Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

ENERGIE A KRAJ: Veolia modernizuje teplárny

Celý MS kraj |

Veolia pokračuje v masivních investicích do nových technologií, které umožní vyrábět teplo ekologicky a bezpečně. Jedním z největších projektů je transformace Teplárny Karviná, která zásobuje teplem města Karvinou a Havířov.

 Jak bude vypadat výsledek, se mohli podívat zastupitelé Havířova v Přerově, kde Veolia podobný multipalivový projekt právě dokončuje.

Pavel Mlčák, výrobní náměstek regionu Střední Morava, Veolia Energie: „Tento projekt de facto znamená ukončení spalování uhlí v Přerovské teplárně, to skončilo v únoru tohoto roku a od té doby už je teplárna provozovaná na jiná paliva.“

Hlavním zdrojem bude v Přerově multipalivový kotel, který se dokončuje a začne sloužit během příští zimy. Přednost budou mít lokálně dostupná paliva.

Pavel Mlčák, výrobní náměstek regionu Střední Morava, Veolia Energie: „Jak plyne z názvu, kotel bude umět spalovat více paliv, především TAP, biomasu a sušené čistírenské kaly. Pro konečné zákazníky výhoda spočívá především v jistotě dodávek tepla, bude schopný spalovat více paliv, což je vždycky dobré.“

Dramatické dění kolem energií a surovin v Evropě potvrzuje, že snižování závislosti na jednom palivu je nejlepší cestou k zabezpečení stabilních dodávek energií. Ukazuje se také, že efektivnější je nevozit paliva z velké dálky, ale využívat místní možnosti.

Jakub Tobola, obchodní ředitel skupiny Veolia: „V dnešní době opravdu není ideální používat pouze jeden typ paliv, plyn, uhlí nebo něco jiného. Je vždy dobré využívat lokální paliva, což je naším hlavním cílem, chceme využívat hlavně paliva v MS kraji a zároveň mít co nejširší skladbu paliv, tak abychom mohli v případě problémů s cenou nebo dostupností mohli jedno palivo nahradit druhým.“

Pro města by mohlo být velkým přínosem těchto projektů také moderní energetické využití komunálního odpadu, který už nebude smět končit na skládkách. Veolia tím významně pomůže městům a obcím řešit odpadovou problematiku a odpady smysluplně využít na principu cirkulární ekonomiky. Kdo bude mít poblíž možnost energetického využití odpadů, má o starost méně.

Pavel Mlčák, výrobní náměstek regionu Střední Morava, Veolia Energie: „Z osobního i profesního hlediska to určitě považuji za budoucnost v energetice, je rozumné komunální odpad energeticky využít a nezakopávat do země.“

Projekt transformace karvinské teplárny skupiny Veolia staví na stejném principu. Na rozdíl od Přerova teplárna v Karviné může ještě pár let využívat i uhlí díky investicím do ekologizace v minulých letech. Teplárna má efektivní odprášení, odsíření i denitrifikaci.

Jakub Tobola, obchodní ředitel skupiny Veolia: „V Karviné a Havířově připravujeme v rámci rekonstrukce Teplárny Karviná obdobný projekt jako v Přerově, tzn. výstavbu multipalivového kotle s doplněním o plynové kotle, které budou sloužit pro špičku v zimě.“
Tomáš Groň, ředitel regionu Severní Morava a Slezsko, Veolia Energie: „Modernizace Teplárny KA pokračuje podle plánu, jsme v prostředku první fáze, zhotovujeme sérii 3 kotlů na plyn 3x 36 MW a zároveň stavíme malé satelitní horkovodní kotelny jednu pro KA a jednu pro HAV. 38 Tato výstavba všech 5 kotlů by měla být dokončena na podzim a uvedena do provozu na topnou sezónu.“

Hlavním zdrojem tepla pro Karvinou a Havířov ale bude stejně jako v Přerově multipalivový kotel - svým způsobem unikátní řešení, které v České republice zatím nemá obdoby.

