Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Havířov zahájil projekt snižování energetické náročnosti - rozhovor s primátorem města

Havířov |

Havířov chce snižovat spotřebu energií ve svých budovách. Do projektu za 150 milionů korun je zahrnuto 22 objektů. Radnice počítá s roční úsporou ve výši téměř 15 milionů korun. Více o projektu objasnil v rozhovoru primátor Josef Bělica.

Domovy seniorů, základní školy, nebo kulturní domy. To jsou budovy, které jsou energeticky náročné a kde chce Havířov do roku 2025 provést rozsáhlá energetická opatření. Projekt počítá s fotovoltaikou, s výměnou 19 tisíc osvětlení za led svítidla, nebo osazením více než 4000 radiátorů chytrými termostatickými hlavicemi

Josef Bělica (ANO), primátor Havířova: "EPC znamená, že jsou to energetické projekty s garantovanou úsporou. My jsme nad tímto přístupem přemýšleli dlouho a první myšlenky vzniky už v roce 2016. Po roce 2018 jsme se touto problematikou začali zabývat poměrně intenzivně, až jsme se dostali do fáze vytvoření pozice energetika na magistrátu a do fáze řešení EPC projektu komplexně pro celé město Havířov.”

Proč jste se do toho pustili a jaká je ta hlavní myšlenka? Je to úspora energie, ekologie? 

Josef Bělica (ANO), primátor Havířova: “Ono je to kombinace toho všeho, co jste říkala, protože to je jednak komplexní přístup k energetice. My jsme založili se společností ČEZ ESCO společnou firmu ENVEZ, která má přijít do budoucna s řešením, jak vytápět Havířov, ale řekněme, že EPC problematika je v přímé souvislosti s touhle problematikou, protože samozřejmě se jedná o energetické úspory, ze kterých budou ty investice financovány a v rámci těch energetických úspor jsou navržena různá opatření pro různé objekty. Ten projekt je rozsáhlý a jde napříč městem a je to pro nás takový pilot, který budeme realizovat a pak budeme pokračovat dál.”

Říkáte, že jsou vytipovány určité objekty, kde se chystáte udělat opatření. Takže o jaké objekty se jedná a jaká opatření to budou?

Josef Bělica (ANO), primátor Havířova: “Jedná se o nějaká opatření. Například na budově magistrátu, jedná se o opatření na budově Slavie, opatření na některých MŠ a ZŠ. Celkem v té první fázi se bude jednat o 22 objektů a ono se nedá říct komplexně, že všude proběhne tohle, protože v každém tom objektu proběhnou jiná opatření. Někde, kde už je zatepleno a jsou plastová okna, tak se vymění jen hlavice termoregulační na topných tělesech, aby se vzdáleně dala regulovat teplota v těch místnostech. Někde dojde k zateplení, někde dojde k výměně oken. V rámci kombinace těch všech opatření by mělo dojít k významným úsporám a důležitou součástí tohoto projektu je monitoring a management toho toku těch energií v rámci města, což je důležité. A tento projekt i počítá s umístěním s poměrně značné kapacity obnovitelných zdrojů a fotovoltaiky na střechách jak ZŠ, tak budově magistrátu.”

Určitě jste si dělali kalkulaci, o jaké úspory energií se bude jednat?

Josef Bělica (ANO), primátor Havířova: “Celkově ten projekt je projektován v objemu kolem 150 milionů korun bez DPH a ty úspory jsou přes 14,5 milionu ročně bez DPH.”

Kdy se chystáte s tou realizací začít a na čem to bude záviset?

Josef Bělica (ANO), primátor Havířova: “My už jsme začali, protože proběhl výběr realizátora. Takže ty úvodní práce již probíhají. Ono se jedná hlavně o to, že pro spoustu těch objektů my nemáme dostatečně kvalitní dokumentaci a teď se v té první fázi verifikace zjišťuje, že u některých objektů jsou zdi tam, kde nemají být, naopak tam, kde mají být, tak nejsou. Takže probíhá verifikace celého projektu a je to úvodní fáze, která je nesmírně důležitá a já doufám, že se přes ni dostaneme co nejrychleji a celý ten projekt předpokládám, že bude v příštím roce finišovat.”

