Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Rozhovor s prezidentem AZ Havířov na téma nově vzniklé hokejové akademie

Havířov |

AZ Havířov ve spolupráci s městem a Základní školou 1. Máje otevřel hokejovou akademii. Co vše projekt dětem a rodičům nabízí, objasnil v rozhovoru prezident klubu Petr Malíř.

Tito malí hokejisté společně trénuji na ledě i v tělocvičně a zároveň chodí do stejné školy 1. Máje. Jsou prvními, kteří jsou zapojení do projektu nově vzniklé hokejové akademie.

Petr Malíř, prezident AZ Havířov: “Projekt hokejové akademie vznikl už před třemi, čtyřmi lety, kdy jsme připravovali projekt výstavby zimního stadionu, druhé haly tady v Havířově a hlavním cílem mělo být vytvořit větší aktivnější nábor dětí, které by byly zaměřeny na sport a na vzdělání současně. Ta hlavní myšlenka byla se vrátit, jak tomu bylo na ZŠ V. Nezvala. Na kombinaci výuky se sportem, v našem případě s hokejem.”

Hokejová akademie vznikla na ZŠ 1. Máje. Jak vlastně vznikla ta spolupráce a co vše se muselo přizpůsobit na škole?

Petr Malíř, prezident AZ Havířov: “Hokejová akademie a ta myšlenka vznikla ve spolupráci s paní Drozdovou ředitelkou ZŠ 1. Máje. Ta vůbec dala možnost tu hokejovou třídu vytvořit a byla nám nápomocna v přípravě té koncepce, za což jí moc děkuji. Bez ní by ten projekt nemohl vzniknout. My jsme vytvořili společně jednu třídu, kterou jsme museli fyzicky vytvořit, o což se postaral můj společník právě ve spolupráci s paní ředitelkou a tím mohla vzniknout přídavná třída do těch klasických třech tříd v rámci jedné kategorie. A u prvních tříd byly děti brány do klasického náboru do zápisu do prvních tříd. S tím, že paní ředitelka tam ten prostor měla, tak jsme to tam mohli dotvořit a do budoucna by měla vždy vzniknout čtvrtá třída toho daného ročníku, která by měla být zaměřená na tu naši hokejovou akademii.”

Jak už jste říkal, jsou tam děti v první třídě, kdy je ta třída smíšená. Pak je samostatná druhá třída, kde jsou už jen hokejové děti. Jak se vám podařilo ty děti stáhnout na tuto školu? Jaká byla spolupráce s rodiči?

Petr Malíř, prezident AZ Havířov: “Stáhnout je, to bylo to nejtěžší, protože jednak z kolegiality paní ředitelky s ostatními řediteli základních škol, tak je to věc, která byla nezbytně nutná, abychom tu třídu mohli naplnit. Obzvláště, když jsou ty děti v rámci hokeje o třídu zařazeny výš než ve školním zařazení. To znamená, druháci už hrají často za třetí hokejovou třídu. Takže my jsme nutně potřebovali otevřít první s druhou. Tím, že ta druhá byla zaplněna hokejisty, kteří už tady rok nebo dva u nás absolvovali přípravku, tam to bylo snazší. Tam to bylo o komunikaci s rodiči. A do té první, tím, že se nám podařilo dostat deset dětí z těch 22, které v té třídě standardně jsou, tak se nám to nepodařilo úplně zaplnit na 100% celou třídu, a to jen z toho důvodu, že my jsme do poslední chvíle čekali, jestli ta třída se bude moci otevřít. Takže jsme s tím náborem začali pozdě, až po novém roce. Ale přesto trenéři s paní Foldyna odvedli dobrou práci, kdy aktivovali děti ve školkách a snažili se ty děti a rodiče přesvědčit na hokejovou akademii. A co se týče té spolupráce s rodiči, tak tam si myslím, že největší problematikou je, dostat tu důvěru, že je to nový projekt. Děti jsou pro nás to nejcennější, co máme, každý chce pro ně vybrat správnou budoucnost. Tak jsem rád, že ti rodiče už těch zaběhlých hokejistů, kteří v té přípravce byli, tak tím se vytvořila celá třída, tak to bylo fajn a u těch prvňáků, nám tu důvěru museli dát. Což doufám, že je nezklameme a děláme vše proto, aby byli spokojení. Dokud ta třída nebude jedna samostatná, tak vždy budeme muset brát trochu ohled na děti neakademické, což samozřejmě chápeme. My se budeme v příštích letech snažit vždy tu budoucí první třídu naplnit minimálně z toho počtu 18, 20 dětí.”

