Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Havířovské zastupitelstvo ostře projednávalo spalovnu a dotace pro sport a kulturu

Havířov |

V pondělí, 28. března, proběhlo páté zasedání Zastupitelstva města Havířova. Tématem číslo jedna byla spalovna a dalším důležitým bodem bylo rozdělování dotací pro kulturu a sport. Náměstek hejtmana aktivisty nepřesvědčil. Dotace byly přirovnány k porcování medvěda.

Bezpochyby jedním z hlavních bodů pondělního zasedání zastupitelstva byla plánovaná výstavba spalovny komunálního odpadu. Prezentaci celého projektu přijel představit zastupitelům, ale i veřejnosti náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Miroslav Novák, který rovněž odpovídal na mnohé otázky k dané problematice.

A jaké mají být výhody spalovny? Zvolená technologie roštového spalování odpadu s mokrým čištěním. Energetické využití pro výrobu tepla a tím omezení produkce karvinské teplárny.

Miroslav Novák, 1. náměstek hejtmana MSK (ČSSD): „Jedná se o nejmodernější dostupnou technologii, která je používána v 400 zařízeních v rámci Evropy. Je to to nejmodernější, co je na trhu. Klasické roštovým spalováním se získává tepelný výkon, to znamená výroba tepla a elektrické energie."

Problémem by neměla být ani zvýšená doprava. Návoz z oblasti Karvinska budou tak jako nyní zajišťovat vozy na svoz komunálního odpadu. Ve vzdálenějších místech budou vytvořeny překládací stanice a do spalovny denně v pracovní dny doputuje navíc 33 nákladních automobilů s velkokapacitními kontejnery. Zastupitelé zajímala rovněž cena.

Miroslav Novák, 1. náměstek hejtmana MSK: „Tak my nemůžeme říct na počátku roku 2011, jaká bude přesná cena na korunu v roce 2015. Ale celý projekt je podporován EU a ta míra dotace dosáhnout až 40 % a těch 40 % je sleva pro budoucí teplo a cena za likvidaci komunálního odpadu pro všechny občany Karvinska, Ostravska a Havířovska."

Projekt nepočítá s třídící linkou. Co se jednou dostane do smíšených kontejnerů, bude spáleno. Jednak by to bylo drahé a také by to podle kraje nemělo smyl.

Miroslav Novák, 1. náměstek hejtmana MSK (ČSSD): „Především pro takto dotříděný odpad, který byl už jednou součástí toho směsného, není odbyt. Protože on už je zašpiněný od toho zbytku. Vytřídit by se dalo ještě tak sklo. O nic jiného není zájem a skončilo by to na skládkách."

Shrnuto podtrženo. Jiná varianta podle vedení kraje není a spalovna má dokonce ovzduší v regionu zlepšit. S tvrzeními náměstka hejtmana však zásadně nesouhlasí zástupci občanského sdružení Občané proti spalovně. Především pak s tím, že smíšený odpad už se nebude dál třídit.

Bohdan Svorník, o. s. Občané proti spalovně: „Jeho argumenty jsou naprosto scestné. Říct, že spalovna je čistička vzduchu pro Moravskoslezský kraj, to dokáže říct jen člověk, jako je pan náměstek. On podle mě má zatím finanční vztahy."

Jak by jste ten problém řešili vy?

Bohdan Svorník, o. s. Občané proti spalovně: „Vzít ten všechen komunální odpad, pořádně ho vytřídit a co zůstane, tak spálit. Já jsem pro spalovnu, ale pro takovou, která je třeba ve Vídni."

Jan Nezhyba, o.s. Občané proti spalovně: „Nelze říct, že se vším nesouhlasíme. My si skutečně uvědomujeme ten problém komunálního odpadu. My spíše vidíme to, že charakteristika toho růstu upadá, tak jako demografická křivka v kraji. Ten zbytkový odpad je třeba likvidovat, ale opravdu se nejedná při té kapacitě KIC o odpad zbytkový, ale v podstatě se jedná o to, že budeme pálit odpad odkudkoliv, komukoliv."

Další kontroverzním tématem bylo uzavřené dvoustranné memorandum mezi krajským úřadem a městem Karviná, které si nárokuje výhody. Kraj se dalším jednáním s ostatními akcionáři nebrání.