Jaké ocenění Havířov za tento projekt získal a co na to říkáte?

Josef Bělica (ANO), primátor Havířova: “To byla soutěž, která hodnotila EPC projekty napříč celou republikou. Ten panel byl veskrze odborný. O to cennější ta cena je a my jsme získali hlavní cenu v kategorii nejlepší EPC projekt. Parametry toho projektu jsou natolik zajímavé, že my ho vlastně realizujeme i bez dotačního titulu. A já věřím, že se nám podaří celou energetiku posunout na další level a občané z toho budou moci těžit.”
Nahlásit chybu


K tématu

Havířov chce být lídrem v energetických úsporách

2. srpna 2024 12:15 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Radnice v Havířově chce řešit úspory energií komplexně a hlavně dlouhodobě. Rozsáhlý a ojedinělý projekt už se rozběhl. Město by mělo jen na městských objektech ušetřit ročně zhruba 15 milionů korun.

V Havířově se konalo zasedání zastupitelstva, řešila se energetika, investice i bezpečnost ve městě

12. března 2024 19:04 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Jak to bude v Havířově s dodávkami tepla po roce 2025? Nebo, proč nabrala výstavba dětského hřiště v ulici Jurije Gagarina zpoždění? To jsou jen některá témata, která se řešila na zasedání zastupitelstva.

Havířov zahájil projekt snižování energetické náročnosti v městských budovách

29. ledna 2024 14:10 | Havířov | Bára Kelnerová

Havířov chce snižovat spotřebu energií ve svých budovách. Do projektu za 150 milionů korun je zahrnuto 22 objektů. Radnice počítá, že roční úspora bude ve výši téměř 15 milionů korun. S realizací začne už v letošním roce.


ON-LINE: Sledujeme ničivé povodně v Moravskoslezském kraji, voda stále sužuje region

Včera 18:09, vydáno 13. září 2024 12:25 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezský kraj čelí jedné z nejhorších povodní v historii. Silné deště způsobily katastrofu, která region sužuje naplno. Situace se každou hodinou mění. Aktuální dění a vývoj sledujeme podrobně v naší online reportáži.

U nemocných a seniorů v zaplaveném Přívoze zasahovalo 5 zdravotnických týmů

Včera 22:44 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Rozsáhlé evakuace lidí z oblasti zaplaveného Přívozu asistovaly posádky záchranné služby. Nasazeny byly čtyři posádky rychlé zdravotnické pomoci a tým speciálního vozidla Volvo.

Silné deště způsobily v Havířově sesuv půdy na hřbitově

V Havířově postupně zjišťují, kde silný déšť a povodně napáchaly škody. Radnice bude muset zabezpečit ujíždějící svah, na kterém se nachází jeden z městských hřbitovů.

Hejtman žádá armádu o pomoc s odklizením následků povodní, voda si vyžádala další dva lidské životy

Včera 17:49 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V Moravskoslezském kraji nadále probíhá boj s povodněmi, voda stále neopadla. Krajský krizový štáb se proto rozhodl požádat Armádu České republiky o pomoc s odklízecími pracemi.

Řeka Opava v Opavě pomalu klesá. Stále probíhají záchranné a likvidační práce

Velká voda v Opavě ustupuje. Řeka Opava kulminovala včera okolo půl 10. večer a postupně odhaluje, co všechno napáchala. Mimo jiné poškodila most v Ratibořské ulici a zničila železniční trať z Opavy do Malých Hoštic, kam kvůli zatopeným silnicích nejezdí ani náhradní doprava.

Ulici Na Olšinách v Českém Těšíně voda zaplavila nejvíc, lidé zjišťují škody

I v Českém Těšíně čelili obyvatelé velké vodě. Několik stovek z nich muselo být evakuováno. Nejhorší situace byla v lokalitě kolem Těšínských jatek.

Hráz na Odře ve Slezské Ostravě vydržela a voda opadává, nejhorší je situace v Koblově a Antošovicích

Stejně jako většina Ostravy a Moravskoslezského kraje se ani Slezská Ostrava nevyhnula záplavám, souvisejícím s dlouhotrvajícími intenzivními dešti. Zasaženy byly hlavně části Koblov a Antošovice, které přímo sousedí s řekou Odrou. Lidé museli opustit své domovy a několik desítek nemovitostí skončilo pod vodou. Momentálně už hladina Odry ve Slezské Ostravě klesá.

