Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Tragická dopravní nehoda hasičského vozidla na Karvinsku

Karviná |

V pátek večer zasahovaly všechny složky IZS u nahlášené dopravní nehody hasičského vozidla CAS 32 Tatra 815 na silnici mezi Karvinou a Horní Suchou. Jednalo se o vozidlo jednotky sboru dobrovolných hasičů, které bylo na nezásahové jízdě a vracelo se z Karviné na svou zbrojnici. Jeden z dvoučlenné mužské posádky nehodu nepřežil.

"Operační středisko HZS MSK přijalo hlášení o dopravní nehodě v pátek 17. února 2017 těsně před dvacátou hodinou, kdy bylo oznámeno, že uvnitř jsou zaklíněné osoby. Na místo byly ihned vyslány jednotky HZS MSK ze stanic v Karviné a Havířově s celkem třemi zásahovými vozidly. Po příjezdu na místo hasiči zjistili, že vozidlo CAS 32 Tatra 815 jednotky sboru dobrovolných hasičů vyjelo mimo vozovku, kde se převrátilo a zůstalo ležet v asi čtyřmetrovém srázu na střeše. Uvnitř zůstaly zaklíněny dvě osoby, hasiči jednotky sboru dobrovolných hasičů. Ihned byly zahájeny vyprošťovací práce. Velitel zásahu si na místo vyžádal další speciální techniku (jeřáby AJ-AC 40 Demag ze stanice HZS MSK v Karviné a AJ-AC 60 Demag ze stanice HZS MSK v Ostravě-Zábřehu, a také vyprošťovací speciál na podvozku Mercedes-Benz Bison ze stanice HZS MSK v Ostravě-Zábřehu). Následně byl také na místo povolán speciální technický kontejner s vybavením na těžké vyprošťovací práce. Dle velitele zásahu bylo nutno velice opatrně a mimořádně složitě vyprostit postižené hasiče pomocí více hydraulických vyprošťovacích zařízení a další speciální vyprošťovací techniky. První z nich byl vyproštěn cca za hodinu po příjezdu první jednotky hasičů. Okamžitě byl předán do péče záchranářů ZZS MSK a přepraven do nemocnice. Na vyproštění druhého ze zaklíněných hasičů bylo potřeba další zhruba tři hodiny. Bohužel po jeho vyproštění konstatoval přítomný lékař ZZS MSK smrt. Následně bylo, po provedení nezbytných vyšetřovacích úkonů Policií ČR, vozidlo postaveno na kola a vyproštěno pomocí dvou jeřábů a vyprošťovacího speciálu Mercedes-Benz Bison. Vozidlo bylo naloženo na návěs a odvezeno z místa dopravní nehody. Během celého zásahu byla silnice uzavřena Policií ČR z důvodu zajištění bezpečnosti zasahujících složek IZS a také kvůli přítomnosti většího množství vozidel složek IZS na silnici. Příčiny této tragické dopravní nehody vyšetřuje Policie ČR. Tento složitý zásah, jak psychicky, tak fyzicky, byl ukončen kolem třetí hodiny ranní a jednotky se vrátily na své základny. Bohužel na svou základnu a ke své rodině se již nevrátí jeden z kolegů, člen jednotky sboru dobrovolných hasičů. Čest jeho památce," uvedl v tiskové zprávě hasičů mluvčí HZS MSK Petr Holub.

Nahlásit chybu


K tématu

VIDEO: Náraz do betonového zátarasu otočil auto v Ostravě na střechu

12. října 2023 17:17 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Kuriózní nehoda vyvolala ve čtvrtek odpoledne pozdvižení v Ostravě-Porubě. Řidič vozu tam narazil do betonového zátarasu a auto se vzápětí otočilo na střechu. Likvidace nehody následně výrazně zkomplikovala provoz na frekventované křižovatce. Řidič havarovaného vozu následně odmítl dechovou zkoušku i odběr krve.

88letý řidič osobního auta se srazil u Příbora s dodávkou. Chvíli předtím naboural jiný vůz

30. října 2023 16:35 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Nejprve najel do špatného směru, pak naboural vůz u kruhového objezdu. Později přejel 88letý řidič u Příbora z ničeho nic do protisměru a srazil se s dodávkou, kterou řídil další 81letý senior. Dodávka skončila na střeše a řidiče osobního vozu museli vyprostit hasiči.

Auto narazilo v Těrlicku-Hradišti do sloupu, spolujezdkyni museli vyprostit hasiči

1. listopadu 2023 19:01 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Záchranáři spěchali ve středu dopoledne k dopravní nehodě osobního auta na Karvinsku. V těrlické místní části Hradiště narazil vůz do sloupu a spolujezdkyni museli vyprostit hasiči. Do nemocnice ji pak přepravil vrtulník.


