Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Město Havířov ocenilo osobnosti roku

Havířov |

Město Havířov udělovalo letos už po desáté ceny osobnostem v oblasti kultury. Slavnostní večer se konal ve Společenském domě a ceny se rozdělovaly ve čtyřech kategoriích.

Havířov již deset let vyhlašuje osobnosti v oblasti kultury. Ne jinak tomu bylo i letos. Slavnostní večer se konal ve Společenském domě a ceny se rozdělovaly ve čtyřech kategoriích.

Talenty roku se stali herečka Veronika Tkaczyková, sólový zpěvák Daniel Mrózek a divadelník Lukáš Rajča.

Veronika Tkaczyková: „Do havířovské kultury jsem vstoupila úplně náhodou. Jako malé dítě jsem chodila do hudebky zpívat, tančit, ale vždy jsem chtěla dělat ještě něco víc a lákal mě dramaťák. Měla jsem ale tolik aktivit, že jsem se k tomu nedostala. Potkal mě náhodou pan profesor Neuvirt, díky kterému jsem začala chodit do dramaťáku. On mě naučil všechny možné věci, a to byly moje první zkušenosti s divadlem."

Veronika se seznámila s režisérem Davidem Vignerem, který ji už podruhé obsadil do svého filmu. Tentokrát si zahraje hlavní roli ve snímku Mezi nimi. Kromě toho Veronika vystupovala na mnoha kulturních akcích. Nyní je studentkou druhého ročníku Jamu v Brně.

Havířov má také hodně hudebních talentů. Jedním z nich je Daniel Mrózek, který se dokonce probojoval do užšího výběru Československé Superstar. Pravidelně se také zúčastňuje a sklízí vavříny na mnohých pěveckých soutěžích.

Daniel Mrózek: „Ke zpěvu mě vedla mamka s taťkou už od školky, kdy paní ředitelka zjistila, že mám na zpěv talent. Rodiče mě přihlásili do hudebky a je už to deset let co zpívám. Nerad zpívám blues, jazz, ale mám rád rok, pop. "

Třetím talentem se stal Lukáš Rajča, který svou kariéru začal nenápadně, a to jako zvukař u režiséra Davida Vignera. Byl také členem divadelní skupiny Fénix. Dnes hlavně učinkuje v Městském divadle ve Zlíně.

Lukáš Rajča: „Skok k profesionálovi. To jsem byl zrovna v amatérském kroužku, když jsem si řekl, že bych mohl zkusit udělat si hereckou školu. Zkoušel jsem to párkrát na Jamu v Brně, tam mě ale nevzali. Zkusil jsem se přihlásit na Vyšší odbornou uměleckou školu ve Zlíně. Tu jsem loni dokončil a už jsem herec s papírem."

Ceny talentům předal primátor města František Chobot společně s náměstkem pro hospodářský rozvoj, Zdeňkem Osmanczykem.

Další vyhlášenou kategorií pak byla Osobnost kultury. Zde si ceny z rukou zástupců města zaslouženě převzala bývalá ředitelka ZUŠ L. Janáčka, Markéta Janková, dále malíř, grafik a pedagog Otta Dedek.

Markéta Janková se věnuje hudbě od svých deseti let, a proto není divu, že se jí koníček stal povoláním. Markéta Janková: "Za pedagogický úspěch považuji to, když dítě naučím zpívat a dostane se mi tam, kam ono chce. To znamená buď na střední nebo vysokou školu. Když potom z něho je umělec a vystupuje na operních scénách."

Otta Dedek vystudoval filosofickou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci. Podílel se na nové koncepci výtvarné výchovy pro základní a střední školy. Jako pedagog byl svým studentům vždy oporou.

Otta Dedek: „Vždy jsem, po celou pedagogickou praxi, spojoval svou výtvarnou činnost s pedagogickou. Ono je to takovou tradicí Slezska, že většina výtvarníků vedla celou řadu svých adeptů a připravovali je na výtvarné školy."

V této kategorii byla oceněna i taneční skupina Horizonty pod vedením Jaroslavy Jelínkové. Velký obdiv a dík patří rovněž Milanu Szturcovi a Ivaně Sobolové, kteří ocenění obdrželi za dlouholetou práci s havířovskými dětmi a mládeží. Milan Sturc je zástupcem občanského sdružení Společenství křesťanů Havířov, které pořádá nejrůznější aktivity pro všechny skupiny obyvatel. S mládeží společně založili také sbor s názvem Fusion.

