Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

STUDUJ U NÁS: Hlavní ceny School Friendly byly uděleny firmě a škole

Celý MS kraj |

Hlavní ceny School Friendly byly uděleny v kategorii Firma a Škola. A poprvé v historii byla také udělena Cena magazínu Positiv Business and Style za Pozitivní počin v oblasti spolupráce.

Vítězem v kategorii firma se stala společnost Ferrit. V kategorii škola pak střední průmyslová škola chemická akademika Heyrovského v Ostravě. Byly uděleny i zvláštní ocenění za partnerství. Střední škola hotelnictí a služeb a vyšší odborná škola v Opavě a společnost Knappe. Obchodní akademie Český Těšín a firma Be Sure. Cenu magazínu Positive business and style za pozitivní počin v oblasti spolupráce získala firma Tatra truck a odborná škola, střední odborná škola a střední odborné učiliště Kopřivnice.

Petra Klementová, personální manažerka společnosti FERRIT: „My máme spolupráci se školama nastavenou jako jeden z našich strategických cílů. Víme, že bez toho prostě firma nemůže dále fungovat. Spolupráce, kterou my máme nastavenou, je opravdu dlouhodobá se střední odbornou školou, ale my začínáme už na základních školách. V posledním období jsme se zaměřili na naši spádovou oblast, tudíž na naši ZŠ Baška. Samozřejmě spolupracujeme až po vysoké školy.“
Jak konkrétně ta spolupráce vypadá?
Petra Klementová, personální manažerka společnosti FERRIT: „Podobně jako ve všech firmách to jsou exkurze, různé soutěže. My ale spolupracujeme i tak, že naši odborníci dělají workshopy pro odborné učitele u nás na pracovištích. Představují jim nové stroje. Chceme díky tomu získat možnost ovlivnit to, co se na školách učí. Touto iniciativou se snažíme docílit toho, aby noví pracovníci byli obeznámeni s tím, co se po nich ve firmě vyžaduje. Také organizujeme různé soutěže, jak pro školáky na ZŠ, tak pro studenty SŠ i VŠ. Jsou to diplomové práce, závěrečné práce, účast našich kolegů u maturit, odborné přednášky."
Dneska jste tady za tuto činnost oceněni. Jak moc si toho vážíte?
Petra Klementová, personální manažerka společnosti FERRIT: „Pro nás to znamená, že jdeme správným směrem. Veřejnost vnímá, že spolupráce se školami je důležitá a my věříme, že Ferrit posiluje jméno na trhu práce.“
Popište nám, jak funguje spolupráce vaší Albrechtovy SŠ v Českém Těšíně s firmami.
Pavel Cieslar, ředitel Albrechtovy SŠ Český Těšín: „Spolupracujeme především s firmou Bojko holding akciová společnost. Jsme za tuto spolupráci s panem Bojkem a paní spolumajitelkou vděční. Ve firmě se nacházejí naši studenti - řezníci a uzenáři, kteří studujííletý obor. Spolupráce je opravdu od začátku do konce skvělá.“
Vy jste dnes byli ocenění za toto fungování. Jak si toho vážíte a co to do budoucna může znamenat?
Pavel Cieslar, ředitel Albrechtovy SŠ Český Těšín: „Jsme nesmírně vděční za tady to ocenění, protože dobrá spolupráce školy a budoucího zaměstnavatele je prioritou našeho učiliště. Tento nápad se zrodil ve chvíli, kdy naši žáci v době pandemie chodili na brigádu a výpomoc k panu Bojkovi, když potřeboval zaměstnance kvůli vysoké míře nemocných. My jsme tam poslali naše žáky, kteří si tam přivydělávali formou brigády.“
Vy máte také velkou spolupráci s Finidrem, nepletu-li se?
Pavel Cieslar, ředitel Albrechtovy SŠ Český Těšín:Přesně tak, generální ředitel Finidru je náš generální partner a ta spolupráce je na velmi dobré úrovni. Včera jsme vytiskli čtyři sta kusů výtisku naší výroční zprávy. Albrechtova SŠ vydává třicet deka informací. To je takzvaná vároční zpráva a firma Finidr nám ji vytiskla zcela zdarma, za což jsme strašně rádi.“
Natálie Linhartová, personální ředitelka Tatra Trucks Kopřivnice: „My spolupracujeme se středním odborným školstvím, nejvíce v oblasti technických oborů. Nejvíc intenzivně spolupracujeme se Střední odbornou školou a učilištěm přímo v Kopřivnici, které dlouho v minulosti spadalo přímo pod Tatru. Myslím si, že jsme se opět vrátili k mnohem intenzivnější spolupráci. Nabízíme praxe i exkurze a studenty této školy následně u nás i uplatňujeme.“
V jak velké míře?
Natálie Linhartová, personální ředitelka Tatra Trucks Kopřivnice: „Hlavně obory, které jsou pro nás nejzajímavější, což jsou technické obory - obráběči, mechanici, elektronici. Ti k nám nastupují v poměrně vysokých počtech. Největší procento žáků této školy nastupuje k nám.“
Získali jste zvláštní cenu, která byla nově akreditovaná pro tento ročník School Friendly. Jak moc si toho vážíte?
Natálie Linhartová, personální ředitelka Tatra Trucks Kopřivnice: „Vážíme si toho nesmírně, to je samozřejmé. Jsme šťastní, protože ta spolupráce není pouze o nás na personálním úseku. My jsme zapojili do poměrně velké míry přímo zaměstnance z těchto dílen, to znamená mistry, odborníky, specialisty, kteří na těch jednotlivých pracovištích pracují a ti se věnují studentům. Máme jednoho mentora na jednoho žáka, a myslím si, že to ocenění by mělo směřovat přímo k nim. Je to práce nad rámec jejich pracovního výkonu a myslím si, že tam jde vidět oboustranná spokojenost jak ze strany mistrů, kteří si potom mohou vybírat šikovné studenty, tak ze strany žáků, kteří jsou rádi, že si to mohou vyzkoušet na vlastní kůži s dohledem zkušených zaměstnanců, kteří je vedou tím správným směrem.“