V sobotu se sousedé z Dubiny sejdou u jednoho 100 metrů dlouhého stolu

Dnes 18:35 | Ostrava-Jih | Libor Běčák

Neobvyklý sociální experiment podstoupí lidé, kteří se přijdou v sobotu odpoledne posadit k prostřenému 100 metrů dlouhému stolu na ostravském sídlišti Dubina. Otázkou je, zda a jak rychle se místa u stolu zaplní a zda si sousedé z okolních paneláků přinesou k povídání dostatek jídla a pití. Očekává se dobrá nálada a vyloučen není ani společný zpěv.

V kauze zakázek jsou mezi obviněnými exnáměstek hejtmana a jedna krajská firma

Dnes 14:23 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) zadrželi v pondělí v Moravskoslezském kraji osm osob v souvislosti s manipulacemi veřejných zakázek malého rozsahu zadávaných Moravskoslezským energetickým centrem. Pět fyzických a jedna právnická osoba byly následně obviněny z korupčních trestných činů, přičemž bývalému náměstkovi hejtmana hrozí až 10 let odnětí svobody.

Karviná má svého mistra České republiky ve skoku o tyči. Je žákem ZŠ Borovského

Teď vás seznámíme s talentovaným sportovcem Lukášem Uchytilem. Žije v Karviné a je čerstvým mistrem České republiky ve skoku o tyči. A nejen to. Před pár dny zvítězil i na závodech v Chorvatsku.

Mládež si užila v knihovně knižní festival Book!Con

K-Klub havířovské pobočky knihovny v Šrámkově ulici se zaměřuje na mládež. Velmi oblíbenou se stala dvoudenní akce Book!Con. A program byl opět hodně pestrý.

Manželé zprvu hledali houby, pak se hledali navzájem, než je v lese našel policejní pes

Dnes 10:37 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Starší muž volal v pátek po poledni na linku 158 o pomoc při pátrání po své manželce, která se mu ztratila při sběru hub v lese nedaleko Jakubčovic u Hradce nad Moravicí.

Alzheimer centrum, Domovinka, LDN i bydlení. Ve Frýdku-Místku se připravuje nová zástavba

Frýdek-Místek pokračuje v přípravách na vznik nové zástavby v lokalitě Berlín 2. K plánovanému Alzheimer centru a Domovince zde přibyl ještě další investor, který chce postavit i léčebnu dlouhodobě nemocných. V budoucnu mají být v lokalitě také nové byty.

Při střetu s autem utrpěl starší muž smrtelná zranění

Dnes 9:47 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Tragické následky měla nehoda, která se stala v úterý dopoledne na silnici u Paskova na Frýdecko-Místecku. Přes poskytnutou první pomoc starší muž způsobeným zraněním podlehl.

Zdravotničtí záchranáři trénovali zásahy v horách s pomocí vrtulníku

Dnes 7:51 | Celý MS kraj | Libor Běčák

V Beskydech a Olomouci se konal výcvik ostravských leteckých záchranářů, který byl zaměřený na trénink speciálních činností, tedy například na použití palubního jeřábu a vysazení posádky v šikmém terénu, kde vrtulník nemůže přistát.

Šesti řidičům při kontrole koloval v těle alkohol, dalším dvěma drogy

Dnes 7:21 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Policisté Moravskoslezského kraje mají za sebou několik hodin trvající kontrolní akci, při které se zaměřili primárně na kontrolu dodržování zákazu požívání alkoholických nápojů a jiných návykových látek řidiči.

Ministr v Ostravě představil výzvu pro povodní poničené vodovody a kanalizaci

Do Ostravy přijel ministr životního prostředí Petr Hladík, aby představil novou výzvu Státního fondu životního prostředí na obnovu vodovodů a kanalizací po povodních. Největší problém má přímo krajské město, kde je velmi poškozena ústřední čistička odpadních vod. Ministerstvo prozatím vyčlenilo 2 miliardy korun.

ZŠ Borovského oslavila čtyřicátiny. Do tříd znovu nahlédli bývalé učitelé i absolventi

Nejmladší škola v Karviné - Základní a Mateřská škola Borovského - oslavila 40. narozeniny. Na prohlídku školy i připravenou akademii žáků pozvala kromě rodičů a přátel školy i bývalé pedagogy a absolventy.

ZŠ Borovského z Karviné oslavila čtyřicátiny. Do tříd znovu nahlédli bývalé učitelé

Nejmladší škola v Karviné - Základní a Mateřská škola Borovského - oslavila 40. narozeniny. Na prohlídku školy i připravenou akademii žáků pozvala kromě rodičů a přátel školy i bývalé pedagogy a absolventy.