Milan Szturc: „Oni si můžou vyzkoušet například hru na hudební nástroj nebo tanec a přitom ještě neví, jestli to chtějí dělat v životě a u nás si to zkusí. My jim dáme pár základních lekcí. Naučí se zpívat na několik hlasů, vede je to k nějaké týmové spolupráci a využívají volný čas smysluplným způsobem."

Ivana Sobolová je předsedkyní havířovského občanského sdružení Duha Zámeček. Významnou oblastí práce sdružení jsou aktivity i pro děti z dětských domovů.

Ivana Sobolová: "Pro děti v Havířově děláme několik akcí. Podílíme se na pořádání Bambiriády, připravujeme Hry bez hranic, které se ujaly před třemi lety. Jsou tam přihlášeny děti z mateřských a základních škol, kdy bojují o nějakou velkou věc do školy. Byly to většinou stolní fotbaly, které si potom daly na chodby škol. Také každé září připravujeme na Šumbarku akci pro děti, která je určena všem a je úplně zadarmo. Tam představujeme naši činnost, kdy naše děti z dětských domovů, se kterými jezdíme ven, se starají o děti z naší ulice a pro ně pořádají různé aktivity."

To byly havířovské osobnosti pro rok 2009 a nezbývá než si přát, aby těchto významných lidí bylo ve městě co nejvíce.

Nahlásit chybu


Investice spojené s dopravním omezením jsou pro centrum Ostravy klíčové

Centrum Ostravy čekají v následujících 5 letech velké investice. Nový koncertní sál, výstavba knihovny Černá kostka, proměna sadu Dr. Milady Horákové, revitalizace Náměstí republiky a Frýdlantských mostů, výstavba parkovacích domů a další stavby. Vše je bohužel spojeno i s řadou dopravních omezení. Ale tyto investice jsou klíčové pro další rozvoj města.

Na zámku Hošťálkovy objevili dosud neznámé fresky

4. července 2024 19:24 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Na zámku Hošťálkovy mezi Krnovem a Bruntálem objevili provozovatelé nové malby, o kterých nevěděli ani restaurátoři. Zámek měl v historii velké štěstí v tom, že nebyl zásadně devastován, pouze výmalby byly kompletně zatřeny. Před válkou patřil rodu Skrbenských a následně rodu Arco.

V Havířově se konalo diskuzní fórum zástupců zdravotnictví v MSK

Ředitelé nemocnic a pověření zástupci zdravotních pojišťoven společně se zástupci vedení Moravskoslezského kraje a Lékařské fakulty OU diskutovali o situaci ve zdravotnictví a problémech, se kterými se v našem kraji potýkají.

Jednotka dobrovolných hasičů ve Městě Albrechticích je nejstarší v okrese, oslavila 150 let

4. července 2024 19:42 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

V MS kraji působí na 260 profesionálních i dobrovolných hasičských jednotek. Z toho je téměř 250 jednotek dobrovolných. Nejdéle existující Sbor dobrovolných hasičů v okrese působí ve Městě Albrechticích a velkou akcí právě oslavil svých 150 let.

Na návěsu kamionu ve Zbyslavicích začal hořet koks, škoda milion korun

Včera 12:06 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V noci na pátek 5. července začal hořet koks na návěsu kamionu ve Zbyslavicích. Po telefonátu na tísňovou linku v jednu hodinu v noci na místo zamířily tři jednotky hasičů. Požár napáchal škodu za zhruba milion korun.

Mariánskohorská radnice dál opravuje silnice. Teď přišla na řadu ulice Karasova, která byla samá boule

Ulice Karasova v Ostravě-Mariánských Horách prochází kompletní rekonstrukcí. Potřebovala ji už dlouhou dobu, byla totiž tak zvlněná, že připomínala spíše přírodní tankodrom, po kterém se téměř nedalo jezdit.

Na rozvoj sociálních služeb přispěje Ostrava 6 mil. korun. Podpoří 29 žádostí

4. července 2024 8:58 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostrava podpoří celkem 29 projektů, které rozvíjejí sociální služby. Nejčastěji se jedná o podporu zlepšování životních podmínek pro seniory nebo osoby se zdravotním postižením.

Děti ve Frýdku-Místku soutěžily na dopravním hřišti o Putovní pohár

Městská policie pořádala na dopravním hřišti ve Frýdku-Místku soutěž Putovní pohár. Žáci čtvrtých tříd mezi sebou poměřili znalosti z teorie i v praktickém simulovaném provozu. Ti nejlepší si odnesli pohár i věcné ceny.