Havířov připravuje zázemí a lůžka pro lidi z Ostravy, kteří by se museli evakuovat

Havířov připravuje lůžka pro obyvatele Ostravy, kteří by se museli kvůli protržení protipovodňové hráze případně evakuovat. Dočasný azyl bude připraven v tělocvičně na krytém bazénu.

Policie v Moravskoslezském kraji řeší první případy rabování evakuovaných objektů

Včera 12:25 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Tvrdé tresty žádá hejtman Moravskoslezského kraje pro všechny, kteří se pokusí parazitovat na povodňovém neštěstí.

Velká voda řádila i ve Frýdku-Místku, město řeší následky

Velká voda se převalila i přes Frýdek-Místek. Díky vodní nádrži Šance ale nebyly následky katastrofální. Město řeší hlavně odklízení povodňového odpadu z cyklostezky a zatopené kolektory. Evakuace obyvatel nutná nebyla.

Havířovu během povodní způsobila nejvíce potíží řeka Lučina

Řeka Lučina i menší Sušanka zatopily v Havířově během víkendu několik ulic, a to i těch, které jsou hlavními tahy. Cesty musely být uzavřené, ale nemuselo dojít žádným evakuacím a naštěstí nebyl ani nikdo zraněn.

Situace s povodněmi se v Havířově uklidňuje, práci ztížili městu vandalové

15. září 2024 14:34 | Havířov | Bára Kelnerová

Neděle konečně přinesla do Havířova pozitivní zprávy. Zatopené ulice se daří zprůjezdnit. Nebyla nutná žádná evakuace lidí. Město však zaznamenalo nepochopitelný případ vandalismu.

Knižní jarmark se v Karviné vydařil, opět potěšil i polské čtenáře

15. září 2024 12:45 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Knižní jarmark na Masarykově náměstí se letos opět vydařil. Nabídl nejen knihy různých žánrů, ale i bohatý doprovodný program, který zahrnoval i připomínku 50. výročí fungování oddělení polské literatury.

Nové dopravní hřiště v Karviné už využívají školáci naplno

14. září 2024 20:02 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Hned se začátkem školního roku začali nové dopravní hřiště v Karviné naplno využívat školáci ze základních škol. Jejich počínání bedlivě sledují strážníci, kteří je upozorňují na případné prohřešky, které by v běžném provozu neměly nastat.

Regionální knihovna slaví 50. výročí oddělení polské literatury

14. září 2024 19:32 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

A s knihovnou ještě na chvíli zůstaneme prostřednictvím další reportáže. Oddělení polské literatury si letos připomíná 50 let svého fungování. Pojďte se společně s námi ohlédnout do historie.

Některé ulice v Havířově jsou zcela neprůjezdné, na magistrátu zasedl krizový štáb

14. září 2024 19:05 | Havířov | Bára Kelnerová

V sobotu 14. září odpoledne opět zasedl krizový štáb ORP města Havířova a byla zhodnocena aktuální povodňová situace. Řeka Lučina se na několika místech vylila z koryta. Některé ulice jsou zcela neprůjezdné. Radnice vybízí k opatrnosti.

Havířov zahájil projekt snižování energetické náročnosti - rozhovor s primátorem města
Vydáno 30. ledna 2024 12:20, Havířov, Bára Kelnerová
Havířov chce snižovat spotřebu energií ve svých budovách. Do projektu za 150 milionů korun je zahrnuto 22 objektů. Radnice počítá s roční úsporou ve výši téměř 15 milionů korun. Více o projektu objasnil v rozhovoru primátor Josef Bělica.