Jak bude probíhat ta samotná výuka kombinovaná s tréninky, zápasy?

Petr Malíř, prezident AZ Havířov: “Ta výuka, kombinace s tou školou nám umožňuje trénovat právě v těch dopoledních hodinách. Teď pro první výkopový ročník, tak jsou celkem stanoveny čtyři tréninky v pracovním týdnu pondělí až pátek, s tím, že děti, které jsou neakademičtí trénují stále o víkendu, tak jak to bylo postaru a jeden trénink je určený odpolední, kde mohou jít společně s těmi akademickými dětmi. Teď je to momentálně v pondělí. Jinak ty akademické děti mají tréninky společně s tím, že mají tři tréninky na ledě v týdnu a jeden na suchu. Momentálně je to nakombinováno takto a budeme to každý rok modifikovat podle tříd, které se nám budou rozvíjet. Tou myšlenkou je, aby děti od 1. do 5. třídy trénovaly v dopoledních hodinách a v těch odpoledních hodinách ty tréninky už nebyly spojovány typu sedmá plus osmá třída dohromady kvůli možnosti ledu, ale aby už ty třídy měly samostatný led a ten trénink byl ještě efektivnější.”

Ten projekt je nastaven tak, že ušetří jakoby práci rodičům v tom, že je nemusí odvádět na tréninky. Jak to tedy je v praxi?

Petr Malíř, prezident AZ Havířov: "Ten náš klasický den, jestli to uvedu na příkladu vypadá, že rodiče přivedou děti na stadion na ranní trénink, kde si je převezmou trenéři. Místo první vyučovací hodiny absolvují trénink. Ti trenéři a ten tým, který se o to stará, u každé jednotky jsou to tři až čtyři lidé, vedou děti do školy, tam je předávají paní učitelce. Tam se čeká, aby absolvovaly svou výuku, mají oběd a poté si je trenéři berou opět ve škole s tím naším týmem a jdou sem dělat buď suchou přípravu, nebo nějaké hry a podobně. Nebo to absolvují v té škole v tělocvičně, ale do té čtvrté ten trenérský tým se bude o ně starat a bude na ně dohlížet.”

Jak se na ten projekt dívají na svazu a kam byste ho chtěli ještě posunout?

Petr Malíř, prezident AZ Havířov: “Já věřím, že se jim ten projekt bude na svazu líbit, protože ta akademie v našem pojetí spěje k tomu, aby ten tým vyrůstal pohromadě, držel, měl lásku ke klubu. Myslím si, že velkou problematikou je právě výchova mládeže pro velké kluby. My jako AZ se za velký klub považujeme. Myslíme, že jsme klub i s velkou tradicí a chtěli bychom to vrátit k tomu, aby ty děti od útlého věku chtěly v AZ zůstávat, vyrůstat. Věřím, že na svazu se to bude líbit a třeba budeme nějakým motivátorem pro další kluby, aby něco podobného udělali taky, protože kdysi to bývalo standardem a v každém větším městě hokejová škola bývala, než se to postupně zrušilo.”
Nahlásit chybu


K tématu

Dětem začal školní rok, do lavic v ZŠ 1. Máje usedli i malí hokejisté

5. září 2023 10:47 | Havířov | Bára Kelnerová

Začal nový školní rok. Poprvé do lavic usedlo v Havířově téměř 700 žáků ve 33 prvních třídách. V Základní škole 1. Máje byla otevřela i hokejová akademie.

V ZŠ 1. Máje v Havířově otevřeli hokejovou akademii, děti se budou společně učit i trénovat

5. září 2023 10:38 | Havířov | Bára Kelnerová

Havířovský hokejový klub vidí svou budoucnost v práci s dětmi a mládeži. Proto v Základní škole 1. Máje ve spolupráci s městem byla otevřena hokejová akademie.

Žáky z AZ hokejové akademie navštívil zpěvák Petr Harazin a nepřišel s prázdnou

16. ledna 2024 11:55 | Havířov | Bára Kelnerová

Žáci z hokejové akademie, kteří se učí na ZŠ 1. Máje dostali dárek od frontmana kapely Nebe Petra Harazina. Z mikin s logem AZ a čepic měly děti obrovskou radost. Radost z žáků mají i učitelé, děti se prý mohou těšit na pěkné vysvědčení.


