Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Školáci z karvinské ZŠ Prameny si užívali lyžování

Karviná |

V lyžařském středisku v Bílé se školáci celý týden učili lyžovat a někteří z nich si také vyzkoušeli i snowbording.

Skoro třicítka žáků sedmých a devátých tříd ZŠ Prameny se místo učení ve škole zdokonalovala na lyžařském výcviku v Bílé. Hned po příjezdu a ubytování byly děti rozděleny do několika družstev podle toho, co na lyžích předvedly svým učitelům.

Dagmar Hubáčková, vychovatelka: "Další dny probíhal samostatný výcvik, některým dětem to šlo lépe, takže jsme na svahu za hotelem nastoupili na svah a učili jsme děti jezdit na kotvě a dál jsem pilovali oblouky, techniku lyžování, děti se také seznámily s bezpečným chováním na sjezdovce. Ty děti, jestliže udělaly pár jednoduchých oblouků a zvládaly manipulovat s lyží, tak jsme je vytáhli nahoru na svah a společně jsme potom pomalu jeli celou sjezdovku."

Tři dívky a sedm chlapců místo lyží zkusili i jízdu na snowboardu.

Ondřej Vrba, instruktor snowboardingu: "Snowboarding je celkově spíše životní styl, životní myšlenka. A je to spíše o tom užít si tu zábavu na tom svahu. Dá se tam více vyblbnout, dá se vjet do lesa, do prašanu a je to jiný styl jízdy. Není to jen ježdění čelem od svahu, ale člověk si může jezdit obráceně na nohu. Na snowboardu je důležitá rovnováha, takže my ze začátku děláme, učíme se, na kterou nohu dáváme tu váhu při tom ježdění, učíme se základní sesouvání svahem, takže dáváme desku na plocho a jezdíme takový základní cvik, aby děcka mohly vůbec sjet ten kopec, když ještě neumí obloučky."

Anketa, účastníci lyžařského výcviku: 1. "Padal jsem ze začátku, ale jak mě to Ondra naučil, tak už to šlo." 2. "Naučili jsme se padající list. Je to jízda do boku a snažíme se brzdit."

Na snowboard se může podle instruktora postavit i začátečník.

Ondřej Vrba, instruktor snowboardingu: "Je to v celku jedno, lépe, když už někdy stál na lyžích, už zná tu rovnováhu, jak pracuje ten sníh a jak se chová ta podložka na tom sněhu, takže je to lepší, ale i začátečník se naučí."

Petr Juras, náměstek primátora: "Jsem rád, že i v rámci lyžařských kurzů máme i snowboardové instruktory a děti tady mohou jezdit na snowboardech, protože snowboard je trend a já ho vítám."

Výuka na svahu probíhala dvakrát denně, vždy zhruba po dvou hodinách.

Pavel Bednařík, učitel: "Já vedu dnes lyžařské družstvo číslo 1, jsou to děti, které umí lyžovat, nestojí poprvé na lyžích. Můžu říct, že ty děti jsou snaživé, zvládnou lyžařskou techniku a jezdí bezpečně."

Anketa, účastníci lyžařského výcviku: 1. "Je to tu dobré, všem bych to doporučil, aby přijeli z Karviné." 2. "Fajn se tady lyžuje, je tady dobrá lanovka."

Všichni jezdili po náročnějším svahu, na severní straně.

Pavel Bednařík, učitel: "Je to prudší než jižní strana a děti to zvládají v pořádku."

Petr Juras, náměstek primátora: "Sám jsem si sjel tu sjezdovku a je výborně připravena a musím pochválit naše instruktory, kteří během pár dnů naučili děti lyžovat."

I když na výuku a zlepšování měly děti jen pár dní, výsledky se dostavily.

Dagmar Hubáčková, vychovatelka: "Zlepšily se opravdu hodně, velké pokroky jsou vidět."

Lyžařský výcvik zadarmo není. A protože jde o poměrně vysokou částku, hradí magistrát část výdajů ze své pokladny. Každoročně přispívá tisícikorunou na žáka, který absolvuje kurz lyžování nebo školu v přírodě.

Nahlásit chybu


Požár v panelovém domě v Opavě, záchranáři bojovali o život popáleného muže

Dnes 18:14 | Opava | Lukáš Zavadil

V neděli 6. října dopoledne zasahovaly složky integrovaného záchranného systému u požáru v panelovém bytě v Opavě. Třicetiletý muž se nadýchal horkých zplodin a utrpěl popáleniny, byl převezen do popáleninového centra FN Ostrava. Další osoby utrpěly lehčí zranění.

