Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

STUDUJ U NÁS: Na kurzy češtiny pro cizince navazovaly letní aktivity

Celý MS kraj |

V rámci krajského projektu OKAP II se o prázdninách konaly letní intenzivní kurzy pro žáky cizince. Skupina především ukrajinských studentů se pohybovala v terénu a seznamovala se s novým prostředím.

Zcela novou aktivitu, která má zahraničním studentům přinést nové zážitky a zkušenosti, realizuje organizace Celé Česko čte dětem. Navazuje na intenzivní kurzy češtiny, které se na středních školách v kraji dějí už od začátku minulého školního roku.

Petr Vlk, hlavní koordinátor projektu: “Rozjelo se nám to nad očekávání, evidujeme okolo sedmdesáti studentů, kteří během celého školního roku k nám docházeli. Situace se výrazně změnila na jaře, kdy přibylo několik desítek ukrajinských studentů, kterým se teď intenzivně věnujeme tak, aby byli připraveni nastoupit na střední školy v příštím školním roce.”
Co je cílem celého toho projektu?
Petr Vlk, hlavní koordinátor projektu: “Cílem je nějakým způsobem dopomoci dětem, které nehovoří češtinou coby mateřským jazykem a jsou tímto způsobem znevýhodněné pokud jde o školní docházku a vzdělávání v českém systému. Takže se je snažíme učit češtinu tak, aby obstály.”
Je to zaměřeno i k maturitám, či závěrečným zkouškám?
Petr Vlk, hlavní koordinátor projektu: “Ano, samozřejmě. Vedle toho prvku, kdy pracujeme na zdokonalování jazyka, se snažíme všelijak vypomoci s domácími úkoly a s látkou, včetně přípravy k maturitě.”
Říkal jste o ukrajinských studentech, jaké další národnosti jsou nejčastější?
Petr Vlk, hlavní koordinátor projektu: “Zprvu to bylo hodně studentů z Vietnamu, také z Polska. To byly takové dvě největší skupiny. A momentálně převažují ukrajinci, ale máme i Bělorusy, Bulhary. Také je častá situace, že někdo se narodil s rodiči v Německu, v Anglii, vrátil se do České republiky, dítě nehovoří česky, ale navštěvuje školu.”
Jak tu svou výuku směřujete tak, aby navazovala na výuku jazyka českého na té běžné střední škole?
Petr Vlk, hlavní koordinátor projektu: “My se to snažíme podat trošičku jinak, aby to nebyla jenom gramatika, deklinace, konjugace a všechno to, čím jsou děti často trápeny na školách. Snažíme se, aby to bylo takové moderní, konverzační, ale zároveň zohledňujeme i to, že děti mají konkrétní potřeby, které vycházejí z toho, co potřebují pro své školy.”
Tyto vaše kurzy běží během školního roku, ale neleníte ani o prázdninách, tak co jste pro ně připravili?
Petr Vlk, hlavní koordinátor projektu: “Teď máme takové zpestření, máme pět turnusů, kterých se účastní okolo čtyřiceti našich studentů. Je to takový celotýdenní intenzivní plán plný exkurzí a výletů. Se skupinkou, se kterou jsem tady dnes, tak jsme absolvovali hory, byli jsme v archeoparku, včera jsme se byli podívat do zoo, dneska nás čeká Galerie výtvarného umění. A během celého programu se snažíme s nimi co nejvíce komunikovat. Bereme je do restaurací, jezdíme vlakem a bavíme se česky.”
Takže spíš takové uvedení do praktického života?
Petr Vlk, hlavní koordinátor projektu: “Přesně tak. Využít toho, že jsme v zemi, kde se česky hovoří a není to pouze jazyk, který se probírá v lavicích, ale máme češtinu všude kolem, takže se toho snažíme využít na maximum.”
Co ještě do budoucna plánujete? Budete od září opět pokračovat?
Petr Vlk, hlavní koordinátor projektu: “Čeká nás ještě další školní rok, takže obdobným způsobem budeme pokračovat dál. Jakýkoliv nový student se může přihlásit a absolvovat druhý rok s námi. Příští léto nás budou čekat opět exkurze a celý projekt končí na podzim roku 2023.

Organizace Celé Česko čte dětem se snažila připravit program pro studenty tak, aby co nejvíce poznali MS kraj, zorientovali se v novém prostředí a zlepšili svou češtinu.