V havířovské nemocnici se konal první charitativní swap

Nemocnice v Havířově získala v září cenu hejtmana kraje za společenskou odpovědnost. A to i za projekty, které mají charitativní podtext. Nyní se v nemocnici uskutečnil první výměnný obchod oblečení na podporu kavárny na hematoonkologickém oddělení.

Mladí zpěváci z Havířova uspěli na Karvinském talentu

Na prestižní soutěž Karvinský talent se přihlásily desítky nadaných mladých zpěváků z různých měst republiky. Ta nejcennější ocenění putovala do Havířova.

V Rychvaldě se konaly tradiční Rybí slavnosti

Ani vytrvalý déšť neodradil Rychvalďany a také lidi z okolí od návštěvy Rybích slavností. Celodenní program byl připraven pro děti i dospělé.

Ještě o něm uslyšíte. Lukáš Uchytil z Karviné se našel ve skoku o tyči

Teď vás seznámíme s talentovaným sportovcem Lukášem Uchytilem. Žije v Karviné a je čerstvým mistrem České republiky ve skoku o tyči. A nejen to. Před pár dny zvítězil i na závodech v Chorvatsku.

Tragická dopravní nehoda hasičského vozidla na Karvinsku
Vydáno 18. února 2017 11:36, Karviná, Lukáš Zavadil
V pátek večer zasahovaly všechny složky IZS u nahlášené dopravní nehody hasičského vozidla CAS 32 Tatra 815 na silnici mezi Karvinou a Horní Suchou. Jednalo se o vozidlo jednotky sboru dobrovolných hasičů, které bylo na nezásahové jízdě a vracelo se z Karviné na svou zbrojnici. Jeden z dvoučlenné mužské posádky nehodu nepřežil.

"Operační středisko HZS MSK přijalo hlášení o dopravní nehodě v pátek 17. února 2017 těsně před dvacátou hodinou, kdy bylo oznámeno, že uvnitř jsou zaklíněné osoby. Na místo byly ihned vyslány jednotky HZS MSK ze stanic v Karviné a Havířově s celkem třemi zásahovými vozidly. Po příjezdu na místo hasiči zjistili, že vozidlo CAS 32 Tatra 815 jednotky sboru dobrovolných hasičů vyjelo mimo vozovku, kde se převrátilo a zůstalo ležet v asi čtyřmetrovém srázu na střeše. Uvnitř zůstaly zaklíněny dvě osoby, hasiči jednotky sboru dobrovolných hasičů. Ihned byly zahájeny vyprošťovací práce. Velitel zásahu si na místo vyžádal další speciální techniku (jeřáby AJ-AC 40 Demag ze stanice HZS MSK v Karviné a AJ-AC 60 Demag ze stanice HZS MSK v Ostravě-Zábřehu, a také vyprošťovací speciál na podvozku Mercedes-Benz Bison ze stanice HZS MSK v Ostravě-Zábřehu). Následně byl také na místo povolán speciální technický kontejner s vybavením na těžké vyprošťovací práce. Dle velitele zásahu bylo nutno velice opatrně a mimořádně složitě vyprostit postižené hasiče pomocí více hydraulických vyprošťovacích zařízení a další speciální vyprošťovací techniky. První z nich byl vyproštěn cca za hodinu po příjezdu první jednotky hasičů. Okamžitě byl předán do péče záchranářů ZZS MSK a přepraven do nemocnice. Na vyproštění druhého ze zaklíněných hasičů bylo potřeba další zhruba tři hodiny. Bohužel po jeho vyproštění konstatoval přítomný lékař ZZS MSK smrt. Následně bylo, po provedení nezbytných vyšetřovacích úkonů Policií ČR, vozidlo postaveno na kola a vyproštěno pomocí dvou jeřábů a vyprošťovacího speciálu Mercedes-Benz Bison. Vozidlo bylo naloženo na návěs a odvezeno z místa dopravní nehody. Během celého zásahu byla silnice uzavřena Policií ČR z důvodu zajištění bezpečnosti zasahujících složek IZS a také kvůli přítomnosti většího množství vozidel složek IZS na silnici. Příčiny této tragické dopravní nehody vyšetřuje Policie ČR. Tento složitý zásah, jak psychicky, tak fyzicky, byl ukončen kolem třetí hodiny ranní a jednotky se vrátily na své základny. Bohužel na svou základnu a ke své rodině se již nevrátí jeden z kolegů, člen jednotky sboru dobrovolných hasičů. Čest jeho památce," uvedl v tiskové zprávě hasičů mluvčí HZS MSK Petr Holub.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/karvinsko/karvina/11000007383/tragicka-dopravni-nehoda-hasicskeho-vozidla-na-karvinsku