Investice spojené s dopravním omezením jsou pro centrum Ostravy klíčové

Centrum Ostravy čekají v následujících 5 letech velké investice. Nový koncertní sál, výstavba knihovny Černá kostka, proměna sadu Dr. Milady Horákové, revitalizace Náměstí republiky a Frýdlantských mostů, výstavba parkovacích domů a další stavby. Vše je bohužel spojeno i s řadou dopravních omezení. Ale tyto investice jsou klíčové pro další rozvoj města.

Na zámku Hošťálkovy objevili dosud neznámé fresky

4. července 2024 19:24 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Na zámku Hošťálkovy mezi Krnovem a Bruntálem objevili provozovatelé nové malby, o kterých nevěděli ani restaurátoři. Zámek měl v historii velké štěstí v tom, že nebyl zásadně devastován, pouze výmalby byly kompletně zatřeny. Před válkou patřil rodu Skrbenských a následně rodu Arco.

V Havířově se konalo diskuzní fórum zástupců zdravotnictví v MSK

Ředitelé nemocnic a pověření zástupci zdravotních pojišťoven společně se zástupci vedení Moravskoslezského kraje a Lékařské fakulty OU diskutovali o situaci ve zdravotnictví a problémech, se kterými se v našem kraji potýkají.

Jednotka dobrovolných hasičů ve Městě Albrechticích je nejstarší v okrese, oslavila 150 let

4. července 2024 19:42 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

V MS kraji působí na 260 profesionálních i dobrovolných hasičských jednotek. Z toho je téměř 250 jednotek dobrovolných. Nejdéle existující Sbor dobrovolných hasičů v okrese působí ve Městě Albrechticích a velkou akcí právě oslavil svých 150 let.

Na návěsu kamionu ve Zbyslavicích začal hořet koks, škoda milion korun

Včera 12:06 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V noci na pátek 5. července začal hořet koks na návěsu kamionu ve Zbyslavicích. Po telefonátu na tísňovou linku v jednu hodinu v noci na místo zamířily tři jednotky hasičů. Požár napáchal škodu za zhruba milion korun.

Mariánskohorská radnice dál opravuje silnice. Teď přišla na řadu ulice Karasova, která byla samá boule

Ulice Karasova v Ostravě-Mariánských Horách prochází kompletní rekonstrukcí. Potřebovala ji už dlouhou dobu, byla totiž tak zvlněná, že připomínala spíše přírodní tankodrom, po kterém se téměř nedalo jezdit.

Na rozvoj sociálních služeb přispěje Ostrava 6 mil. korun. Podpoří 29 žádostí

4. července 2024 8:58 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostrava podpoří celkem 29 projektů, které rozvíjejí sociální služby. Nejčastěji se jedná o podporu zlepšování životních podmínek pro seniory nebo osoby se zdravotním postižením.

Děti ve Frýdku-Místku soutěžily na dopravním hřišti o Putovní pohár

Městská policie pořádala na dopravním hřišti ve Frýdku-Místku soutěž Putovní pohár. Žáci čtvrtých tříd mezi sebou poměřili znalosti z teorie i v praktickém simulovaném provozu. Ti nejlepší si odnesli pohár i věcné ceny.

Mladí lidé z několika zemí řešili digitální technologie, umělou inteligenci nebo fake news

4. července 2024 8:58 | Jablunkov | Libor Běčák

V rámci mezinárodního výměnného programu Erasmus+ se na Jablunkovsku opět setkaly skupiny studentů z několika evropských zemí, které tam řešily problematiku související s jejich studijními obory nebo zájmy.

Zastupitelé Ostravy schválili memorandum k Bazalům. Nový stadion pojme asi 17 tisíc lidí

4. července 2024 13:23 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Zastupitelstvo Ostravy se napříč politickým spektrem shodlo, že Baník potřebuje nový fotbalový stadion na Bazalech. Bylo schváleno memorandum, které deklaruje další konkrétní kroky k přípravě projektu. Stavba by měla být zahájena za 3 roky.

Havířovská liga základních škol má své vítěze

V hale Slavii se uskutečnilo opět finále Havířovské ligy základních škol. Během celého školního roku čekaly na vyslaná družstva turnaje v mnoha sportech. Ligu už šestým rokem pořádá Středisko volného času Asterix ve spolupráci se ZŠ Na Nábřeží, Marie Pujmanové a Karolíny Světlé.

Domov pro seniory Slezské humanity v Horní Suché oslavil 15 let

Domov pro seniory Slezské humanity v Horní Suché oslavil 15 let. Zaměstnanci klientům k této události připravili zahradní slavnost.