Tomáš Groň, ředitel regionu Severní Morava a Slezsko, Veolia Energie: „Multipalivový kotel je v legislativním procesu, běží EIA, vyjasňují se podmínky a limity, zároveň připravujeme tendr. Náš plán je v roce 2023 realizovat tender, v letech 2024-2025 výstavbu, tak aby mohl být kotel v roce 2026 v ostrém provozu.“

Veolia má výhodu, že tento vícepalivový směr prosazuje už několik posledních let a její běžící i připravované investice tak posilují bezpečnost a soběstačnost.

Jakub Tobola, obchodní ředitel skupiny Veolia: „V rámci dalších našich lokalit plánujeme opět využívat co nejvíc lokálních zdrojů a diverzifikovat palivovou základnu. V FM a Krnově budeme využívat biomasu doplněnou o zemní plyn, v Kolíně také stavíme kombinaci biomasy a zemního plynu.“

Žhavým tématem v poslední době jsou však také ceny energií. Prudký nárůst cen plynu, elektřiny, uhlí a emisních povolenek zdražuje i teplo, bez kterého se neobejdeme velkou část roku. Obvykle se topí v centrálních systémech 8 měsíců v roce. Velké investice v případě velkých dodavatelů by ale neměly ceny tepla dále výrazně zvyšovat.

Jakub Tobola, obchodní ředitel skupiny Veolia: „Tyto investice nemůžeme plně promítnout do ceny tepla a ani to není naším cílem, tyto investice přinesou větší efektivitu výroby, využíváním lokálních surovin omezíme dopady tržních cen, zemního plynu a uhlí na burze. Když budeme využívat lokální paliva, jsme schopni cenu kontrolovat a s tou efektivitou jsme schopni cenu tepla udržet v rozumných mezích.“
Nahlásit chybu


Široká Niva akutně potřebuje most nebo alespoň lávku pro pěší přes řeku Opavu

Zcela nové zásadní problémy teď řeší obce na Bruntálsku. Záchrana lidí po povodni byla pouze prvním krokem. Bourají se domy a zachraňují ty, co mohou přežít zimu. K tomu je ale potřeba zajistit další život v obcích především obnovou cest, silnic a mostů přes povodní rozvodněné řeky.

Do Opavy po povodních stále nejezdí vlaky. Trať z Ostravy do Opavy by měla být obnovena v půlce října

4. října 2024 12:12 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Do Opavy stále nejezdí vlaky. Povodeň poničila železniční trať z Opavy ve směru na Ostravu i na Krnov a také z Opavy do Malých Hoštic a dále do Kravař. Místo vlaků tak cestující přepravují autobusy.

Město po záplavách obnoví písečnou pláž na Karvinském moři

Hladina Karvinského moře se v době záplav zvedla natolik, že zaplavila i část písečné pláže, mobiliář i nová mola.

Malotřídní základní škola v Nové Vsi oslavila 150 let

Malotřídka v Nové Vsi si v tomto roce připomíná 150 let od svého založení. Škola na sobotu připravila kulturní program a lidé si mohli prohlédnou učebny, kroniky i plány připravované modernizace.

Hnutí ANO bude v Moravskoslezském kraji vládnout s koalicí SPD, Trikolory a strany PRO

Dlouho očekávaný povolební okamžik je tady. Kdo bude vládnout MS regionu oznámilo vítězné ANO v pátek odpoledne.

Dobrá zpráva pro bikery. Síť stezek v karvinském Černém lese je konečně legální

Datum 28. září se zapíše do historie oddílu karvinských bikerů jako jeden z nejvýznamnějších dnů. Oficiálně se jim podařilo zprovoznit síť stezek plnou trailů , kterou právě v tento den slavnostně otevřeli.

Ostravský magistrát je opět nejpřívětivější v MS kraji. V anketě zvítězil už pošesté

4. října 2024 10:26 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostravský magistrát se stal opět vítězem ankety o nejpřívětivější úřad v Moravskoslezském kraji. Soutěž každoročně vyhlašuje Ministerstvo vnitra České republiky. Podle primátora města Jana Dohnala mají na ocenění velkou zásluhu zaměstnanci, kteří svou práci odvádějí nadstandardně.