Petr Smrček, náměstek primátora města Havířova (BEZPP): „Samozřejmě tak jako Karviná deklarovala určité požadavky a zaznělo, že nikdo jiný požadavky nemá, tak zastupitelstvo pověřilo Radu města, aby stanovila požadavky a předložila MSK požadavky, a to na spolufinancování projektů, které budou v rámci území města Havířova na zlepšení životního prostředí, ochrany životního prostředí a zdraví obyvatel, ale nebude to v konkrétní částce, ale na konkrétní projekty."

Druhým vážným tématem bylo rozdělování dotací na kulturu a sport. Situace je taková, že žádostí každým rokem přibývá. Financí však naopak. Proto většina žadatelů dostala méně prostředků, někteří třeba vůbec.

Co vám vadí při letošním rozdělování dotací?

Jiří Jekl, zastupitel Nezávislí: „Celkem mě mrzí jeden fakt, že kulturní komise, napříč politickým spektrem celé odpoledne jednala a domluvila se na koncensu. a nakonec tento materiál dostane rada, která ho shodí ze stolu. Také mě mrzí jedna věc, že pokud dotace na kulturu v minulém roce byla kolem dvou miliónů, tak myslím si, že letos 1,4 miliónů korun není adekvátní částka."

Vedení města si původně chtělo nechat dva milióny korun jako rezervu. Proto asi největší rozruch před schválením usnesení způsobila nečekaná úprava materiálu a navýšení dotace některým organizacím. Jednalo se zhruba o rozdělení dalších 800 tisíc korun. Někteří zastupitelé hovořili o porcování medvěda.

Vladimír Mach, zastupitel Nezávislí: „Myslíme si, že takovéto házení čísly na poslední chvíli je pro tu naši skupinu voličů nepřijatelné. Přáli bychom si, aby byly vypracovány rozumné zásady, které by těmto organizacím řekly na čem jsou, aby věděly, jak mají hospodařit, kdy se můžou na peníze spolehnout. Teď, když někomu dáme, někomu nedáme, vzniká napětí, které je zbytečné a koncepční práce by měla toto napětí odstranit. V Parlamentu porcování medvěda zrušili a my to tady zavádíme. Cítím z toho nekoncepčnost jednání."

Jiří Jekl, zastupitel Nezávislí: „Mě překvapuje jedna věc, že pan náměstek až zde hází z rukávu čísla a zvyšuje jednotlivým subjektům dotace až tady přímo na zastupitelstvu, kdy opravdu nemáme čas a nemůžeme posoudit, zda ty příspěvky jsou adekvátní."

Daniel Pawlas, náměstek primátora města Havířova (KSČM): „Není pravdou, že by to nebylo projednáno dříve, bylo to projednáno ze všech aspektů na dnešním zastupitelstvu. Přišel materiál, kde už byly nějaké částky z ostatních darů a dotací byly rozděleny, ale došlo ještě k úpravám po zvážení rozvoje jednotlivých sportů. My deklarujeme, že z peněz, které jsou v rezervě budou financované individuální programy nebo jednotlivé akce, což bylo i patrné, že byla schválena akce pro pana Hegediše na hry policistů v Yorku, takže neznamená to, že sporty, které byly kráceny, že by o své dotace přišly, ba naopak. Na dalším červnovém zastupitelstvu budou tyto další individuální žádosti projednávány."

Zasedání zastupitelstva proběhne v KD Radost 20. června.

Nahlásit chybu


Požár v panelovém domě v Opavě, záchranáři bojovali o život popáleného muže

Včera 18:14 | Opava | Lukáš Zavadil

V neděli 6. října dopoledne zasahovaly složky integrovaného záchranného systému u požáru v panelovém bytě v Opavě. Třicetiletý muž se nadýchal horkých zplodin a utrpěl popáleniny, byl převezen do popáleninového centra FN Ostrava. Další osoby utrpěly lehčí zranění.

Široká Niva akutně potřebuje most nebo alespoň lávku pro pěší přes řeku Opavu

Zcela nové zásadní problémy teď řeší obce na Bruntálsku. Záchrana lidí po povodni byla pouze prvním krokem. Bourají se domy a zachraňují ty, co mohou přežít zimu. K tomu je ale potřeba zajistit další život v obcích především obnovou cest, silnic a mostů přes povodní rozvodněné řeky.

