Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Jesenický horský sýr ze Staré Vody na Bruntálsku je novou regionální potravinou

Celý MS kraj |

Bruntálsko se může pochlubit dalším oceněním Regionální potravina. Získal je Jesenický horský sýr, který v moderní mlékárně na farmě U Stromovouse ve Staré Vodě u Světlé Hory vyrábějí manželé Valerie a Stanislav Zámečníkovi. Není to první ocenění, které získali. Už před dvěma lety dostal stejné ocenění jejich sýr Jesenický bochník.

Výroba sýrů se může zdát na první pohled jednoduchá. Ve skutečnosti je to složitá záležitost, tak trochu potravinářská alchymie, na kterou mají vliv také třeba venkovní teplota a vlhkost vzduchu. Vývoj Jesenického horského sýra trval přibližně dva roky.

Stanislav Zámečník, sýrař a farmář: „Jde o sýr švýcarského alpského typu, něco do ementálu. Je to typický švýcarský alpský horský sýr. Jsou tam speciální kultury, které tomu dávají oříškovou sladkou příchuť, tak jako ementály. My zrajeme půl roku při třech různých teplotách. Povedl se velice dobře.“

Mléko se při výrobě sýra musí nejdříve jemně pasterizovat, to znamená zahřát na 63 °C po dobu třiceti minut. Poté se zchladí a očkuje se mléčnými kulturami, což je naprosto zásadní záležitost.

Stanislav Zámečník, sýrař a farmář: „Očkuje se vlastně směsí kultur, to jenom takovou poznámku na okraj, vlastně ten vývoj toho sýru opravdu trval dva roky, než se vyšperkovalo ta směs těch kultur tak, aby to mělo tu chuť, takže ono to není nic jednoduchého.“
Anketa, návštěvníci farmy: „Dal jsem si sýr, ten talíř jejich a bylo to vynikající. Jsem stárka spokojený nad míru. U nás na Ostravě to není taková věc.“
„No samozřejmě jsme přijeli na sýry, takže jsme měli talíř s výběrem sýrů, hrozně nám chutnaly, hlavně ten kozí, takže jsme ho musei hned zakoupit a nadchly nás ty bylinky na tom, ty byly skvělý. Jsme tady poprvé, přijeli jsme až z Prahy.“
„Jezdíme sem pravidelně, vracíme se sem pořád, kupujeme si s sebou i produkty i pro malé prcky bereme. Super, jsme spokojeni.“
„My jsme z Malé Morávky, bydlíme tady opodál a máme to tu moc rádi. Chodíme sem často a vždycky si tady nakoupíme, dáme si tady kafíčko, posedíme a pak zase jedeme domů. Nejradši ten kozí, my máme rádi tu kozí příchuť.“

Mléko na výrobu sýrů získávají Zámečníkovi z vlastního chovu. Chovají čtyři krávy plemena Jersey a dvacet pět hnědých krátkosrstých koz. Tato plemena dávají mléka sice méně, zato jeho kvalita je vysoká.

Stanislav Zámečník, sýrař a farmář: „To mléko má tu výhodu, že má velký obsah tuku a bílkovin. V podstatě my máme tučnost mléka, když jsou krávy na pastvě v létě 7 procent, bílkovina je také dvakrát vyšší. Je to mléko, které je vlastně předurčené k tomu, aby bylo jako surovina pro kvalitní tučné sýry.“

Důležité je rovněž balení sýrů. U Stromovouse používají ty nemodernější technologie.

Stanislav Zámečník, sýrař a farmář: „Je to v podstatě nanotechnologie, kdy ten sýr vlastně pouští ven, ale nepouští dovnitř, takže on je vlastně hygienicky zabalený, ale zároveň dýchá. Tady na tomto případu je vidět, že plast je geniální surovina a nemůže za to, že ji lidé neumí používat.“

Pro děti pořádají U Stromovouse exkurze. Jejich součástí je i naučná stezka Zdraví a příroda. Seznámí se na ní třeba s historií pastevectví v Jeseníkách, mohou si projít chodník bosých nohou a získat další vědomosti.

