Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Lidé se vrátili na hory, chataři je tam chtějí udržet i přes noc

Celý MS kraj |

Krátké procházky, ale i delší turistické túry. Lidé nezanevřeli na Beskydy ani v době koronavirových omezení. V některých lokalitách bylo turistů dokonce více, než předchozích letech.

anketa: “Na hory ne, ale spíš jenom na procházky po stezce a kolem vesnice. Do hor ne, tam bylo hodně lidí.”


anketa: “No já jsem byla v Malenovicích na takové vycházce. Vlakem jsem jela. To bylo poprvé po tom uvolnění. Viděla jsem u nás, že jezdí prázdné vlaky, tak jsem měla dojem, že nastoupím do prázdného vlaku a ten byl plně obsazený lidmi s rouškami.”

Vysokou návštěvnost potvrzuje také provozovatel horské chaty Prašivá.

Martin Stiller, provozovatel chaty Prašivá: “Co se týče karantény, také vlastně během prvních 14 dní byla samozřejmě ta návštěvnost menší. My jsme měli zavřeno první měsíc celý, abychom jsme podpořili ty vládní opatření. Ale pak, když jsme vlastně otevřeli na Velikonoční pátek, tak už ty davy tady chodily zhruba týden nebo 10 dní. Už tady byla obrovská návštěva, přestože chata byla zavřená. Hlavně v týdnu to bylo vidět. Stovky lidí někdy třeba 300 možná 400 lidí denně i v týdnu. Co se dále projevilo i v těch dalších týdnech, ať už to byl duben, nebo květen, kdy vlastně nějaké ty omezení vlády pořád byly, ale prostě lidi neměli kam chodit, byly zavřené pravděpodobně všechny bazény, fitcentra, nákupní střediska, takže lidi neměli co jiného dělat a chodili prostě na hory a ta návštěvnost během týdne byla opravdu, jak se říká, víkendová.”

Po dočasnou dobu se návštěvníci hor museli smířit s tím, že horské chaty měly k občerstvení otevřené jen okénka.

Martin Stiller, provozovatel chaty Prašivá: “Nějakým způsobem jsme to přečkali a jsme rádi, že už je zase normální doba, kdy hosté můžou přijít dovnitř a v klidu si sednout a objednat. Co se týče toho ubytování, tak my jsme vlastně mohli otevřít až na konci května a v té chvíli samozřejmě to se hnedka projevilo, když lidi zjistili, že už se dá ubytovávat, už to bylo všechno jasné, že můžou konečně někam vyrazit na více dní, tak samozřejmě ta poptávka po těch pokojích vzrostla. Ale to nejenom u nás, ale to napříč celou Českou republikou. Jsem v kontaktu s různými chataři nebo hoteliéry. A samozřejmě ještě k tomu přibylo všechno to, co jsme museli stornovat. Veškeré ty březnové akce, oslavy, ubytování. Duben to samé, květen to samé, takže to se teď hodně nahustilo a dá se říct, že doslova praskáme den co den ve švech.”

Snahou horských chat je udržet turisty na horách i přes noc. Ubytování jim nabízejí i netradičním způsobem, kdy chataři spolupracují.

Martin Stiller, provozovatel chaty Prašivá: “Tenhleten náš dvojprojekt se vlastně skládá z přechodu Beskyd, což je pěší turistika, a přejezdu Beskyd. Iniciátorem v podstatě úplně před třemi čtyřmi lety byla chata Skalka. My jsme se na to hnedka napojili, přidala se chata Kamenitý a udělali jsme ten přechod Beskyd, což jsou vlastně tři chaty, tři polopenze. Řekněme taková přijatelná low-costová cena. Je to v podstatě akce, kdy lidé nezávisle na sobě během celého roku, mohou jednotlivci nebo skupinky, jdou tenhle ten hřeben Beskyd. Někdo tomu říká Těšínský, někdo Slezské Beskydy. Každopádně ze Skalky přes Kamenité na Prašivou a obrovskou výhodou toho je, že přes ten týden vlastně ty chaty jsou relativně prázdné, hřeben je totálně prázdný, takže to je taková ta velká přidaná hodnota k tomu, proč si zvolit právě tuhletu akci na ten přechod.”

Vedle pěších turistů nabídli chataři podobný projekt také cyklistům.