Do Opavy po povodních stále nejezdí vlaky. Trať z Ostravy do Opavy by měla být obnovena v půlce října

4. října 2024 12:12 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Do Opavy stále nejezdí vlaky. Povodeň poničila železniční trať z Opavy ve směru na Ostravu i na Krnov a také z Opavy do Malých Hoštic a dále do Kravař. Místo vlaků tak cestující přepravují autobusy.

Město po záplavách obnoví písečnou pláž na Karvinském moři

5. října 2024 16:48 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Hladina Karvinského moře se v době záplav zvedla natolik, že zaplavila i část písečné pláže, mobiliář i nová mola.

Malotřídní základní škola v Nové Vsi oslavila 150 let

Malotřídka v Nové Vsi si v tomto roce připomíná 150 let od svého založení. Škola na sobotu připravila kulturní program a lidé si mohli prohlédnou učebny, kroniky i plány připravované modernizace.

Hnutí ANO bude v Moravskoslezském kraji vládnout s koalicí SPD, Trikolory a strany PRO

Dlouho očekávaný povolební okamžik je tady. Kdo bude vládnout MS regionu oznámilo vítězné ANO v pátek odpoledne.

Dobrá zpráva pro bikery. Síť stezek v karvinském Černém lese je konečně legální

5. října 2024 8:39 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Datum 28. září se zapíše do historie oddílu karvinských bikerů jako jeden z nejvýznamnějších dnů. Oficiálně se jim podařilo zprovoznit síť stezek plnou trailů , kterou právě v tento den slavnostně otevřeli.

Ostravský magistrát je opět nejpřívětivější v MS kraji. V anketě zvítězil už pošesté

4. října 2024 10:26 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostravský magistrát se stal opět vítězem ankety o nejpřívětivější úřad v Moravskoslezském kraji. Soutěž každoročně vyhlašuje Ministerstvo vnitra České republiky. Podle primátora města Jana Dohnala mají na ocenění velkou zásluhu zaměstnanci, kteří svou práci odvádějí nadstandardně.

Tragický únik oxidu uhelnatého v Krnově, podařilo se zachránit jednu osobu, druhá bohužel zemřela

5. října 2024 10:44 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V pátek 4. října 2024 složky IZS u úniku oxidu uhelnatého v jednom z bytů. Na místě byly nalezeny dvě osoby v bezvědomí. Zatímco jednu osobu se podařilo zachránit, druhá bohužel zemřela. Oxid uhelnatý je smrtelně nebezpečný plyn, který vzniká při nedokonalém hoření a hasiči apelují na používání detektorů.

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji jde do opozice, s vítězným hnutím ANO se neshodla

4. října 2024 14:57 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji po jednáních s hnutím ANO míří do opozice. Podle lídra Radka Kani jsou podmínky, které si ANO stanovilo, v rozporu s hodnotami a programem koalice. SPOLU se stane kritickou, ale konstruktivní opozicí nové krajské vlády.

LiStOVáNí v Karviné - Scénické čtení děti motivuje ke čtení knížek

5. října 2024 18:34 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

V rámci projektu Místní akční plán rozvoje vzdělávání realizovaného statutárním městem Karviná připravila regionální knihovna pro 3. třídy LiStOVáNí. Scénické čtení má děti motivovat ke čtení knížek.

Zahradní slavnost stacionáře Galaxie centrum pomoci doprovázel déšť, náladu to nezkazilo

5. října 2024 14:51 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Na závěr ještě navštívíme denní stacionář Galaxie centrum pomoci, který pro své klienty i veřejnost připravil tradiční zahradní slavnost. I když akci nepřálo počasí, dobrá nálada návštěvníkům zůstala.

Herci svým scénickým čtením knížek motivují karvinské děti ke čtení

4. října 2024 17:34 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

V rámci místního akčního plánu rozvoje vzdělávání připravila karvinská regionální knihovna pro děti základních škol LiStOVáNí. Jde o scénické čtení, které má děti motivovat ke čtení knížek.

Déšť nepřekazil program zahradní slavnosti karvinského stacionáře

4. října 2024 15:51 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Karvinský denní stacionář Galaxie centrum pomoci pro své klienty i veřejnost připravil tradiční zahradní slavnost. I když akci nepřálo počasí, dobrá nálada návštěvníkům zůstala.