Valerie Zámečníková, farmářka: „Toto je vlastně hmyzí hotel a tady vlastně můžeme pozorovat hmyzáky, jak se tady zabydlují. Je to nové, takže oni se teprve zabydlují, blanokřídlí, včelky samotářky, různý hmyz. Děti tady mohou pozorovat přírodu na vlastní oči.“

Na farmě se děti mohou také přesvědčit, co obnáší práce sedláka. Není žádná procházka růžovou zahradou.

Valerie Zámečníková, farmářka: „Děti si můžou zkusit být chvilku tím farmářem, zkusit si podojit, jak je to těžké podojit krávu. Takhle si můžou zkusit, sednout a podojit.“

Farma U Stromovouse byla, je a bude rodinným podnikem. O náboru nových zaměstnanců a rozšíření výroby Zámečníkovi neuvažuj.

Nahlásit chybu


K tématu

Farma Bezdínek na Karvinsku otevřela nový skleník a energocentrum

19. května 2024 22:08 | Dolní Lutyně | Andrea Holeszová | Eko magazín

V současnosti největší producent rajčat v Česku. To je Farma Bezdínek v Dolní Lutyni. Pro ještě větší zvýšení produkce nově zahájila provoz dalšího skleníku. Zároveň zde bylo otevřeno nové energocentrum, aby byla farma více energeticky nezávislá.

V Jeseníkách pokračuje boj lidí s následky povodní , přehrada Slezská Harta zabránila následkům ještě horším

17. září 2024 9:58 | Bruntál | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

V Jeseníkách nastává boj s následky povodní. Sčítají se materiální škody, následky velké vody a ve spolupráci s obcemi a hasiči obyvatelé odčerpávají vodu ze zatopených ploch a domů. Voda však stále z kopců stéká a komplikuje situaci.


V Karviné opravují chodníky a staví parkoviště, práce probíhají na několika místech

11. října 2024 16:30 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

V těchto dnech probíhají na několika místech v Karviné nejrůznější opravy a realizují se další investiční akce. Například řidiči se brzy dočkají nového parkoviště na ulici Na Kopci a pro cyklisty a inline bruslaře se zase vylepšuje cyklostezka poblíž sportoviště v Hranicích.

Hřiště s umělým povrchem v různých částech Havířova prokoukla díky vyčištění

11. října 2024 15:59 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Než stále investovat do stavění nových hřišť, zkusíme je opravit a vyčistit. Touto cestou jde Správa sportovních a rekreačních zařízení v Havířově.

Hlavní třída v Ostravě-Porubě projde revitalizací zeleně i mobiliáře. Získá tak modernější vzhled

10. října 2024 17:45 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Poruba mění koncepci zeleně na Hlavní třídě. Ta současná je totiž zastaralá a už neodpovídá moderním trendům. Navíc je finančně náročná na údržbu.

20letý mladík v Ostravě umlátil na ulici muže. Za vraždu mu hrozí výjimečný trest

Kriminalisté řeší velmi brutální vraždu v Ostravě. 20letý mladík přímo na ulici před vchodem do domu doslova umlátil muže a ukradl mu osobní věci. Díky svědkům ho ale policisté za pár minut zadrželi. Hrozí mu výjimečný trest.

Povodňovým zachráncům se dostalo poděkování za obětavost a nasazení

Poděkování za obětavé nasazení se dostalo všem záchranářům, kteří pomáhali v průběhu letošních povodní. Ocenění se jim dostalo v areálu LIBROS v Ostravě-Přívoze, který byl povodňovou vodou také zcela zaplaven.

Staršího turistu zradilo v Jeseníkách srdce, záchranáři ho nesli přes řeku

10. října 2024 21:45 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Na záchraně muže, kterého postihly náhlé srdeční potíže, spolupracovali nedaleko Karlovy Studánky v Jeseníkách se zdravotníky záchranné služby také horští záchranáři a dobrovolní hasiči.

Pohřešovanou ženu našli policisté v bezvědomí v křoví u řeky z paluby vrtulníku

10. října 2024 11:25 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Život pohřešované ženy z Třince se podařilo zachránit policistům, kteří v úterý z paluby vrtulníku prohledávali místa, kde by se mohla nacházet. Z výšky zahlédli bezvládné tělo a vyslali k němu pozemní hlídku.