Miss World Krystyna Pyszková opět zavítala do Santé, hendikepovaným klientům darovala speciální tablet

Miss World Krystyna Pyszková opět navštívila klienty Santé. Tentokrát za nimi přijela do stacionáře V zahradě, kde jim darovala speciální tablet. Klienti si pro miss připravili divadelní představení.

Orlovský jarmark se tradičně nesl v historickém duchu

4. července 2024 15:47 | Orlová | Monika Ociepková | Orlovský miniexpres

V sobotu 29. června se na náměstí 28. října opět konal tradiční Orlovský jarmark, letos s tématikou Od císaře pána po Novou republiku.

Bývalý důl Barbora už podruhé ožívá společenskými akcemi pro veřejnost

3. července 2024 16:06 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Letní sezóna je v plném proudu a na různých místech v našem kraji se odehrává spoustu volnočasových akcí. Pestrým programem přes léto ožívá i bývalý Důl Barbora na Karvinsku.

Konec školního roku na prvním stupni ZŠ Stonava

3. července 2024 13:49 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Dětem začaly dlouho očekávané dvouměsíční prázdniny. Školáci byli za svou píli odměněni vysvědčením. Pro prvňáčky, kteří své vysvědčení dostali poprvé, to byl velký, významný den.

Rozhovor s prezidentem AZ Havířov na téma nově vzniklé hokejové akademie
Vydáno 18. září 2023 8:59, Havířov, Bára Kelnerová
AZ Havířov ve spolupráci s městem a Základní školou 1. Máje otevřel hokejovou akademii. Co vše projekt dětem a rodičům nabízí, objasnil v rozhovoru prezident klubu Petr Malíř.

Tito malí hokejisté společně trénuji na ledě i v tělocvičně a zároveň chodí do stejné školy 1. Máje. Jsou prvními, kteří jsou zapojení do projektu nově vzniklé hokejové akademie.

Petr Malíř, prezident AZ Havířov: “Projekt hokejové akademie vznikl už před třemi, čtyřmi lety, kdy jsme připravovali projekt výstavby zimního stadionu, druhé haly tady v Havířově a hlavním cílem mělo být vytvořit větší aktivnější nábor dětí, které by byly zaměřeny na sport a na vzdělání současně. Ta hlavní myšlenka byla se vrátit, jak tomu bylo na ZŠ V. Nezvala. Na kombinaci výuky se sportem, v našem případě s hokejem.”

Hokejová akademie vznikla na ZŠ 1. Máje. Jak vlastně vznikla ta spolupráce a co vše se muselo přizpůsobit na škole?

Petr Malíř, prezident AZ Havířov: “Hokejová akademie a ta myšlenka vznikla ve spolupráci s paní Drozdovou ředitelkou ZŠ 1. Máje. Ta vůbec dala možnost tu hokejovou třídu vytvořit a byla nám nápomocna v přípravě té koncepce, za což jí moc děkuji. Bez ní by ten projekt nemohl vzniknout. My jsme vytvořili společně jednu třídu, kterou jsme museli fyzicky vytvořit, o což se postaral můj společník právě ve spolupráci s paní ředitelkou a tím mohla vzniknout přídavná třída do těch klasických třech tříd v rámci jedné kategorie. A u prvních tříd byly děti brány do klasického náboru do zápisu do prvních tříd. S tím, že paní ředitelka tam ten prostor měla, tak jsme to tam mohli dotvořit a do budoucna by měla vždy vzniknout čtvrtá třída toho daného ročníku, která by měla být zaměřená na tu naši hokejovou akademii.”

Jak už jste říkal, jsou tam děti v první třídě, kdy je ta třída smíšená. Pak je samostatná druhá třída, kde jsou už jen hokejové děti. Jak se vám podařilo ty děti stáhnout na tuto školu? Jaká byla spolupráce s rodiči?