Hendikepovaní sportovci se utkali ve stolním tenise

4. října 2024 11:21 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Mladí lidé s hendikepem se setkali v Havířově na turnaji ve stolním tenise. Jednalo se už o desátý ročník, do kterého se letos poprvé zapojili i sportovci ze Slovenska.

Radnice bude muset znovu investovat do cyklostezky u Lučiny, povodně na ní napáchaly škody

4. října 2024 11:13 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Povodně zcela zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny. Magistrát musí nyní najít řešení, jaký zvolit povrch při následné rekonstrukci. Opravy začnou zřejmě až v příštím roce.

Havířovské zastupitelstvo ostře projednávalo spalovnu a dotace pro sport a kulturu
Vydáno 30. března 2011 0:00, Havířov, Bára Kelnerová
V pondělí, 28. března, proběhlo páté zasedání Zastupitelstva města Havířova. Tématem číslo jedna byla spalovna a dalším důležitým bodem bylo rozdělování dotací pro kulturu a sport. Náměstek hejtmana aktivisty nepřesvědčil. Dotace byly přirovnány k porcování medvěda.

Bezpochyby jedním z hlavních bodů pondělního zasedání zastupitelstva byla plánovaná výstavba spalovny komunálního odpadu. Prezentaci celého projektu přijel představit zastupitelům, ale i veřejnosti náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Miroslav Novák, který rovněž odpovídal na mnohé otázky k dané problematice.

A jaké mají být výhody spalovny? Zvolená technologie roštového spalování odpadu s mokrým čištěním. Energetické využití pro výrobu tepla a tím omezení produkce karvinské teplárny.

Miroslav Novák, 1. náměstek hejtmana MSK (ČSSD): „Jedná se o nejmodernější dostupnou technologii, která je používána v 400 zařízeních v rámci Evropy. Je to to nejmodernější, co je na trhu. Klasické roštovým spalováním se získává tepelný výkon, to znamená výroba tepla a elektrické energie."

Problémem by neměla být ani zvýšená doprava. Návoz z oblasti Karvinska budou tak jako nyní zajišťovat vozy na svoz komunálního odpadu. Ve vzdálenějších místech budou vytvořeny překládací stanice a do spalovny denně v pracovní dny doputuje navíc 33 nákladních automobilů s velkokapacitními kontejnery. Zastupitelé zajímala rovněž cena.

Miroslav Novák, 1. náměstek hejtmana MSK: „Tak my nemůžeme říct na počátku roku 2011, jaká bude přesná cena na korunu v roce 2015. Ale celý projekt je podporován EU a ta míra dotace dosáhnout až 40 % a těch 40 % je sleva pro budoucí teplo a cena za likvidaci komunálního odpadu pro všechny občany Karvinska, Ostravska a Havířovska."

Projekt nepočítá s třídící linkou. Co se jednou dostane do smíšených kontejnerů, bude spáleno. Jednak by to bylo drahé a také by to podle kraje nemělo smyl.

Miroslav Novák, 1. náměstek hejtmana MSK (ČSSD): „Především pro takto dotříděný odpad, který byl už jednou součástí toho směsného, není odbyt. Protože on už je zašpiněný od toho zbytku. Vytřídit by se dalo ještě tak sklo. O nic jiného není zájem a skončilo by to na skládkách."

Shrnuto podtrženo. Jiná varianta podle vedení kraje není a spalovna má dokonce ovzduší v regionu zlepšit. S tvrzeními náměstka hejtmana však zásadně nesouhlasí zástupci občanského sdružení Občané proti spalovně. Především pak s tím, že smíšený odpad už se nebude dál třídit.

Bohdan Svorník, o. s. Občané proti spalovně: „Jeho argumenty jsou naprosto scestné. Říct, že spalovna je čistička vzduchu pro Moravskoslezský kraj, to dokáže říct jen člověk, jako je pan náměstek. On podle mě má zatím finanční vztahy."

Jak by jste ten problém řešili vy?

Bohdan Svorník, o. s. Občané proti spalovně: „Vzít ten všechen komunální odpad, pořádně ho vytřídit a co zůstane, tak spálit. Já jsem pro spalovnu, ale pro takovou, která je třeba ve Vídni."