Nemocnice ve Frýdku-Místku rekonstruuje JIP neoperačních sálů

Jednotka intenzivní péče Nemocnice ve Frýdku-Místku prochází zásadní rekonstrukcí. Ta přinese rozšíření kapacity lůžek a modernizaci oddělení po více než dvaceti letech. Projekt, na kterém se podíleli i zaměstnanci, by měl být dokončen na přelomu roku.

Dopravě v Opavě uleví provizorní most. Vznikne nad vodou poničeným mostem v Ratibořské ulici

9. října 2024 19:45 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě začala stavba provizorního mostu v Ratibořské ulici. Ten současný poničila nedávná povodeň natolik, že půjde k zemi. Plně ho nahradí nový most, s jehož stavbou se počítá příští rok.

Dominanta hřbitova v Kunčičkách se dočkala renovace, kamenný kříž dostal i nového Krista

Dominanta hřbitova v Kunčičkách se po letech dočkala restaurování. Kamenný kříž byl po záchranných pracích v minulém týdnu opět ustaven na původní podstavec ve středu hřbitova a doplnil ho taky nový litinový Kristus.

Policisté vyšetřují okradení seniora, poznáte muže na fotografii z bankomatu

11. října 2024 18:01 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Policisté z obvodního oddělení Frýdek-Místek prověřují okolnosti protiprávního jednání, ke kterému došlo v polovině srpna letošního roku. Dosud neznámý pachatel měl pod legendou prodeje nožů využít nepozornosti poškozeného seniora, který vybíral peníze na zboží z bankomatu, a vybrat bez jeho vědomí finanční hotovost 20 tisíc korun.

Sotva policisté na noční vyřešili zdrogovaného řidiče, zadrželi opilého šoféra

11. října 2024 17:43 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Přesto, že jsou v Bohumíně kvůli povodním posílené policejní hlídky, někteří řidiči podstupují riziko zadržení, když vědomě usedají za volant v době uloženého zákazu řízení a navíc pod vlivem alkoholu nebo drog.

Lidé s policisty zachránili muže, který několik hodin či dnů trpěl bezmocně v bytě

11. října 2024 17:30 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Podezření obyvatel domu v Karlovicích na Bruntálsku, že jeden z jejich sousedů může být v ohrožení života se potvrdilo, když do bytu po vyražení dveří vstoupili policisté a nájemníka tam našli bezvládně ležícího.

Policie obvinila 20letého mladíka z vraždy 59letého Ostravana

11. října 2024 8:54 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Vzájemný konflikt stál a vraždou, kterou v těchto chvílích vyšetřují kriminalisté v Ostravy. Mladší z mužů staršího opakovaně napadl tak surově, že mu život nezachránila ani rychlá první pomoc. Oběť navíc okradl.

Města i obce dusí všechny druhy odpadů po povodních a demolicích, řeší jejich třídění, drcení a odvozy

11. října 2024 7:33 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

Každá povodní postižená obec má na svém pozemku obrovské haldy odpadů. Jde o vystěhované vybavení bytů, komunální odpady i odpady z demolovaných domů. Skládky se prohýbají pod náporem ze všech stran a obce musí řešit redukci odpadů na co nejmenší objem.

Opavská Urologie nabízí široké spektrum operací

10. října 2024 17:37 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová | Magazín TV medicína

Urologické oddělení Slezské nemocnice v Opavě je na velmi vysoké úrovni. Zaměřuje se především na laparoskopické operace ledvin, nadledvin, močového měchýře a močovodu.

Jesenický horský sýr ze Staré Vody na Bruntálsku je novou regionální potravinou
Vydáno 27. srpna 2020 9:39, Celý MS kraj, Karel Soukop
Bruntálsko se může pochlubit dalším oceněním Regionální potravina. Získal je Jesenický horský sýr, který v moderní mlékárně na farmě U Stromovouse ve Staré Vodě u Světlé Hory vyrábějí manželé Valerie a Stanislav Zámečníkovi. Není to první ocenění, které získali. Už před dvěma lety dostal stejné ocenění jejich sýr Jesenický bochník.

Výroba sýrů se může zdát na první pohled jednoduchá. Ve skutečnosti je to složitá záležitost, tak trochu potravinářská alchymie, na kterou mají vliv také třeba venkovní teplota a vlhkost vzduchu. Vývoj Jesenického horského sýra trval přibližně dva roky.