Martin Stiller, provozovatel chaty Prašivá: “No a z toho postupně vygeneroval další projekt, který jsme spustili tady letos začátkem července, a to je přejezd Beskyd. Když jsme se jako chata Prašivá spojili s chatou Kmínek, což je v oblasti Bumbálky a dále ještě horským hotelem Portáš na Javorníkách blízko lyžařského střediska Kohútka a vymysleli jsme tedy přejezd Beskyd, který je vlastně koncipován tak, aby to bylo jak pro bikery, to znamená otrlé lidi na horských kolech, tak aby to bylo i pro nějaké ty trekkingy, případně pro elektrokola, jsme vybavení elektrostanicemi. Zase jsou to tři chaty, tři dny, tři polopenze a k tomu nějaké doplňkové produkty. My jsme chtěli vytvořit něco, aby byla nějaká přidaná hodnota těch horských chat, aby to nebylo jenom o tom, že přijdete na klobásou a pivo, ale zatím bylo něco víc. Tak uvidíme, jestli projekt Přejezd Beskyd bude tak úspěšný, jako je doslova veleúspěšný Přechod Beskyd, který běží už 3 roky.”
Nahlásit chybu


K tématu

Z Frýdku-Místku do Bašky se vybuduje nová cyklostezka

30. října 2023 15:43 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Frýdek-Místek se dohodl s obcí Baška na výstavbě nové cyklostezky. Ta povede z Místku do Bašky podél řeky Ostravice. Vybudovat by se měla v příštím roce a z větší části ji zaplatí evropská dotace. Cílem je doplnit chybějící úseky na trase Ostrava – Beskydy.

Další zranění mladí lyžaři v Beskydech a Jeseníkách. Letěl pro ně vrtulník

15. února 2024 19:09 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Zdravotnická záchranná služba zasahovala spolu s členy horské služby ve středu hned u tří zraněných mladých lyžařů. Ve všech případech, které se odehrály během několika hodin v Beskydech a Jeseníkách, vzlétal na pomoc vrtulník letecké záchranné služby Ostrava.

Rekordní nárůst turistů v MSK ve třetím čtvrtletí roku, Beskydy opět na vrcholu

8. listopadu 2023 16:58 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Nové statistiky potvrzují významný nárůst počtu návštěvníků v Moravskoslezském kraji, zejména v průběhu třetího čtvrtletí letošního roku. Nejvýraznější trend návštěvnosti se odehrává v oblíbené turistické oblasti Beskydy. V průběhu třetího kvartálu roku 2023 se do kraje sjelo a v hromadných zařízeních ubytovalo rekordních 366 927 návštěvníků. Toto číslo představuje téměř 3% nárůst ve srovnání s předešlým rokem 2022. Co je však ještě důležitější, návštěvnost v letošním roce předčila výsledky z roku 2019, tedy z před-covidového období, o více než 10 %.


Další oběť podvodu na sítích, žena z Bruntálska poslala falešnému vojenskému lékaři téměř milion korun

Dnes 9:56 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Kriminalisté z Bruntálska vyšetřují další případ podvodu přes sociální sítě, kdy byla poškozená žena středního věku připravena o téměř 900 tisíc korun. Podvodník se vydával za vojenského lékaře působícího v Iránu a pod záminkou zaslání balíčku vylákal z oběti několik plateb.

ŘSD plně obnovuje provoz na dálnici mezi Ostravou a Polskem

Včera 14:14 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Dálnice D1 mezi Ostravou a Polskem bude dnes odpoledne opět průjezdná standardně dvěma pruhy pro každý směr. Ředitelství silnic a dálnic dokončilo v úterý 1. října úklid a opravy po povodních.

Studenti vysazovali nový park v Ostravě-Třebovicích v rámci soutěže Lipová ratolest

Studenti desítky zahradnických škol z celého Česka vysadili v Třebovicích nový park v rámci soutěže Lipová ratolest. Své zastoupení měla i Ostrava v podobě družstva ze zdejší Střední zahradnické školy.

Krnov bojuje s následky povodně, odpady i normalizací života ve školách a firmách

V Krnově už funguje pitná voda a elektřina. Město se aktuálně potýká s množstvím odpadu a snaží se normalizovat život ve školách a školkách. Všude probíhají úklidy a některé boční ulice by mohly dělat kulisu v poválečných filmech. Situace se ale mění k lepšímu přímo před očima.

Ostrava se snaží vyřešit čištění odpadních vod. Ústřední čističku voda značně poničila

Jedním z největších problémů Ostravy po povodních je vodohospodářská infrastruktura a hlavně zničená čistírna odpadních vod, která byla zcela pod vodou. Byla proto svolána mimořádná rada města, kde byly schváleny první finance na opravy.

Děti v MŠ Resslova v Havířově mají vlastního sportovního trenéra

Nedostatek pohybu u dětí nemusí vést jen k obezitě, ale i k dalším problémům. Mateřská škola Resslova v Havířově se proto zaměřuje na sport. Děti mají dokonce i vlastního trenéra, což rodiče vítají.

