požáru ve věžovém domě ve Vardasově ulici. Kvůli špatně zaparkovanému vozidlu měli hasiči problém s ustavením techniky. A nejednalo se o jediné auto, které komplikovalo hasičům práci.

Pavel Budina, velitel hasičské stanice Havířov, HZS MSK: "Já myslím, že to je jeden z hlavních problémů při zásahové činnosti na území města Havířova, protože Havířov patří k výškově nejvíc zastavěné město i v rámci ČR. Je tady poměrně hodně výškových budov a s tím souvisí počet obyvatel, kteří vlastní svoje vozidla a zastaví ta vozidla nejraději nejblíž tam, kde to mají nejblíže ke svému domovu, a to nám komplikuje život při dojezdu na místo. Samozřejmě představa těch lidí je, že my si při jízdě k zásahům můžeme ta auta různě odtáhnout, nebo posunout, ale to není realita toho zásahu o život, a to si nemůžeme úplně dovolit. My se tam nějakým způsobem dostaneme, nebo si natáhneme ty hadice dál, ale komplikuje to ten časový rozvrh toho zásahu a samozřejmě i dojezd té techniky až na místo tam, kde bychom potřebovali. Samozřejmě je to vždy otázka hledání nějakého kompromisu, protože rozumíme tomu, že lidé musí někde parkovat, ale zase ti lidé to musí vidět z té strany bezpečnosti, protože sami by někdy potřebovali pomoc. Takže pro nás je důležité, že se to nějakým způsobem řeší.”

Právě při cvičení chtělo město ukázat, proč začne s odtahováním vozidel, která brání složkám IZS:

Josef Bělica (ANO), primátor Havířova: "My jsme jako město v poslední době přistoupili k několika opatřením, která mají vliv na bezpečnost našich občanů v ulicích a jedno z těch opatření je, že i odtahujeme vozy, která brání hasičům a blokují příjezdy k nástupním plochám pro požární vozidla. Havířov je specifický tím, že má poměrně dost panelových a věžových domů a u těchto domů je pak velmi komplikované se s hasičskou technikou dostat na ta správná místa, aby třeba z vyšších pater bylo možno evakuovat lidi.”
anketa: "Měli by velký problém, protože tady, aby se nějaké hasičské auto dostalo, to je za trest. I popeláři tady mají problém."
anketa: "Také se mi to nelíbí, je to pravda. Bohužel, lidé parkují, kde se dá. Je tady málo místa parkovacího, ale není to vhodné, zrovna tady tedy." Město začne ty auta odtahovat. Souhlasíte s tím? “Ano, určitě.”
anketa: “To je správné, ale těch míst je tady tak málo, že nemáme kde zaparkovat. Já zrovna tady bydlím v tom baráku a je to hrůza tady parkovat. Existuje odtahovka, tak je mají odtáhnou ta auta.”

Ukázky práce hasičů se odehrávaly také v areálu haly Slavie.

Daniel Kyška, vyšetřovatel požárů ÚO Karviná, HZS MSK: "Bude tady ukázka simulovaného požáru střechy haly Slavie a záchrany osob pomocí výškové techniky, aby občané, kteří přijdou viděli, jak moc místa je zapotřebí pro tu samotnou výškovou techniku a naučili se možná lépe parkovat, aby my jsme se tam dostali včas. Potom tady dobrovolní hasiči budou mít ukázku hašení zapáleného auta. To je asi z té hasičské stránky. Poté jsou tady další složky. Je tady městská policie, bude tady ukázka psovodů. Má tady stánek Armáda ČR a budou tady mít nějaké laserové zbraně.”

Životickým hasičům přišlo popřát i vedení radnice.

Josef Bělica (ANO), primátor Havířova: “Stovka jsou myslím kulatiny, které si zaslouží připomenutí. Ten dnešní den je i takový společenský a je to o tom, aby si lidé uvědomili, že jednotky SDH tady s námi jsou, že jsou tam lidí, kteří ve svém volném čase jsou připraveni obětovat své vlastní životy pro zdraví a bezpečí těch ostatních a myslím, že i na té technice tady dneska bude vidět, že havířovské sbory dobrovolných hasičů mají velmi kvalitní a moderní techniku a my si zakládáme na tom, aby když už ve svém volném čase jsou připraveni zachraňovat lidi, tak aby se minimalizovala rizika tím, že budou mít tu nejkvalitnější techniku, která je v daném místě a čase dostupná. Jsem rád, že to tak je. Havířovští dobrovolní hasiči patří v okrese a v kraji k těm nejlepším. Já jsem za to moc rád, jsem na ně hrdý a přeji jim, aby to byl začátek další stovky.”
Robert Ponzer, velitel jednotky SDH Havířov-Životice: “Tak já jsem hlavně rád, že tady přijela ta technika z okolních sborů, že můžeme lidem ukázat, jak ty dobrovolné jednotky fungují. Jsem rád, že ať už byla jakákoliv doba, tak ti hasiči fungují dál. Ať už byla druhá světová válka, covid, tak jsme to všechno nějak přečkali a jsme tady pořád pro lidi. Jsem rád, že se to posouvá jak technikou, tak i zkušenostmi dál a jsme schopni se vyrovnat těm profesionálním jednotkám a účinně jim pomáhat, což by bez pomoci města nešlo, bez financování a dalších věcí. Ta výbava je opravdu špičková. Za to jsme rádi, ale jde vidět, že i města v okolí si těch hasičů váží a že je financují.”

Bez výjezdových jednotek dobrovolných hasičů by se v dnešní době už neobešli ani profesionální hasiči. Jsou pro ně cennými partnery.

Ivo Pieter, ředitel ÚO Karviná, HZS MSK: “Dobrovolní hasiči samozřejmě důležití jsou. Je to nedílná součást zvlášť výjezdových jednotek. Je tady poplachový plán, určité pokrytí jednotkami požární ochrany a zrovna ta životická jednotka je jednotka tzv. typu tři, která má územní působnost a může být prakticky operačním střediskem poslána kdekoliv. Má na to vybavení, navíc ještě životická jednotka má předurčení k práci na vodě, jako jedna za dvou jednotek, které máme v okrese předurčeny. Druhá je v Bohumíně. Takže je to plně platná jednotka k výjezdu pomoci nám profesionálům.”

Akce končila spanilou jízdou hasičských vozidel městem.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/karvinsko/havirov/11000038803/hasici-z-havirovazivotic-oslavili-100-let-soucasti-bylo-i-spolecne-cviceni-jednotkam-vadila-spatne-zaparkovana-auta