Účastníci konference klubu personalistů pak probírali největší problémy v současném HR, které se dají shrnout do tří zásadních okruhů - permanentní nedostatek zaměstnanců, ne zcela dokonalý systém vždělávání a benefity, které opravdu budou táhnout zaměstnance dopředu.

Nahlásit chybu


Široká Niva akutně potřebuje most nebo alespoň lávku pro pěší přes řeku Opavu

Zcela nové zásadní problémy teď řeší obce na Bruntálsku. Záchrana lidí po povodni byla pouze prvním krokem. Bourají se domy a zachraňují ty, co mohou přežít zimu. K tomu je ale potřeba zajistit další život v obcích především obnovou cest, silnic a mostů přes povodní rozvodněné řeky.

Do Opavy po povodních stále nejezdí vlaky. Trať z Ostravy do Opavy by měla být obnovena v půlce října

4. října 2024 12:12 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Do Opavy stále nejezdí vlaky. Povodeň poničila železniční trať z Opavy ve směru na Ostravu i na Krnov a také z Opavy do Malých Hoštic a dále do Kravař. Místo vlaků tak cestující přepravují autobusy.

Město po záplavách obnoví písečnou pláž na Karvinském moři

Hladina Karvinského moře se v době záplav zvedla natolik, že zaplavila i část písečné pláže, mobiliář i nová mola.

Malotřídní základní škola v Nové Vsi oslavila 150 let

Malotřídka v Nové Vsi si v tomto roce připomíná 150 let od svého založení. Škola na sobotu připravila kulturní program a lidé si mohli prohlédnou učebny, kroniky i plány připravované modernizace.

Hnutí ANO bude v Moravskoslezském kraji vládnout s koalicí SPD, Trikolory a strany PRO

Dlouho očekávaný povolební okamžik je tady. Kdo bude vládnout MS regionu oznámilo vítězné ANO v pátek odpoledne.

Dobrá zpráva pro bikery. Síť stezek v karvinském Černém lese je konečně legální

Datum 28. září se zapíše do historie oddílu karvinských bikerů jako jeden z nejvýznamnějších dnů. Oficiálně se jim podařilo zprovoznit síť stezek plnou trailů , kterou právě v tento den slavnostně otevřeli.

Ostravský magistrát je opět nejpřívětivější v MS kraji. V anketě zvítězil už pošesté

4. října 2024 10:26 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostravský magistrát se stal opět vítězem ankety o nejpřívětivější úřad v Moravskoslezském kraji. Soutěž každoročně vyhlašuje Ministerstvo vnitra České republiky. Podle primátora města Jana Dohnala mají na ocenění velkou zásluhu zaměstnanci, kteří svou práci odvádějí nadstandardně.