Tragický únik oxidu uhelnatého v Krnově, podařilo se zachránit jednu osobu, druhá bohužel zemřela

Včera 10:44 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V pátek 4. října 2024 složky IZS u úniku oxidu uhelnatého v jednom z bytů. Na místě byly nalezeny dvě osoby v bezvědomí. Zatímco jednu osobu se podařilo zachránit, druhá bohužel zemřela. Oxid uhelnatý je smrtelně nebezpečný plyn, který vzniká při nedokonalém hoření a hasiči apelují na používání detektorů.

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji jde do opozice, s vítězným hnutím ANO se neshodla

4. října 2024 14:57 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji po jednáních s hnutím ANO míří do opozice. Podle lídra Radka Kani jsou podmínky, které si ANO stanovilo, v rozporu s hodnotami a programem koalice. SPOLU se stane kritickou, ale konstruktivní opozicí nové krajské vlády.

V Opavě pokračují s odklízením následků ničivé povodně, do zahrádkářských osad míří těžká technika

Včera 20:27 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Lidé v zatopených oblastech Opavy mají to nejhorší za sebou, práce na úklidu ale zdaleka nekončí.

Široká Niva akutně potřebuje most nebo alespoň lávku pro pěší přes řeku Opavu

Zcela nové zásadní problémy teď řeší obce na Bruntálsku. Záchrana lidí po povodni byla pouze prvním krokem. Bourají se domy a zachraňují ty, co mohou přežít zimu. K tomu je ale potřeba zajistit další život v obcích především obnovou cest, silnic a mostů přes povodní rozvodněné řeky.

Moravskoslezský kraj bude mít nové vedení: ANO bude vládnout v koalici s SPD + Trikilora + PRO

4. října 2024 16:41 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Po jednáních o nové koalici v Moravskoslezském kraji představil budoucí hejtman Josef Bělica (ANO) finální složení krajské rady. SPD získalo dvě pozice radních, zatímco SPOLU míří do opozice. Počet radních zůstane stejný. Ustavující zastupitelstvo proběhne pravděpodobně 21. října 2024.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.

Největší akcí roku v Rýmařově byly Dřevařské, lesnické a myslivecké dny

2. října 2024 17:45 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Vždy každé dva roky se v Rýmařově koná největší akce ve městě, jakou jsou Dřevařské, lesnické a myslivecké dny. Park ve Flemmichově zahradě vždy zaplní tisíce návštěvníků, aby si užili umění dřevařů, lesnickou techniku, myslivecké expozice i kulturní programy. Nejinak tomu bylo i letos.

ENERGIE A KRAJ: Veolia modernizuje teplárny
Vydáno 15. května 2022 21:06, Celý MS kraj, Tomáš Tikal
Veolia pokračuje v masivních investicích do nových technologií, které umožní vyrábět teplo ekologicky a bezpečně. Jedním z největších projektů je transformace Teplárny Karviná, která zásobuje teplem města Karvinou a Havířov.

 Jak bude vypadat výsledek, se mohli podívat zastupitelé Havířova v Přerově, kde Veolia podobný multipalivový projekt právě dokončuje.

Pavel Mlčák, výrobní náměstek regionu Střední Morava, Veolia Energie: „Tento projekt de facto znamená ukončení spalování uhlí v Přerovské teplárně, to skončilo v únoru tohoto roku a od té doby už je teplárna provozovaná na jiná paliva.“

Hlavním zdrojem bude v Přerově multipalivový kotel, který se dokončuje a začne sloužit během příští zimy. Přednost budou mít lokálně dostupná paliva.

Pavel Mlčák, výrobní náměstek regionu Střední Morava, Veolia Energie: „Jak plyne z názvu, kotel bude umět spalovat více paliv, především TAP, biomasu a sušené čistírenské kaly. Pro konečné zákazníky výhoda spočívá především v jistotě dodávek tepla, bude schopný spalovat více paliv, což je vždycky dobré.“

Dramatické dění kolem energií a surovin v Evropě potvrzuje, že snižování závislosti na jednom palivu je nejlepší cestou k zabezpečení stabilních dodávek energií. Ukazuje se také, že efektivnější je nevozit paliva z velké dálky, ale využívat místní možnosti.