Martina Hrdinová, lektorka: “Navštívili jsme okolí Českého Těšína, protože tam se pohybují. Navštívili jsme Rybí dům a hrad. Potom jsme šli do zoologické zahrady, kde mohli vidět spoustu různých zvířat a teď jsme tady u DOmu umění v Ostravě v centru. Taky s nima procvičujeme mluvu, aby si mohli co nejvíce češtinu procvičit a chodíme i aby poznávali krásy Ostravy okolí.”
A jak jsou na tom s češtinou po absolvování prvního ročníku kurzu?
Martina Hrdinová, lektorka: “Podle mě velmi dobře, máme třeba studenty, kteří tady mají například přítele, takže češtinu už mají lepší i díky tomu. A většina z nich mluví hodně dobře. Dorozumí se, když tak si to nějak přeříkají a je to v pohodě.

Zahraniční studenti ocenili, že starost o jejich češtinu neskončila s koncem školního roku, ale pokračovala i o prázdninách.

Michal Ševcov, ukrajinský student: “Začala válka a přijel jsem do České republiky a budu bydlet tady a učit se ve škole. Skončil jsem základní školu a budu se učit na elektroprůmyslové střední škole ve městě Havířov.
Jak moc ti pomáhá ten kurz češtiny pro cizince?
Michal Ševcov, ukrajinský student: “Pomáhá mi rozumět. Mluvit a rozumět.”
O prázdninách pro vás připravili bohatý program, tak jak si to užíváte?
Michal Ševcov, ukrajinský student: “Včera jsme byli v zoo a dneska jsme šli do galerie. To je zábava.”

Koordinátoři projektu očekávají, že o intenzivní kurzy češtiny bude velký zájem i v tomto školním roce.

Nahlásit chybu


Požár v panelovém domě v Opavě, záchranáři bojovali o život popáleného muže

Dnes 18:14 | Opava | Lukáš Zavadil

V neděli 6. října dopoledne zasahovaly složky integrovaného záchranného systému u požáru v panelovém bytě v Opavě. Třicetiletý muž se nadýchal horkých zplodin a utrpěl popáleniny, byl převezen do popáleninového centra FN Ostrava. Další osoby utrpěly lehčí zranění.

Široká Niva akutně potřebuje most nebo alespoň lávku pro pěší přes řeku Opavu

Zcela nové zásadní problémy teď řeší obce na Bruntálsku. Záchrana lidí po povodni byla pouze prvním krokem. Bourají se domy a zachraňují ty, co mohou přežít zimu. K tomu je ale potřeba zajistit další život v obcích především obnovou cest, silnic a mostů přes povodní rozvodněné řeky.

Do Opavy po povodních stále nejezdí vlaky. Trať z Ostravy do Opavy by měla být obnovena v půlce října

4. října 2024 12:12 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Do Opavy stále nejezdí vlaky. Povodeň poničila železniční trať z Opavy ve směru na Ostravu i na Krnov a také z Opavy do Malých Hoštic a dále do Kravař. Místo vlaků tak cestující přepravují autobusy.

Město po záplavách obnoví písečnou pláž na Karvinském moři

Hladina Karvinského moře se v době záplav zvedla natolik, že zaplavila i část písečné pláže, mobiliář i nová mola.

Malotřídní základní škola v Nové Vsi oslavila 150 let

Malotřídka v Nové Vsi si v tomto roce připomíná 150 let od svého založení. Škola na sobotu připravila kulturní program a lidé si mohli prohlédnou učebny, kroniky i plány připravované modernizace.

Hnutí ANO bude v Moravskoslezském kraji vládnout s koalicí SPD, Trikolory a strany PRO

Dlouho očekávaný povolební okamžik je tady. Kdo bude vládnout MS regionu oznámilo vítězné ANO v pátek odpoledne.

Dobrá zpráva pro bikery. Síť stezek v karvinském Černém lese je konečně legální

Datum 28. září se zapíše do historie oddílu karvinských bikerů jako jeden z nejvýznamnějších dnů. Oficiálně se jim podařilo zprovoznit síť stezek plnou trailů , kterou právě v tento den slavnostně otevřeli.