Tragický únik oxidu uhelnatého v Krnově, podařilo se zachránit jednu osobu, druhá bohužel zemřela

Včera 10:44 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V pátek 4. října 2024 složky IZS u úniku oxidu uhelnatého v jednom z bytů. Na místě byly nalezeny dvě osoby v bezvědomí. Zatímco jednu osobu se podařilo zachránit, druhá bohužel zemřela. Oxid uhelnatý je smrtelně nebezpečný plyn, který vzniká při nedokonalém hoření a hasiči apelují na používání detektorů.

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji jde do opozice, s vítězným hnutím ANO se neshodla

4. října 2024 14:57 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji po jednáních s hnutím ANO míří do opozice. Podle lídra Radka Kani jsou podmínky, které si ANO stanovilo, v rozporu s hodnotami a programem koalice. SPOLU se stane kritickou, ale konstruktivní opozicí nové krajské vlády.

V Opavě pokračují s odklízením následků ničivé povodně, do zahrádkářských osad míří těžká technika

Včera 20:27 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Lidé v zatopených oblastech Opavy mají to nejhorší za sebou, práce na úklidu ale zdaleka nekončí.

Vrátní

Frýdek-Místek Nástup: od 1. listopadu 2024 od 116 Kč/hod.

Široká Niva akutně potřebuje most nebo alespoň lávku pro pěší přes řeku Opavu

Zcela nové zásadní problémy teď řeší obce na Bruntálsku. Záchrana lidí po povodni byla pouze prvním krokem. Bourají se domy a zachraňují ty, co mohou přežít zimu. K tomu je ale potřeba zajistit další život v obcích především obnovou cest, silnic a mostů přes povodní rozvodněné řeky.

Moravskoslezský kraj bude mít nové vedení: ANO bude vládnout v koalici s SPD + Trikilora + PRO

4. října 2024 16:41 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Po jednáních o nové koalici v Moravskoslezském kraji představil budoucí hejtman Josef Bělica (ANO) finální složení krajské rady. SPD získalo dvě pozice radních, zatímco SPOLU míří do opozice. Počet radních zůstane stejný. Ustavující zastupitelstvo proběhne pravděpodobně 21. října 2024.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.

Největší akcí roku v Rýmařově byly Dřevařské, lesnické a myslivecké dny

2. října 2024 17:45 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Vždy každé dva roky se v Rýmařově koná největší akce ve městě, jakou jsou Dřevařské, lesnické a myslivecké dny. Park ve Flemmichově zahradě vždy zaplní tisíce návštěvníků, aby si užili umění dřevařů, lesnickou techniku, myslivecké expozice i kulturní programy. Nejinak tomu bylo i letos.

STUDUJ U NÁS: Hlavní ceny School Friendly byly uděleny firmě a škole
Vydáno 16. června 2022 9:29, Celý MS kraj, Tomáš Tikal
Hlavní ceny School Friendly byly uděleny v kategorii Firma a Škola. A poprvé v historii byla také udělena Cena magazínu Positiv Business and Style za Pozitivní počin v oblasti spolupráce.

Vítězem v kategorii firma se stala společnost Ferrit. V kategorii škola pak střední průmyslová škola chemická akademika Heyrovského v Ostravě. Byly uděleny i zvláštní ocenění za partnerství. Střední škola hotelnictí a služeb a vyšší odborná škola v Opavě a společnost Knappe. Obchodní akademie Český Těšín a firma Be Sure. Cenu magazínu Positive business and style za pozitivní počin v oblasti spolupráce získala firma Tatra truck a odborná škola, střední odborná škola a střední odborné učiliště Kopřivnice.