Petr Malíř, prezident AZ Havířov: “Stáhnout je, to bylo to nejtěžší, protože jednak z kolegiality paní ředitelky s ostatními řediteli základních škol, tak je to věc, která byla nezbytně nutná, abychom tu třídu mohli naplnit. Obzvláště, když jsou ty děti v rámci hokeje o třídu zařazeny výš než ve školním zařazení. To znamená, druháci už hrají často za třetí hokejovou třídu. Takže my jsme nutně potřebovali otevřít první s druhou. Tím, že ta druhá byla zaplněna hokejisty, kteří už tady rok nebo dva u nás absolvovali přípravku, tam to bylo snazší. Tam to bylo o komunikaci s rodiči. A do té první, tím, že se nám podařilo dostat deset dětí z těch 22, které v té třídě standardně jsou, tak se nám to nepodařilo úplně zaplnit na 100% celou třídu, a to jen z toho důvodu, že my jsme do poslední chvíle čekali, jestli ta třída se bude moci otevřít. Takže jsme s tím náborem začali pozdě, až po novém roce. Ale přesto trenéři s paní Foldyna odvedli dobrou práci, kdy aktivovali děti ve školkách a snažili se ty děti a rodiče přesvědčit na hokejovou akademii. A co se týče té spolupráce s rodiči, tak tam si myslím, že největší problematikou je, dostat tu důvěru, že je to nový projekt. Děti jsou pro nás to nejcennější, co máme, každý chce pro ně vybrat správnou budoucnost. Tak jsem rád, že ti rodiče už těch zaběhlých hokejistů, kteří v té přípravce byli, tak tím se vytvořila celá třída, tak to bylo fajn a u těch prvňáků, nám tu důvěru museli dát. Což doufám, že je nezklameme a děláme vše proto, aby byli spokojení. Dokud ta třída nebude jedna samostatná, tak vždy budeme muset brát trochu ohled na děti neakademické, což samozřejmě chápeme. My se budeme v příštích letech snažit vždy tu budoucí první třídu naplnit minimálně z toho počtu 18, 20 dětí.”

Jak bude probíhat ta samotná výuka kombinovaná s tréninky, zápasy?

Petr Malíř, prezident AZ Havířov: “Ta výuka, kombinace s tou školou nám umožňuje trénovat právě v těch dopoledních hodinách. Teď pro první výkopový ročník, tak jsou celkem stanoveny čtyři tréninky v pracovním týdnu pondělí až pátek, s tím, že děti, které jsou neakademičtí trénují stále o víkendu, tak jak to bylo postaru a jeden trénink je určený odpolední, kde mohou jít společně s těmi akademickými dětmi. Teď je to momentálně v pondělí. Jinak ty akademické děti mají tréninky společně s tím, že mají tři tréninky na ledě v týdnu a jeden na suchu. Momentálně je to nakombinováno takto a budeme to každý rok modifikovat podle tříd, které se nám budou rozvíjet. Tou myšlenkou je, aby děti od 1. do 5. třídy trénovaly v dopoledních hodinách a v těch odpoledních hodinách ty tréninky už nebyly spojovány typu sedmá plus osmá třída dohromady kvůli možnosti ledu, ale aby už ty třídy měly samostatný led a ten trénink byl ještě efektivnější.”

Ten projekt je nastaven tak, že ušetří jakoby práci rodičům v tom, že je nemusí odvádět na tréninky. Jak to tedy je v praxi?

Petr Malíř, prezident AZ Havířov: "Ten náš klasický den, jestli to uvedu na příkladu vypadá, že rodiče přivedou děti na stadion na ranní trénink, kde si je převezmou trenéři. Místo první vyučovací hodiny absolvují trénink. Ti trenéři a ten tým, který se o to stará, u každé jednotky jsou to tři až čtyři lidé, vedou děti do školy, tam je předávají paní učitelce. Tam se čeká, aby absolvovaly svou výuku, mají oběd a poté si je trenéři berou opět ve škole s tím naším týmem a jdou sem dělat buď suchou přípravu, nebo nějaké hry a podobně. Nebo to absolvují v té škole v tělocvičně, ale do té čtvrté ten trenérský tým se bude o ně starat a bude na ně dohlížet.”

Jak se na ten projekt dívají na svazu a kam byste ho chtěli ještě posunout?

Petr Malíř, prezident AZ Havířov: “Já věřím, že se jim ten projekt bude na svazu líbit, protože ta akademie v našem pojetí spěje k tomu, aby ten tým vyrůstal pohromadě, držel, měl lásku ke klubu. Myslím si, že velkou problematikou je právě výchova mládeže pro velké kluby. My jako AZ se za velký klub považujeme. Myslíme, že jsme klub i s velkou tradicí a chtěli bychom to vrátit k tomu, aby ty děti od útlého věku chtěly v AZ zůstávat, vyrůstat. Věřím, že na svazu se to bude líbit a třeba budeme nějakým motivátorem pro další kluby, aby něco podobného udělali taky, protože kdysi to bývalo standardem a v každém větším městě hokejová škola bývala, než se to postupně zrušilo.”
Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/karvinsko/havirov/11000039116/rozhovor-s-prezidentem-az-havirov-na-tema-nove-vznikle-hokejove-akademie