Ostravský magistrát je opět nejpřívětivější v MS kraji. V anketě zvítězil už pošesté

4. října 2024 10:26 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostravský magistrát se stal opět vítězem ankety o nejpřívětivější úřad v Moravskoslezském kraji. Soutěž každoročně vyhlašuje Ministerstvo vnitra České republiky. Podle primátora města Jana Dohnala mají na ocenění velkou zásluhu zaměstnanci, kteří svou práci odvádějí nadstandardně.

Tragický únik oxidu uhelnatého v Krnově, podařilo se zachránit jednu osobu, druhá bohužel zemřela

Včera 10:44 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V pátek 4. října 2024 složky IZS u úniku oxidu uhelnatého v jednom z bytů. Na místě byly nalezeny dvě osoby v bezvědomí. Zatímco jednu osobu se podařilo zachránit, druhá bohužel zemřela. Oxid uhelnatý je smrtelně nebezpečný plyn, který vzniká při nedokonalém hoření a hasiči apelují na používání detektorů.

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji jde do opozice, s vítězným hnutím ANO se neshodla

4. října 2024 14:57 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji po jednáních s hnutím ANO míří do opozice. Podle lídra Radka Kani jsou podmínky, které si ANO stanovilo, v rozporu s hodnotami a programem koalice. SPOLU se stane kritickou, ale konstruktivní opozicí nové krajské vlády.

Katarzyna Kozyra představuje v ostravském Domě umění výstavu plnou metafor a multimédií

Unikátní výstavou, na které je možno trávit dlouhý čas poslechem, prohlídkou i pozorováním je výstava polské umělkyně Katarzyny Kozyra. Je průřezem její tvorby za poslední 3 roky a ve třech částech představuje všechny oblasti výtvarného spektra umělkyně.

Růže pro hraběnku byly největší slavností v roce na zámku Kunín

Největší letošní akcí na zámku v Kuníně byly Růže pro hraběnku. Slavnost, která vzdávala hold nejznámější majitelce zámku, hraběnce Marii Walburze, zaplnila prostory zámku květinami a jejich vazbami. Mezi nimi samozřejmě dominovaly hraběnčiny milované růže.

Moravskoslezský kraj bude mít nové vedení: ANO bude vládnout v koalici s SPD + Trikilora + PRO

4. října 2024 16:41 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Po jednáních o nové koalici v Moravskoslezském kraji představil budoucí hejtman Josef Bělica (ANO) finální složení krajské rady. SPD získalo dvě pozice radních, zatímco SPOLU míří do opozice. Počet radních zůstane stejný. Ustavující zastupitelstvo proběhne pravděpodobně 21. října 2024.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.

STUDUJ U NÁS: Na kurzy češtiny pro cizince navazovaly letní aktivity
Vydáno 12. září 2022 9:52, Celý MS kraj, Tomáš Tikal
V rámci krajského projektu OKAP II se o prázdninách konaly letní intenzivní kurzy pro žáky cizince. Skupina především ukrajinských studentů se pohybovala v terénu a seznamovala se s novým prostředím.

Zcela novou aktivitu, která má zahraničním studentům přinést nové zážitky a zkušenosti, realizuje organizace Celé Česko čte dětem. Navazuje na intenzivní kurzy češtiny, které se na středních školách v kraji dějí už od začátku minulého školního roku.