Petra Klementová, personální manažerka společnosti FERRIT: „My máme spolupráci se školama nastavenou jako jeden z našich strategických cílů. Víme, že bez toho prostě firma nemůže dále fungovat. Spolupráce, kterou my máme nastavenou, je opravdu dlouhodobá se střední odbornou školou, ale my začínáme už na základních školách. V posledním období jsme se zaměřili na naši spádovou oblast, tudíž na naši ZŠ Baška. Samozřejmě spolupracujeme až po vysoké školy.“
Jak konkrétně ta spolupráce vypadá?
Petra Klementová, personální manažerka společnosti FERRIT: „Podobně jako ve všech firmách to jsou exkurze, různé soutěže. My ale spolupracujeme i tak, že naši odborníci dělají workshopy pro odborné učitele u nás na pracovištích. Představují jim nové stroje. Chceme díky tomu získat možnost ovlivnit to, co se na školách učí. Touto iniciativou se snažíme docílit toho, aby noví pracovníci byli obeznámeni s tím, co se po nich ve firmě vyžaduje. Také organizujeme různé soutěže, jak pro školáky na ZŠ, tak pro studenty SŠ i VŠ. Jsou to diplomové práce, závěrečné práce, účast našich kolegů u maturit, odborné přednášky."
Dneska jste tady za tuto činnost oceněni. Jak moc si toho vážíte?
Petra Klementová, personální manažerka společnosti FERRIT: „Pro nás to znamená, že jdeme správným směrem. Veřejnost vnímá, že spolupráce se školami je důležitá a my věříme, že Ferrit posiluje jméno na trhu práce.“
Popište nám, jak funguje spolupráce vaší Albrechtovy SŠ v Českém Těšíně s firmami.
Pavel Cieslar, ředitel Albrechtovy SŠ Český Těšín: „Spolupracujeme především s firmou Bojko holding akciová společnost. Jsme za tuto spolupráci s panem Bojkem a paní spolumajitelkou vděční. Ve firmě se nacházejí naši studenti - řezníci a uzenáři, kteří studujííletý obor. Spolupráce je opravdu od začátku do konce skvělá.“
Vy jste dnes byli ocenění za toto fungování. Jak si toho vážíte a co to do budoucna může znamenat?
Pavel Cieslar, ředitel Albrechtovy SŠ Český Těšín: „Jsme nesmírně vděční za tady to ocenění, protože dobrá spolupráce školy a budoucího zaměstnavatele je prioritou našeho učiliště. Tento nápad se zrodil ve chvíli, kdy naši žáci v době pandemie chodili na brigádu a výpomoc k panu Bojkovi, když potřeboval zaměstnance kvůli vysoké míře nemocných. My jsme tam poslali naše žáky, kteří si tam přivydělávali formou brigády.“
Vy máte také velkou spolupráci s Finidrem, nepletu-li se?
Pavel Cieslar, ředitel Albrechtovy SŠ Český Těšín:Přesně tak, generální ředitel Finidru je náš generální partner a ta spolupráce je na velmi dobré úrovni. Včera jsme vytiskli čtyři sta kusů výtisku naší výroční zprávy. Albrechtova SŠ vydává třicet deka informací. To je takzvaná vároční zpráva a firma Finidr nám ji vytiskla zcela zdarma, za což jsme strašně rádi.“
Natálie Linhartová, personální ředitelka Tatra Trucks Kopřivnice: „My spolupracujeme se středním odborným školstvím, nejvíce v oblasti technických oborů. Nejvíc intenzivně spolupracujeme se Střední odbornou školou a učilištěm přímo v Kopřivnici, které dlouho v minulosti spadalo přímo pod Tatru. Myslím si, že jsme se opět vrátili k mnohem intenzivnější spolupráci. Nabízíme praxe i exkurze a studenty této školy následně u nás i uplatňujeme.“
V jak velké míře?
Natálie Linhartová, personální ředitelka Tatra Trucks Kopřivnice: „Hlavně obory, které jsou pro nás nejzajímavější, což jsou technické obory - obráběči, mechanici, elektronici. Ti k nám nastupují v poměrně vysokých počtech. Největší procento žáků této školy nastupuje k nám.“
Získali jste zvláštní cenu, která byla nově akreditovaná pro tento ročník School Friendly. Jak moc si toho vážíte?
Natálie Linhartová, personální ředitelka Tatra Trucks Kopřivnice: „Vážíme si toho nesmírně, to je samozřejmé. Jsme šťastní, protože ta spolupráce není pouze o nás na personálním úseku. My jsme zapojili do poměrně velké míry přímo zaměstnance z těchto dílen, to znamená mistry, odborníky, specialisty, kteří na těch jednotlivých pracovištích pracují a ti se věnují studentům. Máme jednoho mentora na jednoho žáka, a myslím si, že to ocenění by mělo směřovat přímo k nim. Je to práce nad rámec jejich pracovního výkonu a myslím si, že tam jde vidět oboustranná spokojenost jak ze strany mistrů, kteří si potom mohou vybírat šikovné studenty, tak ze strany žáků, kteří jsou rádi, že si to mohou vyzkoušet na vlastní kůži s dohledem zkušených zaměstnanců, kteří je vedou tím správným směrem.“

Účastníci konference klubu personalistů pak probírali největší problémy v současném HR, které se dají shrnout do tří zásadních okruhů - permanentní nedostatek zaměstnanců, ne zcela dokonalý systém vždělávání a benefity, které opravdu budou táhnout zaměstnance dopředu.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000031954/studuj-u-nas-hlavni-ceny-school-friendly-byly-udeleny-firme-a-skole