Domovy seniorů, základní školy, nebo kulturní domy. To jsou budovy, které jsou energeticky náročné a kde chce Havířov do roku 2025 provést rozsáhlá energetická opatření. Projekt počítá s fotovoltaikou, s výměnou 19 tisíc osvětlení za led svítidla, nebo osazením více než 4000 radiátorů chytrými termostatickými hlavicemi

Josef Bělica (ANO), primátor Havířova: "EPC znamená, že jsou to energetické projekty s garantovanou úsporou. My jsme nad tímto přístupem přemýšleli dlouho a první myšlenky vzniky už v roce 2016. Po roce 2018 jsme se touto problematikou začali zabývat poměrně intenzivně, až jsme se dostali do fáze vytvoření pozice energetika na magistrátu a do fáze řešení EPC projektu komplexně pro celé město Havířov.”

Proč jste se do toho pustili a jaká je ta hlavní myšlenka? Je to úspora energie, ekologie? 

Josef Bělica (ANO), primátor Havířova: “Ono je to kombinace toho všeho, co jste říkala, protože to je jednak komplexní přístup k energetice. My jsme založili se společností ČEZ ESCO společnou firmu ENVEZ, která má přijít do budoucna s řešením, jak vytápět Havířov, ale řekněme, že EPC problematika je v přímé souvislosti s touhle problematikou, protože samozřejmě se jedná o energetické úspory, ze kterých budou ty investice financovány a v rámci těch energetických úspor jsou navržena různá opatření pro různé objekty. Ten projekt je rozsáhlý a jde napříč městem a je to pro nás takový pilot, který budeme realizovat a pak budeme pokračovat dál.”

Říkáte, že jsou vytipovány určité objekty, kde se chystáte udělat opatření. Takže o jaké objekty se jedná a jaká opatření to budou?

Josef Bělica (ANO), primátor Havířova: “Jedná se o nějaká opatření. Například na budově magistrátu, jedná se o opatření na budově Slavie, opatření na některých MŠ a ZŠ. Celkem v té první fázi se bude jednat o 22 objektů a ono se nedá říct komplexně, že všude proběhne tohle, protože v každém tom objektu proběhnou jiná opatření. Někde, kde už je zatepleno a jsou plastová okna, tak se vymění jen hlavice termoregulační na topných tělesech, aby se vzdáleně dala regulovat teplota v těch místnostech. Někde dojde k zateplení, někde dojde k výměně oken. V rámci kombinace těch všech opatření by mělo dojít k významným úsporám a důležitou součástí tohoto projektu je monitoring a management toho toku těch energií v rámci města, což je důležité. A tento projekt i počítá s umístěním s poměrně značné kapacity obnovitelných zdrojů a fotovoltaiky na střechách jak ZŠ, tak budově magistrátu.”

Určitě jste si dělali kalkulaci, o jaké úspory energií se bude jednat?

Josef Bělica (ANO), primátor Havířova: “Celkově ten projekt je projektován v objemu kolem 150 milionů korun bez DPH a ty úspory jsou přes 14,5 milionu ročně bez DPH.”

Kdy se chystáte s tou realizací začít a na čem to bude záviset?

Josef Bělica (ANO), primátor Havířova: “My už jsme začali, protože proběhl výběr realizátora. Takže ty úvodní práce již probíhají. Ono se jedná hlavně o to, že pro spoustu těch objektů my nemáme dostatečně kvalitní dokumentaci a teď se v té první fázi verifikace zjišťuje, že u některých objektů jsou zdi tam, kde nemají být, naopak tam, kde mají být, tak nejsou. Takže probíhá verifikace celého projektu a je to úvodní fáze, která je nesmírně důležitá a já doufám, že se přes ni dostaneme co nejrychleji a celý ten projekt předpokládám, že bude v příštím roce finišovat.”

Jaké ocenění Havířov za tento projekt získal a co na to říkáte?

Josef Bělica (ANO), primátor Havířova: “To byla soutěž, která hodnotila EPC projekty napříč celou republikou. Ten panel byl veskrze odborný. O to cennější ta cena je a my jsme získali hlavní cenu v kategorii nejlepší EPC projekt. Parametry toho projektu jsou natolik zajímavé, že my ho vlastně realizujeme i bez dotačního titulu. A já věřím, že se nám podaří celou energetiku posunout na další level a občané z toho budou moci těžit.”
Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/karvinsko/havirov/11000041280/havirov-zahajil-projekt-snizovani-energeticke-narocnosti--rozhovor-s-primatorem-mesta