Stanislav Zámečník, sýrař a farmář: „Jde o sýr švýcarského alpského typu, něco do ementálu. Je to typický švýcarský alpský horský sýr. Jsou tam speciální kultury, které tomu dávají oříškovou sladkou příchuť, tak jako ementály. My zrajeme půl roku při třech různých teplotách. Povedl se velice dobře.“

Mléko se při výrobě sýra musí nejdříve jemně pasterizovat, to znamená zahřát na 63 °C po dobu třiceti minut. Poté se zchladí a očkuje se mléčnými kulturami, což je naprosto zásadní záležitost.

Stanislav Zámečník, sýrař a farmář: „Očkuje se vlastně směsí kultur, to jenom takovou poznámku na okraj, vlastně ten vývoj toho sýru opravdu trval dva roky, než se vyšperkovalo ta směs těch kultur tak, aby to mělo tu chuť, takže ono to není nic jednoduchého.“
Anketa, návštěvníci farmy: „Dal jsem si sýr, ten talíř jejich a bylo to vynikající. Jsem stárka spokojený nad míru. U nás na Ostravě to není taková věc.“
„No samozřejmě jsme přijeli na sýry, takže jsme měli talíř s výběrem sýrů, hrozně nám chutnaly, hlavně ten kozí, takže jsme ho musei hned zakoupit a nadchly nás ty bylinky na tom, ty byly skvělý. Jsme tady poprvé, přijeli jsme až z Prahy.“
„Jezdíme sem pravidelně, vracíme se sem pořád, kupujeme si s sebou i produkty i pro malé prcky bereme. Super, jsme spokojeni.“
„My jsme z Malé Morávky, bydlíme tady opodál a máme to tu moc rádi. Chodíme sem často a vždycky si tady nakoupíme, dáme si tady kafíčko, posedíme a pak zase jedeme domů. Nejradši ten kozí, my máme rádi tu kozí příchuť.“

Mléko na výrobu sýrů získávají Zámečníkovi z vlastního chovu. Chovají čtyři krávy plemena Jersey a dvacet pět hnědých krátkosrstých koz. Tato plemena dávají mléka sice méně, zato jeho kvalita je vysoká.

Stanislav Zámečník, sýrař a farmář: „To mléko má tu výhodu, že má velký obsah tuku a bílkovin. V podstatě my máme tučnost mléka, když jsou krávy na pastvě v létě 7 procent, bílkovina je také dvakrát vyšší. Je to mléko, které je vlastně předurčené k tomu, aby bylo jako surovina pro kvalitní tučné sýry.“

Důležité je rovněž balení sýrů. U Stromovouse používají ty nemodernější technologie.

Stanislav Zámečník, sýrař a farmář: „Je to v podstatě nanotechnologie, kdy ten sýr vlastně pouští ven, ale nepouští dovnitř, takže on je vlastně hygienicky zabalený, ale zároveň dýchá. Tady na tomto případu je vidět, že plast je geniální surovina a nemůže za to, že ji lidé neumí používat.“

Pro děti pořádají U Stromovouse exkurze. Jejich součástí je i naučná stezka Zdraví a příroda. Seznámí se na ní třeba s historií pastevectví v Jeseníkách, mohou si projít chodník bosých nohou a získat další vědomosti.

Valerie Zámečníková, farmářka: „Toto je vlastně hmyzí hotel a tady vlastně můžeme pozorovat hmyzáky, jak se tady zabydlují. Je to nové, takže oni se teprve zabydlují, blanokřídlí, včelky samotářky, různý hmyz. Děti tady mohou pozorovat přírodu na vlastní oči.“

Na farmě se děti mohou také přesvědčit, co obnáší práce sedláka. Není žádná procházka růžovou zahradou.

Valerie Zámečníková, farmářka: „Děti si můžou zkusit být chvilku tím farmářem, zkusit si podojit, jak je to těžké podojit krávu. Takhle si můžou zkusit, sednout a podojit.“

Farma U Stromovouse byla, je a bude rodinným podnikem. O náboru nových zaměstnanců a rozšíření výroby Zámečníkovi neuvažuj.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000021589/jesenicky-horsky-syr-ze-stare-vody-na-bruntalsku-je-novou-regionalni-potravinou