Mladí lidé z několika zemí řešili digitální technologie, umělou inteligenci nebo fake news

4. července 2024 8:58 | Jablunkov | Libor Běčák

V rámci mezinárodního výměnného programu Erasmus+ se na Jablunkovsku opět setkaly skupiny studentů z několika evropských zemí, které tam řešily problematiku související s jejich studijními obory nebo zájmy.

Zastupitelé Ostravy schválili memorandum k Bazalům. Nový stadion pojme asi 17 tisíc lidí

4. července 2024 13:23 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Zastupitelstvo Ostravy se napříč politickým spektrem shodlo, že Baník potřebuje nový fotbalový stadion na Bazalech. Bylo schváleno memorandum, které deklaruje další konkrétní kroky k přípravě projektu. Stavba by měla být zahájena za 3 roky.

Havířovská liga základních škol má své vítěze

V hale Slavii se uskutečnilo opět finále Havířovské ligy základních škol. Během celého školního roku čekaly na vyslaná družstva turnaje v mnoha sportech. Ligu už šestým rokem pořádá Středisko volného času Asterix ve spolupráci se ZŠ Na Nábřeží, Marie Pujmanové a Karolíny Světlé.

Domov pro seniory Slezské humanity v Horní Suché oslavil 15 let

Domov pro seniory Slezské humanity v Horní Suché oslavil 15 let. Zaměstnanci klientům k této události připravili zahradní slavnost.

Miss World Krystyna Pyszková opět zavítala do Santé, hendikepovaným klientům darovala speciální tablet

Miss World Krystyna Pyszková opět navštívila klienty Santé. Tentokrát za nimi přijela do stacionáře V zahradě, kde jim darovala speciální tablet. Klienti si pro miss připravili divadelní představení.

Orlovský jarmark se tradičně nesl v historickém duchu

4. července 2024 15:47 | Orlová | Monika Ociepková | Orlovský miniexpres

V sobotu 29. června se na náměstí 28. října opět konal tradiční Orlovský jarmark, letos s tématikou Od císaře pána po Novou republiku.

Bývalý důl Barbora už podruhé ožívá společenskými akcemi pro veřejnost

3. července 2024 16:06 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Letní sezóna je v plném proudu a na různých místech v našem kraji se odehrává spoustu volnočasových akcí. Pestrým programem přes léto ožívá i bývalý Důl Barbora na Karvinsku.

Konec školního roku na prvním stupni ZŠ Stonava

3. července 2024 13:49 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Dětem začaly dlouho očekávané dvouměsíční prázdniny. Školáci byli za svou píli odměněni vysvědčením. Pro prvňáčky, kteří své vysvědčení dostali poprvé, to byl velký, významný den.

Město Havířov ocenilo osobnosti roku
Vydáno 1. ledna 2008 0:00, Havířov, Bára Kelnerová
Město Havířov udělovalo letos už po desáté ceny osobnostem v oblasti kultury. Slavnostní večer se konal ve Společenském domě a ceny se rozdělovaly ve čtyřech kategoriích.

Havířov již deset let vyhlašuje osobnosti v oblasti kultury. Ne jinak tomu bylo i letos. Slavnostní večer se konal ve Společenském domě a ceny se rozdělovaly ve čtyřech kategoriích.

Talenty roku se stali herečka Veronika Tkaczyková, sólový zpěvák Daniel Mrózek a divadelník Lukáš Rajča.

Veronika Tkaczyková: „Do havířovské kultury jsem vstoupila úplně náhodou. Jako malé dítě jsem chodila do hudebky zpívat, tančit, ale vždy jsem chtěla dělat ještě něco víc a lákal mě dramaťák. Měla jsem ale tolik aktivit, že jsem se k tomu nedostala. Potkal mě náhodou pan profesor Neuvirt, díky kterému jsem začala chodit do dramaťáku. On mě naučil všechny možné věci, a to byly moje první zkušenosti s divadlem."

Veronika se seznámila s režisérem Davidem Vignerem, který ji už podruhé obsadil do svého filmu. Tentokrát si zahraje hlavní roli ve snímku Mezi nimi. Kromě toho Veronika vystupovala na mnoha kulturních akcích. Nyní je studentkou druhého ročníku Jamu v Brně.