Jan Nezhyba, o.s. Občané proti spalovně: „Nelze říct, že se vším nesouhlasíme. My si skutečně uvědomujeme ten problém komunálního odpadu. My spíše vidíme to, že charakteristika toho růstu upadá, tak jako demografická křivka v kraji. Ten zbytkový odpad je třeba likvidovat, ale opravdu se nejedná při té kapacitě KIC o odpad zbytkový, ale v podstatě se jedná o to, že budeme pálit odpad odkudkoliv, komukoliv."

Další kontroverzním tématem bylo uzavřené dvoustranné memorandum mezi krajským úřadem a městem Karviná, které si nárokuje výhody. Kraj se dalším jednáním s ostatními akcionáři nebrání.

Petr Smrček, náměstek primátora města Havířova (BEZPP): „Samozřejmě tak jako Karviná deklarovala určité požadavky a zaznělo, že nikdo jiný požadavky nemá, tak zastupitelstvo pověřilo Radu města, aby stanovila požadavky a předložila MSK požadavky, a to na spolufinancování projektů, které budou v rámci území města Havířova na zlepšení životního prostředí, ochrany životního prostředí a zdraví obyvatel, ale nebude to v konkrétní částce, ale na konkrétní projekty."

Druhým vážným tématem bylo rozdělování dotací na kulturu a sport. Situace je taková, že žádostí každým rokem přibývá. Financí však naopak. Proto většina žadatelů dostala méně prostředků, někteří třeba vůbec.

Co vám vadí při letošním rozdělování dotací?

Jiří Jekl, zastupitel Nezávislí: „Celkem mě mrzí jeden fakt, že kulturní komise, napříč politickým spektrem celé odpoledne jednala a domluvila se na koncensu. a nakonec tento materiál dostane rada, která ho shodí ze stolu. Také mě mrzí jedna věc, že pokud dotace na kulturu v minulém roce byla kolem dvou miliónů, tak myslím si, že letos 1,4 miliónů korun není adekvátní částka."

Vedení města si původně chtělo nechat dva milióny korun jako rezervu. Proto asi největší rozruch před schválením usnesení způsobila nečekaná úprava materiálu a navýšení dotace některým organizacím. Jednalo se zhruba o rozdělení dalších 800 tisíc korun. Někteří zastupitelé hovořili o porcování medvěda.

Vladimír Mach, zastupitel Nezávislí: „Myslíme si, že takovéto házení čísly na poslední chvíli je pro tu naši skupinu voličů nepřijatelné. Přáli bychom si, aby byly vypracovány rozumné zásady, které by těmto organizacím řekly na čem jsou, aby věděly, jak mají hospodařit, kdy se můžou na peníze spolehnout. Teď, když někomu dáme, někomu nedáme, vzniká napětí, které je zbytečné a koncepční práce by měla toto napětí odstranit. V Parlamentu porcování medvěda zrušili a my to tady zavádíme. Cítím z toho nekoncepčnost jednání."

Jiří Jekl, zastupitel Nezávislí: „Mě překvapuje jedna věc, že pan náměstek až zde hází z rukávu čísla a zvyšuje jednotlivým subjektům dotace až tady přímo na zastupitelstvu, kdy opravdu nemáme čas a nemůžeme posoudit, zda ty příspěvky jsou adekvátní."

Daniel Pawlas, náměstek primátora města Havířova (KSČM): „Není pravdou, že by to nebylo projednáno dříve, bylo to projednáno ze všech aspektů na dnešním zastupitelstvu. Přišel materiál, kde už byly nějaké částky z ostatních darů a dotací byly rozděleny, ale došlo ještě k úpravám po zvážení rozvoje jednotlivých sportů. My deklarujeme, že z peněz, které jsou v rezervě budou financované individuální programy nebo jednotlivé akce, což bylo i patrné, že byla schválena akce pro pana Hegediše na hry policistů v Yorku, takže neznamená to, že sporty, které byly kráceny, že by o své dotace přišly, ba naopak. Na dalším červnovém zastupitelstvu budou tyto další individuální žádosti projednávány."

Zasedání zastupitelstva proběhne v KD Radost 20. června.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/karvinsko/havirov/6658/havirovske-zastupitelstvo-ostre-projednavalo-spalovnu-a-dotace-pro-sport-a-kulturu