Petr Vlk, hlavní koordinátor projektu: “Rozjelo se nám to nad očekávání, evidujeme okolo sedmdesáti studentů, kteří během celého školního roku k nám docházeli. Situace se výrazně změnila na jaře, kdy přibylo několik desítek ukrajinských studentů, kterým se teď intenzivně věnujeme tak, aby byli připraveni nastoupit na střední školy v příštím školním roce.”
Co je cílem celého toho projektu?
Petr Vlk, hlavní koordinátor projektu: “Cílem je nějakým způsobem dopomoci dětem, které nehovoří češtinou coby mateřským jazykem a jsou tímto způsobem znevýhodněné pokud jde o školní docházku a vzdělávání v českém systému. Takže se je snažíme učit češtinu tak, aby obstály.”
Je to zaměřeno i k maturitám, či závěrečným zkouškám?
Petr Vlk, hlavní koordinátor projektu: “Ano, samozřejmě. Vedle toho prvku, kdy pracujeme na zdokonalování jazyka, se snažíme všelijak vypomoci s domácími úkoly a s látkou, včetně přípravy k maturitě.”
Říkal jste o ukrajinských studentech, jaké další národnosti jsou nejčastější?
Petr Vlk, hlavní koordinátor projektu: “Zprvu to bylo hodně studentů z Vietnamu, také z Polska. To byly takové dvě největší skupiny. A momentálně převažují ukrajinci, ale máme i Bělorusy, Bulhary. Také je častá situace, že někdo se narodil s rodiči v Německu, v Anglii, vrátil se do České republiky, dítě nehovoří česky, ale navštěvuje školu.”
Jak tu svou výuku směřujete tak, aby navazovala na výuku jazyka českého na té běžné střední škole?
Petr Vlk, hlavní koordinátor projektu: “My se to snažíme podat trošičku jinak, aby to nebyla jenom gramatika, deklinace, konjugace a všechno to, čím jsou děti často trápeny na školách. Snažíme se, aby to bylo takové moderní, konverzační, ale zároveň zohledňujeme i to, že děti mají konkrétní potřeby, které vycházejí z toho, co potřebují pro své školy.”
Tyto vaše kurzy běží během školního roku, ale neleníte ani o prázdninách, tak co jste pro ně připravili?
Petr Vlk, hlavní koordinátor projektu: “Teď máme takové zpestření, máme pět turnusů, kterých se účastní okolo čtyřiceti našich studentů. Je to takový celotýdenní intenzivní plán plný exkurzí a výletů. Se skupinkou, se kterou jsem tady dnes, tak jsme absolvovali hory, byli jsme v archeoparku, včera jsme se byli podívat do zoo, dneska nás čeká Galerie výtvarného umění. A během celého programu se snažíme s nimi co nejvíce komunikovat. Bereme je do restaurací, jezdíme vlakem a bavíme se česky.”
Takže spíš takové uvedení do praktického života?
Petr Vlk, hlavní koordinátor projektu: “Přesně tak. Využít toho, že jsme v zemi, kde se česky hovoří a není to pouze jazyk, který se probírá v lavicích, ale máme češtinu všude kolem, takže se toho snažíme využít na maximum.”
Co ještě do budoucna plánujete? Budete od září opět pokračovat?
Petr Vlk, hlavní koordinátor projektu: “Čeká nás ještě další školní rok, takže obdobným způsobem budeme pokračovat dál. Jakýkoliv nový student se může přihlásit a absolvovat druhý rok s námi. Příští léto nás budou čekat opět exkurze a celý projekt končí na podzim roku 2023.

Organizace Celé Česko čte dětem se snažila připravit program pro studenty tak, aby co nejvíce poznali MS kraj, zorientovali se v novém prostředí a zlepšili svou češtinu.

Martina Hrdinová, lektorka: “Navštívili jsme okolí Českého Těšína, protože tam se pohybují. Navštívili jsme Rybí dům a hrad. Potom jsme šli do zoologické zahrady, kde mohli vidět spoustu různých zvířat a teď jsme tady u DOmu umění v Ostravě v centru. Taky s nima procvičujeme mluvu, aby si mohli co nejvíce češtinu procvičit a chodíme i aby poznávali krásy Ostravy okolí.”
A jak jsou na tom s češtinou po absolvování prvního ročníku kurzu?
Martina Hrdinová, lektorka: “Podle mě velmi dobře, máme třeba studenty, kteří tady mají například přítele, takže češtinu už mají lepší i díky tomu. A většina z nich mluví hodně dobře. Dorozumí se, když tak si to nějak přeříkají a je to v pohodě.

Zahraniční studenti ocenili, že starost o jejich češtinu neskončila s koncem školního roku, ale pokračovala i o prázdninách.

Michal Ševcov, ukrajinský student: “Začala válka a přijel jsem do České republiky a budu bydlet tady a učit se ve škole. Skončil jsem základní školu a budu se učit na elektroprůmyslové střední škole ve městě Havířov.
Jak moc ti pomáhá ten kurz češtiny pro cizince?
Michal Ševcov, ukrajinský student: “Pomáhá mi rozumět. Mluvit a rozumět.”
O prázdninách pro vás připravili bohatý program, tak jak si to užíváte?
Michal Ševcov, ukrajinský student: “Včera jsme byli v zoo a dneska jsme šli do galerie. To je zábava.”

Koordinátoři projektu očekávají, že o intenzivní kurzy češtiny bude velký zájem i v tomto školním roce.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000033263/studuj-u-nas-na-kurzy-cestiny-pro-cizince-navazovaly-letni-aktivity