Havířov má také hodně hudebních talentů. Jedním z nich je Daniel Mrózek, který se dokonce probojoval do užšího výběru Československé Superstar. Pravidelně se také zúčastňuje a sklízí vavříny na mnohých pěveckých soutěžích.

Daniel Mrózek: „Ke zpěvu mě vedla mamka s taťkou už od školky, kdy paní ředitelka zjistila, že mám na zpěv talent. Rodiče mě přihlásili do hudebky a je už to deset let co zpívám. Nerad zpívám blues, jazz, ale mám rád rok, pop. "

Třetím talentem se stal Lukáš Rajča, který svou kariéru začal nenápadně, a to jako zvukař u režiséra Davida Vignera. Byl také členem divadelní skupiny Fénix. Dnes hlavně učinkuje v Městském divadle ve Zlíně.

Lukáš Rajča: „Skok k profesionálovi. To jsem byl zrovna v amatérském kroužku, když jsem si řekl, že bych mohl zkusit udělat si hereckou školu. Zkoušel jsem to párkrát na Jamu v Brně, tam mě ale nevzali. Zkusil jsem se přihlásit na Vyšší odbornou uměleckou školu ve Zlíně. Tu jsem loni dokončil a už jsem herec s papírem."

Ceny talentům předal primátor města František Chobot společně s náměstkem pro hospodářský rozvoj, Zdeňkem Osmanczykem.

Další vyhlášenou kategorií pak byla Osobnost kultury. Zde si ceny z rukou zástupců města zaslouženě převzala bývalá ředitelka ZUŠ L. Janáčka, Markéta Janková, dále malíř, grafik a pedagog Otta Dedek.

Markéta Janková se věnuje hudbě od svých deseti let, a proto není divu, že se jí koníček stal povoláním. Markéta Janková: "Za pedagogický úspěch považuji to, když dítě naučím zpívat a dostane se mi tam, kam ono chce. To znamená buď na střední nebo vysokou školu. Když potom z něho je umělec a vystupuje na operních scénách."

Otta Dedek vystudoval filosofickou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci. Podílel se na nové koncepci výtvarné výchovy pro základní a střední školy. Jako pedagog byl svým studentům vždy oporou.

Otta Dedek: „Vždy jsem, po celou pedagogickou praxi, spojoval svou výtvarnou činnost s pedagogickou. Ono je to takovou tradicí Slezska, že většina výtvarníků vedla celou řadu svých adeptů a připravovali je na výtvarné školy."

V této kategorii byla oceněna i taneční skupina Horizonty pod vedením Jaroslavy Jelínkové. Velký obdiv a dík patří rovněž Milanu Szturcovi a Ivaně Sobolové, kteří ocenění obdrželi za dlouholetou práci s havířovskými dětmi a mládeží. Milan Sturc je zástupcem občanského sdružení Společenství křesťanů Havířov, které pořádá nejrůznější aktivity pro všechny skupiny obyvatel. S mládeží společně založili také sbor s názvem Fusion.

Milan Szturc: „Oni si můžou vyzkoušet například hru na hudební nástroj nebo tanec a přitom ještě neví, jestli to chtějí dělat v životě a u nás si to zkusí. My jim dáme pár základních lekcí. Naučí se zpívat na několik hlasů, vede je to k nějaké týmové spolupráci a využívají volný čas smysluplným způsobem."

Ivana Sobolová je předsedkyní havířovského občanského sdružení Duha Zámeček. Významnou oblastí práce sdružení jsou aktivity i pro děti z dětských domovů.

Ivana Sobolová: "Pro děti v Havířově děláme několik akcí. Podílíme se na pořádání Bambiriády, připravujeme Hry bez hranic, které se ujaly před třemi lety. Jsou tam přihlášeny děti z mateřských a základních škol, kdy bojují o nějakou velkou věc do školy. Byly to většinou stolní fotbaly, které si potom daly na chodby škol. Také každé září připravujeme na Šumbarku akci pro děti, která je určena všem a je úplně zadarmo. Tam představujeme naši činnost, kdy naše děti z dětských domovů, se kterými jezdíme ven, se starají o děti z naší ulice a pro ně pořádají různé aktivity."

To byly havířovské osobnosti pro rok 2009 a nezbývá než si přát, aby těchto významných lidí bylo ve městě co nejvíce.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/karvinsko/havirov/2064/mesto-havirov-ocenilo-osobnosti-roku