Ostrava hledá seniora roku 2024. Oceněni budou jednotlivci i klub seniorů

Při příležitosti Mezinárodního dne seniorů, který připadá na 1. října, vyhlašuje Ostrava již tradičně anketu Senior roku. Město ocení aktivní obyvatele starší 65 let. Kromě ocenění jednotlivců město hledá také Klub seniorů roku.

Voda z ulic v Nové Vsi už byla odčerpána. Zatopeny jsou stále některé sklepy a garáže

30. září 2024 11:30 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Voda v Ostravě Nové Vsi už díky vysokokapacitním čerpadlům klesla natolik, že ulice jsou průjezdné a majitelé se mohou dostat ke svým domům. Policie ale stále reguluje vjezd do této oblast, aby mohly plynule projíždět nákladní auta s odpadem. Voda je ale stále odčerpávána ze sklepů, garáží a také lagun u Mariánskohorské ulice.

Muže o berlích srazilo v Ostravě auto. Policie hledá svědky

Včera 10:22 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Policie zveřejnila výzvu k víkendové nehodě v Ostravě-Výškovicích. Hledají svědky události, kdy před jedoucí auto vstoupil 47letý muž o berlích. Řidič už nedokázal reagovat a muže srazil. Ten skončil v kritickém stavu v nemocnici.

Studénka zahájila cestu k založení technických služeb, nakupuje další stroje

Studénka připravuje založení vlastních technických služeb. Od září fungují jako oddělení v rámci odboru údržby majetku. Rozhodli o tom zastupitelé na poslední schůzi. Město také pokračuje v nákupu techniky.

Další oběť podvodu na sítích, žena z Bruntálska poslala falešnému vojenskému lékaři téměř milion korun

Dnes 9:56 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Kriminalisté z Bruntálska vyšetřují další případ podvodu přes sociální sítě, kdy byla poškozená žena středního věku připravena o téměř 900 tisíc korun. Podvodník se vydával za vojenského lékaře působícího v Iránu a pod záminkou zaslání balíčku vylákal z oběti několik plateb.

Vietnamská komunita slavila v Ostravě Den dětí

Možná vás překvapí, že následující reportáž bude o Dni dětí. Ten byl ale určen pro vietnamskou menšinu žijící v našem kraji. Hostil ho Dům kultury Akord Ostrava, program byl nabitý a děti i dospělí se výborně bavili.

V Doubravě slavnostně odhalili bustu významného Sokola, legionáře a národního hrdiny Jana Čapka

V Doubravě na Karvinsku slavnostně odhalili bustu Jana Čapka. Významného sokola, legionáře a národního hrdiny. Je považován za zakladatele československé legie v Itálii.

Policisté pokutovali během dopravní akce 90 řidičů, kteří překročili rychlost

30. září 2024 7:32 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezští policisté se zapojili do plánované celorepublikové dopravní akce, při které se zaměřili primárně na kontrolu dodržování rychlosti vozidel. Konkrétně pokutovali 90 řidičů. Řešili ale i jiné přestupky.

Letecká humanitární pomoc potěšila i děti v zatopeném Zátoru, vrtulník přivezl přímotopy i hračky

29. září 2024 19:48 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

Dětem v zatopeném Zátoru přivezl alespoň trochu pohody a zábavy vrtulník s humanitární pomocí z Kunovic. Přestože místní škola ještě nebyla v provozu, školáci i s rodiči se již dopoledne sešli u přistání helikoptéry. S dopravou na místo pomohli i vojáci.

Novým senátorem za Opavu se stal primátor Tomáš Navrátil

28. září 2024 14:46 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Lidé ve volebním obvodu 68 Opava vybrali i třetího senátora z Moravskoslezského kraje. Stal se jím současný primátor Opavy Tomáš Navrátil (ANO), který prošel do druhého kola hlasování se současným senátorem Herbertem Paverou (TOP 09), ten tak svůj post už neobhájil.

Lidé se vrátili na hory, chataři je tam chtějí udržet i přes noc
Vydáno 30. července 2020 22:20, Celý MS kraj, Libor Běčák
Krátké procházky, ale i delší turistické túry. Lidé nezanevřeli na Beskydy ani v době koronavirových omezení. V některých lokalitách bylo turistů dokonce více, než předchozích letech.

anketa: “Na hory ne, ale spíš jenom na procházky po stezce a kolem vesnice. Do hor ne, tam bylo hodně lidí.”


anketa: “No já jsem byla v Malenovicích na takové vycházce. Vlakem jsem jela. To bylo poprvé po tom uvolnění. Viděla jsem u nás, že jezdí prázdné vlaky, tak jsem měla dojem, že nastoupím do prázdného vlaku a ten byl plně obsazený lidmi s rouškami.”

Vysokou návštěvnost potvrzuje také provozovatel horské chaty Prašivá.