Jakub Tobola, obchodní ředitel skupiny Veolia: „V dnešní době opravdu není ideální používat pouze jeden typ paliv, plyn, uhlí nebo něco jiného. Je vždy dobré využívat lokální paliva, což je naším hlavním cílem, chceme využívat hlavně paliva v MS kraji a zároveň mít co nejširší skladbu paliv, tak abychom mohli v případě problémů s cenou nebo dostupností mohli jedno palivo nahradit druhým.“

Pro města by mohlo být velkým přínosem těchto projektů také moderní energetické využití komunálního odpadu, který už nebude smět končit na skládkách. Veolia tím významně pomůže městům a obcím řešit odpadovou problematiku a odpady smysluplně využít na principu cirkulární ekonomiky. Kdo bude mít poblíž možnost energetického využití odpadů, má o starost méně.

Pavel Mlčák, výrobní náměstek regionu Střední Morava, Veolia Energie: „Z osobního i profesního hlediska to určitě považuji za budoucnost v energetice, je rozumné komunální odpad energeticky využít a nezakopávat do země.“

Projekt transformace karvinské teplárny skupiny Veolia staví na stejném principu. Na rozdíl od Přerova teplárna v Karviné může ještě pár let využívat i uhlí díky investicím do ekologizace v minulých letech. Teplárna má efektivní odprášení, odsíření i denitrifikaci.

Jakub Tobola, obchodní ředitel skupiny Veolia: „V Karviné a Havířově připravujeme v rámci rekonstrukce Teplárny Karviná obdobný projekt jako v Přerově, tzn. výstavbu multipalivového kotle s doplněním o plynové kotle, které budou sloužit pro špičku v zimě.“
Tomáš Groň, ředitel regionu Severní Morava a Slezsko, Veolia Energie: „Modernizace Teplárny KA pokračuje podle plánu, jsme v prostředku první fáze, zhotovujeme sérii 3 kotlů na plyn 3x 36 MW a zároveň stavíme malé satelitní horkovodní kotelny jednu pro KA a jednu pro HAV. 38 Tato výstavba všech 5 kotlů by měla být dokončena na podzim a uvedena do provozu na topnou sezónu.“

Hlavním zdrojem tepla pro Karvinou a Havířov ale bude stejně jako v Přerově multipalivový kotel - svým způsobem unikátní řešení, které v České republice zatím nemá obdoby.

Tomáš Groň, ředitel regionu Severní Morava a Slezsko, Veolia Energie: „Multipalivový kotel je v legislativním procesu, běží EIA, vyjasňují se podmínky a limity, zároveň připravujeme tendr. Náš plán je v roce 2023 realizovat tender, v letech 2024-2025 výstavbu, tak aby mohl být kotel v roce 2026 v ostrém provozu.“

Veolia má výhodu, že tento vícepalivový směr prosazuje už několik posledních let a její běžící i připravované investice tak posilují bezpečnost a soběstačnost.

Jakub Tobola, obchodní ředitel skupiny Veolia: „V rámci dalších našich lokalit plánujeme opět využívat co nejvíc lokálních zdrojů a diverzifikovat palivovou základnu. V FM a Krnově budeme využívat biomasu doplněnou o zemní plyn, v Kolíně také stavíme kombinaci biomasy a zemního plynu.“

Žhavým tématem v poslední době jsou však také ceny energií. Prudký nárůst cen plynu, elektřiny, uhlí a emisních povolenek zdražuje i teplo, bez kterého se neobejdeme velkou část roku. Obvykle se topí v centrálních systémech 8 měsíců v roce. Velké investice v případě velkých dodavatelů by ale neměly ceny tepla dále výrazně zvyšovat.

Jakub Tobola, obchodní ředitel skupiny Veolia: „Tyto investice nemůžeme plně promítnout do ceny tepla a ani to není naším cílem, tyto investice přinesou větší efektivitu výroby, využíváním lokálních surovin omezíme dopady tržních cen, zemního plynu a uhlí na burze. Když budeme využívat lokální paliva, jsme schopni cenu kontrolovat a s tou efektivitou jsme schopni cenu tepla udržet v rozumných mezích.“
Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000031401/energie-a-kraj-veolia-modernizuje-teplarny