Široká Niva akutně potřebuje most nebo alespoň lávku pro pěší přes řeku Opavu

Zcela nové zásadní problémy teď řeší obce na Bruntálsku. Záchrana lidí po povodni byla pouze prvním krokem. Bourají se domy a zachraňují ty, co mohou přežít zimu. K tomu je ale potřeba zajistit další život v obcích především obnovou cest, silnic a mostů přes povodní rozvodněné řeky.

Do Opavy po povodních stále nejezdí vlaky. Trať z Ostravy do Opavy by měla být obnovena v půlce října

4. října 2024 12:12 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Do Opavy stále nejezdí vlaky. Povodeň poničila železniční trať z Opavy ve směru na Ostravu i na Krnov a také z Opavy do Malých Hoštic a dále do Kravař. Místo vlaků tak cestující přepravují autobusy.

Město po záplavách obnoví písečnou pláž na Karvinském moři

Hladina Karvinského moře se v době záplav zvedla natolik, že zaplavila i část písečné pláže, mobiliář i nová mola.

Malotřídní základní škola v Nové Vsi oslavila 150 let

Malotřídka v Nové Vsi si v tomto roce připomíná 150 let od svého založení. Škola na sobotu připravila kulturní program a lidé si mohli prohlédnou učebny, kroniky i plány připravované modernizace.

Hnutí ANO bude v Moravskoslezském kraji vládnout s koalicí SPD, Trikolory a strany PRO

Dlouho očekávaný povolební okamžik je tady. Kdo bude vládnout MS regionu oznámilo vítězné ANO v pátek odpoledne.

Dobrá zpráva pro bikery. Síť stezek v karvinském Černém lese je konečně legální

Datum 28. září se zapíše do historie oddílu karvinských bikerů jako jeden z nejvýznamnějších dnů. Oficiálně se jim podařilo zprovoznit síť stezek plnou trailů , kterou právě v tento den slavnostně otevřeli.

Ostravský magistrát je opět nejpřívětivější v MS kraji. V anketě zvítězil už pošesté

4. října 2024 10:26 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostravský magistrát se stal opět vítězem ankety o nejpřívětivější úřad v Moravskoslezském kraji. Soutěž každoročně vyhlašuje Ministerstvo vnitra České republiky. Podle primátora města Jana Dohnala mají na ocenění velkou zásluhu zaměstnanci, kteří svou práci odvádějí nadstandardně.

Tragický únik oxidu uhelnatého v Krnově, podařilo se zachránit jednu osobu, druhá bohužel zemřela

Včera 10:44 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V pátek 4. října 2024 složky IZS u úniku oxidu uhelnatého v jednom z bytů. Na místě byly nalezeny dvě osoby v bezvědomí. Zatímco jednu osobu se podařilo zachránit, druhá bohužel zemřela. Oxid uhelnatý je smrtelně nebezpečný plyn, který vzniká při nedokonalém hoření a hasiči apelují na používání detektorů.

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji jde do opozice, s vítězným hnutím ANO se neshodla

4. října 2024 14:57 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji po jednáních s hnutím ANO míří do opozice. Podle lídra Radka Kani jsou podmínky, které si ANO stanovilo, v rozporu s hodnotami a programem koalice. SPOLU se stane kritickou, ale konstruktivní opozicí nové krajské vlády.

LiStOVáNí v Karviné - Scénické čtení děti motivuje ke čtení knížek

V rámci projektu Místní akční plán rozvoje vzdělávání realizovaného statutárním městem Karviná připravila regionální knihovna pro 3. třídy LiStOVáNí. Scénické čtení má děti motivovat ke čtení knížek.

Zahradní slavnost stacionáře Galaxie centrum pomoci doprovázel déšť, náladu to nezkazilo

Na závěr ještě navštívíme denní stacionář Galaxie centrum pomoci, který pro své klienty i veřejnost připravil tradiční zahradní slavnost. I když akci nepřálo počasí, dobrá nálada návštěvníkům zůstala.

Herci svým scénickým čtením knížek motivují karvinské děti ke čtení

4. října 2024 17:34 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

V rámci místního akčního plánu rozvoje vzdělávání připravila karvinská regionální knihovna pro děti základních škol LiStOVáNí. Jde o scénické čtení, které má děti motivovat ke čtení knížek.

Déšť nepřekazil program zahradní slavnosti karvinského stacionáře

4. října 2024 15:51 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Karvinský denní stacionář Galaxie centrum pomoci pro své klienty i veřejnost připravil tradiční zahradní slavnost. I když akci nepřálo počasí, dobrá nálada návštěvníkům zůstala.

Hendikepovaní sportovci se utkali ve stolním tenise

4. října 2024 11:21 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Mladí lidé s hendikepem se setkali v Havířově na turnaji ve stolním tenise. Jednalo se už o desátý ročník, do kterého se letos poprvé zapojili i sportovci ze Slovenska.