Martin Stiller, provozovatel chaty Prašivá: “Co se týče karantény, také vlastně během prvních 14 dní byla samozřejmě ta návštěvnost menší. My jsme měli zavřeno první měsíc celý, abychom jsme podpořili ty vládní opatření. Ale pak, když jsme vlastně otevřeli na Velikonoční pátek, tak už ty davy tady chodily zhruba týden nebo 10 dní. Už tady byla obrovská návštěva, přestože chata byla zavřená. Hlavně v týdnu to bylo vidět. Stovky lidí někdy třeba 300 možná 400 lidí denně i v týdnu. Co se dále projevilo i v těch dalších týdnech, ať už to byl duben, nebo květen, kdy vlastně nějaké ty omezení vlády pořád byly, ale prostě lidi neměli kam chodit, byly zavřené pravděpodobně všechny bazény, fitcentra, nákupní střediska, takže lidi neměli co jiného dělat a chodili prostě na hory a ta návštěvnost během týdne byla opravdu, jak se říká, víkendová.”

Po dočasnou dobu se návštěvníci hor museli smířit s tím, že horské chaty měly k občerstvení otevřené jen okénka.

Martin Stiller, provozovatel chaty Prašivá: “Nějakým způsobem jsme to přečkali a jsme rádi, že už je zase normální doba, kdy hosté můžou přijít dovnitř a v klidu si sednout a objednat. Co se týče toho ubytování, tak my jsme vlastně mohli otevřít až na konci května a v té chvíli samozřejmě to se hnedka projevilo, když lidi zjistili, že už se dá ubytovávat, už to bylo všechno jasné, že můžou konečně někam vyrazit na více dní, tak samozřejmě ta poptávka po těch pokojích vzrostla. Ale to nejenom u nás, ale to napříč celou Českou republikou. Jsem v kontaktu s různými chataři nebo hoteliéry. A samozřejmě ještě k tomu přibylo všechno to, co jsme museli stornovat. Veškeré ty březnové akce, oslavy, ubytování. Duben to samé, květen to samé, takže to se teď hodně nahustilo a dá se říct, že doslova praskáme den co den ve švech.”

Snahou horských chat je udržet turisty na horách i přes noc. Ubytování jim nabízejí i netradičním způsobem, kdy chataři spolupracují.

Martin Stiller, provozovatel chaty Prašivá: “Tenhleten náš dvojprojekt se vlastně skládá z přechodu Beskyd, což je pěší turistika, a přejezdu Beskyd. Iniciátorem v podstatě úplně před třemi čtyřmi lety byla chata Skalka. My jsme se na to hnedka napojili, přidala se chata Kamenitý a udělali jsme ten přechod Beskyd, což jsou vlastně tři chaty, tři polopenze. Řekněme taková přijatelná low-costová cena. Je to v podstatě akce, kdy lidé nezávisle na sobě během celého roku, mohou jednotlivci nebo skupinky, jdou tenhle ten hřeben Beskyd. Někdo tomu říká Těšínský, někdo Slezské Beskydy. Každopádně ze Skalky přes Kamenité na Prašivou a obrovskou výhodou toho je, že přes ten týden vlastně ty chaty jsou relativně prázdné, hřeben je totálně prázdný, takže to je taková ta velká přidaná hodnota k tomu, proč si zvolit právě tuhletu akci na ten přechod.”

Vedle pěších turistů nabídli chataři podobný projekt také cyklistům.

Martin Stiller, provozovatel chaty Prašivá: “No a z toho postupně vygeneroval další projekt, který jsme spustili tady letos začátkem července, a to je přejezd Beskyd. Když jsme se jako chata Prašivá spojili s chatou Kmínek, což je v oblasti Bumbálky a dále ještě horským hotelem Portáš na Javorníkách blízko lyžařského střediska Kohútka a vymysleli jsme tedy přejezd Beskyd, který je vlastně koncipován tak, aby to bylo jak pro bikery, to znamená otrlé lidi na horských kolech, tak aby to bylo i pro nějaké ty trekkingy, případně pro elektrokola, jsme vybavení elektrostanicemi. Zase jsou to tři chaty, tři dny, tři polopenze a k tomu nějaké doplňkové produkty. My jsme chtěli vytvořit něco, aby byla nějaká přidaná hodnota těch horských chat, aby to nebylo jenom o tom, že přijdete na klobásou a pivo, ale zatím bylo něco víc. Tak uvidíme, jestli projekt Přejezd Beskyd bude tak úspěšný, jako je doslova veleúspěšný Přechod Beskyd, který běží už 3 roky.”
Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000021323/lide-se-vratili-na-hory-chatari-je-tam-chteji-udrzet-i-pres-noc