Radnice bude muset znovu investovat do cyklostezky u Lučiny, povodně na ní napáchaly škody

4. října 2024 11:13 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Povodně zcela zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny. Magistrát musí nyní najít řešení, jaký zvolit povrch při následné rekonstrukci. Opravy začnou zřejmě až v příštím roce.

Školáci z karvinské ZŠ Prameny si užívali lyžování
Vydáno 29. ledna 2010 13:18, Karviná, Monika Danková
V lyžařském středisku v Bílé se školáci celý týden učili lyžovat a někteří z nich si také vyzkoušeli i snowbording.

Skoro třicítka žáků sedmých a devátých tříd ZŠ Prameny se místo učení ve škole zdokonalovala na lyžařském výcviku v Bílé. Hned po příjezdu a ubytování byly děti rozděleny do několika družstev podle toho, co na lyžích předvedly svým učitelům.

Dagmar Hubáčková, vychovatelka: "Další dny probíhal samostatný výcvik, některým dětem to šlo lépe, takže jsme na svahu za hotelem nastoupili na svah a učili jsme děti jezdit na kotvě a dál jsem pilovali oblouky, techniku lyžování, děti se také seznámily s bezpečným chováním na sjezdovce. Ty děti, jestliže udělaly pár jednoduchých oblouků a zvládaly manipulovat s lyží, tak jsme je vytáhli nahoru na svah a společně jsme potom pomalu jeli celou sjezdovku."

Tři dívky a sedm chlapců místo lyží zkusili i jízdu na snowboardu.

Ondřej Vrba, instruktor snowboardingu: "Snowboarding je celkově spíše životní styl, životní myšlenka. A je to spíše o tom užít si tu zábavu na tom svahu. Dá se tam více vyblbnout, dá se vjet do lesa, do prašanu a je to jiný styl jízdy. Není to jen ježdění čelem od svahu, ale člověk si může jezdit obráceně na nohu. Na snowboardu je důležitá rovnováha, takže my ze začátku děláme, učíme se, na kterou nohu dáváme tu váhu při tom ježdění, učíme se základní sesouvání svahem, takže dáváme desku na plocho a jezdíme takový základní cvik, aby děcka mohly vůbec sjet ten kopec, když ještě neumí obloučky."

Anketa, účastníci lyžařského výcviku: 1. "Padal jsem ze začátku, ale jak mě to Ondra naučil, tak už to šlo." 2. "Naučili jsme se padající list. Je to jízda do boku a snažíme se brzdit."

Na snowboard se může podle instruktora postavit i začátečník.

Ondřej Vrba, instruktor snowboardingu: "Je to v celku jedno, lépe, když už někdy stál na lyžích, už zná tu rovnováhu, jak pracuje ten sníh a jak se chová ta podložka na tom sněhu, takže je to lepší, ale i začátečník se naučí."

Petr Juras, náměstek primátora: "Jsem rád, že i v rámci lyžařských kurzů máme i snowboardové instruktory a děti tady mohou jezdit na snowboardech, protože snowboard je trend a já ho vítám."

Výuka na svahu probíhala dvakrát denně, vždy zhruba po dvou hodinách.

Pavel Bednařík, učitel: "Já vedu dnes lyžařské družstvo číslo 1, jsou to děti, které umí lyžovat, nestojí poprvé na lyžích. Můžu říct, že ty děti jsou snaživé, zvládnou lyžařskou techniku a jezdí bezpečně."

Anketa, účastníci lyžařského výcviku: 1. "Je to tu dobré, všem bych to doporučil, aby přijeli z Karviné." 2. "Fajn se tady lyžuje, je tady dobrá lanovka."

Všichni jezdili po náročnějším svahu, na severní straně.

Pavel Bednařík, učitel: "Je to prudší než jižní strana a děti to zvládají v pořádku."

Petr Juras, náměstek primátora: "Sám jsem si sjel tu sjezdovku a je výborně připravena a musím pochválit naše instruktory, kteří během pár dnů naučili děti lyžovat."

I když na výuku a zlepšování měly děti jen pár dní, výsledky se dostavily.

Dagmar Hubáčková, vychovatelka: "Zlepšily se opravdu hodně, velké pokroky jsou vidět."

Lyžařský výcvik zadarmo není. A protože jde o poměrně vysokou částku, hradí magistrát část výdajů ze své pokladny. Každoročně přispívá tisícikorunou na žáka, který absolvuje kurz lyžování nebo školu v přírodě.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/karvinsko/karvina/2828/skolaci-z-karvinske--zs-prameny-si-uzivali-lyzovani